אני אתן לך דוגמה
אני מכיר אישה אחת שכל שערותיה סומרות כאשר היא שומעת שתי זמרות ורק אותן: ריקי גל וחווה אלברשטיין. לריקי גל היא מתחברת בגלל הקול המחוספס שלה וסיפור חייה ולחווה אלברשטיין היא מתחברת בגין שתי סיבות: האחת, שיריה ביידיש. השנייה, בזכותה, כך היא טוענת, היא התחילה לשיר. לשתי הזמרות האלה אין קול בשמיים, ואכן, על מנת לשיר יפה ומדויק אין חובה לצעוק. לעתים, לא פחות קשה לשיר בשקט. עופר לוי לא מאנפף, הוא פשוט שר במקצבים המיועדים לרבעי טונים ולשמיניות של טונים. קחי כל זמר ישראלי מפורסם ובקשי ממנו לעשות זאת והוא יישמע כמו אחרון הזייפנים. לעומת זאת, אם תתני לעופר לוי או לאלי לוזון לשיר שירים במקצבים ה"מערביים", הם יבצעו זאת בלי בעיה מיוחדת, ולדעתי גם בצורה יפה יותר (ואני לא מדבר על השיר "גשם" משום שהוא לא בסגנון "מערבי" קלסי). המוזיקה של חלק מן הזמרים האלה היא אכן בוכייה, לעתים קרובות, משום שהמוזיקה עליה הם גדלו מורכבת ממאוולים, סלסולים, פיוטים בערבית ומצליליה של אום כל תום. חיים משה ויואב יצחק, למשל, גדלו על הרבה שירים ביוונית ובהודית ומכיוון שמוזיקה יוונית נקלטת, משום מה, טוב יותר לאוזן הישראלית, עוד לא שמעתי מישהו שמרים גבה על סגנון שירתם. רוב השירים של עופר לוי, חלקם בעלי תכנים מצחיקים, חלקם בעלי תכנים קודרים, נשמעים כאשר ברקע מנוגנת מוזיקה טורקית כבדה. המוזיקה הטורקית תפורה למידותיו הענקיות משום שגם היא, בדיוק כמוהו, עולה ויורדת בצליליה בצורה חדה ובפתאומיות. אני לא מכיר שיר אחד שלו (ואני מכיר את כולם, בדיוק כפי שאני מכיר את רוב שיריה של אדית פיאף המדהימה) בו הוא אינו משחק בקולו כמו ראשון הנפילים, ובו הוא אינו מגיע לטונים שיש להם אח ורע במוזיקה הישראלית ובכלל. גם אם מדובר בשיר "דבילי" כמו "יום הרווקים" וגם אם מדובר בשיר עוד יותר דבילי כמו "קוש קוש". אז אולי רבים הם האנשים שמתחברים לשלמה ארצי יותר מאשר לעופר לוי, ואכן, גם אני אעדיף לשמוע באוטו דיסק מלא של שלמה מאשר לשמוע דיסק של עופר, אולם מבחינה ווקלית טהורה, ההבדל בין שני הזמרים הללו הוא פשוט בלתי-נתפס. שלמה ארצי הוא עוד זמר רגיל, כמוהו ניתן למצוא באלפים, ואילו עופר נמנה על גדולי הזמרים בעולם, כאשר סגנונו האישי מאוד מנוכר לאוזן הישראלית. תעודת עניות לציבור הישראלי שאף לא מכיר בכך שלצד פרנק סינטרה או אדית פיאף, גדל לו מתחת לעיניים זמר בכיין, קצת ברבר, אשר לא נופל מהם בכישוריו במאומה.