אולמרט מחלק את ירושלים
מבזק: אולמרט: נעביר את צפון-מזרח ודרום-מזרח ירושלים - לפלשתינאים יום שני, יח סיון תשס"ד 07/06/2004 בתקופת כהונתו כראש העיר ירושלים, אהוד אולמרט היה הראשון לצאת נגד כל פגיעה ב"שלמותה ואחדותה של בירת הנצח של ישראל לעולמי עולמים". היום, ממקום מושבו כממלא מקום ראש הממשלה והשר המוביל את המחנה המתון בממשלה, הוא משמיע זמירות אחרות. בראיון מיוחד ל-NRG מעריב מציג אולמרט לראשונה פשרה בירושלים – השכונות הצפוניות-מזרחיות של עיר הבירה יועברו לריבונות פלשתינית. "בעתיד, במסגרת המאמץ לשפר את המאזן הדמוגרפי", אומר אולמרט, "יעבור קו הגבול באופן שעיסאוויה, כפר עאקב, צור-באהר, אום-טובה, מחנה הפליטים שועפאת ושכונת ענאתא - כולם יהיו בצד המזרחי או הצפוני של הגדר, ולא בשליטת ישראל". בעניין הר הבית אולמרט לא מוכן בשום פנים ואופן להתפשר. "איני רואה אפשרות כלשהי בזמן מן הזמנים להתפשר ולצמצם את הריבונות המלאה שלנו בהר הבית וסביבתו", הוא אומר. "גם אין בזה צורך; אפשר להקפיד על זכויות המוסלמים ועל חופש הפולחן הנוצרי מבלי לערבב זאת עם הריבונות המדינית שהיא שלנו, ורק שלנו". כמו כן הוא אומר: "בכל הסכם עתידי, הר הזיתים, שייח ג'ראח וואדי ג'וז וראס-אל עמוד יהיו חייבים להישאר בריבונות ישראלית". אולמרט אינו חושב שהעברת השכונות לידי הפלשתינים תפגע באינטרסים הישראליים. "אני לא אראה בוויתור כזה פגיעה מהותית בריבונות שלנו בירושלים", הוא אומר. "ירושלים יקרה לי, אבל לא צריך לאבד פרופורציה. כפר עאקב אינו מושא חלומותיי וצור-באהר אינה סמל של האתוס היהודי בעיר. שיוכם המוניציפלי לירושלים הוא בראש ובראשונה פרי של נסיבות מקריות ולא של המשכיות היסטורית". אולמרט, שעשוי להתמודד בעתיד על הנהגת הליכוד וראשות הממשלה מול השרים בנימין נתניהו, סילבן שלום ולימור לבנת – שואב עידוד מתמיכתם בתוכנית ההתנתקות בישיבת הממשלה אתמול. ההישג הגדול ביותר של שרון, הוא אומר, הוא שהוא הביא את נתניהו, שלום ולבנת להצביע בעד תכנית שמחייבת באופן עקרוני את פינויים של כל יישובי רצועת עזה וכמה יישובים בשומרון. "מעתה ואילך לא יוכל מישהו בליכוד לטעון שהוא יותר נאמן מראש הממשלה למורשת ארץ ישראל", הוא אומר. אולמרט מוסיף ששלושת השרים, שנשאו פניהם להנהגה, הצטרפו לשרון - אמנם ברגע האחרון. זה אמנם נעשה בהיסוסים שגרמו נזק כבד, הוא אומר, אך בסופו של דבר הם הצביעו בעד חלוקת הארץ - ולכך יש משמעות היסטורית שהופכת את החלטתה ממשלה לחשובה כל כך. בתוכנית שאושרה אתמול אין לוחות זמנים לפינוי היישובים ברצועה, אבל אולמרט אומר שהפינוי בשטח יחל כבר בתחילת מרס 2005. ולא, הוא לא חושש מתגובות המתנחלים. "זה מזכיר לי את פינוי סיני, גם שם חשבנו שזה יהיה קשה, אבל בסוף ההתנגדות היתה קלה. אני מעריך שגם עכשיו ההתנגדות לא תהיה בלתי נסבלת".