נשימה בטנית

Yin

New member
תודה על התשובה המפורטת

שאלה קטנה בכל זאת: למה השתמשת במילה שטויות? עדי

WaveGal

New member
מתוך עצלנות וחוסר דיוק:

התעצלתי לכתוב: "טעות במקרה הטוב ושרלטנות במקרה הרע" ולפעמים (ולא לעיתים רחוקות מספיק) פוגשים בשטויות ואז ניתן לכנות אותן כך. אני לא חושב שהייתי אגרסבי מדי אבל אם נפגעת, התנצלותי הכנה.

Yin

New member
ממש לא נפגעתי

פשוט המילה שטויות מעלה בי אסוציאציה של "אל תגע" או "אל תתרגל" וכד'. ולמיטב ידיעתי לא כך הוא המקרה הזה. תודה, עדי

Zeev Foux

New member
ג'וזף נידהם

אולי כדאי להזכיר את ג'וזף נידהם (Joseph Needham) ואת ספרו המונומנטלי Science and Civilization in China (מפעל בגודל של אינציקלופדיה עברית, אבל של אדם אחד - מלומד בריטי מהסוג שאיננו עוד...) שחקר ועמד על השיטות המדעיות, והפסאודו מדעיות (במינוח שלו). בין השנים 1954 ל 1995 זהו היה ה"ספר" שהוא עמל עליו, וטוב לראות שיש לו ממשיכים במפעל זה, שעדיין לא הסתיים. הוא היה החוקר הראשון (למיטב ידיעתי) שעמד והבדיל, הבדלה רציונלית ומוגדרת היטב, בין שיטות הפסאודו מדע של הסינים לבין שיטותיהם המדעיות. ואם בנידהם עסקינן, מעודי לא ראיתי ספר עם ניתוחים משווים כה מעמיקים כמו ה Science and Civilization in China . כל אספק שהספר נוגע בו (ויש כמובן התייחסות רבה ללחימה) מכוסה בצורה המעולה ביותר! מומלץ ביותר, למי שיש כיס עמוק ומדפים חזקים במיוחד (אם כי בטאיוואן ניתן להשיג עותקים ב"הדפסה מקומית" במחירים סבירים יותר). זאב

Zeev Foux

New member
סתם דוגמא

לכרך אחד (מתוך שלושה, כ"א בגודל של שולחן קטן) העוסק בלחימה: Science and Civilisation in China: Volume 5, Chemistry and Chemical Technology, Part 6, Military Technology (one): Missiles and Sieges Table of Contents Part I. Military Technology: (a) Introduction; (b) Chinese Literature on the Art of War Krysztof Gawlikowski; 1. The military theoreticians; 2. The military encyclopaedists; 3. Basic concepts of the classical Chinese theory of war; general principles of action; 4. Combat and competition; 5. Other components of the classical Chinese theory of war; 6. The main controversies within Chinese military thought; (c) Distinctive Features of Chinese Military Thought: 1. Reasons for its perennial vitality; 2. A syncretistic tradition; the non-military approach to war and the duties of soldiers; 3. The great popularity of military thought among the people; 4. Military thought in civil life; 5. The place of the military element (wu) in the Chinese world order; (d) Projectile Weapons: I. Archery (with Edward McEwen): 1. The bow; 2. The crossbow; 3. The social role of the bow and crossbow; Part II. Ballistic Machinery: (with Wang Ling); 4. Spring, sinew, sling and swape; definitions and distribution; 5. Forms of the arcuballista; 6. Trebuchets, manned and counterweighted; 7. Distribution and diffusion; (e) Early Poliorcetics: the Mohists to the Sung Robin D. S. Yates: 1. Early cities; 2. The twelve types of attack; Bibliographies.

dswbg

New member
שאלות...

אתה אומר שהביו-פידבק הראה שאתה רגוע יותר בזמן נשימות רדודות בצורה מסוימת מהחזה, אתה לא מזכיר אם השוות את התוצאות לנשימות באותה צורה מהבטן...?? זה דבר אחד, השאלה השנייה היא, האם במידה ועשית זאת, האם מדידה חד-פעמית במקרה הזה אכן משקפת תוצאות אמיתיות?? הרי נשימת בטן אצל אנשים שאינם מורגלים בה עלולה בהתחלה דווקא לאמץ שרירים שאינם מופעלים בד"כ בנשימה רגילה, מה גם שהריכוז בסוג נשימה זה עלול להפריע ל'רגיעה' מלאה אצל אדם שנשימת בטן עדיין אינה ממש טבע שני אצלו... עד כמה שידוע לי קל יותר להירגע (גם כשהמילה להרגע כוללת פונקציות שנתנות למדידה בביו-פידבק) בנשימת בטן, זו כמובןרק דעתי ואני מוכן לשנות אותה אם וכאשר יוכח לי אחרת...

Yin

New member
תשובות

1. כן, בהתחלה נשמתי רגיל (נשימת בטן). 2. אין אני מבקש מאף אחד לשנות את דעתו. אני אומר שוב - אני נושם "נשימה ביטנית" רגילה בד"כ והפוכה לפעמים, כולל בזאנג-זונג. אם זאת רוצה אני להביא אלטרנטיבות. על בשרי חש אני, במיוחד בעת מדיטציה בישיבה תחושות אחרות לחלוטין בעת שימוש בנשימה רדודה. נגני הדיג'רידו משתמשים בצורה נוספת של נשימה - הם לרגע לא מפסיקים להוציא אויר ומצליחים לשאוף בלי להפריע לנשיפה (לא יודע איך). 3. אני לא יודע אם אתה מודט לפעמים, אם כן התבונן נא בנשימתך והבחן בעומקה בעת רמות שונות של רגיעה. 4. היפר-ונטילציה = היסטריה = עודף חמצן = חסר CO2. מרגיעים ע"י השקטת נשימות ולא ע"י נשימות עמוקות. עדי

dswbg

New member
לא הבנתי...

אין שום קשר בין עודף חמצן להיפר-ונטילצייה הגורם להיפר-ונטילצייה הוא נשימות שטוחות ורדודות שמעלות את אחוז הCO2 על חשבון החמצן - זה לא קורה להיפך (למעשה הCO2 הוא תוצאה של פירוק החמצן בתהליך הנשימה). במקרה של היפר-וונטילצייה ההרגעה תתבצע ע"י האטת המרווח בין הנשימות ולא הפחתת העומק שלהם - מה שעלול להיות מסוכן (ביחוד אם מדובר בפעילות ספורטיבית ולא במדיטצייה). בקשר לנגני דיג'ירידו, אני לא מבין איך זה קשור, אבל הם משתמשים בטכניקה שנקראת "CIRCULAR BREATHING" ועיקרה פיתוח היכולת לנשום דרך האף בד בבד אם נשיפת אוויר דרך הפה... צורת הנשימה הזו משמשת לעיתים גם ביוגה ואמורה להרגיע ולהיות בעלת יתרונות בריאותיים כלעצמה. [דרך אגב, כמו שאמר דיק פיינמן - זה שאני יודע איך קוראים לזה לא אומר שיש לי מושג איך לעזאזל עושים את זה]

היפר ונטילציה

לפי עקומת דיסוציאציה (ריכוז בדם לעומת כמות המוגלובין עשיר בחמצן) של רמת אוקסיהמוגלובין בדם עולה שעלייה ברמת הCO2 בדם מגרה את הנשימה ברמות של כ-400%, בעוד ירידה ברמת החמצן עושה זאת ברמה של עד 66%. לכן אמירה שהיפר ונטילציה היא מצב של דיכוי נשימה ע"י סדרה של נשימות ארוכות כדי להעלות את אחוז החמצן בדם היא נכונה.

dswbg

New member
אז רק כדי שאוכל לתקן את אוצר המילים

שלי - איך קוראים למצב בו הגוף מתקשה בקליטת חמצן אחרי סדרה של נשימות מהירות ורדודות....? ןחוץ מזה "ריכוז בדם לעומת כמות המוגלובין עשיר בחמצן" - ריכוז בדם של מה....? מה זה גרוי של הנשימה - טריגר להפעלת הנשימה?? משהו אחר?? או אולי - מה בעצם אתה מנסה להגיד??

כרגיל המערכת לא מעבירה הודעות.

נסיון לענות בקצרה: ראשית, המצב שהזכרת. אולי אתה פשוט מתכוון למצב של בעייה בסיבולת לב-ריאה? יכול להיות שיש פגיעה בשטח הפעיל של הריאה בגלל עישון או נזק מצטבר, יכולה להיות גם ירידה בעייה בקליטת החמצן בגלל הנפח המת הפיזיולוגי - כמות מסויימת של אויר נשארת בסמפונות ובריאות תמיד, ואם לא נושמים עמוק מספיק האויר הזה לא מתחלף ומגיעים למצב שבו באויר שבתוך הריאות פשוט יש מעט מאוד חמצן ואפשר להחנק. כשאני חושב על זה, זה כנראה הדבר שאליו אתה מתכוון, ואפשר לנסות את זה אם מנסים לנשום דרך צינור ארוך (אולי מתקשר לדיג') שמגדיל את הנפח המת. בנוגע למנגנון הנשימה: משני צידי המוח המאורך יש צברים של תאי עצב שנקראים מרכז הנשימה, והם מגורים כימית בשתי דרכים: ישירות ע"י ריכוז פחמן דו חמצני או בעקיפין ע"י ירידה ברמת החמצן דרך גופים שנמצאים בעורקים המרכזיים - גופים אאורטים (באב העורקים) וקארוטידיים (בעורקים המובילים לראש). זה גם הגורם להבדל הענק בהפשעה של ריכוז החומרים השונים על הנשימה... אם, וכשדיברתי על ריכוז בדם התכוונתי לריכוז של כל אחד מהגאזים השונים. אני מקווה שניסוח הזה יותר ברור.

dswbg

New member
לא מעבירה...

אכן התכוונתי למצב שתיארת, הוא קרוי בפי ההדיוטות (וגם בפי סתם אידיוטים, כמוני) היפר-ונטילצייה ומופיע לא רק עקב נשימה דרך צינור ארוך אלא גם בנשימה מהירה מצינור קצר (שנורקל למשל, או במהלך צלילת מכשירים) או סתם מנשימה מהירה ו'שטוחה' שלפעמים נגרמת/מעודדת ע"י היסטרייה. הבעייה היא שבמצב כזה, הקורבן נלחץ יותר וכן נוצר מעגל שמזין את עצמו וביותר מפעם אחת כבר נגמר רע... מההסבר שלך אני מבין שוב (תקן אותי אם אני טועה) שכפי שאמרתי קודם, לא נכנסים להיפר-וונטילצייה מעודף חמצן כפי שYIN טוען אלא מחוסר שלו (ו/או כמובן מעודף CO2)

אני לא מכיר

התייחסות למצב שתיארת כהיפר ונטילציה. היפר ונטילציה משמעו עודף חמצן במערכת (ולכן מעט CO2) שמדכא את הצורך לנשום, כמו שתיארתי. המצב שאתה מתאר הוא מסוכן לא פחות אבל אני לא מכיר התייחסות אליו כהיפרונטילציה (למעשה זה היפו-ונטילציה כי יש פה מצב של תת רמת חמצן).

dswbg

New member
אתה צודק

אך כפי שאמרתי זה המינוח (והוא לא בלתי נפוץ) אצל ההדיוטות (כמוני) נסה לשאול היום כמה אנשים בצורה אקראית מה ההגדרה שלהם להיפר-וונטילציה... ונראה איזה תשובה תקבל... אני לא מתווכח עם ההגדרה ה'אקדמית' שלך, אבל אני מאלה עדיין שעדין מרים "השבר הסורי אפריקאי" למשל במקום "טרנספורם ים-המלח", סתם ככה כי יותר אנשים יבינו על מה אני מדבר אבל שוב, אתה צודק

Raffael

New member
איך אפשר לשאוף ולנשוף בו זמנית?

פיזיקלית, זה נדמה בלתי אפשרי. הורדת הלחץ בריאות, מתחת ללחץ אויר הסביבה ( ע"י הגדלת הנפח שלהן, דרך נפח בית החזה) מביאה לזרימת אויר פנימה. הגדלת הלחץ, ע"י פעולה הפוכה, מביאה לדחיפת האויר החוצה. מה יכול לגרום לאויר להכנס ולצאת בו זמנית, מלבד טראומה של החזה? איך האויר יודע להכנס בנקב אחד ולצאת בשני?

dswbg

New member
צודק, מה שנגני הדיג' בעצם עושים זה

לשמור על מספיק לחץ אויר בחלל הפה (האלסטיות של הלחיים משחקת כאן), כדי להמשיך את הנגינה ובזמן זה 'גונבים' נשימה מהירה לריאות דרך האף, כל זה בלי להפסיק לנגן... נגני כלי נשיפה רבים גם הם מכירים את הטריק, רק שבדיג'ירידו זה MUST כדי להחשב נגן...

dswbg

New member
כל הכבוד בן-אדם!

אנשים מתאמנים על זה חודשים לפני שהם מצליחים... באמת כל הכבוד

מה שאומר -

שאין כאן הוצאה והכנסה של אויר בו זמנית! אלא, ביצוע מהיר של נשיפה ושאיפה...

למעלה