נפטון

Amir 21

New member
נפטון

שלום לכולם. אני חדש בפורום הזה אז ברוכים הנמצאים. אני מחפש מידע על נפטון אל הים. כל מיני סיפורים ומידע כללי. אם משהו יכול לעזור לי תודה. עדיפות לאתרים בעברית. גם ידע אישי מצויין. תודה.

נפטון(=פוסידון), הנה קומץ מידע עליו

1. בנו של קרונוס, אחיו של זאוס, השתתף במרד של האלים כנגד הטיטנים. 2. אל הים, ונחשב לאחד מהאלים הראשיים של האולימפוס. 3. התאכזר אל אודיסיאוס כאשר אודיסיאוס היה מפליג בימיו(מסופר באודיסיאה, על מאורעותיו אחרי מלחמת טרויה). 4. כעס על מלכת אתיופיה שאמרה שבתה היא היפה מכל ולכן רצה שקסיופיאה הנסיכה תיקשר אל הסלע ותהיה לאשתו(או לארוחתו) של נחש הים.

Amir 21

New member
שושלת

אם אפשר גם קצת פירוט על קרונוס וזאוס, איזה אלים הם היו? ואיפה אפשר לקרוא קצת חומר גם? תודה

קישורי הפורום

יתנו לך קישורים רבים לאתרים שעוסקים במיתולוגיה יוונית ומיתולוגיה בכלל, כדאי לבדוק גם שם. ועל קצה הקלשון (הא הא) עוד על נפטון: פוסידון/נפטון הוא גם האל של רעידות האדמה (בהנחה שמשווים טוטאלית בין המיתולוגיה היוונית לרומית. שוב, ההשוואה היא לא כל כך מדוייקת, אבל כרגע אין לי כח להכנס לזה). זאוס הוא אל השמים והברקים - וגם מלך האלים כולם. קדם לו קרונוס, שהיה אביהם של זאוס ופוסידון (וגם של האדס, הרה, הסטיה ודמטר), אשר זאוס נישל ממעמדו (קרונוס היה טיטאן, אשר בשל נבואה שמישהו מבניו יחליף אותו, אכל את כל ילדיו. ריאה, אישתו (אם אני זוכר נכון) נתנה לו סלע במקום את זאוס, וכאשר זה גדל, הביס את אביו ושחרר את אחיו ואחיותיו). קרונוס היה בנם של אוראנוס וגאיה, שמים וארץ, האב והאם הגדולים של הכל. קרונוס נישל את אוראנוס אביו ממעמדו (הוא חתך לו את המה-שמו
).

ולחשוב שאפרודיטה נוצרה מאיבר מינו

של אורנוס...חחח אולי זוהי הסיבה מדוע היא אלת האהבה והפוריות. אגב, אם היא באמת נוצרה מאורנוס, זה אומר שהיא יותר מבוגרת מזאוס...

אתה יכול להסתכל בטאג ליינס, יש שם

קישורים לאתרי המיתולוגיה היוונית. באשר לשאלותיך האחרות: 1. קרונוס אביו בלע את כל אחיו, אך זאוס עצמו הוחבא ובמקומו קרונוס בלע סלע(כאשר קרונוס חשב בשוגג כי זהו בנו). כשזאוס התבגר הוא שירת בבית אביו(כאשר קרונוס לא ידע שזהו בנו) ונתן לקרונוס סם עם השתייה. כשקרונוס שתה את השתייה הוא הקיא את ילדיו, ואז התחיל המרד הגדול בטיטנים בו שלטון הטיטנים הודח, ולאחר מכן כשהאלים שלטו זאוס עמד בראשם. 2. קרונוס היה בנו של אורנוס והיה ראש הטיטנים לאחר שכרת עם מגלו את איבר מינו של אורנוס(אסביר על כך ב-3). 3. אורנוס, הלא הוא אבא-שמיים, נוצר ע"י גאיה(עליה אסביר ב-4), הלא היא אימא-אדמה. הוא התרבה איתה והם הולידו את הטיטנים ורבים אחרים. אורנוס לא אהב את בניו הטיטנים, ולכן הוא היה מחביא אותם בחריצים העמוקים של הסלע. גאיה זעמה על כך ואמרה לבניה למרוד, אך כל בניו פחדו ממנו. רק קרונוס נענה לאתגר(מסופר ב-2). לאחר מכן הוא היה מאוד חלש והטיטנים שלטו. 4. גאיה-גאיה עלתה מתוך התוהו ובוהו. היא הייתה הישות הראשונה ביקום.

Y. Welis

New member
תלוי לפי איזה מקור

לפי הסיודוס 'תיאוגניה' (שורות 115-128) הסדר היה כזה: כאוס התהווה ראשון, ואחריו גאיה, אמא-אדמה הפוריה, אשר בבסיס הכל והמשתרעת לכל עבר. אחריה טארטארוס האפל אשר בתחתיות הארץ, וארוס אל-האהבה, שאין יפה ממנו בין האלים בני-האלמוות.... מתוך הכאוס באו ארבוס [חשכת טארטארוס] ועלטת-הלילה, ומהלילה וארבוס נולדו האתר (האויר העליון) והיום. גאיה ילדה אז את אוראנוס (השמים) משובץ הכוכבים, שהיה שווה לה בחשיבותו, למען יקיף אותה מכל עבר ויהיה משכן-תמיד בטוח לאלים הברוכים.... ב'ארגונאוטיקה' מסופרת גירסה אחרת, לפיה האלים הראשונים היו אורינומה בת האוקיאנוס ואופיון הנחש. בהשראת הגירסה הזו פיתח רוברט גרייבס תיאוריה בדבר סיפור בריאה קדום יותר, ממקור מינואי (האי כרתים), שדיבר על אלה יוצרת (אורינומה) שמתוך הביצה שהטילה נוצר הכל.

אך טרטרוס הוא לא ישות אלא איזור

בשאול... ומי זה כאוס? הרי כל האלים וכו' באו מגאיה...

לא מדוייק.

ארבוס הוא לא רק מקום, הוא גם הפרסוניפקציה של החשיכה. בכלל, במיתולוגיה היוונית לא קשה למצוא הרבה אלים שהם בעצם מקומות (ופרסוניפקציות של מקומות, מה שמכונה genius loci) - גם אוראנוס הוא פרסוניפקציה של שמים וגאה של אדמה. צירפתי קישור לרשומה של ארבוס, שם גם יש קישורים לניקס, כאוס ואחרים. חשוב לזכור שהמיתולוגיה היוונית היא לא דבר אחיד. יש סיפורים מוקדמים יותר, יש מאוחרים יותר, ויש סיפורים שונים במקומות שונים, עד שאפשר להגיד לפעמים שיש גם יותר מזאוס אחד או מאתנה אחת...

לא.

זה מראה דווקא על יכולת גדילה והשתנות - כשם שהאדם עצמו משתנה. אני אישית לא חושב שהיוונים ראו במיתולוגיה שלהם כ"דברי אלוהים חיים" (אולי חלק מהכתבים כן נתפסו כך, אך קשה כיום לדעת. אני אישית לא יודע ולא חקרתי מספיק לעומק), כפי ש"דתות הספר" רואות את הכתובים שלהן (ובשל כך מצאו שיטות אחרות - התלמוד למשל מלא בסיפורים וברעיונות שפעמים רבות מאוד סותרים אחד את השני, שלא לדבר על כתבים מאוחרים יותר של היהדות שנכתבו ונכתבים גם היום). צריך לזכור איך שרדו רוב כתבי המיתולוגיה היוונית עד היום - בזכות נזירים שהעתיקו כתבי יד ושימרו אותם, או בזכות בעלי ממון שעשו זאת, שרובם, אם לא כולם, היו נוצרים במידה כזו או אחרת - ולכן ניסו אולי לכפות אחידות כלשהי על המיתולוגיה היוונית. אני די בטוח שאילו יכולנו לחזור אחורה 2000 שנה ויותר, היינו מגלים גרסאות נוספות לספרים שבתנ"ך (ואולי אפשר אפילו לשער ולהגיד שסיפורי התנ"ך, בחלקם, הם פשוט גרסא נוספת למיתולוגיה הכנענית ו/או הבבלית), רק שבשלב כלשהו נבחרה ונערכה גרסא אחת "רשמית", מוסכמת ע"י שליטי העם ה"חילוניים" והדתיים כאחד.

גם המיתולוגיה היהודית והבבלית,

הן מיתולוגיות מבלבלות מאוד בגלל כל אותן אלפי הגרסאות השונות לאותם הסיפורים העיקרים...

Y. Welis

New member
לתנ"ך היו בלי ספק עוד גירסאות

והן נערכו לפני 2400 שנה ע"י עזרא הסופר ואוחדו על ידו. המקורות מ-ממלכת יהודה (מקור J) וממלכת ישראל (מקור E) חוברו יחד עם נוספים לנוסח המוכר של התנ"ך. ההבדלים בין דברי הימים למלכים מראים על המסורות השונות. אין ספק שלפניהם היו אחרות, ויש שמוצאים סימנים לשירה עתיקה בקטעים מספר שמות, שכולל קטע שירה עתיקה מלא ('שירת הים'). באשר למיתולוגיה היוונית - הגירסאות שלנו הן אלה שנכתבו ביוון בסביבות תקופת הפילוסופים הגדולים, 300 לספירה. הן לא עברו שינויים נוספים לאחר מכן, כי הטקסטים שבידינו הם ברובם אלה שהביאו נזירים מביזנטיון לאיטליה בתקופת הרנסאנס, כך שהם מייצגים מסורת די אחידה מאותה תקופה עתיקה. לפני כן, היו אכן שינויים, אבל גם בקטעי כתב Linear B שפוענחו מכרתים, מסביבות האלף השני לפני הספירה, מופיעות גירסאות דומות לאלה המוכרות לנו.

Y. Welis

New member
לא, זה לפי דרך האיות של שם האל

אלוהים -> E, יהוה -> J (בתעתיק הלטיני). יש גם מקומות שבהם נכתב יהוה-אלוהים, והוא כנראה עריכה של אחד מהם. דוגמאות לסיפורים שהוכנו משניהם יחד - נוח והיונה/עורב; משה ולוחות הברית/עגל הזהב; אברהם ואבימלך.

כלומר,

אתה רוצה להגיד שבני ממלכת יהודה קראו לאלוהם "יהוה" בזמן שבני ממלכת ישראל הצפונית קראו לאלם "אלוהים"?

Y. Welis

New member
להערכתי אנשי ממלכת יהודה קראו לאל

'יהו' - אם כי לא ברור באיזה ניקוד ובאיזו דרך. חלק גדול ממלכיהם נקראים עם האלמנט הזה (יהורם; יהויכן; יהואש), וזה נוהג ידוע אצל מלכים בעולם העתיק. בחומש מוזכר גם השם 'אלוהי צבאות', שעשוי לציין אלוהות של עם לוחמים. באשר לממלכת ישראל - לא ידוע לי אם זה אכן היה שם המועדף עליהם.

למעלה