פחד אלוהים
האמת? סכיזופרניה היא לא מחלה שנרפאים ממנה. זו מחלת מוח כרונית, עם מהלך דגנרטיבי (איטי יותר או איטי פחות). התרופות שהוא כל כך יוצא נגדן לא מרפאות סכיזופרניה אלא באות להקל על הסממפטומים שלה - ממש כמו שאקמול לא מרפא את הסיבה לחום אלא מוריד טמפ' בלי קשר למחולל. בסכיזופרניה יש סימפטום אחד שנקרא "פסיכוזה" - פסיכוזה מופיעה בהתקפים לכן אומרים "התקף פסיכוטי". אדם סכיזופרני לא פסיכוטי כל הזמן, אלא רק חלק מהזמן. מה שקורה בהתקף פסיכוטי הוא שהמוח מוצף בפעילות חשמלית וביוכימית - אדם רואה מראות שאף אחד לא רואה, שומע קולות שאף אחד לא שומע, ובכלל מפרש את המציאות בדרך מאוד פרטית ולא תואמת למה שבאמת קורה שם בחוץ. כל התקף כזה - כאילו שורף עוד כמה פיוזים במוח. אחרי כל התקף יותר ויותר קשה לחזור למסלול חיים רגיל, ותפקודי יום יום רגילים הופכים למטלה בלתי אפשרית. התרופות בעיקרון עוזרות לשמור על איזון כלשהו ומאריכות את תקופות הרמיסייה בין ההתקפים, ומי שלא נוטל אותן פשוט מוותר על האופציה הזו, זה הכל. זה כמו שאיש סכרתי יחליט לא לקחת אינסולין ורק לעשות דיאטה וללכת בשדות - ולדפוק לעצמו ביתר מהירות את כלי הדם (ובעקבות כך איברים פנימיים, עיניים גפיים) - שנדפקים גם ככה, עם האינסולין, רק יותר לאט. תכלס - רוב הסכיזופרנים שאני מכירה (ואני מכירה די הרבה), מקבלים קיצבת נכות מביטוח לאומי, גרים בדירות שכורות ע"י ההורים או בדיור מוגן או הוסטלים, נאבקים לקום בבוקר, עושים בלגאנים לפעמים ובאופן כללי השיפוט שלהם לא משו. ההבדל היחיד, הממסדי, בא לידי ביטוי בכך שבמקום אבא מנחם שכותב על הילד בעיתון והולך איתו בשדות, יש מדריכים, אם בית, תעסוקה נתמכת ומועדונים חברתיים ורשת שלמה של מערכת תמיכה כי באמת קשה להם לבד. אז שלא יאשפז אותו. עכשיו זה נשמע כאילו הוא עוד יכול להיות שם עבורו ולספוג את מלוא עוצמת ההתקפים הפסיכוטיים ולתת לילד לשרוף עוד ועוד פיוזים (גם הגראס הוא קטליזטור לא קטן לאנשים עם מוח רגיש). מעניין מה הוא יגיד בעוד 5-10 שנים כשהבן לא ירגיש יותר טוב, היכולות שלו יהיו עוד פחותות ממה שהן היום ומנחם עצמו יזדקן כמו כולנו. מאוד כיף לנגח ת'ממסד כשלא רואים את כל התמונה. גם כיף לנגח ת'ממסד כשיש כוח סבלנות וכסף. ברגע שמשהו מכל אלו ייגמר, אני והקולגות שלי כנראה נפגוש בבן של מנחם בן.