נֵתַח או נֵתַח

הלשונית

New member
אש מְלָהֶטֶת?

מְלָהֶטֶת= לוהטת? הניקוד נכון? ובכלל מה זו צורת הכתיבה הזאת, לא מבינה למה לא לכתוב לוהטת וזהו.

יאקים

New member
מְלַהֶטֶת - זה הניקוד התקני של

פועל זה בבניין פיעל בזמן הווה (בינוני). משמעותו הבעיר, שרף. בפיעל המשמעות כאן היא של פועל גורם. הפועל לוהטת הנו בבניין קל, ומשמעותו בער. ויש לי רושם אישי, שהצורה מלהטת נחשבת יותר מליצית....

הלשונית

New member
תודה

ואם תוכל כשאתה מנקד בפעם הבאה, עדיף שתנקד בתוך המסגרת ולא בכותרת כי כמעט לא שמתי לב לשינוי בין הניקוד שלי לשלך. העתקתי את מילה לוורד, ושם הסרתי ממנה את הקו שלמטה, ורק אח"כ שמתי לב שיש שם פתח במקום קמץ. תודה

וראי (אף שמעי)

כאן. ולשאלתך, מלהטת = (פלוס מינוס) לוהטת = בוערת בחום רב. כפי שגרס יאקים, אף אני סבור שמלהטת מליצית יותר והשימוש בה פתוח ומותר לכל, איש איש לפי טעמו, קהל היעד שלו, ונסיבות האמירה.

trilliane

Well-known member
מנהל
../images/Emo45.gif זו הייתה גם האסוציאציה המידית שלי... ../images/Emo13.gif

חסכת לי את הקישור.

trilliane

Well-known member
מנהל
יש מנוס: יש שיטות לזכירת רשימות, למשל

לחבר סיפור שמכיל את המילים ברשימה. לפני שנים זה בדיוק מה שעשיתי לפני הבחינה בתורת הניקוד...
חיברתי לעצמי איזה סיפור שעזר לי לזכור אותן.

יאקים

New member
נו, גברתי המנהלת, את רצינית?!

זה אפשרי ודי קל יחסית כשמדובר במספר מצומצם של מקרים (ר' ג"ן כת"ם; תק"ע בר"ג והזיע ועוד), אך כשמדובר בעשרות מקרים המצב כבר אינו פשוט, וכל הכבוד לך על שהצלחת ללמוד את כל תורת הניקוד על פי סיפורים שהמצאת. אני שיננתי בנעוריי את הקבוצה הזאת באופן ויזואלי על ידי ש"צילמתי" שוב ושוב את הרשימה, אבל זו אינה שיטה שעשויה לסייע לכול. אני כתבתי שאין מנוס אלא בשינון, מזל שהוכחת שיש מנוס....

trilliane

Well-known member
מנהל
כן, הרי סיפרתי מניסיוני... ../images/Emo13.gif איש איש ושיטתו

יאקים

New member
אם אכן יש מנוס, הייתי מודה לך, לוּ

דרך להסביר ללשונית ולשכמותיה הנתקלים בקושי בשל ריבוי היוצאים מן הכלל אילו סימני זכירה את יכולה להציע להם לקבוצות שמות שונות, לדוגמה: אגם, הדס, אגף קטנים, גמלים, עקרבים, מחשכים, מעמקים סגלגל, אדמדם, ויקצר המצע מהשתרע מכדי להציג קבוצות של שמות "בעייתיים".... יש בוודאי מנוס: צריך להכיר את מערכת העיצורים, את מערכת הצורות ועוד כמה חוקי ניקוד שלא כולם פותרים את כל הבעיות, ואז החיים יהיו קלים יותר, אך לא יפתרו בעיות ניקוד רבות דוגמת אגם -אדם - אגס שהניקוד בשלושה שמות אלה שונה. שבת שלום

כפי שציין כבר יאקים, ניתן להסתייע בסימנים,

הגם שיש יצאים מן הכלל). הסימן הקל לזכירה הוא סֵייפר (סֵפר אשכנזי) - סִפרי. ומכאן משתלשלות והולכות להן בסך כל המילים (למעט גרוניות והיוצאות מן הכלל): (מובאה מאתר האקדמיה): ............................................................................................................................... תן דעתך: אלה השמות במשקל פֵּעֶל: אֵבֶל, אֵבֶר,(2) אֵגֶל, אֵדֶר [פוחלץ], אֵלֶם, אֵסֶל, אֵפֶר, אֵצֶל, גֵּזֶל, הֵלֶךְ, זֵכֶר, חֵבֶל [כאב], חֵדֶק, חֵלֶב, חֵלֶף, חֵלֶק, חֵמֶת,(3) חֵפֶץ, חֵפֶר, חֵפֶשׂ, חֵפֶת, חֵצִי,(4) חֵקֶר, חֵרֶם, חֵשֶׁב, חֵשֶׁק, יֵצֶר, מֵזַח, מֵצַח, נֵבֶךְ, נֵדֶה, נֵזֶר, נֵטֶל, נֵטֶף, נֵכֶל, נֵפֶל, נֵצֶר, נֵתַח, סֵבֶל, סֵבֶר (שֵׂבֶר), סֵדֶר, סֵפֶל, סֵפֶק (שֵׂפֶק), סֵפֶר, סֵתֶר, עֵבֶר, עֵגֶל, עֵדֶן, עֵדֶר, עֵזֶר, עֵמֶק, עֵסֶק (עֵשֶׂק), עֵקֶב, עֵקֶד, עֵקֶל, עֵקֶר, עֵרֶב [למשל: שתי וערב או ערב-רב], עֵרֶךְ, עֵשֶׂב, פֵּשֶׁר, קֵצֶה, רֵבֶץ, שֵׁבֶט, שֵׁמַע, שֵׁפֶל, תֵּמַהּ, תֵּקַע (שופר), תֵּשַׁע.(5) ................................................................................................................ למשל זכר, ידוע בעליל שאומרים זִכרי - לכן, ברור שצירה בזֵינה. הוא הדין ב-יצרי, מצחי, נזרי, נתחי, סבלי, ספלי, וכן הלאה וכן הלאה מילים שנטייתן שגורה על הלשון ואינה טעונה זכירה - לפחות לגביהן הבעיה פתורה.

יאקים

New member
ידידי הצעיר, רב-אוריין,

הצדק עמך. דא עקא, בעוונות הדור, לא כולנו אשכנזים ולא כולנו הוגים סייפר, ומה יגידו בני הגלויות מצפון אפריקה ומן המזרח, שהגייה אשכנזית זרה להם?

הסיפא עשוי להטעות

שכן משתמע ממנו שהנטייה מעידה על המשקל, וזה נכון רק באשר לשמות שעיצורם הראשון גרוני. מה תעשה, למשל, עם מילים כמו פרק, סקר, קבר - ועוד רבות אחרות, המנוקדות בסגול ונטייתן בחיריק?

איתור מלעליים בצירה

יש שיטה לא רעה לאיתור מלעליים בצירה שהעיצור הראשון שלהם גרוני: אם בנטיית היחיד התנועה תחת העיצור הגרוני איננה a, הניקוד הוא בצירה: עֶרְכּוֹ > עֵרך, חֶפצו > חֵפץ וכד'. והשווי: חַדרו, עַבדו וכיו"ב. למרבה הצער, זה עובד רק עם גרוניים.

למעלה