נֵתַח או נֵתַח

בינוני שמקבל מושא ישיר בהחלט נראה לי כמו פועל

מבחינת תפקידו התחבירי. דאטיבוס אתיקוס נוטה לבוא עם פעלים מסוימים ועלול להישמע מוזר עם פעלים אחרים. לכן "אני אוהב לי שינה" נשמע משונה מאוד (אבל כך גם "אהוב לך שינה", "אהבתי לי שינה"), ואילו "כך חולפת לה תהילת העולם" נשמע (לי, לפחות) בסדר גמור. במקרה של "חמד לצון" - המקרא עצמו משתמש במבנה הזה, כך שאיני מוצאת שום סיבה לפסול שימוש כזה גם בבינוני.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא חומדת ושום לצון, הלשונית לא ניקדה את המילה

בשאלתה: "האם מדגישים את האות ה' (מפיק) במילים הבאות משמעותה, מבטלתה?" חוכך שאל "מה זה מבטלתה"? הלשונית ענתה "‫מבטלת אותה. (כנראה)‬" [כלומר, היא משערת, אבל לא יודעת בוודאות] ולכן הוספתי השערה נוספת מתאימה לא פחות. אני לא מוצאת אותה חריגה, אבל היא בהחלט לא מקובלת בשימוש.

יאקים

New member
צורה לשונית מוזרה ולא כל כך

מקובלת במקומותינו. אני מבין שאתה חומד לך לצון, אך זו שאלתה של הלשונית, וראוי שנגיב על שאלתה: לשונית, הצורות האלה המורכבות מפועל בבינוני + מושא הבא לידי ביטוי בכינויי גוף, קיימות בעברית וגם תקניות: מְבַטַּלְתָּהּ = מבטלת אותהּ. מַזְכִּירָהּ = מזכיר אותהּ (ואגב, צורה זו מציינת גם משמעות של שם העצם מזכיר + כינוי קניין: המזכיר שלהּ. ועוד ועוד ועוד.

הלשונית

New member
מְבַטַּלְתָּהּ?

איך הפך הצירי לפתח? אני ניקדתי ככה: מְבַטֶלְתָּהּ מזל שניקדת את המילה ההיא אחרת לא הייתי שמה לב, תודה

JeffLebowski

New member
שני הסגולים במבטלת

הם תוצאה של פירוק צרור שוואים, כמו במשקל פֶעֶל, ולכן הם משתנים בנטייה. כך מבטֶלֶת -> מבטַלְתָּה (אני מוכרח להסכים עם חוכך ולהמליץ לך על "מבטלת אותה") כך גם במלחמה, מלחֶמֶת, מלחַמְתּוֹ וכו'

הלשונית

New member
ערב טוב,, ערב טוב

האם ניתן ללמוד מדבריך שהמילים משמעותה ומבטלתה עם ה' עיצורית? , האם ניתן ללמוד מדבריך שהמילים משמעותה ומבטלתה עם ה' עיצורית?

הלשונית

New member
תודה חחח

שלחתי את ההודעה כבר לפני רבע שעה בערך, ועדיין החלון נשאר פתוח עם הטקסט, מוזר... ולכן חשבתי שהוא לא נשלח. בכל אופן תודה.

הלשונית

New member
לכוין או לכון? כשיש ניקוד

בתוכנת הניקוד שלי יש את שתי האופציות ולשתיהן אותו ניקוד, ההבדל ביניהן הוא תוספת י', זה הכל. איך אני אמורה לדעת מה לבחור?

אי אפשר להסתמך על גוגל.

אם את מתלבטת בשאלת ניקוד ולא מצליחה להגיע למסקנה על בסיס הבניין והמשקל, כדאי לך לפתוח מילון. גוגל מלא בטעויות ואי אפשר להסתמך עליו, שהרי רוב הכותבים באינטרנט לא שולטים בכתיב תקני ובניקוד (גם לא מומלץ להסתמך על הכתיב בעיתונים ובאתרי החדשות, שגם הם מלאים בשגיאות). ערב טוב

הלשונית

New member
תודה

אבל רק שתדע שהמילון לא עונה לכל תשובה. כל השאלות ששאלתי היום ניסיתי למצוא להם תשובה קודם כל במילון רק אחר כך שאלתי. גם שמתי לב שכמה פעמים לא כולם מסכימים עם המילונים השונים ויש אי הסכמה ביניהם. אז תמיד טוב לשאול במקרים כאלו :)

בבקשה

בהחלט. את מוזמנת לשאול (אם כי "לכוֵּן" דווקא מופיע במילונים). בכל מקרה כדאי להזהר מהסתמכות על גוגל (שאגב, מציג את הכתיב השגוי "עימנו" למעלה ממיליון פעם, ואת הכתיב השגוי "אִיתנו" כשבעה עשר מיליון פעם). ערב טוב

trilliane

Well-known member
מנהל
אם חסרות לך נטיות במילון, נסי לוח שמות ופעלים

אני משתמשת באלה של ד"ר שאול ברקלי. הם אמנם מיושנים ויש דברים שהם לא מעודכנים בהם (החלטות אקדמיה מעשורים האחרונים) ועדיין ברוב המקרים הם עונים היטב לצורך.

יאקים

New member
לשונית, אם את מתכוונת לשם הפועל "לְכַוֵּן",

יש לה רק צורת כתיב (מלא, חסר ניקוד) אחת - לכוון. ולא כדאי לסמוך בעיניים עצומות על התוכנות הללו, אלא ראוי לבדוק ולהסתייע במקרה של ספק. ערב טוב.

למעלה