משפט חוקתי

אלה101

New member
משפט חוקתי

קיבלנו עבודה במשפט חוקתי, למרות שבגלל השביתה לא למדנו אפילו שיעור אחד בנו'.. העבודה עוסקת בערעור על חוקיות של חוק שמוצע. רציתי לדעת האם יש שלבים מובנים לערעור על חוקיותו של חוק או שאני פשוט צריכה להתחיל ל"שפוך" כל מה שנראה לי? תודה

sacrament

New member
מהו החומר לעבודה?

פשוט קיבלת ככה סתם עבודה בלי רשימת קריאה? נסי לשאול את המתרגל/ת מה החומר לעבודה. בדרך כלל הכותרת של העבודה תואמת את הכותרת של החלק בסילבוס באותו שם- הולכים לסילבוס ורואים מה הפריטים לקרוא לעבודה. בדרך כלל זה מורכב מחקיקה ופסקי דין, ולעיתים גם מאמרים. לרוב אף אחד לא מצפה ממך "לשפוך את כל הידוע לך" אלא יש בסיס שעליו מסתמכים, בייחוד כשאת בשנה א' ועוד לא למדת אפילו שניה חוקתי. אחרי שתגידי מה החומר לעבודה נוכל להבין קצת יותר את השאלה ולעזור לך. ואחרי שתקראי את החומר, אגב, אז יהיה לך יותר קל להבין את השאלה.

אלה101

New member
החומר לעבודה...

תודה על התשובה המהירה :) החומר הוא פס"ד מזרחי (בחלקו למזלי...) פס"ד חרות ופס"ד רובינשטיין ואח' נ' שר הביטחון. יש לי כל מיני דעות לחוקיות או אי חוקיות החוק, רק רציתי לדעת אם יש איזה תבנית ברורה שאני צריכה לכתוב, או שפשוט לכתוב כל מה שיש לי לומר?

tigris12

New member
באופן כללי ביותר

נראה לי שצריך להעביר מבחנים של פסקת הגבלה (סעיף 8 בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו): פגיעה בחוק , מטרה ההולמת את ערכי מדינה ישראל, תכלית ראויה, מידתיות ( שיש לה 3 מבחני משנה: האם האמצעי מתאים למטרה, אמצעי בעל פגיעה מינמאלית אפשרית - כלומר אין אמצעי אחר שניתן להשתמש בו שפוגע פחות, ותועלת לעומת נזק)

sacrament

New member
נכון מאוד...רק תוספת פיצפונת

פיסקת ההגבלה מצויה גם בחוק יסוד: חופש העיסוק. בעצם יש לבחון האם החוק פוגע באחד מ-2 חוקי היסוד כדי שיהיה חוקתי.

Atenolol

New member
ועוד תוספת קטקטה

עקרונית, מבנק המזרחי עולה שכל חוקי היסוד נמצאים "במדרגה הנורמטיבית העליונה", לא רק חוקי היסוד החדשים. יש פס"ד נוסף, ששמו נשמט מזכרוני, בו נדון הרעיון שצריך לקרוא פסקת הגבלה גם לתוך כל אחד מחוקי היסוד הישנים. אולי זו היתה דעת יחיד שם. בבדיקת חוקתיות של חוק, הייתי בודק, ליתר בטחון, את תאימותו לכלל חוקי היסוד.

ולא לשכוח עוד כמה דברים...

1.במידה והעבודה שלך קשורה לחוק-יסוד מלפני 1992, כלומר שהוא אינו משוריין מהותית (פסקת ההגבלה), כגון חוק-יסוד: השפיטה, יש להתייחס לאפשרות של החלת פסקת הגבלה שיפוטית (מועלה ע"י זמיר בפס"ד הופנונג, עם זאת ברק בפס"ד חירות מסתייג מכך). 2.אם העבודה שלך קשורה לחוק:יסוד חופש העיסוק, עלייך להתייחס כמובן לפסקת ההתגברות המאפשרת לפגוע בחופש העיסוק מבלי לעמוד במבחני פסקת ההגבלה ע"י אמירה מפורשת ורוב של ח"כ (61), והחוק יהיה תקף ל-4 שנים בלבד. 3.כמובן יש לאבחן האם מדובר בשינוי או בפגיעה של חוק היסוד. 4.יש להבחין בין מקרה שבו מדובר שהחוק הפוגע (בחוק היסוד) הוא חוק רגיל לבין מקרה שבו הוא חוק יסוד, עם כל המשתמע מכך. טוב, אפשר להגיד עוד ועוד בנושא, אך זה כבר תלוי מה שאלו אותך... האם מדובר בשאלות תאורטיות, האם נתון "קייס" קצר וכו'. אם את מעוניינת בעזרה נוספת, בכייף.... :)

student 1200

New member
מאמר של הילל סומר לגבי פס"ד חרות

יש מאמר של דר' הילל סומר,שבו הוא מתייחס למעמד של חוקי יסוד משוריינים ולא משוריינים, ומדבר בין היתר גם על פס"ד חרות.מצ"ב קישור, מקווה שיעזור....

פסקת ההגבלה

האם החוק הינו לתכלית ראויה? האם החוק עולה בקנה אחד עם ערכי מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית? האם החוק פוגע בזכויות במידה אשר אינה עולה על הנדרש? ולהלן שלושת מבחני המשנה של מבחן המידתיות: א. האם האמצעי אשר ננקט מתאים להשגת התכלית? ב. האם יש אמצעי אשר משיג את אותה תכלית בפגיעה פחותה בזכויות אדם? ג. האם בשורה התחתונה, עלות החוק מבחינת פגיעה בזכויות אדם עולה על התועלת שמנסים להשיג בעצם חקיקתו?

אלה101

New member
תודה על כל העזרה ../images/Emo13.gif

לגבי שלושת מבחני המשנה של מבחן המידתיות ,באיזה פס"ד זה כתוב?

joemanor

New member
יש פירוט יפה בפס"ד מנהלי ההשקעות

בג"צ 1715/97 לשכת מנהלי ההשקעות בישראל נ' שר האוצר, פ"ד נא (4) 376 ובעוד הרבה מאוד פסקי דין כמו למשל חורב נ' שר התחבורה ובן עטיה נ' שר החינוך ועוד ועוד...

אלה101

New member
כל פס"ד האלו לא בחומר הקריאה לעבודה...

החומר לעבודה שלנו הוא פס"ד חרות,מזרחי ורובינשטיין. אני לא ראיתי שם את מבחני המידתיות האלו, את/ה אולי יודע אם זה מופיע שם? תודה רבה!

הייבי

New member
כלל אצבע-

כל התשובות שתקבלי באינטרנט הן נהדרות, כמו גם התשובות שתקבלי מסטודנטים שנים מעליך שאת מכירה באופן כללי. אבל, בסופו של דבר, כלל אצבע לפתרון עבודה הוא- שהתשובות נמצאות בחומר הקריאה. הרבה פסקי דין אומרים את אותו דבר, מצטטים אחד את השני ומיישמים מבחנים שנקבעו בפסיקות קודמות. לכי לפסקי הדין שקיבלת וחפשי את מבחני המידתיות- יתכן שהם לא מופיעים במפורש, אבל אם אתם מצופים להתייחס אליהם (כפי שנקבעו בפס"ד מנהלי השקעות, לדוגמא) הם יופיעו בפסיקה שקיבלתם- לדוגמא- בצורת יישום.

פרח 2 2

New member
כן, בבנק מזרחי הכל מופיע...

הם עוסקים בתקיפה חוקתית לחוק שמתקן את חוק גל, הוא חוק מיטיב, מיטיב עם חקלאים ופוגע בזכות הקניין של הנושים. נחקק אחרי 1992, לכן הוא כפוף לתקיפה חוקתית פסקת ההגבלה. בהצלחה.

למעלה