קירוב לינארי
אני לא מכיר תוכניות לימודים של משרד החינוך אבל אני חושב שאני מבין מהו קירוב לינארי

יש לנו פונקציה. איזה כיף, פונקציה, כולה משלנו! עכשיו הפונקציה הזאת עושה הרבה שטויות, מסתובבת לה עושה פיתולים לפה ולשם... אנחנו מחפשים, באיזושהי נקודה, קירוב לינארי לפונקציה? מה זאת אומרת, זאת אומרת פונקציה שמתנהגת הכי יפה שבעולם (קו ישר, לפי המתמטיקאים), שמקרבת את הפונקציה בנקודה הזאת. עכשיו מה זאת אומרת מקרבת? אז לזה כבר יש הגדרה. אבל אינטואטיבית, הקו הישר שמקרב פונקציה מסויימת בנקודה, הוא ה"משיק" לפונקציה בנקודה. למה רשמתי משיק במרכאות? כי מה זה לעזאזל משיק לפונקציה? קו שנוגע בה רק בנקודה אחת? לא נכון! המשיק לפונקציה בנקודה אחת יכול לחתוך את הפונקציה בעוד שבע-עשרה נקודות, להשיק לה בעוד אינסוף נקודות, או באמת לא לגעת בה יותר. משיק זה מושג ממעגלים, לא מפונקציות. ה"משיק" לפונקציה הוא ה"גבול" של הישרים שעוברים דרך נקודות בפונקציה, כאשר שתי הנקודות האלה מתקרבות ונהיות אותה נקודה, ששווה לנקודה שרצינו לבדוק. ואת זה משיגים ע"י גזירה כלומר, כמו שכולם יודעים, נגזרת שווה לשיפוע המשיק. יש לנו את השיפוע, יש לנו את ערכו בנקודה מסויימת (ערך הפונקציה), ולכן יש לנו את המשיק. עוד הערה, ישנן פונקציות שמתנהגות כל-כך לא יפה, שאי אפשר לדבר על קו ישר שמקרב אותן. פונקציות אלה נקראות לא-גזירות בנקודה, או לא-דיפרנציאביליות בנקודה, זה המונח היותר מקצועי, שאפשר להרחיב אותו לפונקציות ממרחבים בעלי יותר מימדים למרחבים בעלי יותר מימדים. אז ההגדרה של סתם "גזירות" שעובדת עבור פונקציות מR לR זה קיום הגבול של הישרים שעוברים דרך נקודות בפונקציה, שדיברנו עליהם קודם. רק שאנחנו לא בדיוק משאיפים שני ישרים ביחד, עד שהם מתלכדים להיות משיק, אנחנו מעבירים ישר דרך הנקודה שלנו, ודרך עוד נקודה, ומשאיפים את הנקודה השניה לנקודה שלנו. זו ההגדרה של הנגזרת כפי שלימדו אותה כשאני עשיתי בגרות, ולדעתי כך צריך להישאר

והיא:
lim (f(x+h)-f(x))/h h->infinity
כלומר, פונקציה תיקרא גזירה בנקודה מסויימת אם קיים הגבול הזה והנגזרת בנקודה הזאת תהיה ערך הגבול הזה. אז מה זה דיפרנציאביליות? אולי בעוד כמה זמן אני אכתוב

ההגדרה קצת מסורבלת, ולא באמת נחוצה להבנת המושג של קירוב לינארי, למרות שבמובן מסויים היא יותר מסבירה אותו, אבל צריך אינטואיציה מתמטית כבדה יותר