מעבר מ-98 ל-95

מיצו

New member
והמילה "דרישה" אולי קשה מדי. זו היתה "המלצה"

מצידו של מנהל המוסך של קמור, וכך נהגתי. כשניסיתי לשנות ל- 95 הופיעו הצלצולים, ולכן אחרי טנק או שניים חזרתי ל- 98.

הסתכלתי קצת בינתיים.

הספר של BMW ממליץ על שניהם - 95 ו-98, אם כי לגבי ה-95 יש הערה שאני לא בטוח שאני מבין אותה, משהו לגבי מגבלות הספק וצריכת דלק: (fuel grade, usable with power- and consumption-related restrictions) בכל מקרה, זה מוזר שהיו צלצולים, כי למנוע הזה צריך להיות חיישן נקישות שאמור לשנות פרמטרים שהמחשב שולט בהם כדי למנוע את הנקישות, ואולי בגלל זה ההערה הנ"ל. מוזר שאצלך הוא לא פעל. ראיתי גם קצת התכתבויות בעניין הזה בפורומים, ויש מצד אחד כאלה שטוענים שרכבו אפילו עם אוקטן 91 או 92 ולא הרגישו הבדל, ומצד שני כאלה שכתבו שעם 98 הפעולה היתה חלקה יותר, ההספק גבוה יותר וצריכת הדלק נמוכה יותר. אז זה לא חד-משמעי. בכל אופן, המנוע הזה הוא די קיצוני ביחס הדחיסה שלו (1:13), אז הוא יותר מועד לצלצולים. הוא לא דוגמה מייצגת או טיפוסית.

מיצו

New member
יש לציין שרכבתי איתו גם עם 91

(בסיני) והוא עבד לא רע. גם עם 95 הוא עבד לא רע, אבל עם 98 הוא עבד הכי טוב. בכל מקרה זה לא הדבר המוזר היחיד באופנוע ההוא.

liquidspice

New member
תכל'ס

barakhalla

New member
לא ממש קיצוני

אפילו ל ZZR המיושן שלי (94) יש יחס דחיסה של 1:14. הבעיה נעוצה בתקנות הפליטה המחמירות בשנים האחרונות, דבר שגורר יצרנים לעבוד "על הקצה" בכל הנוגע לפליטה ותערובות, ומכאן הדרך לנקישות קצרה יותר... חיישן נקישות כמו שציינת אמור לפתור בעיות כאלו לרוב. לדעתי מיצו "נפל" על דלק מהול, סיטואציה שיצרה מצב קיצוני ולא ניתן לתיקון ע"י איחור הצתה של המחשב...

אין מצב! לא יודע מאיפה אתה לוקח את זה, אבל

בוודאות היחס לא עובר את ה-12-ומשהו. אולי תכתוב בדיוק איזה דגם ונחפש דף נתונים, או שתגיד על מה אתה מבסס את זה. יחסי דחיסה כאלה יש במנועי מירוצים, ואם היה לך כזה יחס דחיסה המנוע שלך היה נשמע כמו כנסיה, גם עם בנזין 98. גם לא ברור לי איזה פרמטרים שקשורים לתקנות פליטה יכולים לגרום לצלצולים. איזה פרמטרים מקרבים מצב של נקישות?

barakhalla

New member
בקשר ליחס הדחיסה.

צודק, בדקתי עכשיו בספר - 1:12. לא יודע למה זכרתי 1:14 משום מה.
יש קשר בין נקישות לתערובת, אם תעשיר את התערובת הנקישות יעלמו קרוב לוודאי, השאלה היא האם תזהם יותר או האם ההספק ירד בהתאמה, כי חרגת מהטווח האופטימלי... עד כמה שאני זוכר תערובת עניה מועדת לנקישות כאשר מדובר בעבודה "על הקצה" - רכבים משופרים מוגדשים, או בעלי יחס דחיסה גבוה...

זה נכון.

כשהתערובת עניה יותר הטמפ' שלה כתוצאה מהדחיסה תהיה גבוהה יותר (באותו מנוע, באותם תנאים), כי יש פחות קירור כתוצאה מאידוי הדלק, מה שיקרב אותה למצב של הצתה עצמית. ובכל זאת, באופן מפתיע אולי, רוב (כמעט כל?) האופנועים מסתדרים, אני חושב, עם 95 (בארץ, גם בקיץ) בלי צלצולים, למרות יחסי הדחיסה הגבוהים.

barakhalla

New member
לא רק. יש גם אפקט מצטבר לכל העסק...

כאשר המנוע מוזן בתערובת עניה לאורך זמן, טמפ' תא הבעירה עולה משמעותית (בהשוואה לתערובת תקינה), דבר שמגדיל אף יותר את הסיכויים לצלצולים... אם נקח דוגמה קיצונית: רכבים/אופנועים מוגדשים משופרים, אף מצויידים בחיישני EGT (חום גזי פליטה), הממוקמים בסעפת הפליטה. אותו חיישן נועד למדוד את אותו אפקט מצטבר ולהתריע על חום גבוה מדי כתוצר לוואי של תערובת עניה מדי, העלולה לגרום צלצולים במקרה הטוב, או נזק בלתי הפיך.

אז לא הבנתי מה "לא רק"?

ברור שאם טמפ' התערובת גבוהה יותר לאורך זמן, גם טמפ' הצילינדר תהיה גבוהה יותר (אם כל השאר נותר ללא שינוי), אבל כמובן לא תעלה בלי גבול, אלא תתיצב על ערך steady state גבוה יותר, אבל סופי. מצד שני, נשרף פחות דלק בכל מחזור, ולכן גם משתחרר פחות חום במהלך השריפה (ולכן גם הספק המנוע נמוך יותר), ולכן זה פועל בכיוון ההפוך על טמפ' המנוע (פחות חימום).

בועז בר

New member
ממה שאתה אומר, אפשר בעצם להסיק ש...

פאוור-קומנדר ודומיו יגרמו למנוע לעבוד נכון ו'בריא' יותר?

לא בהכרח, כי סה"כ המנוע תוכנן לעבוד

עם התערובת העניה, וכשהכל תקין, זה לא אמור לסכן אותו. אם אין צלצולים - אני לא רואה שום סיבה שזה לא יהיה נכון או בריא. האם שימוש בפאוור-קומנדר יאריך את חייו של המנוע? לא יודע.

בועז בר

New member
אם ניקח מנוע מיושן יחסית, כזה שנולד עם קרב'

קרבורטורים ועבר עם הזמן להזרקה - ואראדרו לדוגמה... הוא אמנם עובד תקין לגמרי עם התערובת הענייה, אבל במקור הוא לא תוכנן לכך. האם לדעתך תוספת של PC תוסיף לו 'בריאות'? או לפחות פעולה חלקה וחזקה יותר שלא במחיר צריכת דלק גדולה יותר?

אבל איך אתה יכול לדעת אם לא נעשו בו שינויים

פנימיים (אם כאלו נדרשו) כדי להתאימו לתערובת עניה יותר? פעולה חלקה, וחזקה יותר - קרוב לוודאי, חסכונית יותר אולי גם. בריאות? שוב, אני לא יודע. אני חושב שלא בהכרח.

barakhalla

New member
בסופו של דבר תערובת עניה מדי מחממת את המנוע

אתה דיברת על צלצול כתוצר של דחיסה גבוהה, המחממת את התערובת לנקודת התלקחות עצמית. אני הוספתי, שמנוע חם יותר מקצר את הדרך לאותו צלצול. אמנם ישנו Steady state לתא הבעירה, אך סביבת המנוע (פתחי היניקה לצילינדר למשל) ממשיכים להתחמם ומחממים את התערובת הנכנסת, מה שלא ממש תורם לכל העסק. אני לא יודע מה מידת ההשפעה אבל כשעובדים "על הקצה" כל משתנה תורם את שלו וצריך להלקח בחשבון.

barakhalla

New member
עוד דבר:

ציינת: "מצד שני, נשרף פחות דלק בכל מחזור, ולכן גם משתחרר פחות חום במהלך השריפה (ולכן גם הספק המנוע נמוך יותר), ולכן זה פועל בכיוון ההפוך על טמפ' המנוע (פחות חימום)." אני חושב שאתה טועה, חיישני EGT מזהירים בדיוק מסיטואציה הפוכה: תערובת עניה מדי הגורמת התחממות יתר...

זהר ו

New member
אם תזמון ההצתה אינו משתנה

ובנוסף גם כל יתר הפרמטרים אינם משתנים (סל"ד, מאמץ, שריפה מלאה של כל הדלק וכדומה) והשינוי היחידי הוא שנשרף פחות דלק כיצד יתכן שטמפרטורת הצילינדר תהיה גבוהה יותר? הרי טמפרטורת הצילינדר היא פונקציה של כמות החום הנוצר (בהנחה כאמור שיתר הפרמטרים אינם משתנים) וכמות החום שנוצר היא פונקציה של כמות הדלק שנשרף (בהנחה כאמור שהשריפה מושלמת, וגם אם אינה מושלמת זה עדיין אינו אומר שנשרף פחות דלק). אם הספק המנוע נמוך יותר כפי שרשמת זה אכן מעיד על סה"כ פחות שריפה של דלק (אפילו אם במצב השני השריפה אינה מושלמת). כמו כן במנועי קירור מים טמפרטורת המנוע הרי כמעט קבועה (כאשר נוצר יותר חום מערכת הקירור מעבירה יותר חום לרדיאטור על ידי פתיחת הטרמוסטט בהתאם לצורך) והתנודות מינימליות (עובדה שבמאמץ - נניח נסיעה מהירה בעליה - המנוע אינו מתחמם). בהנחה שמה שרשמת נכון - כיצד אתה מיישב את הסתירות הנ"ל?

Cherry Garcia

New member
בכדי לעבור תקנות, המנועים מכווננים לתערובת >

יחסית עניה, וזה עלול לגרום לצלצולים בשימוש עם דלק באוקטן רגיל\נמוך

מה זאת אומרת "המנועים מכוונים לתערובת"

אין למנועים מחשבים וחיישנים שאמורים לטפל בזה?

Dresdner

New member
מערכת ניהול המנוע לצערינו לא מכוונת

למקסימום ביצועים אלה לעבור את מבחן פליטת המזהמים וזה מושג ע"י תערובת עניה בסל"ד שבו מתבצעת הבדיקה (4000 סל"ד בערך) לכן יש אופנועים שממש ניתן להרגיש "בור" בתחום הנמוך בסל"ד ולכן דיינו ג'ט עושים מלא כסף עם מכירת הפאוור קומנדר, פאוור קומנדור לא ממציא מחדש את המנוע הוא בסה"כ מביא אותו למצב בו הוא היה אמור להיות מלכתחילה אם חובקי העצים לא היו מתערבים בפוליטיקה.

למעלה