תגובות
א. יש הרבה סוגים של שירות צבאי, ויש תפקידים שלא בדיוק "ייתנו המון ויעשירו בתוכן". הכל תלוי באילו תפקידים עומדים על הפרק בפני המלש"ב, ויש לשקול הכל לעומתם. הדבר נוגע מאוד לבנות שאינן בתפקידים קרביים. לגבי פער הגילאים בין הסטודנטים - זו עובדה קיימת, אבל ההשפעה של זה על היחסים והחברויות הנרקמות הינה פרשנות שלך בלבד (וחבל שאת פוסלת על הסף להסתובב עם אנשים בני 18 ועוד קוראת להם ילדים - אם הם מספיק טובים בשביל להחזיק נשק ברצועת עזה, הם ראויים לא להיקרא ילדים). הכל תלוי אופי של שני הצדדים, ומניסיון שלי ושל הרבה אנשים - עם ראש פתוח ורצון של שני הצדדים אפשר להגיע למערכות יחסים נהדרות גם עם חבר'ה שגדולים ב-5,7 ואף 10 שנים ממך. לי אישית יש חברים וחברות קרובים מאוד בגילאים אלו. ב. סכום זעום עבור מי? 51,000 שקלים הם סכום לא זעום, גם עבור מי שגדל עם כפית של זהב בפה. 51,000 שקלים זה בדיוק ההבדל בין מי שיעבוד מסביב לשעון במהלך הלימודים וייתכן וייפגע מכך, לבין מי שיהיה מעט רגוע יותר מהבחינה הזו ויעבוד פחות. הדבר בולט מאוד בשנים הקליניות - בהן עבודה בשעות אחה"צ היא דבר לא פשוט (אבל גם לא קשה מדי). הנתונים שלך לגבי משכורת בעת השירות לא מדוייקים - מאחר ורב העתודאים בסופו של דבר מוצבים בתפקידים קדמיים בדרגה זו או אחרת, רובם מגיעים למשכורות של 3,000-4,000. לא שזה מכובד, אבל צריך לזכור גם שבתקופה הזו אין יותר מדי הוצאות, מה שמאפשר לחסוך בצורה טובה לתקופה שלאחר השירות (קרי ההתמחות, ורוב הסטודנטים הלא-עתודאים מגיעים להתמחות כשאין להם חסכונות רבים, אם בכלל, מהתקופה של הלימודים). מבחינה סטטיסטית לרב הסטודנטים, העתודאים והלא עתודאים, אין משפחה לפרנס בגילאים 25-27, ולאלו שיש - יש תמיכת ת"ש. מלבד זאת - בשירות קבע - לרופאים הצבאיים שכר גבוה יותר מאשר לעמיתהם באזרחות, ויש יתרונות כלכליים נוספים לשירות צבאי, שאי אפשר להתעלם מהם. בנוגע לבחורות שיסכימו לצאת עם בני זוג שיוצאים כמו חיילים רגילים (במשך שנתיים), זה נכון. עם זאת, נדירות גם הבחורות שיסכימו שהבעלים שלהן יעשו 9 תורנויות בחודש במשך 6 שנים, אבל הן קיימות - תקפצי למחלקות נשים בבתי חולים ותווכחי בכך. יש מצב. ג. נקודת החופשים נכונה וכואבת. נקודת האור בנוגע לכך - ההשתלמויות הן על שכר מילואים - ועושים בהשתלמויות האלה די הרבה כסף. בחלקן, ההשתלמויות מלמדות. ד. דרך אחת להסתכל על רופא צבאי היא בזלזול, אבל דרך אחרת היא בצורה חיובית יותר. דווקא ממי שבוחר במסלול כל כך סבוך כמו רפואה הייתי מצפה לראות קצת מעבר לשיקולים המקצועיים. הרופאים הצבאיים בסופו של דבר אחראים על בריאות החיילים, שעושים את עבודתם קודש. עבודת רופא צבאי דומה בהרבה מישורים לעבודת רופא המשפחה, ואומנם אני לא אובייקטיבית, אבל סוג זה של עבודה טומן בחובו אתגרים לא מעטים (מומלץ לקרוא את הספר של בולגקוב בנושא) - ניהול מצבים כשאתה לבד במערכה ולא כחלק מצוות, פיתוח יכולת קבלת החלטות והתמודדות עם מצבי לחץ, צבירת ידע במגוון מישורים ולא רק בנוגע לעצם הקטנה בקצה הזרת ברגל שמאל. אלו יכולות מבורכות שיעזרו בהמשך בחיים האזרחיים. ובאשר להתמחויות דרך הצבא - זה לא רלוונטי לשירות החובה שחותמים עליו, אבל כיום יש מספר התמחויות שאפשר לבצע דרך הצבא, ביניהן - רפואת משפחה ורפואה תעסוקתית - שתיהן התמחויות שכיום הן בגדר "כוכב עולה" והביקוש להן, בצבא ובאזרחות - עולה. יש יתרונות (לצד חסרונות) להתמחות בצבא. ה. סלנג ובדיחות עם החבר'ה זה לא בדיוק שיקול שצריך לעניין בן אדם שקול. ואם זה כל מה שמחזיק את ה"חבר'ה" ביחד, ואין נושאי שיחה אחרים משותפים ולכן תהיה התרחקות מהחבר'ה - זו גם ככה מערכת יחסים לא משהו. ברור שיש עתודאים שלא מרוצים מהשירות (אפילו לא מעט), אבל יש גם לא מעט שכן מרוצים - הכל תלוי אופי ולא ניתן לחזות בדיוק כיצד ייראה השירות שלך. יש סימנים מקדימים, אבל אי אפשר לדעת בודאות. מה שכן - אני גם הייתי בבה"ד 1, וכשמצאתי את עצמי ב-3 לפנות בוקר על קצה גבעה בניווט תוהה מה לעשות עם עצמי, ברור שגם אני הצטערתי על זה שהלכתי לעתודה וגם על זה שנולדתי. בה"ד 1, ובכלל התקופה שלפני השירות כרופא, איננה משקפת כלום - רק רופאים במהלך השירות ולאחריו הם ה"חכמים" העיקריים בנושא. ובקרבם - יש דעות לכאן ולכאן. לסיכום, מסלול העתודה, כמו מסלול הרפואה - הוא מסלול מורכב, גם בו, כמו ברפואה, ניתן למצוא דעות לכאן ולכאן - ואיפה תמצא את עצמך על הסקלה - תלוי בעיקר באופי שלך.