מסכת סוטה דף מ``ט

Gently

New member
מסכת סוטה דף מ``ט

הסימנים שקבלו חז``ל בתורה שבע``פ ונכתבו בתלמוד לפני כאלף וחמש מאות שנה, אודות מאפייני הדור שיחיה בתקופת טרום-הגאולה, מתגשמים לעינינו בדיוק מעורר השתאות. סימנים אלו עומדים בניגוד גמור למקובל בכל הדורות. מסכת סוטה דף מ``ט; בעקבות המשיח (בסוף הגלות לפני ביאת המשיח):  חוצפה יסגי (החוצפה תרבה).  ויוקר יאמיר (אינפלציה).  הגפן תתן פריה (ולא כלפני כן שהארץ הייתה שוממה).  והיין ביוקר (ובכל זאת מחיר היין יהיה יקר ביחס לשפע יבול הענבים).  ומלכות תהפך למינות (כלומר, תהיה אז ממשלה בישראל ולא כבזמן הגלות, אך הממשלה תהיה ממשלת כפירה ולא תנהג על פי ההלכה היהודית).  ואין תוכחת (יהיה קשה להוכיח אדם. במקום להתבייש ולהתנצל הוא יגיב בעזות).  בית הועד ( מקום שמתוועדים בו לחוקק חוקים) יהיה לזנות. (במקום שיחוקקו בו חוקים האוסרים נדה ועריות וכפירה, ידברו שם בעדם. בניגוד גמור לאמור בתורה: ``ולא תתורו אחרי לבבכם[אלה מחשבות כפירה] ואחרי עיניכם [זו זנות העיניים] אשר אתם זונים אחריהם``).  והגליל יחרב (קטיושות והפצצות על אצבע הגליל) והגולן יאשם (יהיה שממה).  ואנשי הגבול יסובבו (משמר הגבול?) מעיר לעיר ולא יחוננו.  וחכמת הסופרים (תלמידי חכמים) תסרח (בעיני הבריות), ויראי חטא (ציבור שומרי המצוות) ימאסו (תדמיתם תהיה מאוסה. וכפי שעינינו רואות את המתרחש בהשפעת התקשורת התשקורתית).  והאמת תהא נעדרת.  נערים פני זקנים ילבינו (יביישו).  גדולים יעמדו מפני קטנים.  בן מנוול אב, בת קמה באמה, כלה בחמותה.  אויבי איש אנשי ביתו.  ופני הדור כפני הכלב. (א. הדור יהיה עז פנים וחצוף. ב. מה הכלב אמנם רץ לפני אדוניו, אך מסובב את ראשו לראות את כיוון האדון שמאחריו, ומפנה עצמו לרוץ לאותו כיוון, כן מנהיגי אותו הדור, במקום לרוץ לפני העם ולהנהיגם כראוי כפי שהאמת מחייבת יסובבו תמיד את ראשם לשמוע את דעת הקהל וישנו את דעותיהם בהתאם לסקרים. ג. מעניין. בגן הפעמון בירושלים התקיימה לפני מספר שנים תחרות כלבים, אשר נושאה: הכלב הדומה ביותר לבעליו. תמונות הזוכים בשלושת המקומות הראשונים פורסמו בעיתונים בסמוך לתמונת בעליהם).  והבן אינו מתבייש באביו -------------------- ניתן לראות הרבה מהסממנים פה בפורום. תודה לכם שהראתם לנו שהגאולה ממש קרובה

Yair Segal

New member
יפה. אבל אים אתה חושב

שמישהו פה ביכלל יבין למה אתה מתכוון אתה טועה. בכל אופן, יישר כוח על המאמר.

ושתי

New member
אם לא מבינים - על מה יישר כוח?

נראה לי שאצלך "יישר כוח" הוא מין סטיקר, שאתה מדביק על כל מכתב של חרדי, בין אם אתה מבין מה הוא אומר, ובטח כשאתה לא מבין, כמו שאתה כותב כאן. "יישר כוח": לקח הבחור קטע והציג אותו באור מקוטב לטעמו. כל אחד יכול לקחת כל קטע, גם את הקטע הזה בדיוק, ולהציגו באור מקוטב אחר, ולהגיע למסקנות אחרות, שונות והפוכות. כל הפרשנות שלו היא חסרת בסיס וחסרת טעם, וחוץ ממך ומהחרדים אחרים בפורום אף אחד לא שם על זה. גדולים ממני לקחו את הקטעים ואת הספרים בהם משתמשים בדיוני הדיולגים, והראו שבאותם ספרים ובאותם דפים אפשר להפיק דילוגים הפוכים רעיונית, או להוציא אותם דילוגים ממש מספרים "מוקצים". כך בדיוק גם עם הסוטה שלו.

ושתי

New member
אוף! שכחתי ששבת היום ואתה לא כאן!

אז תקרא את זה מחר. שום דבר לא יקרה.

אנדרי ז

New member
שמחתי שעזרנו לך במשהו

עכשיו לך תתלבש בבגדי חג לקראת ביאת המשיח הקרובה, ואולי גם תקנה לך משקפת, שתוכל לראות אותו מתקרב מבעוד מועד. ודרך אגב, אם לדעתך כל זה היה אמור לקרות, אז למה אתה מנסה להוכיח אותנו על מעשינו? הרי אלוהים גרם לזה שנתנהג כך, נכון? אז איך אתה מצפה לשנות מצב שהוא יצר, עפ"י תפיסתך כמובן?

זה נחמד שאתה שמח, אך מלבד זאת

לכל הדעות, אלוקים לא גרם לך לשום דבר. הוא ברא אותך, אך מאותו רגע ואילך, אתה האחראי הבלעדי לדרכך ולמעשיך. ואם להתייחס לדיון של "הגוי קרוב יותר לבהמה מאשר ליהודי*", אז אחד ההבדלים הוא, לפי אמונתי, שלגוי ולבהמה יש טבע מסוים, גורל מסוים הנולד עימם, ואינו בר שינוי. בניגוד ליהודי, שגורלו אמנם קבוע מראש, ככל בריה אחרת, אך ניתן לשינוי, וזה תלוי בו בלבד. ויהי רצון שתצליח, ושתהיה שבת שלום. *הערה: ברור שהציטוט הזה אינו אמור להיות מובן כפשוטו, אז אם אינכם מבינים את כוונתו, אין כל סיבה לתקוף. שבת שלום לכולם

טל קר

New member
אשמח (?!) לשמוע את הדרש של

"הגוי קרוב יותר לבהמה מאשר ליהודי" או "לגוי ולבהמה יש טבע מסוים שאינו בר שינוי, להבדיל מהיהודי". כמה גזענות והתנשאות והכל מתוך כוונות טובות ובלב שמאמין שהוא הוא צודק. לחשוב שאדם מסוים נעלה על אדם אחר רק בגלל השתייכות גזעית, היא היא התבהמות. (במובן המטאפורי של המילה. בעלי חיים הרבה יותר טובים מבני אדם בתכונות רבות. החתולים שלי למשל נעלים עליך בכמה וכמה מישורים)

Yair Segal

New member
הכוונה בדבריה אינה לבהמה החיה

אלא ליכולת רוחנית. חבל סתם לקפוץ בראש. גם ישראל כשהם לא שומרים מצוות הם בדרגת בהמה ברובם.

עמדה גזענית מכוערת פסולה

מבחינה אנושית. גם היו לך מורים נפלאים ללמוד הבל כזה מהם: הראי"ה קוק, בספרו אורות, כתב את ההבל הגזעני הזה. שום ניסיון שלך לצבוע שחור כזה בצבע בהיר לא יצלח בידך. גזענות נשארת גזענות, התנשאות נשארת התנשאות, ואל תתפלאי לאחר כל דבריך שלא אוהבים אותך. ואת מוריך. אין שום הבדל בטבע האדם בין יהודי לשאינו יהודי, אלא מה שחינכו אותו הוריו ומוריו. הדברים שלך כל כך עירומים, שאינני מבין מנין נטלת את הדעה - המתנשאת אף היא - שכאילו יש אפשרות ש"אינכם מבינים את כוונתי". הטמטום הזה כל כך ברור ושקוף, שרק דובר הבל מסוגל להעלות בדעתו שמישהו לא יבין את גודל ההבל שפלט מפיו.

taro

New member
גזענות????

אולי בעיניך, יהודי הוא גזע, ולכן כאשר אדם טוען שהיהודי נעלה על הגוי פירושו של דבר גזענות, אבל כבר אין לי כוח לחזור על פגעי הציונות הגזענית. ביהדות אין גזע; להזכירך רות הגויה היא האחראית לשושלת דוד, ומשה, האדם היחיד שיש לזכרו צום ביהדות, התחתן עם גויה. וזה בלי להזכיר את העובדה שכל אדם יכול להיות יהודי אם יגוייר, וכל אדם יכול לנטוש את היהדות אם יוציא עצמו מכלל ישראל. רק בתפיסה הציונית שלכם יהדות היא גזע, ולכן רק בינה לבין עצמה יש גזענות. באשר למעמד הגוי - גוי, כלומר, מי שלא קבל עליו את המוסר, הריהו כמו החיה - הוא רוצח, נואף, בוזז, אונס, וחי על תענוגות הרגע. אתה מוזמן לעלעל בימי האימפריה היוונית והרומית.

גוססי

New member
כמה הערות, ברשותך

נתחיל בכך שבעיני הציונות אין גזע יהודי, אלא לאום יהודי. כידוע, ההבדלים בין הגזעים הם גנטיים, בעוד ההבדלים בין הלאומים השונים הם תרבותיים. נמשיך בכך ששמענו אגדות חרדיות לפיהן רות המואביה התגיירה גיור אורתודוכסי כהלכה. נכון, זו שטות מוחלטת, אבל נראה שיש מספר לא קטן של יהודים שדעתם לא היתה נוחה מהיותה של רות גויה עד שטרחו לתקן את המיתולוגיה היהודית ולארגן לה גיור כהלכה. ונסיים בקביעתך אודות חיים על תענוגות הרגע. אני סבור שאת אורח חייה של הקהילה החרדית כיום ניתן ללא שום בעיה להגדיר כ-"חיים למען תענוגות הרגע". בשם המוסר היהודי מאות אלפי יהודים לא עושים שום דבר למען העתיד. הם חיים על חשבון הזולת מתוך תקוה בלתי מוסברת וחסרת ביסוס שמצב זה יוכל להמשך לעולם. מה יקרה כשהעתיד יגיע והכסף יגמר? ממה יחיו אז כל אלה שרק תענוגות הרגע מעניינים אותם? לאלוהים פתרונים.

taro

New member
ממש

כנראה שלא קראת כתבים ציונים, אני מציע לך לעיין במשה הס למשל. אבל גם אם נעזוב אותם, אתם (אני לא מדבר אליך אישית, אני מדבר בכלליות ואני מודע לזה ומתנצל מראש, זה פשוט נוח יותר, אבל מובן שאני לא חושב כך) טוענים שיהודי הוא יהודי מעצם הוולדו לאם יהודיה. כלומר, אם מישהו נולד לאם יהודיה באמריקה, מדבר אנגלית כל חייו, אתאיסט, ותרבותו הינה יוונית לחלוטין (כמו זו של הציונות), הריהו עדיין יהודי בעיניכם. מה עוג נשאר חוץ מדם? גם אם אכן גוירה רות, עדיין דמה (ההגדרה לגזענות) הוא דם גוי. זה לא מפיל את טיעוני, אלא רק מוכיח שהיהדות לא מדברת על גזעף אלא על תרבות ודת. אתה חושב שהחרדים נהנים מללמוד, לפעמים 21 שעות ביממה (כפי שנהוג בישיבות הליטאיות) אודות דיני כשרות? זו נראית לך הנאה? זה עול! ממה יחיו? ממה שחיו עד שבאו הציונים, וממה שחיים כל החרדים בגולה. אתם באמת חושבים שאתם המושיע שלהם? אתם אומנם עוזרים להם, אבל להגיד שאתם הסיבה לקיומם..

גוססי

New member
אתם? א ת ם ???

להזכירך, הרעיון לפיו ההשתייכות לעם היהודי נקבע בלעדית ע"י מוצאה של האם הוא רעיון יהודי-הלכתי קלאסי. הציונות אימצה קריטריון זה, אולם בניגוד ליהדות - המוכנה לקבל יהדות גם כתוצאה של גיור אורתודוכסי - הציונות מוכנה לקבל כל גיור שהוא. למותר לציין שאין לי שמץ של מושג כיצד הצלחת להגיע למסקנה שהציונות היא גזענית בעוד היהדות לא. שנית, תכולת כלי הדם של רות המואביה אינה מעלה או מורידה. מאחר והגיור הופך אדם ליהודי לכל דבר וענין, ברור שהאגדות על גיורה של רות נועדו "לתקן" את העובדה שאחת מהנשים החשובות ביותר בהיסטוריה של העם היהודי לא היתה כלל יהודיה. לא שמעתי אגדות כאלה לגבי אשת משה, אולם לאחר ששמעתי כי "אברהם אבינו גייר את הגברים ושרה את הנשים" לא אתפלא אם אגדות כאלה קיימות. ולגבי ההנאה שהחרדים מפיקים מלימודיהם - לא, אני משוכנע שרבים מהם רואים בלימוד מעמסה נוראה, אולם זו מלכודת שלא ניתן להחלץ ממנה. מלכודת זו ניטוותה במשך עשרות שנים ע"י מנהיגי הקהילה החרדית מתוך כוונה ברורה להביא לתלות כלכלית של רוב החרדים בכספי המדינה. יחד עם זאת, אין הדבר משנה את העובדה המרה שמדובר בתרגיל שאין בו כל אלמנט של תכנון העתיד, ואין ספק שבעוד שנים אחדות החרדים יעמדו בפני שוקת שבורה, כדרכם של אלה שחיים על הרגע.

taro

New member
רעיון השייכות לעם היהודי

אכן נקבע לפי היהדות האורתודוכסית, אולם לא מטעמי גזע, כי אם כדי לקבוע מי יכול להחשב יהודי. הציונות הפכה את הטיעון על פיו. יהודי הוא אכן מי שנולד לאם יהודיה, אבל אין זה אומר שכל הנולד לאם יהודיה הינו יהודי, שכן הוא יכול להוציא עצמו מכלל ישראל. הציונות לעומת זאת, טוענת אחרת. היהדות לא מדברת על דם, היא מדברת על תרבות. באשר לציונות - מעבר לכתבים הגזענים שלה - בוא ואשאל אותך שאלה. האם ייתכן מצב בו יהיה יהודי נוצרי? אם כן, הרי שמדובר בגזע. אם לא, האם ייתכן מצב בו יהיה יהודי אתאיסט? אם כן, הסבר לי בבקשה מדוע יהודי נוצרי לא אך יהודי אתאיסט כן. אם לא, הסבר לי בבקשה על סמך מה קוראת לעצמה התנועה הציונית "יהודית". וחוקי הגיור לא נקבעו ע"י הציונות, הם נקבעו ע"י מדינת ישראל, בלחץ חרדי. לגיור אין דבר עם גזענות. הגיור לא "מכשיר" את דמו של האדם, אלא כורת את הברית בינו לבין האל, בעוד שלפי תיאורית הגזע, הדם הוא הקובע. לימודי תורה היו חלק מההווי החרדי במשך 2000 שנה, להגיד שהכל תוכנן ליום בו תקום מדינת ישראל, ומספר זעום יחסית של חרדים יתלה בה כלכלית, הינו דבר מגוחך. וכשמדינת ישראל תפסיק לממן אותם, הם יעשו מה שעשו עד להופעתה, או מה שעושים אחיהם בגולה. אל תחשוב שאתה המשיח שלהם.

גוססי

New member
היהדות לא צריכה את התרבות

מי אם לא היהודים הם שהמציאו את הביטוי "תינוק שנשבה"? יכול אדם להיות חף מכל הכרה של היהדות ואף לא לדעת שהוא יהודי, ובכל זאת - ע"פ דיני ההלכה - יחשב ככזה. האם התרבות פועלת כאן את פעולתה, או שמא הדם? התפתל ככל שתרצה, בעינה עומדת העובדה שהציונות - פרט להקלה שהיא נוהגת בענייני גיור - אינה מחדשת דבר בנושא ההשתייכות לעם היהודי מעבר למה שנקבע ע"י ההלכה. יתכן שכמה מאבות הציונות גרסו אחרת, אולם מאחר ולציונות אין קודקס חוקים קשיח ("הלכה" ציונית) הרי שגרסתם אינה מחייבת. התפיסה שיהודי שהתנצר עדיין נחשב ליהודי - אם היא קיימת (והאמת היא שזו הפעם הראשונה שאני שומע אודותיה) - אינה חלק אינטגרלי או בעל חשיבות מהציונות. ובאשר ללימודי התורה, נכון הדבר שהם נחשבו תמיד לחלק בלתי נפרד מהיהדות (לא מהחרדיות, שהרי זו אינה קיימת הרבה יותר ממאתיים שנה). יחד עם זאת גם ערך העבודה היה חלק בלתי נפרד מהיהדות, ואכן החרדים בחו"ל רובם עובדים לפרנסתם ונמנעים מגידול בלתי מבוקר של משפחותיהם. בארץ המצב שונה, ולאחר עשרות שנים של הקצבות משחיתות שיצרו מצב בו המנעות מעבודה נחשבת לערך יהודי-חרדי לא ניתן יהיה להפוך את הגלגל בקלות. מספר תלמידי הישיבות שתורתם אומנותם עומד כרגע על קרוב ל-80000, והציפיה שכל היהודים הטובים האלה יוכלו יום אחד לשנס את מתניהם ולהתחיל לעבוד אינה ריאלית.

taro

New member
הוא תינוק שנשבה,

כשם שהוא מוגדר כמשומד. הוא נשבה בדברי הגויים, אבל אין זה משנה שהוא נטש את תרבותו היהודית שלתוכה גדל, והפך להיות משומד. ולכן התרבות קובעת, שכן ל"גזע" אין שום תפקיד ושום ערך. אל תתחמק. שאלתי אותך שאלה פשוטה: למה אין יהודי ציוני, אבל יש יהודי אתאיסט? ואם יש יהודי נוצרי או אין היא שאלה חשובה בציונות, גם היה משפט מפורסם שהתנהל בבג"ץ (משפטו של האח דניאל) בנושא הזה. הציונות יוצאת מתוך הנחה שיהודי תמיד יהיה יהודי, לא משנה איזו דת או איזו תרבות ילבש. המדינה היהודית לא מתבססת על תרבות, שכן אין במדינה הזו דבר עם תרבות יהודית (הדברים היחידים שעוד יכולים להתקשר עם התרבות היהודית פה מתבצעים ממניעים לאומיים ולא תרבותיים, או בגלל הכפיה הדתית). העבודה אינה ערך עבור החרדים, העבודה היא כורח, יש הבדל, ולכן ניתן לוותר עליה כשפתיים כמו הציונים נותנים לך כסף. באשר לאופצית "השיקום" של החרדים בארץ - אם היא אינה ראלית, אני לא מבין על מיה אתם צועקים. ואם אתם רוצים סתם להאישם מישהו, תאשימו את הציונים שטפחו את המצב הזה.

גוססי

New member
* אתה * אל תתחמק

משומד הוא מי שעזב מרצונו את היהדות. תינוק שנשבה היא מי שנולד לאם יהודיה אולם אין לו כל ידע על היהדות או שכלל אינו יודע שהוא יהודי. אם תינוק שנשבה הוא עדיין יהודי, ברור שהיהדות רואה בדם האם את הגורם הקובע.

taro

New member
מה פתאום?!

גם משומד הינו תינוק שנשבה, וגם בנו של משומד הוא משומד או תינוק שנשבה. היהדות לא רואה בדם משהו קובע, שכן אם כך, הסבר בבקשה את העובדה, עליה אתר חופש מלין יום יום, שהרפורמים והקונסרבטיבים הוצאו במניפסט אורתודוכסי רשמי אל מחוץ ליהדות? הסבר בבקשה את העובדה שרוב הרבנים האורתודוכסים מכנים את הציונים גויים? וכמובן הסבר בבקשה איך מסתדרים השבתאים והנוצרים הראשונים בתפיסתך. הם יהודים מכורח העובדה שנולדו לאם יהודיה, שכן נתנה להם הזדמנות להיות מוסריים והם דחו אותה. ואני עדיין מחכה לתשובה שלי. יש סיבה שלא ענית לי למה אין יהודי נוצרי אבל יש יהודי אתאיסט?

גוססי

New member
אתה מסלף ביודעין

משומד אינו תינוק שנשבה, והרפורמים והאורתודוכסים לא הוצאו אל מחוץ ליהדות. ואם רבנים חרדים מכנים את הציונים "גויים" זו אינה פסיקה הלכתית אלא גידוף בלבד. הממסד החרדי יודע יפה מאד שהציונים חייבים להשאר יהודים, אחרת הם עוברים על כמה לאווים מאד מפורשים (דינא דמלכותא דינא, איסור על מסיונריות). ולשאלתך למה אין יהודי נוצרי אבל יש יהודי אתאיסט, הרי זה נובע - שוב - מהתפיסה ההלכתית לפיה יהודי שהתנצר הוא משומד שהוציא עצמו מכלל ישראל, בעוד שיהודי אתאיסט יכול להחשב כתינוק שנשבה. מה בדיוק הבעיה?

למעלה