מלנת'לפים מחשבות

מתלבט13

New member
מלנת'לפים מחשבות

מי צריך הגדרה? האם עלי להגדיר את עצמי כדתי, או חילוני, או באמצע, או הזול מביניהם/כל התשובות נכונות/אף תשובה לא? אולי אני X לא מוגדר (מה שכנראה נכון בכל מקרה...)? אז נכון: עם איזה בחורות לצאת? והאם לצאת או להיכנע לנורמה החרדית של חתונה (זה נראה לי כל כך דמיוני, אבל זה מה שכל ידידי החרדים והורי מצפים ממני כדבר הכי מובן מאליו). לאיזה חברה להשתייך? - כי יש צורך רגשי להשתייך. אבל עדיין האם רק זה מה שמחייב אותי להגדיר את עצמי לפי הכללים לתוך קטגוריה מסוימת? ואז בא חכם אחד ואמר לי שאני בעצם כבר חילוני ששומר שבת ויש לו רגש למסורת. אני יודע? יש תופעה שנקראת שנאת אי-בהירות (Ambiguity aversion) רואים שאנשים מעדיפים משהו יותר גרוע אם הוא ברור ומוגדר. אולי אנו מעדיפית לדעת "אני דתי" או "אני חילוני" על פני מצב ביניים? הקטע הוא שחילוניות היא מצב סגור אם אני הולך לשם (?) אבל להיות דתי בלי אמונה זה דבר שאני יכול תמיד להרגיש לא בטוח בו. ואני גם חושב האם אני יכול להתחתן עם בחורה דתיה? הרי הדתיות שלי היא עניין אמנם עמוק אבל אין לה את היציבות הנובעת מאמונה. זה שאני שומר שבת זה קצת דומה לזה שאני מקפיד להסתרק לפני שאני יוצא מהבית. זה קבוע מאד. אבל אני יכול מחר להחליט לוותר על זה ובקלי קלות. לא זכור לי שהתחרטתי על חילול שבת (אני כמעט תמיד שומר). מה שקורה אם אני מחלל שבת זה שאחרי חילול אחד או חצי שעה או חצי שבת, אני מתחיל להרגיש עם זה מוזר, וזה מביא אותי לשמור את שארית השבת..... אבל נקיפות מצפון לא. אולי מחשבה של "זה עשה לי הרגשה באסה, היה עדיף שלא" וגם זה רק לפעמים. תהליכי התלבטות. אני לא יכול לדבר עם חרדים על אי אמונתי. וגם כשאני מדבר אני מרגיש שאין הבנה טובה למה שקורה אצלי. כאשר אני מדבר עם יוצאים בשאלה בנושא. אני שואל איך זה משפיע עלי? מלבד ההשפעה הפסיכולוגית החברתית, יש השפעה נוספת וחזקה מאד, והיא על תהליכי החשיבה. מי שיצא בשאלה סביר להניח שהסתכלותו על השאלות הנוגעות לתהליך היא כזאת שהובילה אותו לצאת. זאת אומרת כאשר אני מתלבט ואני מדסקס את הנושא עם יוצא, סביר להניח שהצורה בה הוא מסתכל על הנושא היא כזאת שיש לה סיכוי רב יותר להוביל ליציאה. זה איזה צדדים תופסים יותר מקום בראש, ועוד פרטי חשיבה שונים. ז"א שגם אם היוצא מנתח את הדברים בצורה הכי ניטרלית שבעולם תהיה לזה בממוצע יותר השפעה לכיוון החילוניות. זה כבר שנים שלא נרשמתי להגיב בפורום, למרות שלא האמנתי וידעתי שאני חי בין העולמות , כי ידעתי שזה יסחוף אותי. ועכשיו זה אכן סוחף אותי. אין לי ספק שמשהו בתוםך הלב שלי רוצה להיות חילוני. רוצה? מת! משתוקק נורא. ומה אם מתחשק לי? האם זו סיבה לפעול???? טוב. יש את הקטע של לחיות גלוי עם האמת שלי. אבל זה כל החיים? יש ערך לאמת, אבל איזה מחיר צריך לשלם על זה? ולמי שקרא עד כאן: את/ה אחלה גבר/נקבה אם החזקת מעמד
וכל תגובה ותוספת חשיבתית תתקבל בברכה. אל תחסכו במלים.

אתה הגבר

כתבת יפה ושפכת הרבה אור על השיחות שהיו לנו בעבר בנושא, כך שאני לגמרי מבין אותך. הפורום הזה באמת סוחף (תזהר) ככל שתפגוש יותר אנשים שיצאו, אנשים אינטלגנטים כמוך, שעברו דברים דומים למה שעברת, אתה תרגיש הרבה יותר נוח ובטוח להיסחף החוצה (או פנימה). אם מתחשק לך מאד גלידה, אבל אתה אלרגי, עדיף שלא תטעם, אלא אם כן אתה רוצה שהפנים שלך יתנפחו כמו עגבניה. אבל אם הרופא מודיע לך חד משמעית שהוא טעה ואתה באמת לא אלרגי לגלידה, אני לא רואה שום סיבה, למה שלא תקח לק מהגלידה, ואפילו תהפוך את הטעימות למנהג קבוע. אתה לא צריך להגדיר את עצמך כ'אוכל גלידות' מצד שני אתה ממש לא צריך להגדיר את עצמך כ'אלרגי לגלידות' ולהחביא מהעולם את העובדה שאתה כבר לא אלרגי. [נירה לי הגזמתי עם המטאפורות, מצטער. בכל מקרה תוכל למצוא אצלי תמיד 'בן אנד ג'ריז' במקפיא. אתה מוזמן לבוא לטעום מכל הטעמים]

מתלבט13

New member
גם אם אני לא אלרגי....

ועדיף לי מטעמי שמירת משקל לעשות לעצמי מחסום פסיכולוגי - לעולם לא גלידה. אז כדאי לי לחסום את עצמי. ואפילו (אם היה אפשרי) לרמות את עצמי שאני כן אלרגי. יש דברים בדת שאם אתה לא לוקח את הדת באופןו מוחלט אין לך אותם. אני לא חושב שאני אוכל להיכנס לטראנס ב"נעילה" אם לא צמתי ביום כיפור. קח את הנישואין כמודל. אתה הולך על כל הקופה ועושה עיסקה "נצחית" אני אוותר על זיונים אטרקטיביים מעת לעת כדי לקבל את הקשר החזק של הנישואין עם אהובת לבי. הרבה מהקסם הולך אם אתה בוגד לפעמים. כמו כן, אין השוואה בין הרוגע של שבת בלי אופציה ל"חילול", ובין מצב שבו אתה שומר לפי החשק. אם זה לא קבוע זה משהו אחר לגמרי. ובאופן כללי יותר, אם הדת ככלל יותר טובה למישהו, אז אולי עדיף לו לחיות בסרט שהוא מקיים הכל (נו, כמעט הכל). ובקשר לגלידה, בתגובתך לתוהה מאתמול כתבת שתמיד יש לך מנה חמה לדוסים. אין גלידה לדוסים?

נישואים זה לא רק לדתיים,

נישואים הם פשוט התחייבות. האם אתה באמת חושב שכל חילוני/חופשי/לא דתי לא חש את ההתחייבות הזו, או לחילופין שמי שכן דתי/חרדי/מסורתי אף פעם לא בוגד?

מתלבט13

New member
נישואין הם רק משל

מודל להתחייבות בה אדם מוותר על חופש מסוים תמורת מסגרת כללית שהוא חושב שבסך הכל כדאית יותר.לא קישרתי בין נישואין לדת

מחשבות מוכרות לגמרי

לא הייתי צריך "להחזיק מעמד". כתבת בצורה מרתקת בדיוק את מה שעבר עלי לפני זמן לא רב. לגבי ההגדרה העצמית: כבחור צעיר אתה יכול לחיות "בין העולמות", היום זה אפילו באופנה. מי מאיתנו לא שמע מבחורה את המשפט: "אני לא דתיה ולא חילונית, אני מיכל / נעה / רבקי / בת אל"? בחיים האמיתיים זה לא עובד. אין עדיין בתי ספר שהם "לא חילונים ולא דתיים". מה שמענין, אגב, זה שנעה, מיכל, רבקי ובת אל רוצות לדעת בבירור איך הגבר שמולן מתכוון לנהל את ביתו ולחנך את ילדיו. מזכיר לי את החרדים שלא מוגדרים פוליטית. הם 'חסידים של הקדוש ברוך הוא' אבל מצביעים ש"ס.

מתלבט13

New member
אז מה גרם לך להחליט?

ואיך עשית את זה? נגררת לאט לאט, או שחתכת בראשך לצד מסוים מתוך איזה שהוא תהליך של קבלת החלטה?

admor

New member
כן זאת סיבה לפעול

אתה לא מאמין. אתה חיי פעם אחת בלבד ואתה תעשה מה שיעשה אותך מאושר. אתה יכול להיות "מסורתי, כי אין מצווה כזאת של לחלל שבת בחיים החילונים. מותר לך להיות חילוני ולשמור שבת אם זה עושה לך טוב. המצווה היחידה בחיים שאני מכיר עשה לעצמך טוב ולהשתדל מבלי לפגוע בטוב של האחר.

admor

New member
לא חושב שאני או מישהו אחר יכול

לדעת מה יעשה אותך מאושר

מתלבט13

New member
הבעייה שגם אני לא יכול לדעת

יש היום הרבה ידע על מיגבלות החשיבה האנושית. איננו יודעים מה וכמה עושה לנו טוב היום בעבר ובעתיד. אני מרגיש שאין לי יכולת לנחש כמה יהיה קשה לי מעבר חברתי, וכמה יהיה קשה לי להמשיך לחיות בשקר חלקי. מרגיש שכל ניתוח שלי יהיה בגדר ניחוש. נ"ב אם רצונך בסקירה מקיפה עם הרבה מחקרים מעניינים (גם הכתיבה מעולה, פשוט הנאה לקרוא) ראה Stumbling on Happiness ספר על כמה אנו טועים בהערכה של אושרנו הנוכחי, העבר והעתיד. (כמעט רבמכר בארה"ב. מקום 52 במכירות באמזון).

admor

New member
אינטואציה יקירי ומזל

אתה אמור להכיר את עצמך הרבה יותר מכל אחד מהפורום ו/או מהסביבה הקרובה שלך. אני למשל בטוח שעשיתי נכון כשיצאתי. יכול להיות שאני טועה והיום אם הייתי נשאר, הייתי רב גדול ופוסק לכל הדור. אני יודע שלגלגול שלי היום זה ממש לא מעניין אותי, אבל כאחד שנשאר שם גם בלי אמונה זה אחלה גוב. יכול להיות שעם ישר אחרי צבא הייתי הולך ללימודים ו/או מתמיד בלימודי התכנות (אז זה לא עניין אותי ואחרי שנים שעשיתי קורס קטן בשפת C זה מאוד עניין אותי) הייתי היום מנהל את מיקרוסופט. לא יודע אם ההחלטות שלי נכונות וזה לא מזיז לי את קצה זנבי. אני חיי את חיי, לא נמצא בקורס החלטות נכונות בחיים. יש לי הרגשה מקריאת הודעות שלך שאתה עסוק מידי באיך ולמה וכמה, פחות עסוק בלחיות ממש.

מתלבט13

New member
אתה צודק

ראשית, אני חושב לפעמים יותר מדאי. מצד שני אני אולי כן צריך להחליט איך לחיות את חיי. וזו החלטה די גורלית. מה אעשה אזרוק מטבע? אתן לדברים לקרות מעצמם (אולי זו גישה, אגב) חוצמזה, אני מזיין לעצמי את השכל די בקלילות. ז"א בלי מאמץ מיוחד ואולי אפילו נהנה מזה. אז זה לא הורס לי את החיים. אני לא יושב כל היום מכווץ בפינה מרוכז וחושב.

למעלה