מכירת חמץ,כן או לא?

אגס 10

New member
מכירת חמץ,כן או לא?

חברי וחברות הפורום היקרים בואו תעזרו לי בדילמה קשה שאני נתון בה. האם ללכת לרב הקרוב ולערוך את הטקס ההזוי של מכירת החמץ או לא? בדרך כלל אני משתדל שלא לעשות שום דבר הנוגד את ההלכה אם הדבר יהיה קשור לעוד אנשים כמו בני ביתי ויכשיל אותם. למשל לעולם לא אוכל דברים לא כשרים בכלי הבית בבית כדי שלא להכשיל את משפחתי כשאני מטריף את הכלים לשיטתם למרות שאני יודע בתוכי שהכל שטויות ואני לא באמת מכשיל אותם במשהו,מכיוון וזו אמונתם אני מכבד אותם. השאלה היא האם גם מכירת חמץ אותו דבר. מצד אחד הרי בני ביתי סומכים עליי שאני מוכר את החמץ ועל סמך זה מצפונם נקי בפסח אבל מצד שני זה הרי בלוף אחד גדול כל הדבר ההזוי הזה שנקרא מכירת חמץ. תראו לי אחד שבאמת מעוניין למכור את כל כלי הבית של החמץ שלו זה הרי הכל בכאילו, מזה שנים שראיתי בדבר הזה את אחד מהשקרים הגדולים של הרבנים פשוט מגעיל אותי לערוך את הטקס ההזוי הזה,אני מרגיש רע להיות חלק מהשקר הזה. (ומיותר לציין שאף אחד לא ידע שלא מכרתי בכלל,חוץ מהרב שיחסר לו 50 ש"ח...) האם לדעתכם זה שלא אמכור את החמץ זה כאילו שהאכלתי בבית בשר טרף?

למה בכסף?

אני חושב שאפשר בחינם (בית חבד או משהו) ועוד הערה, אני דווקא לא רואה את זה כזיוף, אלא כצעד חיובי דווקא, בו ההלכה מגלה גמישות לריאלזיציה. (כמו פרוזבול). לא צריך הרבה לנחש שבאורתודוקסיה שלנו הלכה כזו לא היתה יכולה להיברא.... אבל אני לא בקיא יותר מידי בהלכה עברית, בהיסטוריה של ההלכה, ובפילוסופיה של ההלכה.

אגס 10

New member
אני לא כ"כ מסכים איתך

ברור שגם אני מסכים שכל גמישות לריאליזציה היא דבר חיובי בפרט ע"י ההלכה. רק שאני ממש לא מסכים שזה המקרה כאן. אם ההלכה היתה באה ואומרת היות וזה לא ריאלי שלאדם לא יהיה בפסח את כל הכלים שלו מהחמץ רק בגלל שאולי יש בהם חמץ ועל כן יש לסגור את כל הכלים בארון במשך כל החג וזה בסדר למרות שאולי יש בהם חמץ,הייתי אומר איזה יופי אכן דבר חיובי. אבל לא זה מה שההלכה אומרת,היא בחרה באיזה טריק. היא מצאה רעיון של כאילו מכירת החמץ לגוי,מה שאומר שאם יש לך את הכלים בארון אתה חוטא אבל אם עשית איזה שטיק של כאילו שמכרת את זה לגוי אתה בסדר גמור,מה שנקרא להיות עם ולהרגיש בלי, את תרבות הכאילו הזו הכ"כ שיגרתית בדת אני מתעב ואןתה אינני יכול לסבול,הרבה לפני שהבנתי שכל האלוהים הוא דימיון. לזה בדיוק אני מתכוון כשאני אומר שזה זיוף ולא צעד ריאלי חיובי. למה בכסף?את זה גם אני שואל...

אמממ

לפני שאני משנה את הדעה שלי. מעניין באמת, מה ה"היסטוריה" של התקנה הזו? מתי היא הומצאה? איך היא התפתחה? אולי זה ישפוך אור לכאן או לכאן. בתנ"ך אין הסדר כזה. גם לא במשנה גם לא בתלמוד. אז זה התחיל איפה שהוא באמצע ימי הביניים. גאונים או אני יותר נוטה לומר - ראשונים. אני מנחש היכן שהוא במאה ה-10 באירופה. אני משר גם שזההתחיל כתקנה יותר "אמיתית" ועם הזמן המימד של המשחק נהיה יותר עיקרי, כנראה מתי שההלכה הפכה להיות קודקס פורמלי, סוג של "מנואל ליהדות", עם חיבור ספרי ההלכה, שלהי ימי הביניים. אם אני צודק, אז אי אפשר להאשים את המתקנים בזיוף. כי הם לא תיקנו משחק. אי אפשר להאשים את האנשים של היום בזיוף - כי הם מתנהגים כמו מכונה, זה מה כתוב. קיצער, זה אחד מהמקרים הקלאסיים שאין את מי להאשים.

אגס 10

New member
לא יודע מי אשם

אבל זה שאני לא יודע מי אשם בזיוף הזה לא עושה את זה דבר טוב וחיובי.

mik504

New member
שיט, לי זה עלה 150 שקל והוא לא ניסה להתנגד

ופשוט לא נעים כי הוא רב שכולם נותנים לו ומוכרים אצלו....... מה לעשות אני עדיין לא מסוגל להכשיל את הסביבה זה קשה לי מצפונית אפילו שדוקא לאחרונה אני חושב שבהיגיון קר זה לא נורא כי הרי לדעתי הם לא יידעו זאת לעולם ואנוס רחמנא פטריה גם לשיטתם. ולשיטתינו הם לא יידעו זאת לדיראון עולם. אז אולי אנחנו over מצפוניים???????

דבר זה החל כתקנה אמיתית

בזמן עברו היו מוכרים לגוי את הדברים באמת הגוי נכנס הישתמש בדברים ואם רצה גם יכל באמת לקנותם ולסיים המכירה לאחר פסח.בזמן זה היה נימכר אוכל בלבד מהסיבה הפשוטה שהיו משתמשים באותם כלים לפסח.ובאוכל בפשטות אין בעיה במכירה כי גם אם הגוי ירצה לקנות מימני את החמץ במחירו המלא אני אמכור לו בכיף. מה שאין כך בכלים שערכם הוא לעיתים ריגשי וסתם אפחד לא מוכן לותר על הכלים שהשקיע בבחירתם וניקשר אלהם איי לכך תוקנה תקנה דבילית שהמכירה היא לא של הכלים אלא של החמץ שבתוכם וברור שמכירה כזאת אינה חלה כי שום גוי לא ירצה באמת לקנות דבר כזה ולפי האמור למעלה גם אלו החרדים מכירה של דברי מאכל תקפה אך מכירה של כלים אינהיכולה להיות תקפה. לפחות הובן מאיפה זה היתחיל?

mister xy

New member
וואי וואי, רואים שאבא שלך רב ../images/Emo8.gif

ועוד משהו: אם היו מוכרים את הכלים בעצמם היה צריך לטבול אותם אחרי פסח וזו הסיבה שלא מוכרים את הכלים בעצמם אלא רק את החמץ שבלוע בתוכם. פשוט מגוחך

דעתי

איך תיסתכל לאישתך בעינים שתשאל אותך אם מכרת?השניה הזאת של ההרגשה הזיפתית שאתה משקר לאישתך לא שווה תחמישים שקל שחסכת המצפון יציק לך אפלו שזה צעד דבלי לך על זה.מה לא עושיםבשביל המישפוחה...

סוג ב

New member
המורדת צודקת

כולה כמה דקות. לך תמכור. אחותי לקחה את מכירת החמץ שלי על עצמה... אני מקווה שהיא הולכת למכור גם אותי...

יש הבדל מהותי

הכלל של לכבד את השני ולהיות אמין חל בדברים שיזיקו לו, כגון מאכלי בריאות או ענינים כספיים. אך במכירת חמץ אני נוהג לפי הכלל של ״מה שלא יודעים לא מזיק״. אם מישהו משוכנע למשל שלעמוד ליד מיטתו וללחוש ׳שלמה ארצי גבר בגברים׳ סותם לו את הצ׳אקרות, ברור שלא אעשה זאת בפניו. אך שלא בפניו אין לי שום מניעה לעשות זאת מפני שמדובר בדמיון פסיכי. הוא הדין לענינינו. אומנם השנה כן אמכור חמץ מפני שציפור קטנה לחשה לי שהרב הקהילתי זקוק נואשות לתשר. אז למה לא׳ לעשות חסד ליהודי?

אתה אוהב יהודים אה?

גם חרדים . . .איזה אהבת ישראל . לדעתי הסיבה היחידה למכור היא כדי שאם ישאלו שלא נשקר .

מה הבעיה לשקר?

איני רואה כל בעיה מוסרית בהוצאת מילים של שקר אם אין בהן הונאה. הבעיה היא להונות את השני, אין הבדל באם יצאו מהפה שלך אותן מילים או שסיבבת אותו על האצבע הקטנה ומפיך לא יצא דבר שקר. באם הטיה מסוימת יש בה משום הונאה, אז היא מתועבת ללא תלות בסיפור שנאלצת לספר או להתחמק מלספר. באם בסיפור שאתה מחרבש לשני אין שמץ של הונאה, אין כל בעיה לשקר. נ.ב. הונאה היא משהו רחב עד מאוד וכמעט כל שקר שבעולם מכיל הונאה.

mister xy

New member
למה שישאלו ?

למה שיעלה בדעתו של מישהו שאברך יר"ש ומדקדק במצוות לא ימכור את חמצו לנכרי.

ברור שתמכור

מה הקשר בין השטות של הלכה מסוימת לכך שאתה לא צריך להתחשב בה? אם אתה בדעה (וזאת אכן דעתי) שצריך לכבד את האחר גם כשלא מסכימים אתו, איך אתה יכול להתפלפל בהלכה כשאתה לא דתי בראש? ההלכה היא לשמוע בקול רבנים. אם הם הרבנים החליטו שמכירה זה טוב, מבחינה הלכתית זה מה שקובע ולכן אין הבדל בין זה להטרפת כלים

רקפת81

New member
למכור

מה איכפת לך למכור? שיהיה הזוי ככל שיהיה.. לא שווה את ההרגשה שתהיה לך אם לא תמכור.. וכן, גם אני חושבת שאין הבדל בין זה לבשר טרף, הכל הזוי, חלק יותר וחלק פחות..

Namespace

New member
זה לא קל, אבל אני אומר לאשתי את האמת תמיד

לא אוכל לשקר לה. גם לא שקרים קטנים. זה דורש מאמץ. אני הייתי הולך למכור.

למעלה