מי מלמד אותם לצלול?

קותי

New member
מי מלמד אותם לצלול?

צללתי היום לזאב הים עם דוגית/אוקטופוס. חולקנו לזוגות ובן זוגי היה צולל שאינני מכיר. הראות היתה בהחלט סבירה לצלילה ב"זאב" ונראה היה שהולכת להיות צלילה נחמדה. לאחר כ- 10 דקות בתוך הצלילה סימן לי בן הזוג שהמסיכה שלו דולפת כל הזמן ויש לו מים במסיכה. הצעתי לו בתנועות שינקה אותה (ע"י לחיצה על החלק העליון והוצאת אויר) והוא עשה כך. אבל לאחר עוד דקה הוא היה שוב עם כרבע מסיכה עם מים. הוא התחיל לסמן שהוא רוצה לעלות. זה היה בעומק של 27 מטר, כ-12 דקות בתוך הצלילה. סימנתי לו OK וסימנתי שנשחה לכיוון החבל כדי לעלות לאורך החבל. כדי לסמן "חבל" עשיתי תנועת הדגמה והפניתי את הראש לכיוון הגשר משם יוצא החבל. כאשר החזרתי את הראש, לא ראיתי את בן זוגי. מבטים מהירים לשני הצדדים לא גילו אותו ואז הבטתי למעלה וראיתי את הסנפירים שלו במרחק של כ-5 עד 7 מטר מעלי. הבחור פשוט החליט לעלות בו במקום, ומיד. ההתלבטות היתה גדולה. מצד אחד אני לא רוצה לעלות ישר למעלה מעומק של 27 מטר. סכנת פגיעת דקומפרסיה או קרע בריאות היא יותר מאשר אני מוכן לקחת על עצמי. מצד שני, הבחור עלה מהר למעלה ואולי נפגע בעליה. אם לא אגיע למעלה לוודא שהוא הגיע בשלום, ויקרה לו משהו, לא אוכל לחיות עם עצמי. כמובן שגם התאונה של דורי ז"ל חלפה במוחי באותו רגע. שחיתי במהירות אל החבל ועליתי בקצב המהיר ביותר שאיפשר לי המחשב שלי. תוך כדי עליה הסתכלתי כל הזמן מסביב כדי לראות אם הוא לא שוקע בחזרה. כאשר הגעתי אל איזור חניית הבטיחות החלטתי לדלג עליה (אחרי הכל זו חנית בטיחות ולא חניה מנדטורית של דקומפרסיה) ועליתי ישר לפני המים. בן זוגי היה ליד הסולם ובשלבי עליה לסירה. האירוע הסתיים בשלום, אבל היה יכול להסתיים רע מאד. אני מעדיף לא לפרט מה בדיוק עשיתי אחר כך (במסגרת השיקולים שצולל ותיק עם ידע מקבל, והם אינם לפרסום) אבל הזעם שחשתי היה גדול ביותר. לכל הרוחות. מה מלמדים היום בקורסי צלילה? צולל מרגיש לא נוח עם קצת מים במסיכה ומחליט לעלות ישר אל פני המים מעומק של 27 מטר? מה, לא מלמדים אותם שגם אם אין להם מסיכה, הם חייבים להיעזר בבן הזוג ולעלות לאט לאורך החבל? פשוט לא יאומן.

philips

New member
הממ...מעניין

קרה לי מקרה דומה אך הרבה פחות קיצוני..והרהרתי רבות בנושא והגעתי למסקנה שהבעייה היא לא רק במה שמלמדים אלא במנטליות/בשלווה ובניסיון של אותו אדם... אני מקווה ומאמין שהוא למד את הדברים האלו בקורס אינני יכול להיות בטוח שכך אבל נראה לי שכן... אבל יש אנשים עם גישה ואמנוה שהם יודעים טוב יותר ושהכל גמיש לקראתם ולכן גם אפשר לעלות 27 מ´ למעלה בשביל מים במסיכה.. בן זוג בעל התנהגות פזיזה ולא מקצועית גרוע בהרבה יותר מכל דבר אחר ולא משנה איפה למד ומה למד... בקורס צלילה יכולים להתחיל לחנך,לתת עקרונות וכו´ וכו´ אבל מנטליות ואופי / יכולות בקרה עצמית..... קשה לעשות בשבוע... אגב... מה בדבר מסיכה ספייר אצל ה DM אם היה שם?? דבר מועיל למדי אם לוקחים גם צוללים שאינם מנוסים לצלילה... (או שאולי בעצם הוא ברח לפני שהספקתם לחשוב על זה...)

אבנר29

New member
ככה זה ששוכרים ציוד מועדון וזה לא

מתאים. לגבי בן זוג אני לא בא ללמד אותך אבל מאחר ואני צולל כל פעם עם בן זוג אחר מסכמים דברים לפני הצלילה בעיקר עליות חרום (ראה את הסיפור שלי בשירשור קודם)ומישרים קו עם בן הזוג מאחר וצולל לא מנוסה בפניקה לא זוכר מה מלמדים בקורס שאלה לי אליך אתה הרי מדריך צלילה איפה מסיכה נוספת שהיתה אמורה להיות לך איפה כל מה שלמדת בקורס מדריכים בנוהל עלית חרום בברכת שנה טובה אבנר

פליפר.

New member
תגובה

היה לי מקרה דומה מאד לפני כשנה - צולל ש"קפץ" מ 26 מטר אחרי כ 5 דקות צלילה בגלל שהקיא. מכיוון שלא היה לידי ממש (בן-זוג לא שלי) אחרי רגע של התלבטות - עשיתי בדיוק מה שקותי עשה - הצמדתי את בן-זוגי לבן-זוג ה"נטוש" ועליתי במהירות המקסימלית שאיפשר לי המחשב, ללא חניית בטיחות ותוך שמירה על קשר עין עם הצולל שקפץ. זה היה צולל שהיה אמור להיות מאד מנוסה (ע"פ דבריו וע"פ 200 צלילות חתומות בלוגבוק). לדעתי - גם בניתוח לאחור - זה היה דבר נכון לעשות - כי אם לא הצלחתי לתפוס אותו מיד - לא יעזור שאני אקפוץ לפני המים אחריו - רק יגביר מאד את הסיכון שלי להפגע.

פליפר.

New member
ולגבי המסיכה

אבנר - מדריך שצולל במסגרת עבודה - הגיוני שתהיה לו מסיכה רזרבית איתו. מדריך שצולל להנאתו בלבד - אני מאמין שתהיה לו רצועה רזרבית לעצמו - ותו לא. עם כל הכבוד - היותו מדריך לא מחייב אותו לדאוג לכל דיכפין.

jank

New member
צוללן מתחיל

בתור צוללן מתחיל אני יכול לומר כמי שהקורס טרי מאד בראשו שמה שמלמדים אותנו זה דבר ראשון- כמו שלא צוללים לבד לא עולים לבד! והדבר החשוב ביותר זה - שאם יתפקעו ראותיך או אוזניך אז זאת תהיה גם הפעם האחרונה שתצלול!!!

פוסידון

New member
חזרתי שנית לא לימדו אותך טוב .... ../images/Emo63.gif

ותחזור על מה שלמדת במיוחד על תפקידו של בן הזוג.

אחד המבחנים החשובים

לקבלת תעודת צולל, הוא הצלצול של הקופה הרושמת! Wake up קותי שנה טובה לכולם

עודד , לצערי אתה כנראה צודק

עסקנו בנושא כל כך הרבה זה ההבדל בין certified ל qualified לרוב הצוללים מוסמכים אך לא כשירים לצלילה . ממהרים למיים במקום לשבת בכיתה ובמיים וללמוד , אני רואה את כל המדריכים יורדים עם פי שלוש משקל בכדי לחלק לחניכים בצלילה במקום למנוע משקל יתר או חוסר משקל לפני הצלילה , מבלבלים להם את המוח ( עם כל הכבוד ) על הסובב הימי במקום ללמד אותם לשמור על בן הזוג ולהשקיע זמן על איזון נכון . נכון הכי קל זה להתבכיין בפורום על עד כמה ההדרכה גרועה , אני אומר לכם זה אפשרי , אפשר לחנך וללמד . לדוגמא , תאר לך מה ההשפעה על הצולל אם המדריך מבטל להם את הצלילה מייד כשהוא רואה מישהו יושב על אלמוג או אפילו נגרר על החול ,לעומת זאת איזה השפעה יש לזה אם המדריך מספר לחניכם אחרי הצלילה שהם לא היו בסדר ושברו אלמוגים , הרי הצלילה המשיכה ,זה לא אסון . למרות שזה כל כך פשוט דוגמאות מעיין אלו כנראה לעולם לא יתרחשו במציאות יש דדליין והקופה רעבה . חבל , שנה טובה . שלומי

תמירי

New member
בן זוג לצלילה

אחד הדברים שמלמדים בקורס אותו סיימתי ממש לא מזמן הוא לתחקר את בן הזוג על מיומנותו ונסיונו. היה צריך להיות לך ברור לאחר תחקור קצר שהוא בטח לא מנוסה ואז יתכן שכבר בתחילת הדרך הייתם חוזרים או מחליפם מסכה ולא בלחץ ב26 מטר. חוץ מזה בתור צולל מתחיל חשבתי רבות על כך שבמידה ומאבדים מסיכה או מסיכה דולפת חזק בעומק אולי כדאי לרכוש מסכה רזרבה שתהיה במאזן העלות של זה לא מי יודע מה וזה יכול לפתור הרבה בעיות

gilad_no

New member
קותי, מסדר זיהוי

קותי, אם אתה קותי עם השיער המכסיף שהיה היום באוקטפוס, אז נעים מאוד. היום ראיתי חבר בפורום :) הראות היום נחשבת לטובה ? כל המים היו מטונפים ולדעתי היה נורא עכור. נועם אמר שהראות נחשבת למדהימה. אם זאת ראות מדהימה, אז מה לעזאזל יש לראות בים התיכון ? גם בצפון זה ככה ? או ששם פחות מלוכלך ? יש מקום נורמלי במרכז או שחייבים לנדוד לאילת ע"מ לצלול בכיף ? אני אולי נשמע קטנוני, אבל לדעתי היה נורא מטונף היום.

למה... למה "ללכלך" על הים התיכון...

בים התיכון יש מה לראות, והרבה. מה לעשות, עם עובדות אין מתווכחים. גלעד, אני מסכים אתך לחלוטין שיש כנראה בעיה אמיתית עם תנאי ראות ירודים באיזור המרכז במרבית ימות השנה. את הימים שבהם ניתן לצלול שם בתנאים טובים ניתן (ככל הנראה) לספור על אצבעות יד אחת... חבל, אבל זה מה יש. בקצוות (דרום וצפון), המצב טוב יותר. בימים האחרונים הראות באתרי הצלילה של ראש כרמל בחיפה מתקרבים ל-20מ´ ויש שמדווחים על ראות טובה למדי גם באיזור אשקלון. היום היתה ראות לא רעה בדוברה הגדולה, קותי, חבל שלא הגעת עם קרפיון, זוגתו (י-םים כמוך) וחברם לצלילה בדוברה... הייתי דואג לך אפילו לבאדי עם קצת פחות בעיות... לא נורא, פעם הבאה.

הקרפיון

New member
אכן, היתה ראות לא רעה ../images/Emo13.gif

בסוף, עם כל הלחץ על מקומות, וסירות מלאות לכל שאר הירקות, "צלילת הפורום" הסתכמה בזה שזוגתי צללה עם הקרפיון :) אבל מה, היה יופי. ים שקט ושליו, בלי זרם, בלי גלים, בלי מחלות ים, עם ראות לא ראה בכלל של 10-15 מטר, ועם הספינה הכי גדולה שאי פעם ראיתי. 104 מטר אורך, 30 מטר רוחב, עומק ממוצע של 28 מטר על הסיפון. המון, אבל המון מלפפוני ים קטנים ושחורים שניראו כמו תולעים בסרט אימה הוליוודי זול, והמון קונכיות של חרוטים. דגים כמעט ולא ראינו (חוץ מלוקוס ענק שבבדי ישופד עד מחר, לפי המבטים של כמה מהנוכחים במועדון) ירדנו באיזור הירכתים, הקפנו את הדוברה בכיוון המטמתי החיובי (הפוך לכיון השעון) ואז בערך נגמר לנו הזמן, ועלינו עם עצירת 1/2 עומק ועצירת בטיחות. חזרנו עיפים אך מרוצים
חוץ מכל אילו, היתה זו הצלילה ה100 של זוגתי (מתוכן כשליש בשנה האחרונה), ועובדה זו הוסיפה עליצות נוספת ללבינו. אחרי הצלילה, חגגנו כנדרש עם בקבוק שמפניה צרפתית
טובה שהמתינה לנו בשקית קרח, בלווית כל אותם דגים שלא ראינו בצלילה (הפעם כשהם שוחים בשמן) בכל אופן, היה מצוין. רק נוסיף את התקווה שבפעם הבאה שמתארגנת צלילת פורום, יהיה בה קורום :)

אבי ע

New member
זאב ומסיכה... ../images/Emo39.gif

לגבי זאב הים הוזהרת גם הוזהרת, גילעד. הראות שם לרוב כה גרועה, שכל מה שקצת יותר מזה נחשב טוב... באזור הצפון יש תכופות ראות טובה ממש כמו באילת, וגם ליד הרצליה כבר טוב יותר. לגבי מסיכה: במקרה שקותי הזכיר מסיכה רזרבית כנראה לא היתה עוזרת. בכל זאת, זהו הרגל טוב להחזיק מסיכה רזרבית במאזן, ולמעשה צורך בטיחותי ממדרגה ראשונה (קשה מאד לעלות כמו שצריך ללא מסיכה אם איבדת אותה, ואם בן הזוג פחות מנוסה או שאיבדת גם אותו)... וכמובן, בהחלט כדאי לתת אותה לבן-זוג או לכל הנזקק בשעת הצורך, אם הוא מסוגל לבצע את ההחלפה.

קותי

New member
גלעד, נעים מאד. אני עם השיער הלבן

הראות היתה טובה יחסית לים תיכון באיזור המרכז. היא היתה טובה עוד יותר ל"זאב הים" ששם יכול להיות עכור גם אם הים לא ממש גרוע, בגלל הזרמים.

המוגז

New member
ראות בים תיכון

גילעד לדעתי אתה טועה ובגדול גם אני הייתי בצלילה הזאת והייתה ראות אחלה ,נכון לא במונחים של אילת אבל 15 מטר וגם פחות לא אמורים להפחית מההנאה שלך מצלילה. כמו שאתה מעיד על עצמך אתה בראשית דרכך כצולל וחבל שתתקבע בדיעות מסוימות לפני שבאמת הפנמת את הצלילה והיא הפכה לטבע שני עבורך מינימום 100 צלילות. לדעתי צלילה היא בראש ובראשונה מצב נפשי של שלווה ורוגע אין סופי וזה אפשרי רק אחרי הרבה צלילות כשכבר לא צריך לחשוב על איזון וכ"ו ובמילים אחרות מטרת הצלילה היא צלילה כל דבר נוסף זה בונוס אפשר למצוא ייתרונות בכל דבר זה שלא רואים את כל הזאב במבט אחד מכניס עיניין תשווה לסטיל באילת כמה מהר ממצים את הצלילה שם בגלל הראות הטובה העכירות שדיברת עליה אלו הפרשות של בעלי חיים "מצופות" במישקעים מהקרקעית אם הייתה מסתכל טוב היית מגלה שנורא קל לשמור גובה באמצעות התרחיף הזה במיוחד בעליה וזה ייתרון ואם היית מסתכל לתוך התרחיף היית רואה שיש לו מימד של עומק כמו להסתכל על כוכבים מיתוך החלל (סליחה על הפיוטיות) בקצור העצה שלי תלמד להינות מכל צלילה באשר היא

gilad_no

New member
אולי אני טועה,

אבל הודעתך נשמעת מתנשאית במקצת. נכון שאני בראשית דרכי, אבל אין צורך לזלזל ביכולתי ואו בכישוריי. את מה שאמרתי לגבי הראות, לא אמרתי כצולל אלא כאדם המבקש להנות מנוף תת מימי. מטרתי הינה להנות מהצלילה ובמקרה שאני צולל עם הפרשות מעיים של יצורים שונים ואיני יכול לראות דבר, נפגמת הנאתי. חזירים אוהבים להתפלש בצואה של עצמם, האם כדאי שגם אנחנו נעשה כך ? כל אדם והעדפותיו. ישנם אנשים שלא רואים בכך בעיה לצלול בתנאי ראות ירודה. כל מה שרציתי לשאול היה האם זהו המצב הרגיל לים תיכון. אם כן, אני אעדיף לבלות את זמני במקומות אחרים כמו אילת ואו בצפון (שם שמעתי הראות יותר טובה). איני זקוק לתרחיפים ואו ליצורים ממינים שונים על מנת לשמור על איזון. איני טוען כי כישוריי הינם כשל מדריך צלילה, אך איזון בסיסי יש לי. מכיוון שזו ראשית דרכי, אני מעדיף ראות טובה כי כך אני יכול לחקור כל אלמוג חדש או שונה שנקלע לפניי. אולי אתה כבעל נסיון רב מחפש אתגרים כמו צלילה ללא ראות (ואולי גם ללא אוויר) אך אני עדיין מוצא את הנאתי מלהתבונן בפשוט שבין האלמוגים

שרקי..

New member
קותי צר לי עליך ידידי, אבנר29 פויה ../images/Emo60.gif

שלום קותי, לצערי בשנים האחרונות תקלת בן זוג מצערת כמו שאתה מתאר עם בן זוג אנונימי שאספתי באיזה דלפק חשוך היא דבר מאוד נפוץ, נפוץ עד כדי כך שהחלטתי שלא לעשות זאת יותר. פשוט הסיכוי לצאת טוב עם צולל אנונימי הוא כמו לזכות בלוטריה של מדינת איווה בארה"ב. גם כך בגילי כמות הזמן שאני יכול להקדיש לצלילה הרבה יותר נמוכה וכמות המשאבים שאני משקיע על מנת להכניס את הווסת בפה היא כל כך גדולה שאני כבר שם אותו בפה אני לא רוצה שאיזה חכם יבזבז לי את הצלילה בלמצוא את הדרך לשקוע או לפמפם או להוציא מים מהמסכה או השד יודע מה, אני זקן מדי ולא נותרו לי עוד מספיק ימים לבזבז בצורה זאת שלא לדבר שבכדי להציל את הטיפש מעצמו בדרך כלל אני חייב להכניס את עצמי לסכנה מיותרת אין לי ספק שאם צלילת סולו הייתה חוקית ומותרת היא הרבה יותר בטוחה בשבילי מלצלול עם המציאה מהדלפק. לגבי כל הערות של החכמולוגים לגבי מסיכה רזרוית במיוחד לאבנר29 אז ככה לפי הסיפור של קותי הצולל הנ"ל לא סבל מבעית מים במסכה שיכולה להיפתר על ידי מסיכה רזרווית כי צולל אמור לדעת לחיות טוב גם ללא מסיכה על הפנים. לכל היותר צולל ללא מסיכה נעזר בבן זוגו לעלות עליה נינוחה לפני המים דבר שמבאס כי הצלילה הסתיימה בטרם עת ומגיע להם לשניהם כי הם צללו ללא מסיכה רזרווית. אני אישית ניתקלתי בסיפור דומה מאוד רק שבעומק 6 מטר באילת ושבנסיון לבצע החלפת המסיכה של הצולל במסיכת הרזרווית שלי ניסה התכשיט לעוף לי כי הוא נילחץ. אני צולל עם כמות כזאת של ספרים ותןספות שלא מביישת צוללת אטומית קטנה כולל מסכות ספר ורצועות ספר למסכה וסנפיר ערכות הישרדות וסימון לוחות כתיבה טבלאות גלגלות מצופים במסדר שנערך לי לא מזמן הוציאו כמות של ציוד כזאת מהמאזן שלי שנוצרה ערמה לפני הרגליים, אבל חמודים שלי זה מיועד בשבילי!!!! גם אם אני כריש פטיש אני יוצא לצלול להנאתי ולא בדיוק בא לי לבצע פעולות ארואיות מתחת למים אז גם אם קותי מדריך אבנר הוא היה שם כצולל מן השורה ואף אחד לא שילם לו להיות שמרטף לצולל ההוא. שרקי

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
מסיכה ספייר

גם אני צולל עם מסיכה נוספת שנמצאת באופן קבוע בכיס המאזן אולם זו מסיכה שמותאמת לפנים שלי. גם אם במקרה המסיכה תתאים לפניו של צולל אחר ( דבר שבהחלט לא ודאי ) נראה לי כי בנסיבות המקרה שתואר ע"י קותי הנסיון להחליף בעומק 26 מטרים מסיכה לצולל לא מיומן שלא מסוגל לרוקן את המסיכה שלו עלול להסתיים בקטסטרופה. לסיכום, נראה לי שגם צלילה זה לא עיסוק מומלץ לביצוע עם פרטנר מזדמן, במקרים הבודדים שעשיתי את זה זה היה רק אחרי תחקור מעמיק לרקע ולנסיון של בן הזוג והתניית הצלילה בכך שאם התנהגותו במים לא תראה לי אסמן ונפסיק את הצלילה. ו ב ב ח י " נ

למעלה