מישהו יודע מהן wiggle-pills?

Eldad S

New member
תודה רבה,

ואני ממש מתמוגג, נהנה ומעריץ את ידיעותייך בעברית.

קרמיט524

New member
האמת שביידיש אמיתית, זו שקורין

אותה בכלל: "יהודית", צריך לכתוב: "א כלבתא" "א מעשה" והכי יפה: "אויף צו להכעיס". כשהייתי קטנה תמיד הייתי מדמיינת את המילה הזאת כמו עוף יושב לו בגאווה בתוך צלחת (עוף-צלוחס)

חייםלוי

Member
מנהל
חלילה מלכתוב חיידר, זול זיין

זה מקפיץ ומרגיז. צריך לכתוב זאָל זײַן וחדר כשאפשר בסוגריים או בהערה לכתוב את הצורה בה שומעים. ואכתוב מה שכתבתי בפורום יידיש בעניין זה: יש ספר שאני קורא עכשיו של אהרן לנסקי שהציל ספרי יידיש מזריקה לפח בארה"ב. הספר מתורגם מאנגלית. המתרגם, שכנראה לא יודע יידיש, כתב את הקטעים הרבים כפי שהוא שומע אותן וזה כל כך מרגיז, משום שזה מעיד על בורות וחוסר רצון ללמוד איך צריכים לכתוב את המילים או המשפטים, עד שעזבתי את התרגום ועברתי למקור האנגלי. אילו היה כותב ביידיש תקנית ובסוגריים או בהערה היה כותב כפי שנשמע זה לא היה מרגיז.

אה! הנה משהו שאני יודע.

קלאפטע, זה בכלל מ- כלבתא. להגיד למישהו אשתך כלבה זה משום מה לא יפה, אבל באידיש זה כמובן נשמע יותר טוב. ומי יודע למה המילה "ציניקן" גם היא מגיעה אלינו מעולם הכלבים?

אבן-שושן יודע:

מיוונית: kynikos דומה לכלב. כך כונו חסידיו של החכם היווני דיוגנס, על שום שדגל בחיי פשטות קיצונית.

tafustafus

New member
דיוגנס כינה עצמו "הכלב"

והוא לא סתם דגל בחיי פשטות קיצונית, אלא ממש התנהג ככלב, ולפי המסופר, החברה הסובבת שתפה איתו פעולה: זרקו לו שיירי מזון, סבלו את השתנתו במקומות ציבוריים וכן הלאה.

Eldad S

New member
בעיקרון - כן, אבל

זה בהחלט לא הכתיב הנכון. היידיש הרי גזרה את המושג מן המילה הכאילו-עברית "משוגעוּת". לא זכור לי מה הכתיב הנכון של המילה ביידיש, אבל אם תשאירי אותה כפי שכתבת, היא לא ברורה מאליה. אני מציע שתעלי את השאלה לפורום יידיש, 516, ותיידעי אותנו (בקישור לשרשור) באשר לתשובה/ות שתקבלי.

חייםלוי

Member
מנהל
../images/Emo26.gif

עפּעס כלֿטע נישט אַהין נישט אַהער משוגעתן שכנהסטע פּיצקעלע טשופּטשיקל באַשערט נישט אַזאַ מציאה נעבעכית (זאת צורה בעברית למילה נעבעך) זאָל זײַן מעשׂה שײנער בחור חדר שטיק װאָרט קום שױן מענטש

הבעיה היא שהסיפור כתוב בעברית,

וקהל היעד הוא בעיקרון דוברי עברית, והכותבת מנסה לשבץ מילים ביידיש, בתור שדכנית של העדה החרדית, כדי להישמע "אותנטית". אז מילים כמו חיידר או מייסע, אם לא ייכתבו כך, לא ידעו שזו הגייתן. והסימנים שכתבת במילה מעשה, למשל, לא מובנים לקורא שאינו דובר יידיש. אז מה עושים?

למעלה