מיהו ספרדי

yeho105

New member
לאדינו

הורי דיברו לאדינו. אני לא מדבר. אני ספרדי או לא?

faridi

New member
כלמתה, אסטרלו קרידה

למה "לאכול" אותה? אולי יותר טוב שנבהיר שיש מכנה משותף למבקרים בפורום הזה והוא ההתעניינות והחיבה לתרבות הלדינו ומה שמסביבה. כך שהאשכנזי ביותר ועד תימני, מהאפיקורוס הגמור ועד החרדי ביותר- מוזמנים לבקר כאן וללמוד מהעבר של יהדות ספרד. אין טעם לעשות תחרות של "אנחנו יותר טובים". בעניין שס, גם אני, כאדם דתי,לא חושב שהם מייצגים את יהדות ספרד האמיתית (ששילבה ספרא וסייפא) או את הדת היהודית. והרב עובדיה (פה ההזדמנות לאחל לו רפואה שלמה) בקו שהתווה לא בדיוק מייצג את מה שאבותינו התחנכו בארצות האיסלאם. אך לבושו מזכיר את רבני יהדות ספרד והמזרח. שיבושם להם לייצג את הספרדים. מה מציק לך? במקום "להתבולל" בתוך אישך האשכנזי, נסי "לספרד" אותו

danש

New member
את/ה טועה

א. אין לי כלום נגד מרוקאים. רק שיקראו לעצמם מרוקאים ולא ספרדים. ב. תבורך חברתך העירקית. גם לי יש קרובה הונגריה שלמדה לאדינו, ותבורכנה שתיהן. השפה, צריך לשמר את התרבות. היא לא מנותקת מהשפה. ג. הורי הם משכילים ובעלי טעם טוב, בהשוואה להורי בעלה של אחותי. ד. יש לי המון ביטחון ואני גאה במוצאי. חשבתי שגם אתם.

eagl8

New member
ל - danש

זה הכל בראש שלך... עדיין לא שמעתי מישהי מחברותי ומכרותיי המרוקאיות מכנות את עצמן "ספרדיות" המרוקאים כידוע מתגאים במוצאם.

ש ח ר ש

New member
../images/Emo45.gifואצלי בבית שרו כך

מנחם טלגה לה מוז'יר אס סייגה אל פאפו ביסקוצו אי לה בב'ה זהו שאת הבב'ה שכחתי חבל

danש

New member
את לה מכירה אותי

בלי להכיר אותי עשית לי ניתוח אופי ואיבחנת חוסר בטחון. את גם נותנת מרשמים לתרופות? או שממך אפשר לקבל רק מרשמים לעוגות וכמה חרוזים פולקלוריסטיים?

ספרדים אי אותרוס

קרידוס אמיגאס אי אמיגוס שבת שלום אי מועדים לשמחה. מלדי אסתה אקי לו קה אסקריביירון אל לא קיסתיון דה "קיין אס ספרדי" אי אל פרימו פ'אקתו קה אפ'ירו מי אוז'ו אס קה נינגונו נו אמפליאו לא לינגוא דה לאדינו. אי אמי מיפאריסה קה אסתו אס און באסו פרינסיפיוזו, א לו מאנקו, פארה איסתה דיסקוסיון. פארה dan ש תינגו אונה דימאנדה: מי פאדרה ב'יינה דה פ'אמיה קה ביב'יה אן לא גריסיה סייניס דה אניוס אנתיס דה "גירוש ספרד" אי מי מאדרה, אן גן עדן אסתה, אס ס"ט. אגורה קה סה יו? יו מזמו אסתו קאזאדו קון נסידה דה סוריה, קה סון מואסתרוס פ'יז'וס? אל דיו קה מה ב'ואדרה, מיס פ'יז'וס אסתאן קאזאדוס קון אשכנזים אי תריפוליתאנה. איך הם מוגדרים? איוס נו פ'אב'לאן לאדינו, בעוונותי הרבים. יו קונוסי אין מי צ'יקיז פ'אמיה אין סלוניק קה סה יאמאב'ה מוסקוביץ' אי פ'אבלאב'אן לאדינו קומו תודוס לוס ג'ידיוס דה סלוניק, אל פ'יז'ו דה לא אידה מיה ארה מי מוי בואנו אמיגו. לוס אלמאניס, י"ש, לוס תומארון א תודוס סין סאב'יר קה אראן אשכנזים. אנסינה קה תודה אסתה דיסקוסיון אס און פוקו חסר משמעות אין מיתיינדו אל תינו קה איל פרוסיס (PROCCES) דה לא ריאליתה אס קה תודוס אסתאמוס קאשתיריאנדו אינתרה אשכנזים, ספרדים, מזרחים אי תודאס לאס עדות קה נו סאב'יאמוס קה אקזיסתאן דה אנתיס. אל פרובלימו קה תינימוס קומו אי קה דיב'ימוס אי פואדימוס דה פ'אזיר פארה קונסירב'אר לא קולתורה אי לא תראדוסיון אן אסתאס קונדיסיוניס. סיגורו קה אל אפארתאסיאמיינתו אס לא לוג'יקה ריפואסתה. אי אין פ'ין, פור ל'אמור דאל דיו, בבקשה פאסיינסה אי אמיסתה אינפליאנדו לינגב'ואה לינפייה. חגים וזמנים לששון

אסטרלו

New member
אני ציטטתי אותך !

את כתבת "ליתר ביטחון" ! גם את לא מכירה אותנו !!! ונדמה לך משום מה שיש לך פה עסק עם כל מיני זקנות מפגרות. צר לי שסוזי נסתה להתייחס אליך יפה, את לא ראוייה לזה אצלנו בפורוםכולם מתקבלים ב-
ו-
אותך קצת קשה לכבד

faridi

New member
מה מייחד בארבעת המינים?

אחדות. כיצד? הערבה מסמלת את "הרשע", כי אין בה טעם וגם לא ריח: לא תורה ולא מעשים טובים. האתרוג, גם עם טעם וגם עם ריח: גם תורה וגם מעשים טובים. ההדס, רק עם ריח- מעשים טובים הלולב, רק עם טעם של התמר-תורה. וזו האחדות האמיתית, שכלנו ביחד בהבנה ובאחווה אחד כלפי השני. לכן, אני מקווה שבסוכות שלך תארחי גם מזרחיים וגם אשכנזים. אה?
בואנה פ'ייסטה

eagl8

New member
לפרידי - יישר כח

ג'וסטו דישיטס !!! בואן "נסיון" מוס אפרונטו אל פאטרון דה מונדו אנטס דה סוכות אי לוס סימבולוס דה לוס קואטרו מינים קה טה נגמוס מועדים דה אלגריה אי אוניטד אן לוס קוראסנוס

ש ח ר ש

New member
עדן חמודה- לי לא הכירו אף בן דוד

אני נשואה לעירקי נכון אני מבוגרת ממך אבל לא שנות דור אני מבינה שיש מרירות בגלל התנשאות של איזה שהוא צד במשפחה אבל זה בהחלט מיותר יש גם ספרדים מתנשאים זה אופי של אנשים ולא דוקא מעיד על עדה מסוימת צריך להפסיק את העדתיות לשמר תרבות כן אל לא לחפש פרוד בתוך העם ההפך לחפש אחדות בשביל זה אנחנו כאן במדינה שלנו שהיא של כולם אשכנזים ספרדים מזרחים כמו שאמרתי כולנו יהודים

במקרה שוטטתי קצת ונתקלתי בדבריך .

צר לי עליהם. בגלל אנשים כמוך הגזענות לא תעבור מן העולם.ואני כ"אשכנזיה" חייבת לומר לך,כי בעייתך איננה עם אשכנזים "מתעלים" אלא עם עצמך .אוי לבעלך וגיסך ולהוריהם אם זו דעתך עליהם. רק ערה קטנה לר כל ה"אשכנזים " גדלו בכפרים נדחים עם בעלי חיים בחצר ו.... ,כדי שתלחי למפה ותבדקי אילו ערים גדולות היו ויש בפולין,רומניה,גרמניה....להמשיך??עם הייתקצתיותר משכילה ,שלא לדבר על יותר חכמה ,היית יודעת שלאשכנזים היו חיי תרבותוהם היו בעלי השכלה לפחות כמו לאנשי איסטנבול ,מבלי לפגוע בהם חלילה . אז היה ראוי שהדברים לא יאמרו ובטח לא יכתבו בדרך זו .עליך להתבייש בדברייך ולבקש סליחה ומחילה מבעלך והוריו על דברי האיוולת. מאחלת לך שתצליחי להתפייס עם עצמך לפני שיהיה מאוחר מידי ותהפכי לאשה ממורמרת.

tsiporganeden

New member
דן אתה יכול לכתוב בלאדינו?

זה פורום לאדינו ואנחנו משתדלים לשמר את השפה והמנהגים הספרדיים קורקט. אז בבקשה רק בלאדינו.

yeho105

New member
לאדינו

אם הורי דיברו לאדינו ואני לא, אני ספרדי או לא?

danש

New member
עדה זה לא עניין ביולוגי

זה לא תורת הגזע כאן. אתה ודאי מכיר את העורך-דין המפורסם דון-יחיא. הוא אשכנזי, אבל שם משפחתו ספרדי. אבות אבותי היו ספרדים, אבל היגרו למשרח אירופה, ונטמעו. הם מדברים יידיש, וכמשפחה דתית, מדקדקים במצוות לפי המנהגים האשכנזיים. כתבתי כאן שיתכן שאבות אבותי היו מכלכי אנגליה, או עובדי אלילים אינדיאניים. זה לא רלוונטי. ומשפחה ספרדיה שמאמצת ילד ממוצא תימני, הילד הוא ספרדי. ואם ספרדיה יולדת מתרומת ביצית אנונימית, אז הילד הוא ספרדי. ספרדיות היא לא עניין גנטי, אלא תרבותי.

למעלה