מיהו ספרדי

danש הפתעת אותי - חשבתי שבני

גילך כבר לא מתעסקים בשאלה מאיזו עדה אתה... ועם זאת - יש קורטוב אמת במה שכתבת לגבי ההתנשאות של בני עדות אשכנז על שאר העדות ולא משנה אם הם צאצאי גלות ספרד ממרוקו, טוניס, טורקיה או יוון, לפני 50 שנה זה הורגש מאוד - היום יש אבחנה כזו בעולם החרדי - אצל השאר יש מיזוג גלויות מושלם - וטוב שכך! כתבת: "בכל הזדמנות אני מבהירה לאנשים ומחדדת את ההבדל בין ספרדים לבין בני עדות המזרח. אני מבקשת שגם אתם תעשו זאת" זה ממש נראה לי כהתנצלות - ומה רע בעדות המזרח? כולנו עם אחד עם שנלחם על שמירת הבית היהודי בארץ הזאת ולדורות אחריו, זה שאנחנו משמרים מסורות עדתיות - זה בכיף אבל כולנו יהודים טובים וכולננו שווים בםפני אלוהים ואדם. חג סוכות שמח לך ולכולם גם

danש

New member
גם אני הופתעתי

נכון, ביום-יום בני גילי לא מתעסקים בזה, אבל בארועים חשובים בחיים, כמו חתונה, מתברר שהדעות הקדומות עדיין קיימות. כשבעלה האשכנזי בישר להוריו שהוא מתחתן, הם מייד שאלו מאיפה ההורים. כששמעו שהיא ממשפחה ספרדית, הם נבהלו. המושג ספרדי ישר מתקשר להם עם ש"ס ופרימיטיביות. ובעצם לא רק בארועים חשובים בחיים, גם ביום יום. שם המשפחה שלי לא מסגיר את מוצאי, ואני ובני משפחתי בהירים (לפי הסטראוטיפ היינו אמורים להיות שחומים, ולאבא שלי היה צריך להיות שפם שחור גדול). אנחנו גם משכילים, רהוטים, וכו', לכן מעולם לא ניחשו שאני ספרדיה, ולכן באוניברסיטה, בעבודה, דיברו בנוכחותי, אנשים בגילי, בחופשיות, על הספרדים, וגיליתי שהדעות כלל לא מלבבות. לכן חשוב לי שיכירו אותנו, שיבינו מה זה בדיוק ספרדי. לאדינו היא לא סתם שפה, היא חלק מתרבות. בדיוק כמו שיידיש אי אפשר ללמוד במנותק מהתרבות המזרח אירופאית. אני חשבתי שכאן, בפורום, אמצא אנשים שאכפת להם גם מהתרבות, לא אנשים שסתם באו לפטפט בלאדינו.

ובאותו קו אמשיך,כי בטח את ואחותך

התחתנתן עם "אשכנזי " כי הם ידועים כבעלים טובים , עובדים ועושים הכל בבית,לא ממרים את פי האשה ונושאים אותה על כפיים. מעניין ,נכון ? אולי בגלל זה ההורים "נבהלו" ? . צר לי על דבריך ,ואם כבר ,הייתי מציעה לך שתנסי לפעמים להקשיב גם לדיבריהם של "הספרדים" על האשכנזים . אני מאמינה שהדבר עובד לשני הצדדים. גם הספרדים/מזרחיים (בשבילך) בעבר לא היו מעונינים בחתנים/כלות מעדה אחרת וזה לא בהכרח קשור לספרדים אשכנזים.זה פשוט כי רצו לשמר את העדתיות ולא מתוך מניעים כפי שאת מנסה להציג זאת. מעניין מה יקרה בבוא היום שבנך /בתך יגיעו הביתה ויצהירו כי הם רוצים להתחתן והחתן/ כלה יהיו מבני העדה האתיופית,גרוזינית או רחמא לצלן "אשכנזי". מה תאמרי אז???

angelici

New member
שבת שלום קרידוס,|4U רק עכשיו קראתי

ואשתדל לישב את המחלוקת לפי רואות עיני לדעתי לאחר שנים של סבל מגזענות בעולם כולו המשליך עלנו הרס הרי שאנחנו אנו כעם למוד סבל הנושמים את הקושי הזה יום ביומו דבר המשליך עלינו הן במלחמות והן בדעות, ובשל גזענות עצובה זו נפלו המון מבנינו הטובים לנו יהודי א"י חשוב לחיות באהבה ובאחווה עם אחינו,מוצאם לא משנה את עצם היותם יהודים או יותר נכון בני אדם כמונו משכילים או בורים אינטלגנטים או פרימיטיבים מלבד שיהיו אנשים טובים ולא מזיקים, חשוב קודם שנחייה בשלום עם עצמנו להעלות את רמת המודעות ולהפנים את המצווה "ואהבת לרעך כמוך" כערך עליון מבלי להתחשב מאיזה אדמה הוא הגיע לכאן זו המתכונת ליצירת השלום בארץ ....ומפה הדרך אל השלום בתבל נכון שהחברה החדשה-ברוכה הבאה
- הציגה פה עובדות שלצערנו עדיין קיימות ומטפטפות מידי פעם אך השמחה היא שאט אט קבוצת מאמינים אלו הולכת ופוחתת והם בגדר מיעוט כך שחובתנו במקרה שנקלעים למצב זה הוא פשוט להצהיר במשפט אחד " אני בן אדם כמוכם עשוי אותו דבר רק בן/ת להורים אחרים האדמה ממנה בנו לא משנה משנה איך אנו רוצים לחיות באדמה המשותפת הזו", דעות הם דעות הם דעות ולא משנה עובדת העמים,ההתנשאות/גאווה נתפסת אצל אנשים אגוצנטרים כצורך להציב חומה בינם לבן הסביבה (לפעמים מפחד) כך שגם את זה יש לקחת בחשבון ולא להעלב ואת רמת האנטלגנציה אפשר למדוד מבלי לדרוך על יבלות קרידוס מיוס סוכות דאלגריה
ובאמת שהתגעגתי

ומה עם יהודי מרוקו?...

יש את מרוקו הספרדית שהושפעה רבות מספרד. יש את התרבות המורית המוסלמית של ספרד שהמשיכה במרוקו גם לאחר הרקונקיסטה. יש את החזנות המרוקאית שמושפעת רבות מן המוזיקה האנדלוסית... איך את משייכת את מרוקו לעניין?

wiseman100

New member
מסכים ב-100%.

לצערי הרב, רבים הם האנשים במדינת ישראל שמשייכים את צאצאי גולי ספרד לעדות המזרח, או את עדות המזרח לצאצאי גולי ספרד, ומכנים אותם גם יחד "מזרחים" או "ספרדים", ללא הבדל. אני יכול להבין אותך, כי גם אני מתעצבן בכל פעם שאני שומע מישהו אומר זאת. משפחת אימי הם ס"ט (ספרדים טהורים-צאצאי ספרד) מטורקיה, דוברי לדינו ובעלי שמות ספרדיים ושמות משפחה עבריים כפי שהיה מקובל ליהודי ספרד (כספי, סדקה). ידוע, שרוב יהודי הבלקן הם ס"ט. אני חושב שצריכה להיות הפרדה ברורה בין ספרדים למזרחים, אולם ישנם מזרחים שלא יסכימו איתי, משום שיאמרו משפט, שלדעתי, מטומטם: "גם יהודי צפון אפריקה מתפללים בסגנון הספרדי ויש להם זהות ספרדית" - זה אולי נכון, אבל רובם המכריע לא צאצאי הגולים מספרד, ועל כן אין לכנותם ספרדים. ספרדי הוא צאצא לגירוש. לא אכחיש שהיה מיעוט שעבר לארצות צפון-אפריקה, אולם רבים מאוד התערבבו יחד עם בני המקום, וכבר לא נקראים ספרדים. אלה שעברו לצפון-אפריקה ועדיין נקראים ספרדים, הם אלה שחיו בנפרד מ"המזרחים" במקום. לדעתי, ספרדי נקרא מי שמשפחתו הם דוברי לדינו, בעלי שמות ספרדיים וזהות ספרדית, וממה שאני יודע ממשפחת אמי, בכתובה של החתונה בטורקיה רשום שהם שייכים לעדה ה"קסטליאנית".

למעלה