תגובת המועדון ומספר שאלות
(מדובר פה על תגובה חצי רשמית של המועדון. אני מקווה שלא אפספס משהוא) דיברתי הרגע (9:15 יום שני) עם אנג´י ועם אילן ברקוביץ (שגם כותב בפורום לעתים), הפנתי את צומת ליבם לפירסום בפורום ובקשתי את תגובתם. מגירסתם הסיפור הולך בערך כך: זוג צוללנים לקחו ציוד ויצאו לצלילה. כשחזרו, ביקש אחד הצוללנים לשלם וללכת. אנג´י מהדלפק לא הבינה למה פתאום הם עוזבים, אחרי צלילה אחת בלבד, ותיחקרה את הבחור. הוא אמר שלדעתי הם עלו מהר מידי, ולכן הוא לא רוצה להמשיך ולצלול. אנג´י הציעה שהם יעצרו בחדר המיון כדי הלבדק, כאמצעי ביטחון. עד היום בבוקר הם לא שמעו מהם מאומה, ורק הבוקר התקשר אחד הצוללנים, דיווח שהיו בתא לחץ עם חשד לדיקומפרסיה, ושהם בסדר גמור. לטענת המועגון, חובת דיווח חלה רק במקרה של פינוי ע"י המועדון. לפי המועדון, עם לא היו הם שולחים את הנ"ל לחדר מיון, היו הצוללנים פשוט הולכים הביתה, בלי לדווח. לפי התיאור, הצוללנים לא רצו לדווח על הסיפור בכלל. לפי המועדון, ישנו סיחסוך ממושך בינם לבין "אדם מסוים" והנל הוא מקור השמועות (או "ההדלפות המכוונות", שכנראה מתאר יותר טוב את רוח התיאור), שמטרתם לפגוע במועדון. אותו אדם גם דיווח לרשות הצלילה, ופקח שלהם התקשר ושאל מה קורה, כי "הגיעו עליו שמועות". המועדון לא היה מוכן שגוף ממשלטי יבוא אליהם עם דרישות למידע על סמך שמועות, ודרשו שהבקשה תגיע בצורה מסודרת לפי הנוהל (שוב, נראה היה בשיחה שמדובר פה בחלק ממערכה שלמה במסגרת סיכסוך, ולא בנסיון להתחמק ממתן דיווח). לטענת המועדון, יש מדי יום באילת כ 10 אנשים שמוכנסים לתא הלחץ (לא הייתי תןפס אותם במילה, יתכן והמספר התנפח בלהט השיחה, ק.) כולל מתאונות צלילה חמורות, ואף אחד לא מדבר על זה (אלא עם ההדלפה משרתת את האינטרסים של המדליף) המועדון טוען שהדלפק שלו פעל היטב וללא דופי. עד כאן דבר המועדון. אני מקווה שלא סילפתי את מה ששמעתי. מספר שאלות לדיון: 1. מה הוא הנוהל לגבי דיווח? מה הסף שמעבר אליו חשד לתאונה חייב בדווח? 2. על מה נדרש מועדון לתת חמצן? מה הנוהל? 3. איך גורמים לזה שצוללנים לא יחששו לדווח על תקלות בצלילה. אי דיווח, כך נראה, הוא נפוץ. מאוד נפוץ. כמה דוגמאות: שמעתי לפני זמן מה על זוג צוללנים אחר שעלו ("טסו") ב10 מטרים האחרונים של העליה מצלילה לסטי"ל, קבלו "גרודים בכל הגוף" למשך כמנה שבועות, אבל לא דיווחו ולא פנו לטיפול (הסיפור בן מספר שנים ופרטים נוספים ינתנו רק אם אקבל אישור מפורש מהמקורות שלי). אחרי הסיפור שלנו על הצלילה לקצא"א שמעתי עוד כחצי טריסר סיפורים שונים על בעיות ניווט ויציאה במקומות הלא נכונים (עד כדי סכנה) של צוללנים שצללו בפרדיס צפון. למה הסיפורים האילו לא יצאו כודם? למה חצי הפורום נשפה נפעם מזה שהצגתי את הסיפור? אי דיווח יכולה לעלות לחיי אדם (אם של ה(לא)מדווח ואם של אחרים עלולים ליפול באותה מלכודת). איך היה המוטו ההוא? "אמינות+שקיפות=בטיחות"? 4. מה חובת הדיווח של הרשות לצלילה? האם ניתן לחפות על הרשות לפרסם מידע על תאונות? יש בארץ "חוק חופש המידע" שמאפשר, בעלות של אגרה (70-140 שח, אם אני זוכר נכון) לדרוש ולקבל כל מידע (בסיגים של בטחון ופרטיות) מכל רשות ממשלתית. אולי הגיע הזמן לפתור את העמימות לגבי תאונות צלילה בארץ. יש פה עורך דין? לשנה טובה יותר, שקופה יותר ובטוחה יותר. הקרפיון