כמה בעיות קטנות
מחאה פרטית אולי תורמת לכך שתחוש שלם יותר עם עצמך, אבל אין לה, בד"כ, השפעה ממשית לשינוי המציאות. כשאני מדברת על שינוי אני לא מתכוונת בהכרח למשהו בהיקף גדול, גם שינויים נקודתיים או מקומיים הם הישגים והם חשובים. ואני גם לא חושבת שהכרחי שתהיה מחאה המונית ממש, אבל בכל זאת צריך קבוצה שתהיה מספיק גדולה או כוח שיהיה מספיק משמעותי כדי לעורר חשש מן התוצאות. למשל, לויקי כנפו לבדה אין, לאמיתו של דבר, שום סיכוי להשיג משהו - זה מוצג כמאבק של אדם אחד, אבל זה בעצם ממש לא מאבק של אדם אחד: בשלב ראשון, היא זכתה לתמיכתו של אחד מכוחות העל - התקשורת. בשלב שני, הלכו בעקבותיה אנשים נוספים. לתקשורת יש פה תפקיד מכריע כי אם היא היתה מתעלמת ממנה, או מציגה את זה באופן אפיזודי, כמעין קוריוז שולי, לא היה נוצר שום איום וסביר לשער שגם לא היו מצטרפים אליה אנשים נוספים. להצטרפות של אנשים נוספים גם יש תפקיד מכריע - כל עוד היתה רק אישה אחת, הממשלה והאוצר יכלו "להעביר את זה", האפקט היה דועך בשלב די מוקדם והתקשורת והעם היו מתעייפים מן העניין. ברגע שהצטרפו עוד אדם ועוד אדם מדי יום, במעין "תנועת" ויקי כנפו ללא מנהיג, אנשים שצועדים מכל כנפי הארץ לירושלים (יש לזה גם היבט סמלי בתרבות ובהיסטוריה היהודיות), התחיל להווצר חשש אמיתי למרד אזרחי ספונטני שמי יודע לאן יתפתח. כשזה הופך מאפיזודה לתופעה מאיימת - רק אז כבר אי אפשר להתעלם. ובלי התקשורת זה לא היה קורה! אם להתייחס לדוגמאות הפרטיות שהבאת. זה שאתה לבדך לא קונה מוצרי חלב של תנובה לא משפיע. אבל אם נתייחס למכולת המקומית - אז לא צריך באמת מרד צרכני כללי, מספיקים כמה לקוחות שיאיימו להחליף מכולת. כדי להשפיע אתה צריך לשכנע כמה משכניך. כדי להשפיע באופן נרחב יותר, אתה צריך לשכנע גם כמה מחבריך מאזורים אחרים, שישכנעו מצידם כמה משכניהם. גם בדוגמאות שלך הייתי מפרידה בין שני סוגי שינויים: א. מקרה הסיליקון הוא דוגמא למדיניות או פרט ספציפי שאנחנו רוצים לבטל או לשנות באופן מוחלט. ב. הדומיננטיות של תנובה בשוק, או רשתות השיווק ביחס לעסקים פרטיים, הם מקרים יותר מורכבים כי פה, בעקרון, אנחנו לא רוצים לחסל את תנובה אלא את ריכוז השליטה בשוק אצל יצרן אחד, ואנחנו לא רוצים לחסל את רשתות השיווק אלא למנוע את חיסולם של העסקים הקטנים - אנחנו רוצים לשנות את מאזן הכוחות, ליצור איזון אחר. זה כבר יותר מורכב כי קשה לגזור מזה תכלית סופית, משהו שלאחר שהושג אפשר לקבוע שהיעד נכבש והמאבק הסתיים, וקשה לגזור מזה דרך פעולה חד משמעית וכוללת. ועוד בעיה קטנה היא שבמארג הכלכלי המסובך של ימינו, רוב הדברים לא עומדים בפני עצמם. אתה נוקט במחאה מעשית נגד תופעה אחת ומוצא עצמך משרת או נופל בפח של תופעה אחרת. למשל, המחירים ברשתות השיווק נמוכים בד"כ, באופן טבעי, מן המחירים בעסקים הקטנים. במקביל, היקף העוני ועומקו גדלים. בלי לשנות את התופעה השניה, רק מיעוט הולך וקטן יוכל להרשות לעצמו לנקוט בהעדפה של העסקים הקטנים. בעלי העסקים הקטנים מודעים כמובן למצב ולכן משתדלים לנקוט בכל דרך אפשרית כדי להוריד מחירים או להגדיל את רווחיהם. יצרניות או יבואניות ענק יכולות להציע לסוחרים עסקות (שיכולות להיות גם עסקות חבילה או עסקות שיש בהן תנאי של בלעדיות) בעלות נמוכה יותר משיכולות להציע יצרניות ויבואניות קטנות. ולכן דווקא בעלי העסקים הקטנים, שהם הרבה יותר פגיעים, הם הראשונים שיעדיפו את הסחורות של חברות הענק. ואז אם אני רוצה לחזק את העסקים הקטנים מול ההשתלטות של רשתות השיווק, אני צריכה לקנות את הסחורות של חברות הענק ולתרום להגדלת כוחן והעמקת שליטתן. ואם אני רוצה להחליש את ההגמוניה של יצרניות הענק אני חייבת לקנות ברשתות השיווק ולתרום בכך להחלשותם וחיסולם של עסקים קטנים. .