מחשבה על סוטי הרשת...

e-magine

New member
זה אינדיווידואלי

אני פשוט לא כל כך רציתי להיכנס להבחנות דקות, אבל אצלי יש הבחנות. יש בוודאות סוגים של פוגעים שלא אחשוב עליהם כמסכנים, ואילה פוגעים שגרמו או גורמים לפגיעה וסבל קשה, פיזי ונפשי. (רוצחים, אנסים, פוגעים בילדים, מתעללים למיניהם, אנשים שמתנהגים בחוסר אנושיות כלפי אנשים אחרים) לגבי אדם שאמנם גורם לפגיעה מסויימת ברגשות הזולת, אך הפגיעה היא מילולית, כגון הצעה מגונה ברשת, נראה לי שכן אוכל לחשוב עליו כמסכן, אם אכן יש סימנים לכך.
משיטוט ברשת, מסתבר שיש המון אנשים שחושבים שאתי אלון מסכנה. אולי דווקא מפני שרואים מעילה בכספים בתאגיד גדול ולא רואים את הסבל שגרמה ללקוחות אותו תאגיד.

תהליך התמודדות

אני לא בטוחה שהבנתי מה התכוונת לשאול לגבי ההתמודדות וההבנה. לגבי התמודדות בעצם כבר כתבתי איך אני בדרך כלל מתמודדת: פשוט נמנעת מלהכנס לצ'טים כי למרות מה שכתבתי בהודעה על ההבנה אני לא מצדיקה את המעשים ובהחלט חושבת שלאף אחד לא מגיע להיות קרבן. הדברים שכתבתי באו כאמור בעקבות אותה הודעה שקראתי שגרמה לי לחשוב שכל אותם "סוטי רשת" הם לא באמת סוטים אלא אנשים אומללים שמחפשים גם הם לברוח מהבעיות המציאותיות שלהם, דרך הרשת. אם כי אני מודה שיש לי בכל זאת קצת בעיה עם מה שכתבתי: כי מצד אחד יש את ההבנה אבל מצד שני זה נורא שאני מגלה אמפתיה כלפיהם, לא?

e-magine

New member
השאלה שלי היא

למה בעצם הפניית הצעה מגונה אלייך בצ'אט, הופכת אותך לקרבן? למה את רואה את עצמך קרבן בסיטואציה שאדם לא מוכר שגם לא מכיר אותך, לא יודע עלייך כלום, מציע לך הצעה מגונה? מדוע לא להחליט למשל שזה סתם דבר שעובר לך ליד האוזן? אני שואל כי אני בארמת ובתמים לא מבין את זה.

על אותו משקל היית שואל גם במציאות?

הבת שלך עוברת ליד חבורת יושבי ברזלים והם מתחילים לשלוח לה הצעות מגונות. זה לא נעים, זה מפחיד. וגם זה עובר לה ליד האוזן אבל אין שום סיבה לא להילחם בזה לו זה היה אפשרי. גם ברשת יש פחדים ולפעמים ההצעות מלוות באיומים. לא כל אחד מרגיש בטוח בין ארבעת כתלי מחשבו ואין שום סיבה שקללות והצעות מגונות יעברו לנו ליד האוזן. ז"א הם עוברים לנו ליד האוזן אבל בדרך הם מעבירים רטט של חלחלה וכעס. עוד מישהו חסר שם וחסר פרצוף הצליח להשתלט לי על חלון האייסי קיו שלי למשך דקה ולהשאיר שם את חותמו ואת מילותיו המכוערות. זה מרגיז כמו שכלב בא לחרבן לך על הדשא שלך. זה מרגיז כמעט כמו גנב שפורץ בלילה לבית שלך ומניח יד על מגירת הכספת. אפילו אם הוא לא מצליח לגנוב כלום או לקלקל כלום אבל עצם נוכחותו בד' אמותנו מבחילה ומעוררת כעס.

הקלות הבלתי נסבלת של ההטרדה

ברשת זה הרבה יותר קל. כמו שבטלפון זה הרבה יותר קל מאשר פנים אל פנים. לא יודעת אם יש פה אנשים שזוכרים את כניסת הטלפון לחיי היומיום שלנו, אבל אני זוכרת את סינדרום ה"שיגועים" בטלפון שנעשו על ידי קונדסונים. וכמה לא אהבתי את זה. ברשת זה אפילו הרבה הרבה יותר קל כי לא רק שלא רואים אותך, גם לא שומעים אותך. אבל רגשות הם רגשות. וזה מאוד לא נעים לעין לראות דברים בלתי הולמים. במיוחד לעין "בתולית". רק בעלי נסיון בהתעלמות מתכנים פוגעניים לא יושפעו מהם, יעבירו את זה הלאה. חסרי ניסיון עלולים מאוד להיפגע.

e-magine

New member
לדעתי המשל לא דומה לנמשל

אם הדבר קורה במציאות, אזי הוא מופנה לבת שלי, אבל בחדר צ'אט, זה בדרך כלל לא מופנה אליה וגם לא לנטע זה מופנה לאיזשהו ניק שנראה למטריד כמייצג מישהי מהמין שבו הוא מעוניין. לכן לדעתי, לא צריך להיפגע מזה. אני לא אומר שלא נפגעים, כי אינני מייחס לאחרים את מה שאני מרגיש או חושב ולא קובע לאף אחד מה להרגיש, אני פשוט אומר שאפשר להתייחס לזה כמו למשהו גס שעובר על יד האוזן. הרי אם הבת שלי רואה בטלוויזיה או בקולנוע משהו גס או לא הולם לגילה, היא גם יכולה להיפגע אבל אין סיכוי ממשי שתקך את זה כמופנה אליה באופן אישי.

סרפד

New member
מה זה "הצעה מגונה"?

בעיני הצעה לקיום יחסי מין המוצגת באופן מנומס ולא פוגעני, וללא פירוט!, ובתנאי שסירוב מתקבל ברוח טובה בלי לגרור תגובות פוגעות או הטרדה, אינה הצעה מגונה. אם כי זה תלוי גם במעמדו של המציע (למשל, אם הוא/היא המעסיק/ה זה לא לגיטימי) ובתדירות של התופעה (אם אישה לא יכולה להכנס לצ'ט בלי להיות מוצפת בהודעות מן הסוג הזה, זו כבר פגיעה). אני חושבת שבחברה שהיא די מתירנית וחופשית ביחס למין עצם ההצעה, בין אם היא באה מצד גבר או מצד אישה, לא חייבת להיות פוגענית. אבל יש הרבה הסתייגויות. קודם כל, צריך להיות רקע חברתי ותרבותי הולם, שעדיין לא קיים אצלנו. ברגע שהאישה נתפסת בעיקר כחפץ שתכליתו מינית, או במקרה הטוב כתת-אדם או אדם נחות או אדם שראוי למעמד נחות, כשאין מכבדים אותה, אין מכבדים את תבונתה, דרכיה, רצונה ובעלותה על גופה, כשהיא מופלית לרעה כמעט בכל התחומים, כש"נקבה" משמש ככינוי גנאי משפיל, כשמין מן הצד הזכרי נתפס באופן שורשי בקונוטציות של תוקפנות, כיבוש והשפלה (וקצרה היריעה מלפרט את כל התחומים והדרכים הרבות מספור בהן זה בא לידי ביטוי), כשיש (עדיין) מוסר כפול ביחס למיניות אצל הגבר ואצל האישה ובזמננו גם אמביוולנטיות ביחס למיניותה של האישה (צר לי לצטט דווקא מערכון של דודו טופז, אבל הוא קלע בתיאור המנטליות של הגבר הישראלי בהקשר הזה: "נותנת - זונה! לא נותנת - בת זונה!" {גם המושג "נותנת"}), כשהאישה היא קורבן נוח לפרעות ורשויות החוק וגם החברה לרוב אינם מקפידים עם הפורעים - על רקע כזה הצעה תמימה מצד זר לקיום יחסי מין נתפסת כפוגעת. שנית, גם בחברה מתוקנת (עתידנית...) צריך שיהיו כללים. כשאני מדברת על הצעה תמימה אני מתכוונת למשהו שיכול להיות מפורש, אבל לא פוגעני ולא פולשני ובטח שלא תוקפני. קשה להסביר לגבר שאינו חווה על בשרו את מעמדה של האישה. כדי להמחיש את העניין, נסה לדמיין את זה כיהודי. תאר לעצמך שעל רקע כל מה שתואר למעלה - החלף את השוביניזם הגברי באנטישמיות השורשית, את הדיעות הקדומות נגד נשים בסטריאוטיפים על יהודים, את הפליית הנשים בהפליית יהודים, את התוקפנות כנגד נשים בתוקפנות כנגד יהודים, את האשמת הנשים בפרעות הבאות עליהן בהתרת דמם של יהודים והצדקת הפורעים מצד הסמכויות השונות והחברה בארצות הגויים בתקופות שונות - על הרקע הזה דמיין שכל גוי שבא לו היה מרשה לעצמו - עצם היותך יהודי היה מתיר לו - להגיד לך "תתכופף" ולתאר בפרוטרוט מה בדעתו לעולל לאבריך האינטימיים, וזה היה חוזר על עצמו שוב ושוב ושוב. גם אז היית שואל למה התוקפנות המילולית והנפשית הזו גורמת לאדם לחוש נפגע? למה זה לא סתם עובר ליד האוזן? .

e-magine

New member
אני חושב שהבנתי אותך

א. לגבי הצעה מגונה: זה מונח משפטי די מעורפל. הסיטואציה של מעסיק או איש מרות היא יותר חמורה כי היא נופלת בגדר הטרדה מינית. אני לא מתכוון להיכנס להבחנות, בכל מקרה, לא כל הטרדה מינית היא הצעה מגונה ולא כל הצעה מגונה היא הטרדה מינית. הייתי אומר ש"הצעה מגונה", כמו פורנוגרפיה, היא עניין של גיאוגרפיה וגם של סוציולוגיה. כללי ההתנהגות והסיקוי לפגיעה בזולת אמורים להיות שונים, לפי אופי האתר, לא מצופה אותה התנהגות בפורום תיכוניסתים כמו בפורום של אתר "למבוגרים בלבד" שיש בו אזהרות בכניסה. העלבות כתוצאה ממה שקראתי הצעה מגונה, היא אם כך בשני משורים, המשור האישי (איך הגבר הזה יכול לדבר אליי ככה, מה הוא חושב שאני?) ובמשור הכללי (איך הגבר הזה יכול לייחס תכונות כאלה למין הנשי? מה זה השוביניזם הזה?) וכאן נכנסת לתמונה הרגישות המוכרת בספרות הסוציולוגית של חברים בקבוצת מיעוט מקופחת. גישתי בעניין אומרת שכמובן, חשוב להילחם בכל דרך לגיטימית בתופעות של שוביניזם, גזענות, דעות קדומות וכד') אבל מאד רצוי מבחינה אישית נפשית, לא לקחת דברים מהסוג הזה באופן אישי, וזאת משתי סיבות: הראשונה, כי כאמור, השימוש הפרימיטיבי הזה ביישום הצ'אט או האייסיקיו, לא מופנה אלייך אישית אלא לאיזושהי פנטזיה של המשתמש, במקרה הזה למציאת סקס מזדמן באמצעות האינטרנט. השניה כי יחוס תכונות כאלה ואחרות לקבוצות (דעות קדומות, שוביניזם) מעידות לדעתי בעיקר על רמתו האישית של בעל אותן דעות ולא על הקבוצה לה מיוחסות התכונות נשוא הדעות הקדומות. בקיצור, למה לקחת את זה אישית? אם אלך לשיטתך, היות ואני גבר ואזרחותי ישראלית, אני הייתי צריך עכשיו להעלב מהדברים שאת מייחסת לקבוצה שאת מכנה "הגבר הישראלי". (אגב, לפני איזה שנה וחצי הציעו לי להיות מנהל משותף בפורום "גברים" אך סירבתי מייד כי לא היה לי שום עניין בכך).

סרפד

New member
זה לא אני, זה דודו טופז ../images/Emo13.gif

אבל זה בכל זאת לא אותו הדבר. זה כמו שתגיד שאם ישראלי יוצא אתיופיה, שנתקל בהרבה אירועי גזענות, אומר שהישראלים הם גזעניים, זה בדיוק אותו הדבר כמו שישראלי ותיק אומר שהאתיופים נחותים שכלית - זו הכללה וזו הכללה, וכמו שישראלי ותיק שאינו גזעני לא יקח אישית את דבריו של אותו יוצא אתיופיה, כך אותו יוצא אתיופיה אינו צריך להפגע מדבריהם של ישראלים גזעניים. הגיוני, לא? לענייננו, ברור שלמען בריאותי הנפשית עדיף לא להפגע מדיבורים שוביניסטיים, אלא לראות בזה רק ביטוי לטפשותו של אותו גבר, כמו שאני לא אפגע מנביחותיו של כלב שאני עוברת במקרה ליד ביתו והוא נובח עלי בגלל דברים שקיימים רק בדמיונו. אפשר גם לרחם על הגבר הזה. ואני מדגישה שאני לא מתכוונת לגברים שסתם מחפשים מין מזדמן באמצעות האינטרנט אם הם סתם שואלים אישה אם היא מעוניינת (בלי תיאורים גרפיים!) ולא יותר מזה. אמנם תלוי, כפי שאמרת, באיזו מסגרת הם עושים זאת, יש הבדל בין צ'ט של תיכוניסטים לצ'ט למבוגרים בלבד וכו', אבל בעקרון זה לא נראה לי פוגע בחברה שרואה במין משהו טבעי והיא שוויונית. להצעות תמימות אפשר לענות בנימוס "לא, תודה" ובזה נגמר העניין, אני לא נפגעת מהן, אבל זה כשאין בזה זדון או תוקפנות או פולשנות, אתה מבין? הבעיה היא שהרבה פעמים הן כן פולשניות או תוקפניות. בפולשנות אני מתכוונת גם לשימוש של מבקרים לא קרואים באייסיקיו או בפורומים לא רלוונטיים וגם - ועוד יותר - לפירוט של מה שהם רוצים לעשות לך פיזית. לכאורה, אפשר לא לקחת ללב גם דיבורים שהם אלימים או פולשניים. אולי אין סיבה להפגע גם מ"מעשים מגונים" - אמנם הם "מגונים", כמו מעשי שובבות של ילד, אבל, לשיטתך, בסה"כ האיש לא התכוון אליך אישית, הוא הרי היה עושה את זה לכל אישה, וזה לא אומר שום דבר עליך, זה מעיד רק על אישיותו שלו. לגבי לקחת את זה אישית - "יחוס תכונות כאלה ואחרות לקבוצות" - אני נפגעת ונזעמת גם על דברים שאומרים לנשים אחרות. זה כמו שתגיד לי לא לקחת אנטישמיות באופן אישי. בעיקר כשלא מדובר בדעתו של אדם אחד וקומץ חסידים שוטים, אלא בתופעה נרחבת, עמוקה ורבת פנים. אני לא יודעת איך להסביר לך בלי שתחווה את זה על בשרך. תאר לעצמך שאם היית אומר משהו שאינו לרוחי הייתי אומרת לך שהפתרון לבעיה שלך זה בולבול לפה (כדי לסתום לך אותו). שאם היית מבטא איזו מידה של אמפתיה כלפי סבלם של הפלשתינאים הייתי אומרת לך שנוזל לך הזרע (של הערבי האחרון שמצצת לו) על השפתיים ומציעה לך למצוץ במקום זה לאחיך היהודים. שאם היית מצטט אינטלקטואלים ומנהיגים פלשתינאים הנחשבים לשוחרי שלום אך מתנגדים לקיומה של מדינת ישראל, הייתי אומרת לך שהסיבה האמיתית לכך שאתה מוטרד היא שחסרה לך אהבה (של גבר. אם הם היו מתכוונים לחוסר אהבה במובן של אחוות האדם הייתי מסכימה שזו הסיבה האמיתית לכך שאני מוטרדת). אולי תרגיש צורך למחוק את ההודעה הזו בגלל הביטויים האלה, למרות שמתנתי מאד את ההתבטאויות - בפורום האקטואליה שהשתתפתי בו (IOL), עד שברחתי ממנו, המנהל (ממין זכר) לא חש כל צורך למחוק הודעות כאלה והן היו התבטאויות שכיחות מאד ורובן ככולן הופנו לנשים (לגברים אומרים שהם הומואים ואוכלים בתחת - שוב האקט המיני של הגבר הוא זה המשפיל. לא סתם ראו חלק מהפמיניסטיות את המין עצמו כמשפיל לאישה - הם קבלו את הרעיון מהסביבה). זאת אלימות, פשוט אלימות. הם משתמשים במין כדי לתקוף ולהשפיל. זה הפן המילולי של יסוד או תפיסה פסיכולוגית מסוימת. הפן המעשי הוא אונס. לראיה, רוב מקרי האונס של גברים בגברים אינם מתבצעים ע"י הומוסקסואלים אלא ע"י הטרוסקסואלים ומלווים בביטויים מובהקים של השפלה - המין אינו התכלית אלא האמצעי. אונס הוא הביטוי החמור של זה, שמחריב לאדם את חייו. התוקפנות והפולשנות המינית המילולית היא הביטוי הקל של זה, אבל זו עדיין אלימות. זה לא רק עניין של להפגע או לא להפגע. זה לא רק עניין של להעלב - זה עניין של אמון. איך אפשר לתת אמון בגברים בעולם כזה? אני לא מתכוונת רק לבטחון אישי, אלא גם לבטחון רגשי, ולא במובן המשותף לשני המינים של חשש מדחיה וכד', אלא במובן של גישה שוביניסטית. איך היית מרגיש כגבר יהודי אם 80% מהנשים היו אנטישמיות? אז האינטרנט חושף את פרצופם האמיתי, את דיעותיהם האמיתיות, גם של גברים שמחוצה לו שומרים על תקינות פוליטית. בשיא הכנות - איך אישה יכולה לקיים יחסי מין עם החבר שלה אחרי שאמרו לה אתמול בפורום שידחפו לה את איבר המין לפה כדי להשתיק אותה? אין "לעשות אהבה", זה הכל בולשיט, אין אמון, בעיקר אחרי האינטרנט. גם אם לא כל הגברים כאלה, גם אם יש להם שני פנים מנוגדים ששניהם אמיתיים באותה מידה. איך אני יכולה לדעת שזה לא היה הוא אתמול בפורום תחת אחד משמות המשתמש הלא מזוהים? בדיוק כמו שתיארה נטע בהודעה שפתחה את השרשור. זה ממש טראומטי, העסק הזה. האמת שממש נמאס לי - נמאס לי לסייר כל הזמן בין הפנטזיות של גברים, כולל מה שגברים חושבים שהן הפנטזיות של נשים. וגם לנשים יש אחריות כי הן ממשיכות באותו קו - אני מתכוונת ליוצרות בטלויזיה ובקולנוע למשל. נמאס לי איך בכל סרט האישה למעלה כדי שהמצלמה תוכל להתמקד בפלג גופה העליון העירום ובהבעות פניה וצליליה כשהיא גומרת ואח"כ אומרים לי שזו אישה משוחררת. נמאס לי מהאורגזמות של נשים בפרסומות לשמפו ומעדני חלב. נמאס לי מהפנטזיות של גברים בספרות ומהאגוצנטריות של גברים בספרות העיון. נמאס לי מציורי העירום הנשי. נמאס לי מהפנטזיות של גברים באינטרנט. נמאס לי לא לראות את עצמי משתקפת כמעט בשום מקום בתרבות שאני חיה בתוכה. גם את הנשים אני לא מבינה. זה לא מפריע להן? איך זה שרק קומץ נשים מתקוממות? נמאס. זהו. .

סירפד, הפכת את השרשור למומלץ ביותר

זה נראה לי אחד השרשורים החשובים שראיתי ברשת. למרות שלא בטוח שיעניין את כולם.

סרפד

New member
(למען האמת...)

שקלתי אתמול להתנצל על האורך, החריג אפילו לגבי, של כמה מן ההודעות שלי בשרשור הזה וגם על ריבוי ה-
ים. פשוט עלו בבת אחת כמה נושאים שדי מזיזים לי וקצת נסחפתי. בסוף החלטתי לא להתנצל
.

e-magine

New member
בוודאי שלא אמחק

ההיפך, העליתי את הודעתך למומלצות. נכון שחלק מהמילים שלך "לא פרלמנטריות" אבל ההודעה אינה תוקפנית ואינה פוגענית לדעתי, אלא באה למחות על תופעה. התופעה שאת מצביעה עליה, היא רחבה בהרבה ממה שנטע העלתה. כתיבתך, כרגיל, מעמיקה ומעניינת. הפעם היה כאן גם רגש שאת לא מרבה לחשוף בכתיבה, לפחות לא אצלנו בפורום. העלית מספר נושאים שכל אחד מהם, בוודאי ראוי לדיון בפני עצמו. יתכן ואגיב על חלקם בהמשך, אני עוד לא יודע, כרגע אני לא במצב ריכוז שמאפשר לי להתייחס.

סרפד

New member
../images/Emo32.gif סתם הערה על רגש בכתיבה

כתבת "הפעם היה כאן גם רגש שאת לא מרבה לחשוף בכתיבה, לפחות לא אצלנו בפורום". אני לא יודעת למה אני מגיבה על זה, אולי בגלל שכבר עלה עניין המיעוטים או משהו. אני דווקא כן חושפת רגש בכתיבה בפורום, אבל אולי יש לי דרכים קצת שונות לבטא רגשות. לפעמים כשאני נשמעת שכלתנית או כשאני מדברת באופן קליל או כשאני מדברת בהומור אני בעצם מבטאת רגשות. זה כנראה גם מולד וגם נרכש כי בזה אני כמו אבא שלי, אבא שלי הוא מה שאני קוראת יהודי "יהודי", וגם אני. מה שלא סותר את העובדה שאני גם כמו אמא שלי, כלומר עם "טמפרמנט לטיני". למה דברתי על מיעוטים? כי החברה הישראלית היא מאד מוחצנת וישירה. זה מזכיר לי את המפגש של צלמי העיתונות המערביים עם האפגנים אחרי המלחמה של ארה"ב שם. עם הפלשתינאים יש לצלמי העיתונות עבודה קלה מאד - אישה שיושבת על אבן של בית הרוס ובוכה וזועקת ותולשת שערות מצלמים ממרחק של כמה מטרים. עם האפגנים היתה להם בעיה קשה - הם בד"כ לא בוכים מול המצלמות גם במצבים קשים מאד, הם מתארים את המצב בשקט ולעיתים קרובות גם מחייכים. ובמערב לא מבחינים כל כך בין עשרות הניואנסים של חיוכים. הצלמים עבדו נורא קשה כדי לסחוט איזו טיפה מהלימון הזה, כל מיני תצלומי תקריב קולנועיים ממש על פרטים קטנים ורגעים קטנים - על עין עייפה שבעליה מעביר עליה את אצבעותיו, על כפות ידיים שבעליהן ממולל. זה לא שהם לא מבטאים רגשות, אלא שבמערב מפרשים חיוך כביטוי של שמחה בלבד, לא מבחינים בין חיוך שמח לחיוך עצוב לחיוך נבוך וכו'. גם היפנים ככה (ועמים אסיתיים אחרים). אני רואה יפני מדבר בטלויזיה ונראה לי שהוא מתרגש עד עומק ליבו, ואח"כ מסתבר שזה שיושב לידי חושב שהוא היה חסר הבעה. אז גם בכתיבה יש סגנונות שונים, ואנשים שונים חושפים את רגשותיהם בדרכים שונות. ולא בטוח שכל מי שנראה לנו שאינו חושף רגשות באמת אינו חושף רגשות, יתכן שהוא כן מדבר על רגשות או מתבטא רגשית בדרכו שלו אבל אנחנו לא מבינים את שפת הרגש שלו. .

e-magine

New member
בכתיבה יש רק אותיות, מילים,

וסימני פיסוק. אין חיוכים בכי וצחוק.

סרפד

New member
אין שפת גוף, אבל

יש למשל הומור. הומור יכול להביע רגש. כלומר, זה ידוע, אבל למרות זאת כשצער מובע בהומור מתקבל הרושם שהאדם פחות חש את הצער מאשר כשהוא מובע באופן ישיר, לפעמים אפילו לא שמים לב שהוא מביע רגש. וגם אפשר להביע רגש באנדרסטייטמנט. ואפשר גם להביע רגש רק בתוכן כשהניסוח הוא יותר שכלתני, או בסיפור עובדות, ודווקא הניגוד בין הנימה נעדרת הרגש לבין התוכן הוא שיוצר את האפקט המזעזע. וכו' וכו'. ויש גם עוד דבר - מקובל לחשוב שאדם מבטא רגש רק כשהוא מדבר על חייו האישיים, אבל יש אנשים שמעורבים רגשית גם בדברים לא אישיים, ואפילו בדברים שמקובל לשייך לקטגוריות של השכל. למשל, כשדברתי על חיי המין של פילי הים בטאתי המון רגש. זה נשמע מגוחך, אבל אם חושבים שאפשר להזדהות עם בעלי חיים אחרים ולחוש כלפיהם אמפתיה, אז אפשר לשער שגורלן של פילות הים והגורים מעורר כאב וצער עמוק, אם הייתי אומרת את אותם דברים על קהילה כלשהי של בני אדם זה לא היה נשמע כמו "הרצאת דברים", זה היה נשמע הרבה יותר רגשי ומזעזע. אני לא מתלוננת או משהו, אני רוצה רק להגיד שיש כל מיני טיפוסים של אנשים ויש להם שפות רגשיות שונות. .

סרפד

New member
האמפתיה שלכן מבורכת

ולא רק בהקשר של "סוטי הרשת" אלא אפילו בהקשר של פשעים חמורים. השאלה לאן היא מובילה, כי צריך למצוא איזה שביל זהב בין דה-הומניזציה של פושעים לבין הפקרת אזרחים תמימים לפגעיהם. פושעים, אפילו פושעים אלימים, גם הם בני אדם. אין טעם בדמוניזציה ודה-הומניזציה של פושעים, הם לא כל כך רחוקים מאתנו כמו שאנחנו רוצים להאמין. בנסיבות מסוימות כל אחד יגנוב, וחלקנו גם יותר מזה. וכולנו פגענו באחרים, חלקנו פגיעות קשות גם אם הן לא מנוגדות לחוק. בכלל, הקטגוריה הזו - "פושעים", מעוררת בי התנגדות עזה. היא כורכת יחד את ז'אן ולז'אן עם ג'ק המרטש, את הכייס הקטן שפועל מעוני עם הגנגסטר המקצועי שאינו בוחל בדבר. אחד הספרים החביבים עלי, אפשר לומר אפילו קרוב ללבי, הוא מעין ביוגרפיה של הגנגסטר בדימוס סלומון אבו, המבוססת על סדרת ראיונות שערכו איתו שני עיתונאים ישראלים. שמו הבלתי מוצלח של הספר הוא "סלומון אבו - גנגסטר יהודי", השם נבחר כמובן ע"י העיתונאים שכן הם מטיבם רודפי סנסציות, הסגנון של אבו שונה לחלוטין (ויש לספר ערך ספרותי, חוץ מערך חברתי). אבו הוא אחד משניים-שלושה השורדים היחידים מהמאפיה היהודית בצרפת, שנכחדה במלחמת כנופיות ממושכת עם הסיציליאנים והקורסיקאים - הוא שרד כי הוא בילה את השנים הקריטיות של המלחמה בבידוד בכלא רמלה. "קריירת" הפשע שלו התחילה באלג'יריה, לדבריו בגיל 7, עיקרה היה בצרפת אבל היא הסתעפה גם לספרד וסיציליה, כך שהוא היה ברשימה השחורה של כמה משטרות ושל האינטרפול. לבסוף דווקא הישראלים, שבזמנו לא היה להם נסיון עם פושעים בקנה מידה כזה, הצליחו לתקוע אותו ל- 18 שנה בכלא, כנראה על הרצח היחיד שהוא לא בצע, וגם להחזיק אותו שם למרות נסיונות בריחה חוזרים ונשנים. סכנתו של הספר היא שאי אפשר לעמוד בקסמו של אבו, בשילוב של חריפותו השכלית, פתיחותו והכריזמה שלו, ועוד יותר אם אתה יהודי "יהודי", כלומר אם אתה מגיב להומור שחור והומור עצמי בתחושת זיהוי עצמי ואינטימיות מידיים. אחד הדברים המעניינים (הרבים) בספר הוא נקודת ההשקפה שלו על הפשע הישראלי והיחס של החברה והרשויות הישראליות לפשע בזמנו. הוא לא הספיק לחיות בישראל, להוציא תקופה קצרה בנעוריו, ונעצר לאחר שהייה של מספר שבועות כתייר, ולכן נקודת המבט שלו היא של זר שאינו מורגל בנורמות הפשע והמלחמה בפשע המקומיות. הוא סבל ממעין הלם-תרבות במפגש עם המנטליות הישראלית. הנורמות הישראליות שונות מהנורמות הצרפתיות. בצרפת אם הוא היה מתבדח עם האזרחים התמימים בבנק במהלך שוד מזוין הוא היה זוכה לסיקור עיתונאי אוהד. אם במהלך חיסול של גנגסטר מהכנופיה היריבה, הוא טרח להמתין ולהזיז מן הדרך זוג אזרחים קשישים תמימים שנקלעו במקרה לקו האש, הוא זכה לאהדת הציבור. בישראל לא היתה שום אהדה לפושעים או מודעות לזכויות אדם כשזה נוגע אליהם. כשהופרו זכויותיו במהלך מעצרו הוא ניסה לשבות רעב. הוא לא אכל שבוע ואף אחד לא שם לב בכלל שהוא שובת רעב. ובאופן כללי, אסירים שובתי רעב לא הגיעו בד"כ לתודעת הציבור - השיטה היתה להכניס אותם לתא אחד עם אסיר מסוים ששבת רעב משך שנים והוחזק בחיים באמצעות הזנה בזונדה. האסיר הזה היה חי-מת, הוא סבל מתת משקל קיצוני, אבד את שיניו ואת שיערו, ויכולותיו המנטליות נפגעו קשות כתוצאה מן הרעב הממושך - אסירים שפתחו בשביתת רעב הוכנסו לתא שלו כדי שיראו מה צפוי להם אם ימשיכו. לגבי הסיבה שהוא עצמו הפך לפושע היחס שלו מורכב. הוא מאשים גם את החברה - את העוני המרוד, את אי הצדק, את חיי העבדות שהוא ראה מסביבו, את הקשיחות, את סביבת הפשע בה גדל (רובע הזונות) - את העובדה שהחברה מתירה לכל אלה, לאי הצדק וחוסר המוצא, להתקיים בתוכה. מצד אחד, הוא רואה בעצמו קורבן של החברה, שגוזרת על ענייה חיים שתכליתם שעבוד להשרדות ואינה פועלת לתיקון המצב, ובפשע - התקוממות כנגד החיים הללו וביטוי של שנאה וזעם שהופך לעיוור. אבל עם זאת הוא מדגיש שהוא בחר בפשע, כמקצוע ממש, מגדיר את עצמו כ"פושע מקצועי", וטוען שאותו אי אפשר היה להציל כי הוא בחר בדרך הזו, בחר בה בגיל 7... (לדבריו). אבל היחס שלו לרוב הפושעים הישראלים, כולל כאלה שנחשבו אצלנו למסוכנים במיוחד, היה שונה. למשל, את הרצל אביטן, שנכנס אצלנו למיתולוגיה של הפשע ונתפס באופן דמוני, הוא מתאר כילד טוב ביסודו, שכשל, ושניתן היה להצילו אם במקום לקבור אותו בעקבות ה"טעות" הראשונה היו פועלים לשיקומו. את הפשע הישראלי ד'אז הוא מתאר בעיקרון כמשהו שאינו מושרש, כפשע חובבני (להבדיל מן המקצוענות של המאפיות בצרפת), כתופעה שטחית. לכנופיות הישראליות לא היו את הקודים הנוקשים המאפיינים את כנופיות הפשע בד"כ, מלשינים ועדי מדינה לא שלמו בחייהם על הבגידה, העולם התחתון בישראל לא היה מדינה בתוך מדינה, עם פוליטיקה מפותחת משלו, מערכת חוקים מוגדרת היטב, שופטים ושופטים עליונים משלו. הפושעים הישראלים מנקודת מבטו היו ברובם "חובבנים" (בניגוד אליו, שהוא מגדיר כ"מקצועי", כאדם שבחר בפשע כ"קריירה" והתמחה בו) שהפשע לא היה שורשי אצלם, אלא הם טעו ותעו אליו. ולכן, לדעתו, את רוב הפושעים הישראלים ניתן היה להציל אם החברה היתה פועלת לשיקומם, במקום שיטות הדיכוי שהיו מקובלות אז בבתי הכלא (לא יודעת איך היום) - דיכוי באמצעות ענישה חמורה, אלימות, וגם סמים, שלטענתו הופצו בכלא ע"י מנהליו (המדובר בכלא רמלה, לא מעשיהו אותו הוא מתאר כ"קיבוץ"). בהקשר של הפושעים הישראלים הוא מאשים את החברה הישראלית שלא נקפה אצבע להציל אותם (ואת עצמה!). וכאן בדיוק צריכה להכנס האמפתיה. את כותבת שיש לך קצת בעיה עם מה שכתבת "כי מצד אחד יש את ההבנה אבל מצד שני זה נורא שאני מגלה אמפתיה כלפיהם, לא?" כמובן שלא. אני לא רואה מה יכול להיות נורא באמפתיה. גם בסה"כ "סוטי הרשת" הם לא פושעים קשים שהאמפתיה כלפיהם מעוררת קונפליקט רציני. יש לנו תחושה שאמפתיה היא בגדר פרס, או טובין, שאדם (או יצור אחר) קונה את זכאותו לו ע"פ המידה בה הוא והתנהגותו ראויים, ע"פ כללי המוסר שלנו, לגמול כזה - ולכן מתעורר אצלנו קונפליקט מוסרי כשאנחנו חשים אמפתיה כלפי אנשים שהתנהגותם אינה ראויה לפרס. אבל אמפתיה היא רגש בסיסי שבלעדיו לא יהיה לנו כנראה קיום, והרגש כשלעצמו לא חייב להיות מותנה במשהו. כשאת שומעת את הביוגרפיה של סאדאם חוסיין את לא חשה חמלה כלפיו? ברגע כזה נוצרת תחושה של טרגדיה כוללת יותר מאשר רצון לשפוט. .

שירשור מדהים בעומק שלו

הועלו כאן כל כך הרבה נושאים שעל כל אחד מהם יש לי מה לומר. אבל אני אתחיל מהשאלה הבסיסית של "מה עושים עם סוטי הרשת?". אני חושב שדווקא אנחנו, משתמשי הרשת הנבונים, צריכים להתייחס לתופעה הזו של הטרדה מינית ברשת כהטרדה מינית לכל דבר ועניין. אולי הזמן מוקדם כדי להתחיל להעמיד את המטרידים האלו לדין (ואישית אני לא בטוח שאני תומך בזה) אבל בתור מנהל פורום נפגעי/ות תקיפה מינית אני רואה את ההטרדה הזו כהטרדה מינית לכל דבר. לצערי, אני לא מסכים עם אימג'ין בגישה שאומרת שצריך לתת לזה לעבור ליד האוזן. התעלמות היא בדיוק הדבר שיביא להתגברות התופעה הזו ולהחמרה בעוצמה ובהיקף שלה. בצ'אט של תפוז וברוב מערכות הצ'אט הרציניות יש מערכת ניטור וניהול שיכולה להגביל וגם לחסום משתמשים שלא נוהגים על פי הכללים. הבעיה היא (כמו בהטרדה המינית בחיים האמיתיים) שאנחנו שותקים. אנחנו שותקים כי אנחנו מפחדים שלא יאמינו לנו. אנחנושותקים כי אנחנו מפחדים שיצחקו עלינו ויגידו לנו שזה לא רציני ומה בכלל אנחנו מתרגשים. אנחנו שותקים מפחד של מה זה אומר עלינו שמישהו הטריד אותנו. הסיבה שאמרתי כולנו, היא כי האחריות לא נמצאת רק אצל אלו שנפגעים. כדי שנפגע ירגיש פחד שלא יאמינו לו, צריך להיות מישהו בצד השני שלא יאמין. כדי שנפגע יחשוש שיבטלו את הדברים שלו כלא רציניים צריך להיות מישהו בצד השני שיחשוב שדברים באלו הם לא רציניים ויתייחס אליהם בביטול. אז הגיע הזמן להפסיק לשתוק. והגיע הזמן להפסיק להתייחס בביטול. כמו שעמית כבר אמר באחת התגובות שלו בשירשור הזה. לא רק הנשים נפגעות מהמצב הזה. גם אנחנו הגברים נפגעים בעצם זה שהתדמית שלנו נפגעת. בעצם זה שסוטי הרשת מכתימים אותנו בהתנהגות המכוערת שלהם. אני יודע שבפורום הזה לא אוהבים אנשים שמפרסמים ודוחפים את הפורום שלהם. אז כדי לא להסתבך עם אימג'ין, אני מצרף את הלינק לפורום נפגעות תקיפה מינית בהודעה נפרדת, כדי שאם הוא ירצה הוא יוכל למחוק אותה בלי למחוק את ההודעה המקורית שלי. עכבר

eeyore4u

New member
אני אישית נוטה לא להתיחס

לכל טמבל(ככה אני חושבת שהם) שמציע לי הצעות מגונות בצ'ט. סתם איזה נער משועמם או גבר שרוצה להשתעשע. לרוב אני מתאלמת וזהו. לא מכל זבוב צריך לעשות פיל זאת דעתי אייה (בת)

למעלה