מחללי שבת, נמאסתם!

hillelg

New member
מחללי שבת, נמאסתם!

די כבר עם החלפת החוויות ביום ראשון! אבל בכולופן... לובה.

hapax legomenon

New member
נקודה למחשבה

יש משהו מאוד מקומם בחיקוי של קופאית רוסיה. לא מדובר בדמות ציבורית, שהכיכוב בפרודיות כמעט חלק מתפקידה. הקופאיות הרוסיות הן קבוצה חלשה בחברה הישראלית: מהגרות קשות יום, הרבה פעמים נשים משכילות, שאינן בוחלות בשום עבודה כדי לפרנס את עצמן ואת משפחתן. (הדברים אמורים גם לגבי הגברים, וההתייחסות לנשים כאן רק בגלל ההקשר.) חוכמה מאוד קטנה בעיני ללגלג על העברית הקלוקלת של מישהו, על אחת כמה וכמה כשאין זו שפת אמו. בעקבות הפרודיה הזאת, כבר שמעתי על יותר מאדם אחד ששם לב לשינוי בהתנהגות של הקופאיות הרוסיות: הן מנמיכות את הקול, משפילות עיניים ומנסות לדבר כמה שפחות. הלב נחמץ.

../images/Emo45.gif ../images/Emo45.gif ושוב ../images/Emo45.gif

תודה שניסחת את זה במילים. מאז שזה התחיל חשבתי שזה אחד הביבים היותר נמוכים שטל פרידמן ירד אליהם, ואני דווקא אהבתי אותו בחלומות בהקיציס (שלא לדבר על טל ומשה והאח של דריקס), אבל זה סתם לא מצחיק. יש לי על זה ויכוחים קבועים עם אנשים בעבודה. אנשים מדחיקים, בד"כ באורח לא מודע, את זה שמדובר בבדיחה על חשבון הקופאית, ומסבירים לך שהמערכון בעצם צוחק על ציבור הקונים הישראלי, ולא על הקופאית, ומה אני רוצה בכלל. אז יש לי חבר פוסט-מודרני (כן, ח., אתה!) שמסביר לי שהבעיה היא שזה רק מסווה של סאטירה, ובעצם זה מנציח את כל הסטריאוטיפים הקבועים על עולים רוסיים (סליחה, מחבר המדינות לשעבר..
) וקופאיות בסופר. אבל ההתנגדות שלך, שגם מסבירה מהם ההשלכות המיידיות של הגזענות הזאת מבהירה לי כמה דברים. נ.ב. לגבי ההומור שבזה המערכונים האלה, הפכו לאיזה מין פלאטפורמה להומור - כלומר הם לא מצחיקים אותי כשהם לעצמם, אבל אם מישהו אומר "קשה, קשה" באיזה סיטואציית חיים אחרת, או לדוגמא היצירות שאני והלל הבאנו, אז זה דווקא יוצא משעשע. אבל לאור הדברים שלך, נראה לי שאני אשתדל עוד יותר להמנע מזה. (גנגי, זה היה צדקני מדי?
)

hapax legomenon

New member
אולי

את מוכנה להסביר את המדיניות שלך לגבי פגיעה בזולת? אסור? מותר? רק כלפי אנשים מסויימים? רק אם זה משעשע? משעשע את מי? אני באמת רוצה להבין.

גנגי

New member
אין לי כוח להיכנס לזה.

ההומור שלי הוא לא ההומור של אחרים, מסתבר. תודה לאל שיש עוד כמה אנשים בעולם שאני יכולה להגיד משהו והם מבינים אותי כמו שהתכוונתי להובן. תרשי לי תשמור אותם כמו שאני אוהבת אותם. ואנא - בזאת נסיים את הדיון הפומבי באופיי ובהעדפותיי המקלקלות.

אל תתנגדי להם, מלכה ../images/Emo47.gif

הם הצודקים תמיד בכל: האלוהים והנביאים להם! ובני הנביאים יודעים הכל, רק לא למחול...

גם לי אין כח להיכנס לזה

ובטח ובטח לא אחרי אירועי הימים האחרונים. רציתי לנצל"ש ולומר שאני מאד אוהב את ההומור שלך (ואם כבר נצלשתי - גם את ההומור של מוגג. למה אתה לא כותב פה יותר?) אני מקווה שמה שנכתב בשני שירשורים ההם לא יפגע בסגנון הספונטני והמשעשע שלך.

כן ולא ואולי

חלק נכבד מהפולקלור שלנו זה בדיחות על מרוקאי סכין ("רוצה לשחק ששבש? עזוב אותך, בוא ישר נלך מכות."), פרסי קמצן ("איך חפרו את תעלת סואץ? אמרו לפרסי שיש שם שקל."), פולניה "צריך לצבוע את התקרה", וכן הלאה. וגם בדיחות סקסיסטיות ושוביניסטיות למיניהם ("מתי יגיעו נשים לירח? כשיהיה מה לנקות שם. ומתי למאדים? קודם שיגמרו לנקות בירח...") האם זה מחזק סטריאוטיפים? ייתכן. אז מה, נהייה פוליטיקלי-כשרים-למהדרין ונוותר על כל החלק הזה בתרבות שלנו? (זו שאלה תאורטית. ברור לי שבתאכלס כל זמן שיהיו עדות - יהיו גם בדיחות עדתיות.) לשמחתי רוב האנשים שאני מכיר מרגישים מספיק נוח עם הזהות העדתית שלהם, ויכולים לספוג וגם לספר בדיחות על העדה שלהם. גם חלק מההומור הפנימי כאן בפורום מסתובב סביב הסטראוטיפים על פולניות, ובדרך כלל זה הומור עצמי. מצד שני, אם קבוצה גדולה של אנשים מרגישה נפגעת אז יש כאן בעייה. ומה דעתך על החלאסטרה של ז'וז'ו מלפני כמה שנים? האם גם זה היה בעייתי? ספציפית את לובה לא ראיתי בטלוויזיה, אבל ראיתי כמה סירטוני שלוש דקות באינטרנט, שלא ממש הצחיקו אותי (אבל הקומפיילר-לובה דווקא משעשע).

אז ככה

קודם כל וראשית כל, כמו שאמרת, זה פשוט לא הצחיק. גם לי בד"כ אין בעיה מיוחדת עם בדיחות גזעניות, והמערכון של החמישיה "אני לא צריך להתנצר על זה שלא גיירו אותי לצבא - הוא אחד המצוטטים ע"י ביותר, אבל הדבר הזה פשוט לא מצחיק. כמ שאמרתי, זה משעשע כשזה מושאל לדברים אחרים, כמו הקומפיילר. הדברים שלהפקס גרמו לי לראות שהגזענות שמובעת כאן כן פוגעת באוכלוסיות מסוימות, בניגוד, נגיד, לקומדי סטור, שאם אני לא טועה, האוכלוסיות שעליהם היא ירדה דווקא די אהבו אותה. העניין המעניין הוא, שאנשים שכן אוהבים את מערכוני לובה איכשהו מבינים שיש בעיה עם ההומור הגזעני הזה, ואז הם מנסים להזביר לך שהם לא צוחקים על לובה, אלא על ציבור לקוחותיה. נדמה לי אפילו ששמעתי את טל פרידמן עצמו אומר את זה אצל רפי רשף. לגבי הסטריאוטיפים, העניין הוא לא הבעיתיות בסטריאוטיפים, אלא זה שאנשים חושבים שיש במערכונים האלה סאטירה. כשאתה מספר בדיחה על פולנים, אז זה פשוט בדיחה על פולנים (או אמת..), אבל יש מי שמנסה לראות בלובה סוג של סאטירה, ונגד זה יצא ח. ידידי, ואמר שסאטירה מנסה לצאת נגוד דעות וסטריאוטיפים קיימים, ולא מחזקת ומעמיקה אותם.

לא הבנתי את המסקנה שלך

אנשים לא מבינים את פירושה של מילה מסויימת (סאטירה)? זאת הבעייה? אני מנסה להבין אם ניתן להגדיר מתי בדיחות עדתיות הן בסדר ומתי לא (או שמא אולי נחוץ להימנע מהן לחלוטין).

שמיצית

New member
אפשר להידחף?

אני יודעת שלא מנומס להתפרץ לפורומים בלי הצגה רשמית, או ברעש וצלצולים, אז - אני שמיצית (שירה) ואורלי (Orlyt) הזמינה אותי... מודה, שכבר זמן מה אני צופה בכם, אך טרם היה לי מה להגיד
כל זמן שתהיינה עדות, תהיינה גם בדיחות עדתיות? למה לא להיפך? למה לא "כל זמן שתהיינה בדיחות...". אני יודעת שהעמדה שלי לפעמים נשמעת צדקנית ומתחסדת, אך אני נגד בדיחות שכאלו, כי הן לא "סתם בדיחה", אלא טקסט תרבותי שמשקף, ולעניות דעתי גם מעצב, את הקורה בחברה שלנו. אני מודה שלגבי לובה אני לא הכי מתמצאת, שכן אני חרשת 100% ואין בתכנית כתוביות (מדירים אותי מחלק מהתרבות העברית.... אבל זה עניין לשרשור/פורום אחר). נעים מאד

אלי ו.

New member
ברוכה הבאה שמיצית ../images/Emo140.gif

קראי את ההודעה למעלה כדי שתביני לאיפה נפלת.

תנו רבנן:

אין כותבין 'קראי ההודעה למעלה', שמא עד שתקרא כבר תהיה למטה, ותחלה בסחרחורת חו"ח. אלא יקשרנה בקישורית, והרי זה בבחינת מסיר מכשול מפני עיוור, ויש לו חלק בעולם הבא.

אלי ו.

New member
התכונתי לטאג ליין שתמיד למעלה

ואינו משורשר בשאר שרשורי הפורום, ובו הסבר שיפיג את חששות החדשים בפורום ויתן להם חששות אחרים.

למעלה