כמה עובדות ../images/Emo62.gif וגם דעה
אורן, אני מעריכה אותך על פתיחת הדיון ומבינה שהיוזמה באה ממקום של אכפתיות, ובכל זאת, כמה עובדות /הנחות בסיסיות שלך הן שגויות. ראשית, בניגוד לתפיסה נרחבת, חיך שסוע
אינו מום קוסמטי. נכון שבוואריאנט הקל של התופעה (שפה שסועה) זו לעיתים תופעה חיצונית בלבד, אבל לחיך שסוע יש מתאם גבוה מאוד וכלל לא מבוטל עם פיגור, עיוורון וחרשות. אני נחרדת כל פעם מחדש שאני רואה את היחס של אנשים שלא חוו פגישה עם ממצא כזה לעולם (וב"ה, גם אני לא נתקלתי בו באופו אישי, אבל חברה טובה כן) ואת השיפוטיות שאנשים נוטלים לעצמם לקבוע שזה "עניין קוסמטי". זה לא. גם ריבוי אצבעות (לרוב ביותר מגפה אחת) אינו רק עניים מבני, אלא חלק ממחלות גנטיות רבות, שהבעיה איתן היא, שהן אינן ניתנות לאיתור טרום לידתי. לומר, מה שמדע הגנטיקה יוהע לומר שהורים שיש להם עובר כזה הוא משהו כמו "מתוך הממצאים הסונוגרפיים ומתוך ההיסטוריה המשפחתית שלכם, יש X סיכון (לרוב, X גדול מ- 15%) שלילד יש תסמונת גנטית ונדע זאת רק אחרי הלידה". שנית, כבר כיום המדינה שמה את הרף בשבוע 24, שהוא מתקבל על הדעת כסף החיות. החל משבוע 24 הפסקת הריון כרוכה באישור של וועדת על, שהיא רחבה יותר ועם דרג גבוה יותר של רופאים. ועדה זו מקשה מאוד על הפסקת ההריון. זו גם הסיבה, שאת הסקריה המאוחרת עושים בשבוע 22 ואת מי השפיר עד שבוע 20, על מנת שיתקבלו תשובות לפני שבוע 24. הריונות עם ממצאים פחות מחד משמעיים קשה מאוד להפסיק אחרי שבוע 24, וקל למדי לפניו. שלישית, הפסקות הריון על רקע רפואי (כלומר, על פי סעיף 3 בחוק) הן מיעוט מוחלט מהפסקות ההריון היזומות בארץ. טרם נתקלתי בהורה ששש לסיים הריון על הרקע הזה, גם במקרים בהם ההריון הושג בקלות או אף לא היה מתוכנן. אובדן על רקע בריאותי כרוך תמיד בהתלבטויות רבות ובשברון לב, בין אם המום קשה וודאי ועל אחת כמה וכמה שהמידע שיש הוא חלקי בלבד, אבל מאיים מאוד. ליוויתי כבר הרבה אובדנים ותהליכי קבלת החלטות בתחום הזה ואינני מתרשמת שיש זילות חיי אדם/ עובר בתחום הזה. בהחלט יש זילות שלו בשאר ההבטים של הפסקת הריון על רקע אחר (אבל זו דעתי האישית, וזה חורג קצת ממסגרת הדיון, אז לא אפתח את הנושא) אחרי העובדות, אומר את דעתי, כמי שמכירה כבר די הרבה זמן את תחום האובדן: המצב בארץ, בעיני, די משביע רצון. נכון, יש ליהודים רצון עז לילד בריא, וזה חורג מן הנורמה בעולם. זה נובע ממספר סיבות, החל מריבוי בעיות גנטיות עקב נישואים תוך גזעיים ועד להבט חברתי של חסר סובלנות מוחלט לחריג ושל העדר תמיכה ממשית של המדינה בגידול ילד חולה. אבל נכון גם, שהפסקות הריון על רקע רפואי הן עדיין החריג ולא הנורמה, מכלל הפסקות ההריון הנערכות בארץ. בסופו של דבר, החלטה הורית כזו היא החלטה שבין אדם לליבו, אדם למשפחתו ואדם לעוברו. זו החלטה נוראית שאינה מרפה לעולים, גם ממרחק השנים והילדים הבריאים ואינני מאחלת לאף אדם לעמוד בפני החלטה כזו. אגב, המצב שאתה מציע מקביל לקיים במדינות רבות בעולם (כולל מרבית מדינות ארה"ב). אני מציעה לך לעשות חיפוש ברשת ולהגיע לאתרי תמיכה לנשים שיודעות שההריון הולך להסתיים בעובר שימות עקב מחלה סמוך ללידה או יסבול מנכות קשה. לא מחזה קל. אני לא חושבת שצריך לכפות מצאיות כזו על אף אחד, גם לא במקרים, בהם נראה באופן ראשוני כי המום הוא "קל". המון המון בריאות