מוסר ואלוהים

NimrodOZz

New member
את מבינה מה שבא לך להבין

וברור שלא הבנת מדברי כלום. את יודעת, אני גולש גם בפורום תאולוגיה ונראה שאת תשלבי שם נהדר עם הישועים. גם הם מבינים מה שבא להם, מספלים מה שבא להם העיקר שזה יתאים לתפיסת עולמם.

rachel437

New member
מכל מלמדי השכלתי

מה גם הישועים מפרשים את התורה כמו האורטודוקסים? כמו שבעים פנים לתורה, אין מוקדם ומאוחר בתורה, דיברה תורה כלשון בני אדם, ועוד תרוצים שונים ומשונים. חידוש גדול חידשת לי היום, אני חשבתי שרק האורטודוקסים מעוותים ומשנים כל פסוק בתורה, ועכשיו אתה מספר לי שגם הישועים נוהגים כך. תודה רבה.

אחזק ואבהיר את דבריך

במעמד הר סיני כשבורא עולם מסר את עשרת הדברות הוא לא חידש כלום. האם עמי הארצות לא ידעו שאסור לרצוח? לגנוב? לחמוד אשת רעך? שצריך וראוי לכבד את הוריך? ההבדל הוא, שמעשים אלו תוקף אלוקי, מהיום והלאה מצווים עליהם ללא שיקול דעת. זכות הבחירה החופשית עדיין בתוקף, רק שמעתה והלאה כל אחד ישא באחריות למעשיו. כמובן שביחס לעמים אחרים הם מחוייבים בשבע מצוות בני נח. מדרש רלבנטי: במדרש כתוב שהקב"ה שאל כל אומה ואמה אם תהיה מוכנה לקבל את התורה, כששאלו מה יש בה? אז הוא אמר לכל אומה את האיסור הקשה לה מכל ולכן כולם דחו אותה.

rachel437

New member
הוא לא חידש כלום

סילוף העובדות. ודאי שהוא חידש, מה עם לא תעשה לך פסל וכל תמונה או זכור את יום השבת לקדשו. המדרש מספר שאלוהים כפה עליהם הר כגיגית, לא בדיוק בהסכמה. דרך אגב, היום יצא הארי פוטר מס 7

NimrodOZz

New member
Thanks but no thanks

אני חושב שדברי היו ברורים והם עומדים בזכות עצמם. בניגוד למה שכתבת, לא נראה לי שהיה ברור כי רצח, גניבה "לא תחמוד" וכיבוד הורים היו מצוות טבעיות לפני מעמד הר סיני. כמו כן "התוקף האלוקי החל ממעמד הר סיני" איננו רלונטי, ציינת את מצוות בני נח ובכן, התוקף האלוקי שלהם חל מימי בני נח, על תוקף זה מתרצים המדרשים את רצח אנשי שכם לדוגמא. נשיאה באחריות היתה קיימת עוד לפני מעמד הר סיני, ראה את אנשי דור המבול, אנשי בבל, אנשי סדום ועמורה. הוסף לכך את "שופך דם האדם, באדם דמו ישפך". כל אלו קודמים למעמד הר סיני. המדרש איננו רלונטי.

ובכן

ראשית, התורה נתנה לעם ישראל ומחייבים אותם בלבד (תרי"ג מצוות) שנית, לפני מעמד הר סיני לא היו מצוות, מפני שאף אחד לא נצטווה לעשות, לכן לא היו מצוות לא טבעיות ולא אחרות, הכוונה היא למוסר טבעי שכל אחד בחר לאמץ. נח קיים את המצוות שנמסרו לו ולו (ולזרעו) בלבד, אלה מצוות נח ובניו, מצוות בני נח. דור המבול רק לאחר שנמאסו על הקב"ה והשחיתו את הארץ ולא היו ראויים לטובה ולחסד במיוחד שנח התרה בהם עד המבול. אפילו את מיעוט המצוות לא קיבלו עליהם. יש הבדל בין נשיאה באחריות לבין חיוב, חיוב מצוות תקף לכל אחד ואחד, כל אחד ייפרע בנפרד, שלא כמו דור המבול, העונש היה קולקטיבי, מפני שהמוסר הכללי היה בשפל המדרגה. דבריך ברורים ועומדים, ואין חילוק בינינו למעט הבהרתי בנוגע לחיוב פרטי וקולקטיבי והסיבה לכך. לא חושב שסתרתי אותך.

Lu Tze

New member
גרמת לי לחשוב על משהו,

אתה אומר שבנאדם דתי יגיד לעצמו "המוסר שלי אומר לי משהו אחד, אבל ציווי אלוהים אומר לי משהו אחר, אז אני אלך בעקבות הציווי" מצד שני, יש דתיים (לא יודע אם אתה נכלל בהם) שהבסיס שלהם לאמונה הוא תחושה פנימית. זכור לי אפילו כמה אנשים שניסו לטעון שעצם זה שהם "מרגישים" את אלוהים מוכיח את קיומו. אותם אנשים משתמשים בתחושה פנימית כצידוק שלהם להאמין באלוהים, אבל דוחים את תחושה פנימית אחרת כי היא לא מסתדרת עם מה שכתוב בתנ"ך.

Lucy Wiggin

New member
בתנ"ך

איש שמוכן למסור את בנותיו הבתולות לאונס קבוצתי נחשב לצדיק. לא הייתי ממליצה להסתמך על הטקסט הזה כמדריך למוסריות.

נעלם מעיניך הביטוי 'צדיק בסדום'?

ביחס לרשעים בסדום הוא נחשב לצדיק. מי שהיה מעז להשקות עובר אורח (חלילה מלחשוב על אירוח) היו הורגים אותו. דיני סדום רחוקים מרחק שנות אור מהסטנדרטים שלך, למעשה, לא קיים היום בעולם מקום בו מתקרבים לרוע (הס מלהזכיר מוסריות) של אנשי סדום.

Wolverchenus

New member
זה לא תופס

אם אני רצחתי עכשיו את העם הארמני (נגיד) והוא כולל 4 מיליון איש ואתה ועוד כמה חבר'ה באתם וביצעתם שואות יותר גדולות ומעשי ביזה ורצח והשמדות ענק.. אז אני פסדר? כאילו, בהשוואה אני ממש פסדר. ואם 4 מיליון זה הרבה אז 100 זה בסדר? מה צדיק פה? צדק זה דבר אולטימטיבי, זה לא דבר יחסי. אם אני "רק רוצח" אבל לא "אנס ורוצח" זה לא הופך אותי לצדיק זה פשוט הופך אותי ללא-אנס.

אין קשר. הדוגמא שלך לא רלבנטית.

נראה לי שאתה לא קולט מי היו אנשי סדום? אין מקום להשוואה לשום דבר שהיה קיים בזמנו ובוודאי שלא לזמנינו. היו חמישה ערים שהגרועות שבהן היו סדום ועמורה. הביטוי צדיק צריך להכניס במרכאות כפולות ומכופלות. על מה התרעומת? על שהתורה הגדירה אחד מהם כצדיק? נו, אז מה? התורה ציינה עובדה, ביחס לאנשי המקום הוא היה צדיק. בכל דור ישנם צדיקים, אך הם צדיקים ביחס לדורם, לדור בו הם חיו.

הוא היה חרא של בנאדם, זה אז מה

הוא עשה משהו ממש בזוי ומכוער - זה שיש אנשים שעשו דברים יותר בזויים לא מבטל את זה ולא מוחק את זה. אני אסכים איתך על משהו אחד - אם היו קוראים לו "צדיק" בסדום ומדגישים כי הוא רק "צדיק" ביחס לכולירות הגרועות ממנו בהרבה שבסדום - אז זה עוד איכשהו סביר. אבל רגע, יכול להיות שאני בכלל מעוות את הסיפור. מי בדיוק היה הצדיק בסדום? אכן זה שהיה מוכן למסור את בנותיו כדי שיאנסו וירצחו באכזריות? תענה לי - זה הצדיק שאתה מגן עליו?

בכל מקרה 'הלך עליו'.

אם היה מצליח להסתיר את מעשיו ולאחר מכן היו מגלים זאת, היו שורפים את ביתו יחד עם משפחתו. הוא החליט לגמול חסד תוך סיכון חייו וחיי משפחתו.

אז היה עדיף פשוט לנסות לברוח

או להלחם. למה לזרוק את הבנות הבתולות שלך קודם? איזה מן מעשה נואש זה?

עכשיו אתה נזכר לשאול את השאלה המתבקשת?

אינך יודע מי היו האורחים שבעבורם סיכן עצמו ואת בני ביתו?

היי, אני מודה שאני לא בקיא

זה סיפור שלמדתי בתיכון, וזה היה ממזמן. אנא ממך, enlighten me

Lucy Wiggin

New member
אם אתה רוצה לקרוא לו

צדיק, שיבושם לך. לי לא ברור מדוע המספר לא ראה לנכון לשרוף אותו עם שאר אנשי סדום שבסיפור.

למעלה