מונחי צבא:

מונחי צבא:

איך נקראת סיירת מטכ"ל באנגלית? ואיך אומרים סיווג בטחוני גבוה?

feldrave

New member
High security clearance

סיירת מטכ"ל - יש לנו מומחה צבאי בפורום שיעזור לך (אני חושב) כשיגיע.

ramiahan

New member
האם התכוונת אלי?

לגבי סיירת מטכ"ל, הדעות בנושא חלוקות, כי יש גם ויכוח על משמעות השם בעברית. אם מקבלים את ההנחה שהכוונה ב-"מטכ"ל" היא "מטה כללי" אז מתרגמים כפי שתרגם דייוויד הלוי בספרו על הלחימה בטרור בשנות השבעים: General Headquarters Reconnaissance Battalion. אם, לעומת זאת, מקבלים את ההנחה שמדובר למעשה ב-"מדכ"ל" - מודיעין כללי, אז מתרגמים General Reconnaissance Battalion. אפשר עוד לפאר ולקשט כהנה וכהנה על-ידי שימוש במילים כמו Commando וצירופים כמו Special Forces, כיד הדמיון. תלוי למי מיועד התרגום. בהצלחה.

Boojie

New member
רגע, רגע, רגע,

אל תברח עדיין, שעכשיו ממש סקרנת אותי. אתה מתכוון שיש מחלוקת בשאלה מה שמה המדויק של סיירת מטכ"ל? אתה יכול לספר על זה קצת יותר, אולי? כי זה ממש מסקרן, ולא שמעתי על זה בחיים.

ramiahan

New member
בוקר טוב בוג'י

אם אנחנו מקיימים בינינו קשר ישיר, אנו מסתכנים בכך שיאשימו אותנו ביצירת אווירה עכורה ולא נעימה בפורום, אז בואי נעשה את זה כמו קיפודים: ב ז ה י ר ו ת !!! כשאני שרתתי בסדיר בחיל המודיעין (בין השנים 1973 - 1977), הסבירו לנו ששמה המקורי של הסיירת היה "סיירת מדכ"ל" (הדעות נחלקו אז בין "מודיעין כללי" לבין "מודיעין כהכנה למבצעים") והיו עוד כמה פרשנויות לאקרונים הזה. לפי אותה גירסה, השם "מדכ"ל" שובש במהלך השנים והפך בפי העם ל-"מטכ"ל", אקרונים מוכר יותר. אני לא יכול לקבוע אם הסיפור הזה נכון, ואני יודע שהוא לא ממש מוכר, אבל זה מה שהסבירו לי בחיל כששאלתי. עייני גם בתשובה הנוספת שלי לפרש הכסוף.

Boojie

New member
מוזר ומעניין.

וקונספט הקיפודים מקובל עלי. חבל שאין פה אמוטיקון של קיפוד. במקומות אחרים דווקא יש.
<-- תחליף לא מוצלח לקיפוד, אבל זה מה יש.

כמה הערות

ראשית, הנה כמה קישורים שהניב גוגל מהכנסת המחרוזת SAYERET MATCAL. בכל מקרה, המטה הכללי זה GENERAL STAFF והרמטכ"ל הוא Chief of Staff. כנ"ל בארה"ב. שנית, אין כזה דבר מדכ"ל. יש חמ"ן (חיל המודיעין) או אמ"ן (אגף המודיעין). יכול להיות שמדכ"ל זה מושג לא פורמלי, אבל ללא ספק לא מקובל. לסיכום: הייתי הולך על SPECIAL FORCES עם "סיירת מטכ"ל" בסוגריים, או על Reconnaissance Unit (ולא Batallion), כי זה יותר מוכר ופחות מחייב.

ramiahan

New member
אל תתקן למען התיקון

אני יודע שהמטה הכללי זה General Staff, אבל קיים המושג GHQ שיותר רלבנטי כאן. המטה הכללי הוא גוף מטה ומתפקד כגוף המטה הבכיר ביותר של צה"ל. למטכ"ל יש גוף (פעם קראו לזה אג"מ/מבצעים) שעוסק בפועל בפיקוד על מבצעים מיוחדים ברמת הפיקוד העליון. על מבצעים ברמות נמוכות יותר מפקדים הפיקודים המרחביים. סיירת מטכ"ל מבצעת מבצעים ברמת הפיקוד העליון. בדרך כלל היא אינה כפופה לפיקודים המרחביים. כשכותבים GHQ הכוונה למפקדה מבצעית שתפקידה לפקד - אפילו אם בצה"ל ההבדל בין השניים אינו ברור די צרכו. לגבי תואר הרמטכ"ל, יש לפחות שתי אופציות: Chief of the General Staff Commander in Chief (ובקיצור C in C). אז אל תהיה כל כך פסקני. צריך לשאול אם התרגום הוא לאנגלית אמריקנית או בריטית, או לפי מונחי נאט"ו, ולהתאים את המושג המקובל שם. סיירת מטכ"ל היא גדוד בצה"ל. שמה המקורי היה גדוד 269. עכשיו, מה זאת אומרת אין דבר כזה מדכ"ל? ייתכן שהיום בצה"ל אין דבר כזה, או שאתה אישית לא מכיר מושג כזה, אבל כשנוסדה הסיירת בהחלט היה דבר כזה ובתוך חיל המודיעין המושג היה מקובל (מודיעין כללי, מודיעין שדה, מודיעין שטח, מודיעין מטרות, מודיעין אלקטרוני ועוד ועוד). מכיוון שקיימת הוראה מפורשת שלא להרחיב יתר על המידה בנושאים בטחוניים במסגרת האינטרנט, אני לא רוצה להיכנס כאן לדיון בנושאים שגם אם זכו לחשיפה כלל-עולמית (ע"ע ספרו של משה זונדר) הם עדיין בתחום העמימות המכוונת (מי שקרא את הכתבה שהתפרסמה לפני שבוע בעיתון "העיר" יודע על מה אני מדבר), אבל אם קיימת התייחסות מפורשת לסיירת מטכ"ל וצריך לתרגם את המושג לאנגלית, הייתי הולך על Special GHQ Reconnaissance Battalion או וריאציה כלשהי. אם נכתוב General Staff Reconnaissance Unit, מי שיקרא את זה בצד השני יפרוץ בצחוק רועם, כי למטה אין שום יחידות סיור - זה פשוט לא הגיוני מבחינת המבנה והפונקציות שלו. אגב, בעברי אני רס"ן בחיל המודיעין.

רמי ידידי (?)

כל מה שאמרת יכול לשמש כר נ-ר-ח-ב לערעור וויכוח, אבל חבל על הזמן וגם חבל מבחינת ביטחון שדה. לכן הצעתי להיצמד למינוחים המקובלים "העממיים" מן האינטרנט, גם בגלל שרוב הגורמים בחו"ל (משני צידי האטלנטיק) מבינים אותם היטב וגם בגלל שחבל להרחיב את ידיעותיהם במה שלא צריך. אה, ואני מלא הערכה לעברך הצבאי, אבל לא מתכוון להתחיל בתחרות גם בשטח הזה.

למעלה