הי שירה
רציתי בעיקר להגיב לגבי שיטת מונטסורי. אמנם אני לא מומחית גדולה בחינוך, אבל בשיטוטי בחיפוש אחר גן ליובל ביקרתי גם שם. הגנים שלהם מאוד יפים ומטופחים, והכל נקי ומסודר למשעי. הילדים שקטים ורגועים למראית עין. הצעצועים חדשים ומבהיקים. יש שיטה וסדר יום והכל רשום ומאורגן. לכאורה, נשמע כמו גן עדן, לא? אז זהו, שלא... לא הבנתי למשל איך אין בלאי של צעצועים בגן. זה דבר טבעי, לא? ילדים משחקים עם הצעצועים, לא? ומבחינת נקיון היתר, גם זה קצת הפריע לי. זה מקום עם ילדים, איך יכול להיות שנקי ככה כל הזמן? אני לא אומרת שלא צריך לשמור על הנקיון אבל יש גבול והיה נראה לי שטיפוח המראה החיצוני של הגן היה יותר חשוב מהחום לילדים ומזה שיהיה בגן כיף. רבאק - ילדים בני שנה, שנתיים, שלוש, נכון שצריך ללמד ולהעשיר אבל לא צריך להגזים. לא אהבתי את הנוקשות שניבטה אליי מכל פינה בגן. הגננות נראו לי ממש כמו רובוטים. אז יופי, הן משכילות ולמדו את השיטה, ולרוב מקפידים איתן על השכלה אקדמאית מסויימת. ואולי בגן אחר יהיו כאלה ש"סתם" אוהבות לעבוד עם ילדים ולחבק אותם ולאהוב אותם כל היום, בלי שיהיה להן תאר זה או אחר... ואת יודעת מה עוד לא אהבתי? לא אהבתי שמנסים להגיד לי איך לגדל את הילדה שלי. כאילו "אנחנו יודעים יותר טוב, את בסה"כ האמא אבל אנחנו? אנחנו אנשי חינוך דגולים"... נתנו לי הרגשה של מה אני יודעת מהחיים שלי בכלל? יש לי מכרה שהיא ובעלה עובדים מאוד קשה ורצו למצוא לבתם התינוקת גן מהבוקר עד השעה חמש. עשו להם כזה פרצוף במונטסורי ואמרו להם "בגיל הזה כדאי לשים אותם רק לשעה שעתיים". יופי, ומה זה בדיוק עוזר לאמא שהיא רופאה צעירה שעושה התמחות? או לאבא שעובד על מחקר פוסט דוקטורט תובעני? ולא רק זה, הם גם לא מרשים להכנס לגן בשעות היום. סוגרים את השער ותעופו מכאן... עלי זה לא היה מקובל בכלל. חיפשתי גן שפתוח להורים בכל שעה שהם רוצים. גן סגור כזה נותן לי הרגשה שמשהו קורה שם שהן לא רוצים שיראו (גם אם זה לא נכון, זו ההרגשה שאני מקבלת). ושימי לב שבכלל לא נכנסתי לשיטת מונטסורי עצמה... רק התרשמות שלי מביקור בשני מרכזים שלה בקרבת ביתי. ואז מצאתי גן מקסים, ממש לא פלצני ולא מונטסורי ולא מבריק ומחוטא. גן נעים, נקי ומסודר ברמה סבירה לחלוטין, כיתות נעימות וצבעוניות, גננות מקסימות ואוהבות, גן שפתוח בכל שעה ונותן דין וחשבון על כל דבר, גן שהילדה שלי לא רוצה לחזור ממנו הביתה. אז זה לא מונטסורי. אבל זה גם לא גן שרק משחקים בו כל היום. יודעת מה? בעצם כן משחקים כל היום. ומלמדים אותם תוך כדי משחק, יצירה, שירה וריקוד. יש סדר יום, אבל הוא לא נוקשה ומתגמש בהתאם לסיטואציה. כשאת נכנסת את שומעת את הילדים - צוחקים, צועקים, משוחחים, גם בוכים לפעמים. אבל ילדים! לא דומיית אלחוט, לא רובוטים מתוכנתים... אז זה ממש לא חייב להיות אחד משני הקצוות - יש דברים באמצע. מקסימום מחפשים עוד קצת. והם חייבים לבוא לקראתך בכל דבר, להבין שאת האמא ואת יודעת הכי טוב מה נעם צריך וכמה זמן יש להשאר איתו עד שהוא מתרגל. אני חושבת שיש אמת בזה שלא טוב לשדר לילד מסרים הפוכים כמו "אני הולכת, נשארת, הולכת, נשארת"... אבל זה לא אומר שאת לא יכולה להשאר איתו קצת בבוקר עד שהוא נרגע, ואז להגיד שאת הולכת. מה שאני מתכוונת זה, שמהרגע שאמרת להתראות אז תלכי, אל תבלבלי אותו ותגידי 7 פעמים ביי ביי ותשארי... אבל את יכולה להחליט שאת הביי ביי הזה את אומרת רק אחרי שעה שבילית איתו ביחד בגן, או אחרי שאכלת איתו ביחד ארוחת בוקר, או מתי שהחלטת. לבוא לגן ולזרוק אותו מעבר לשער נשמע לי ממש ממש לא לעניין.