"מובטלינה"/ אורן מג'ר

Rivendell

New member
"מובטלינה"/ אורן מג'ר

הוצאת "גלורי". נתחיל בוידוי - אם הספר לא היה מגיע עד פתח ביתי, לא הייתי חולמת בכלל לקנות אותו, ואפילו ספק רב אם הייתי קוראת אותו אם היינו נתקלים זה בזה בספרייה. אבל מכיוון שהוא כבר הגיע לידי, קראתי אותו, ומאז שבת בערב אני חושבת מה לכתוב עליו. מובטלינה הוא סיפורו של בחור אחד שמצא את עצמו בלב בועת ההיטק המפוצצת, ותוך שניות הפך ממנהל צוות שמרוויח הון ל... מובטל. במקור, מובטלינה היה טור עיתונאי, וזה מאוד ברור לקורא. הבעיה העיקרית שלי היתה שמשהו בתהליך העריכה התפקשש. למשל - החזרות על ביטויים מסויימים, שבטור שבועי בעיתון לא מפריעות (אם עבר שבוע מאז הטור הקודם, אתה לא תזכור בדיוק מה היה בו) אבל פרק אחרי פרק - זה מעצבן. למשל, העובדה שחצי מהפרקים בחלק הראשון מסתיימים ב"הבנתי איך ההייטק בארץ הגיע לאן שהגיע". פעם ראשונה - חביב. פעם שניה - מעורר חיוך קלוש. פעם שלישית - מציק ופעם רביעית עושה חשק לצרוח. כנ"ל לגבי כמה מהביטויים והבדיחות, שכן היו משעשעים למדי בפעם הראשונה ("מחלת הפה והשפתיים" שתוקפת את העמיתים בניו יורק כשהם בשיחת ועידה, וגורמת לחוסר התיאום בין תנועות השפתיים והקול). בפעם השלישית, כבר לא חייכתי. עד כאן נושא העריכה, שאולי נשמע קצת קטנוני מצידי, אבל לי בתור קוראת מאוד הפריע. עכשיו לעלילה עצמה - הספר בנוי משלושה חלקים, לפי עונות השנה. החלק הראשון הוא ממש כתיבה עיתונאית, ואפילו חביבה לחלוטין (חוץ מהחזרות
). החלקים השני והשלישי הם החלקים שבגללם הייתי צריכה יומיים לחשוב על הביקורת הזאת. כי בחלקים השני והשלישי מג'ר מנסה לעבור מהכתיבה העיתונאית לכתיבה הספרותית. הבעיה היא בעיקר שההרגשה שאני קיבלתי היא שהוא לא שלם עם המעבר הזה. הדמות הראשית היא לא דמות עם עומק מיוחד, והנסיון להפוך אותה פתאום לדמות מלאה יותר צורם ומוזר, וכך בכלל לגבי הרבה מהקטעים. הספר מנסה להתרומם לרמה אחרת מהעיתונאית, אבל נתקע בדרך איפשהו, ונוצר מין בליל מוזר של סגנונות. אני מאמינה שמג'ר כן מסוגל לכתוב סיפורת, ואפילו לא רעה בכלל. כתיבה עיתונאית אין לי ספק שהוא יכול לכתוב, כי זה ברור מהספר. הבעיה היא ההחלטיות, המעבר בין זה לזה. בעיה נוספת היתה לי עם תיאורי הסקס המרובים (משהו כמו כל עמוד שלישי) ובכנות - הלא מרשימים במיוחד. יש מעט סופרים שיודעים בעיני לכתוב סקס בטיב טעם, ומי שלא יודע עדיף לו לא להכנס לזה בכלל, לדעתי. בספר הזה, היה הרבה יותר מדי סקס, והרבה פחות מדי תיאורים יפים של סקס. ובכל זאת - אמרתי שלא הייתי קוראת על דעת עצמי. ועדיין, לא זרקתי את הספר כמו שאני עושה בלי שום בושה או נקיפות מצפון לספרים שממש לא נראים לי. מכאן אפשר להבין שהספר ממש לא היה נוראי ולא סבלתי במיוחד
זה ספר "טיסה" קליל, אפילו נחמד, שלטעמי האישי לא נופל במשהו מגפי אמיר או עירית לינור, שגם את ספריהן אני לפעמים קוראת. אם מג'ר יחליט להמשיך בקו הזה, אני פורשת. היה אמנם נחמד, אבל זה לא הטעם שלי. אם הוא יחליט לעבור לכתיבת פרוזה "פרופר" - אפשר יהיה בהחלט לעניין אותי. שלושה כוכבים בסולם ריוונדל (אולי אפילו שלושה וחצי-ארבעה, לסוגו, זה כבר עניין של טעם)

Guy K

New member
"ספר הקאלט הישראלי הבא"

כן, כן, ככה הכתירו אותו במיתוס באימייל שקיבלתי מהם היום. כמובן שבאימייל הם בכלל לא ציינו על איזה סםר מדובר ונאלצתי להיכנס לאתר ולראות בעצמי. מובטלינה? מה זה? משחק מילים על מומולינה אני מתאר לעצמי, לפחות לפי הפרה המחייכת באדישות ממהכריכה שלו. אבל מאיפה בכלל הגיע הביטוי מומולינה ולמה זה קשור להייטק? הצצתי בספר, קראתי את שתי השורות שליוו אותו, וויתרתי בהחלטיות. נראה לי שאם הספר הזה היה יוצא לפני שלוש שנים עוד היה סיכוי שאקרא אותו. היום, כשההיטק כבר מזמן פשט את הרגל, זה נראה לי קצת מאוחר מדי. במיוחד שספרי קאלט צריכים להיות ספרים ששמעתי עליהם.

siv30

New member
גיא, דווקא היום הכי in שיכול להיות

הוא דווקא להיות מובטל הייטק. הרסת אותי, מומולינה, אני דווקא חשבתי שזה על משקל באדולינה.

Rivendell

New member
גם לי נדמה ש"באדולינה" דווקא

(את באדולינה דווקא העפתי מעלי בלי בושה ובגועל רב
)
בערך ומבוטלינה היא המקום אליו מגיעים המובטלים
צריך לקרוא כדי להבין.

Rivendell

New member
אגב, גיא, אני לא בטוחה שאתה לא תחבב

אותו גם. אני מוכנה לשלוח לך את העותק שלי שתנסה
יכול להיות שזה כן ידבר אליך. אל תפסול לפני שקראת

Ungareska

New member
תראו את הצד הגאוני שבדבר

במקום לבכות על מר גורלו, הוא החליט לעשות ממנו כסף וכתב על זה ספר. כמה פשוט, כמה קל (אם נתעלם רגע מסגולותיו הספרותיות). ואני גם מובטל הייטק, וממש ממש לא מרגיש in. לא יודע מאיפה הבאת את זה גיא.

siv30

New member
אל יתעצב ליבך

זו ההרגשה שאני מקבלת לאור זה שאני מוקפת רבים וטובים ממכם.

Guy K

New member
הייטק - אין או אאוט?

נראה לי שמבחינת "אין" התזמון הוא הדבר הכי חשוב. ממש כמו ההוא שהגיע למקום השני באמריקן איידול הראשון ונזכר להוציא את הדיסק שלו עכשיו, כשכולם כבר שכחו מי הוא. ההייטק היה איני לפני חמש שנים. מובטלי ההייטק הראשונים היו נושא שזעזע לחלוטין את כל בועת ההייטק - הייתכן שבשוק שכולם אמרו שיצעיד את ישראל למאה הבאה - ולעושר אינסופי - יש בעיות? היום, ההייטק הם כבר מובטלים ממש כמו כולם. כמו המזכירות ועובדי הבנקים וספרי הצמרת. אם פעם עוד חשבנו שלהייטק יש עתיד, היום כבר הבנו שזה רק עוד שוק. ולכן "מובטל הייטק" הוא כבר לא מותג. פשוט כי "הייטק" הפך לסתם עוד מקצוע.

siv30

New member
לפחות אני מסכימה איתך שלעושר

אינסופי לא נגיע, מקסימום אנחנו יכולים להגיע לעזה ויריחו תחילה
...

malon

New member
גיא, צ'מע סיפור

בשנת 1999 עזבתי את משרתי במוסף 7 ימים לטובת ההייטק. הקמתי חברה, הבאתי משקיעים, המיליונים זרמו ומשהו אחד היה חסר: הידיעה מה יהיה מחר. היה ברור שמתישהו מישהו יפוצץ את הבועה הזו. אני מודה, אפילו חיכיתי שזה יקרה. תחשוב, זו היתה תקופה אדירה. מספיק שהייתי מקים אתר אינטרנט בנושא קופסאות שימורים ומיד הייתי מגייס 300 אלף דולר. אנשים עמדו בתור להשקיע בחברה שלי. ואז, יום אחד, בתום ארוחת צהריים אצל סבתי, ראיתי שהיא קוראת בקפה לאחת מקרובות המשפחה. ביקשתי גם. היא התנגדה נחרצות, אבל התעקשתי והבטחתי שרק פעם אחת ודי. היא נעתרה. שתיתי קפה שחור נהדר, הגשתי לה והיא הפכה את הספל. המתנתי כמה דקות. היא הרימה את הספל, הביטה על ציורי הקפה בתוך הספל ואמרה: "אין לי מושג מה בדיוק אתה עושה עם כל ההייטק-שמייטק, אבל אתה חייב לברוח. ולא מחר. היום". הבטתי בה כאילו היא השתגעה. "סבתא", אמרתי, "אתה יודעת כמה עוד רעיונות יש לי בהייטק הזה?". היא ענתה: "משהו רע עומד לקרות שם. תצא, תצא משם". עוד באותו ערב התקשרתי לאחד מבעלי המניות והצעתי לו למכור. הכל. ועוד בחצי מחיר מהשווי. חברים התקשרו אלי וניסו לשכנע שלא לעשות את הצעד הזה. "מה, אתה דפוק? בעוד חצי שנה המניות שלך שוות כפול. מי עושה דבר כזה?". מכרתי. שלושה ימים לאחר החתימה נפל הנאסד"ק. אותה חברה קרסה שנה אחר כך. אז מה המוסר השכל? אל תזלזל בסבתא שלך; קפה שחור יכול להיות ריווחי; שתקופת ההייטק שווה התייחסות גם אם חלפו כמה שנים מאז. נכון, לא כולנו אוהבים לחטט בפצעים ישנים וכואבים, אבל אני תמיד מחייך חיוך רחב כשאני נזכר באותה תקופה...

malon

New member
ועוד דבר אחד, אליך גיא

תגיד, אתה תמיד כזה שלילי? אין לי בעיה עם ביקורת. בחיי. במקרים מסויימים אני אפילו דורש אותה (שאל את מנהלת פורום זה...). אבל מודה ומתוודה - יש לי בעיה קשה עם פלצנות. ותגובתך בטרד זה עונה בהחלט לקריטריון הזה. ועוד דבר אחד קטן וקטנוני. אני לעולם לא אעזוב ספר אחרי "שתי שורות". אפילו לאבא גוריו נתתי צ'אנס עד עמוד 31 בטרם נשברתי סופית. אבל אתה יודע מה, במחשבה שניה אני מוכן לדיל שאולי תסכים לו בנושא שתי שורות ראשונות שישאירו אותך... מצד שני הבטחתי לסבתי היקרה שלא אוציא ספרים ששתי השורות הראשונות תהיינה בנוסח "היא לפתה את איברו בחוזקה...".

siv30

New member
אאוצ' - קיפוח על רקע מיני, בוודאות

הממממ...מיסטר מלון היקר מהתגובה שלך לגיא אני למדה שלקחת את הנושא עמוק לליבך. תרשה לי המלצה, זה פורום ספרים וספרות מותר לאנשים לאהוב גם ספרים שמתחילים בשתי שורות שהבטחת לסבתך שתחיה לא להוציא...אז אנא ממך, אפילו אותי השארת פעורת פה...

malon

New member
פעורת פה???

אז אין ספק שאני הולך להנות בפורום הזה. האמת היא שהדברים נאמרו ממש-ממש בבדיחות דעת ולא על רקע מיני... בחיי

siv30

New member
טוף לדעת ואיזה ספרים אתה אוהב אם

מותר כבר לרדת לעומק העניין?

malon

New member
וואו, איזו שאלה מביכה...

אני כבר מעדיף שישאלו אותי מה התחביבים שלך על פני שאלה שכזו ועוד בפורום ספרים... האמת שזו שאלה מאוד מורכבת ומאוד קשה. אני לא מגדיר עצמי כתולעת ספרים מהסיבה הפשוטה שאני קורא כל כך הרבה כתבי יד שבאמת אין לי יותר מדי זמן וחשק. אלה שאני כן מספיק לקרוא הם בהתאם לחשק האישי וללא קשר לעבודה. אישית, אני מעדיף ביוגרפיות. אח"כ ספרות עברית (קנז הוא הפייבוריט שלי). ספרי ריגול הם אח"כ ברשימה. אח"כ ספרים בנושאי ספורט (כן, אני שטחי פחד). אח"כ ספרי ילדים (נראה אתכם מתמודדים עם צימאון בלתי נגמר של שני זאטוטים שדורשים שלושה סיפורים מדי השכבה לילית). בקיצור, לא מעמיק כמו רבים בפורום זה. קיטשי עד גועל, שטחי עד בוז, אבל לא הייתי מצפה ליותר ממי שברברה סטרייסנד היא הפייבוריטית שלו...

siv30

New member
ברוך הבא ../images/Emo24.gif

וואוו ברברה, אתה מעלה בי נשכחות....אל תרגיש לא נוח, עדין לא הכרזנו על עצמנו בפורום כמאורי הגולה אבל יש כאלה שכבר בדרך...

malon

New member
מאורי הגולה???

סיוון, אני מוצא עצמי בימים האחרונים עובר על ההודעות שנכתבו בפורום זה בחודש האחרון ואני מודה - אני מסמיק מבושה. אנשים כאן פשוט מדהימים אותי בידע העצום שלהם אודות ספרים, סופרים והניתוחים בחלקם מאלפים, עד כדי כך שאני קורא מאמרים על ספרים שקראתי ואומר: "וואלה?". אז ייתכן שכמה כאן לא הכריזו על עצמם כמאורי הגולה, אבל הם בהחלט מעבר לזה. באמת. אבל עם המחמאה, מגיע גם הנבוט: הרמה כאן יותר מדי גבוהה לאדם רדוד כמוני. תראו, רוב הספרים המוזכרים כאן הם בשיא הקונסנזוס. אנחנו כאן מגדירים אותם תחת הרובריקה "ספרי הכאילו כזה". יש לי תחושה שיש אנשים שבא להם לכתוב הפעם על איזה ספר בורקס, או משהו שהוא לא ספרות-ספרות, ואומרים לעצמם: "רגע, אם אכתוב על זה, יחתכו אותי כאן מכל הכיוונים"... תקנו אותי אם אני טועה

siv30

New member
מידי פעם קיים אצלנו דיון מהסוג הזה

האם אנחנו אליטה או לא והאם לאפשר קצת ירידה ברמה כדי שכולם יוכלו להתבטא בלי שירגישו שהולכים לחתוך אותם. ההתייחסות שלי במאורי הגולה היתה בקבלת הפנים המרנינת נפש שזכית לה.

malon

New member
אליטה או בגובה העיניים?

לדעתי מדובר באליטה ועוד איך ואני לא כותב זאת כביקורת אלא כהכרה. אני מנסה לדמיין את עצמי מבקש לשתף את אנשי הפורום בספר טיסה ירוד שקראתי ויוצא בשלום מהעניין. וכאן בא הוידוי: כשאני רוצה לכתוב על דברים נחותים (או לא בדיוק אליטה), אני נכנס לפורום כדורגל וכותב על הכל. ותתפלאו, כשחותכים אותי שםאני מרגיש מצויין. כאן - מהשעה האחרונה שאני מבקר בפורום - וכבר אי נוחות משתלטת עליי ונוני אפילו גרם לי לשחרר קללה חרישית (
)

למעלה