זה לא כך ואתה יודע זאת היטב
מכיוון שאיננו מדברים על מדינה נידחת על הגלובוס אלא על זו בה אנו חיים- יהיה קצת מיותר להביא לכאן סקירות ומראי מקום לעובדות המוכרות לשנינו. כמוני כמוך (כנראה): הייתי רוצה לראות בהפרדה מוחלטת של המדינה מהדת וגם מהלאומיות, ושמנגנוניה יהיו "ועד הבית" של 7 מיליוני דייריה ותו לא, ללא איזכור הלאום בת"ז או מימון רבנות ראשית על חשבון משלם המיסים או קדיש בטקסים ממלכתיים. ביני לבינך- היה לי יותר נוח ללא ה"נפש יהודית" בהמנון, המגן דוד בדגל, וה-"אל" שבצד שמאל של שם המדינה. הייתי שמח לו היחס לאוכלוסיה הלא יהודית היה שיוויוני, ולא כפי שהוא היום; למרות שאני מודע לכך שהמצב היום טוב מאשר בעבר וטוב מאשר במדינות נאורות אחרות שהיו במצב בו אנו נמצאים מיום הקמת הנדינה. אפשר באותה שיטה (שלך) לטעון שמהותה של אנגליה הוא להפלות ולהשפיל יהודים: הצלב במרכזו של דגל המדינה, מעמדה של הדת האנגליקנית, מוסד המלוכה המבוסס על קשרי דם ולא על קישורים והליכים דמוקרטיים, ולתבל את זה באנקדוטות: התנהגות אוהדי הכדורגל שם, גירוש יהודי אנגליה אי שם בימי הביניים, בתי הקברות של הצבא הבריטי בארץ (מימי מלה"ע ה-I) שבמרכזו של כל אחד מהם צלב גדול, היחס לפליטי השואה בזמן המנדט, ואולי גם להזכיר שבזמן מלה"ע ה-II נכלאו תושבים ממוצא גרמני ללא משפט- בינהם יהודים רבים שנמלטו מגרמניה. יחד עם זאת אני יודע היטב להבחין בין מהות לבין סמלים, ובין מה שקרה לפני 100 שנה והמצב כיום. מהותה של ישראל אינו להשפיל למרות שלא חסרים קילקולים שיש לתקן, וחבל שכך אתה מציג את הדברים. העובדות ידועות לשנינו.