מהו גן?

• פותח הנושא NQDA
  • פורסם בתאריך

NQDA

New member
מהו גן?

שלום, אשמח מאד אם מישהו במילים פשוטות יוכל להסביר לי מהו גן ומה ההבדל בינו לבין DNA. תודה רבה ושבת שלום.

deathcaster

New member
תגובה

הפירוש המילולי של המילה גן הוא מהמילה היוונית GENOS כלומר "יוצר" , לא סתם גם המילה הרוסית ל"אשה" היא מאותו שורש, כי האשה הי היוצרת
. בכל אופן, DNA הוא מולקולת ענק הבנויה , אם נקצר מאוד, בסדר מסוים. גן הוא מקטע DNA שמסודר בסדר מסוים וברצף מסוים רצף זה אחראי על תכונה כלשהי , למשל , מהיכולת לגלול את הלשון ועד לצבע השיער ( למרות שעל צבע השיער אחראים מס' גנים ).

NQDA

New member
תודה רבה רבה!

סוף סוף מישהו שבאמת יכל להסביר לי את העניין הזה בקלילות! עזרת לי מאד:]

ולהוסיף:

המונח "גן" משמש לתיאור של רצף DNA שמכיל הוראות לייצור חלבון מסוג מסויים. כלומר, יש "גן" לייצור המוגלובין. יש גן לייצור עמילאז, יש גןלייצור קראטין, וכן הלאה אין גן ל"תכונה" כללית. אין גן לטיפשות או לחוכמה, אין גן לגובה, אין גן למספר אצבעות ברגליים. יש פה ושם תכונות כגון צבע עיניים שנקבעות ע"י גן (=חלבון) יחיד, אבל זה די היוצא-מן-הכלל במבט רחב.

תיקון קל

לתשובה המפורטת ונכונה: צבע עיניים לא נקבע ע"י גן יחיד. חיפוש קצר של eye color ב GeneCards או ב OMIM יוכיח לך את זה

היתה לי תחושה שזו דוגמה גרועה ../images/Emo5.gif

אני כבר לא זוכר מה קורה אצלכם, האאוקריוטים. מסובך, איזה בלאגאנים. חיידקים רול!

יעלי9

New member
נדמה לי שישנם גנים שאינם לחלבונים

גם כשתוצר הסופי הוא RNA עדיין מדובר בגנים (גנים לrRNA, tRNA, snRNA) כרגיל בביולוגיה לכל כלל יש יוצאים מהכלל. נראה לי שהמפתח להגדרה הוא שמדובר ביחידה פונקציונלית בDNA לאו דווקא בהרכב הכימי של התוצר הסופי.

zappon

New member
../images/Emo45.gif בהחלט יש גנים שהתוצר שלהם הוא

לא חלבון אלא RNA כפי שציינת,בנוסף יש המון RNA רגולטורים microRNA וכו".

יחידה פונקציונלית

אני בהחלט מקבל את הטענה שיכולים להיות גנים שאינם מקודדים לחלבון, אבל יחידה פונקצינלית זאת הגדרה קצת כללית מדי: גם רצפי בקרה כגון פרומוטר ואנהנסר הם יחידות פונקציונליות ובכ"ז אנחנו לא מתייחסים אליהם בד"כ כאל גן.

zappon

New member
אז בוא נסגור על "כל רצף DNA שמשועתק

ושבעל תפקיד כזה או אחר"? זאת הבעיה ,שתמיד מוצאים דברים חדשים וכל ההגדרות שהקימו את המקצוע כבר לא תופסות...

deathcaster

New member
אבל אבל אבל

הוא שמח שהסברתי לי את פירוש המושכ בקלילות ....... איזה חפירה עשיתם כאן ?

יעלי9

New member
אז בוא נחליט ש"גן אחד=אנזים אחד"../images/Emo8.gif

בצחוק, בצחוק....

למעלה