מדיטציה - כמקלחת.

ינוקא1

New member
מדיטציה - כמקלחת.

מדיטציה בעיני היא פעולת הגיינה בסיסית , בדיוק כמו מקלחת.
רק שמקלחת היא ההגיינה לגוף , ומדיטציה לנפש.

בכל יום אני יושב למדיטציה , נכנס בתודעתי לתוך גופי ותחושותי , ומחפש מקומות "דחוסים" בתוך הגוף.
דחיסות כזאת , מצביעה שהמקום הזה סוחב "מטען" מסוים שכדאי לנקות אותו.

כאשר אני מגיע למקום כזה , אני מתבונן בו.
עצם הפנית המודעות מפזר את הדחיסות , ומנקה את המקום.
אין לי מושג "איך זה מנקה" , וזה גם לא משנה בכלל

זה לא אומר שזה "אמיתי" או "לא אמיתי" ושאר הבלים מסוג זה.

הדבר היחיד שמשנה לצורך התרגול זה שהפניית המודעות למקומות כאלו בגוף יוצרת "תהליך אלכימי" מסוים , ומשנה אותם.

(פעמים רבות , אני גם מרגיש צורך לבצע "שרטוטים" מסוימים באמצעות העיניים על המקומות הנ"ל. עיגולים , שמיניות , ספירלות וכדומה - אני כותב זאת כדי שאם מישהו ירגיש חשק לעשות זאת , שיאפשר לעיניו לנוע).

כמו כן , כל מאורע שעברנו ביום הקודם - פגישות עם אנשים , דאגה בעניין מסוים , ויכוח וכדומה , מותירים בנו את רישומם - מטען של "דחיסות" שגם הוא מקושר למקומות מסוימים בגוף.

כאן צריך להעלות בכוונה את האירועים למודעות , למשל להעלות את הדאגה הספציפית (או אפילו להגיד אותה במילים) ולחזור להתבונן בגוף עד שמוצאים את הדחיסות המקושרת אליה.

ובדיוק כמו קודם : להתבונן עד שהדחיסות תתפוגג.
כך כדאי לעשות עם כל האירועים שהיו לנו במשך היום או ביום האתמול , עם כל הדאגות , עם כל האנשים שהיינו איתם בקשר.

הגוף מגיב לכל אדם או אירוע , ואפילו לכל "דימוי" של אדם או אירוע.
והפנית המודעות באופן שיטתי לתגובות הגוף העולות בעקבות הדימויים , מנקה אותם.

ואני חוזר שוב - הפילוסופיות והפרשנויות לגבי "אמיתי או לא אמיתי" הן בלבול מוח והן הורסות את הטכניקה הזו

אין צורך להתעסק בזה בכלל

חשוב להבין שעצם הפנית המודעות לתגובות הגוף יוצרת תהליך פלאי , אלכימי , לא מובן במהותו , שמשנה את האירועים ואפילו משנה את האנשים בהם אנו מתבוננים

זה ממש לא משנה האם האירועים והאנשים ואנחנו "אמיתיים" או לא , זה כן משנה להפנות את המודעות , ולהיות קשוב לדחיסות ולהתפוגגותה.

(לצורך העניין , אפילו אם נעלה בתודעתינו את "הסכסוך הישראלי פלסטיני" , ונתבונן בתגובה הגופנית הנוצרת ונפנה אליה את שטף המודעות , יתוקן קמצוץ מהסכסוך הישראלי פלסטיני .....

אך ברור שזכות הקדימה היא לאירועים ולמחשבות המעסיקות אותנו ביותר. כי אלו האירועים היוצרים בנו את הרישומים החזקים ביותר).

וזהו.
המדובר בתהליך שבעיני הוא הגיינה בסיסית , כמו מקלחת.

כמובן ניתן לנקות באופן זה לא רק אירועים ודאגות , אלא גם התניות שונות , התמכרויות , אידאולוגיות , קשרים מהעבר וכל דבר אחר.
כל דבר יצר סוג של תגובה גופנית , והפנית המודעות משחררת אותה.

התהליך דורש זמן עד שמגיעים בו למיומנות , אני אישית נעזר בטכניקת העפעוף כדי לזהות את ה"מקומות הדחוסים" בגוף ואת התפוגגותם , אך כמובן שכל אחד יכול לפתח שיטות אחרות.

עצם הדבר החשוב הוא ההתכוונות לתהליך :
חשובה ההתכוונות "להתנקות" מהרשמים וחשוב הביצוע היומיומי.

זו הגרסה שלי לויפאסאנה.

ינוקא1

New member
מה שכן ,

זו הטכניקה הכי "ישירה" שאני מכיר.
&nbsp
כל הטכניקות שאני מכיר הן טכניקות "עקיפות" בהשוואה לטכניקה הזו.
הטכניקה הזו היא כמו לעלות אל ראש ההר בדרך הכי קצרה , אך היא גם הכי קשה.
&nbsp
כי רמת האבחנה והדיוק הנדרשת כדי לעשות אותה כמו שצריך , היא גבוהה.
&nbsp
היכולת לפתח "חושים עדינים" כאלו שירגישו את ה"מקומות הדחוסים" המקושרים לרשמי התודעה , וירגישו את התפוגגותם , היא יכולת שלהערכתי נדרשות שנים כדי לפתח אותה.
&nbsp
למתחילים אינני ממליץ עליה - אני ממליץ על צ'י גונג.
&nbsp
מצד שני - זו הדרך הישירה ביותר.
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp

לא יעזור

כי הדחיסות, התקיעות, היא תכונה עמוקה יותר מסתם הצטברות של מתח באיזורי גוף.
אתה יכול להתרכז עד מחר בתקיעויות, ועדיין להישאר תקוע. כי מי שתקוע זה לא איזורי הגוף, זה המתרכז באיזורי הגוף.
מה שתקוע זה ההתבוננות. כלומר אין התבוננות אלא יש ריכוז. ריכוז הוא אנטיתזה להתבוננות.
ההתבוננות לכשלעצמה היא פעולת ההכרה, וההכרה נבדלת מתפיסה מושגית, הכרה אינה ריכוז (ריכוז מותנה בתחימה של דברים ע"י מושגים).
כמו כן, התבוננות לכשלעצמה היא פעולת ההכרה הטהורה, וההכרה הטהורה נבדלת מהרגשה, גם הרגשה של הדחיסויות בגוף היא הרגשה לכל דבר. הרגשה מותנית ב"שבירת" הרפטטיביות של תנודות או בתנודות חדשות על רקע של שקט (אי אפשר לשמוע צליל מתמשך, צריך שיהיה שוני בצליל כדי לחוש אותו).
כל הטכניקות ה"מדיטטיביות", כולן, יכולות להתייחס רק לדברים שמתווכים בין ההכרה הטהורה לבין העולם.
דברים אלו הם מה שהבודהיזם קורא לו חמשת הצבירים:
the five aggregates :rupa/vedana/sanna/sankhara/vinnana
כלומר-
form, feelings, perceptions, experiences, or consciousness
או בעברית-
צורה, הרגשות, תפיסות מושגיות, חוויות, תודעות.
כל הטכניקות פועלות על הצבירים הללו, ולא יכולות להגיע להכרה - CITTA
(אגב, קשה לתרגם את המונח CITTA).
ההארה, בכתבים המקוריים של הבודהיזם, היא שיחרור הצ'יטה (או ההכרה אם נקבל את התרגום) מההפכים.
שיחרור מהפכים הוא קונספט מטאפיסי מופשט. הוא לא קשור לאיזושהי טכניקה אידיוטית שהפלצת מדמיונך הקודח. יתכן שהטכניקה שלך מרגיעה אותך- אז מה? גם הירואין ירגיע אותך, זה לא הופך את ההירואין למדיטציה ואין לזה קשר להארה.
מדיטציה היא שיחרור ההכרה הטהורה מהצבירים- צורה, הרגשות, תפיסות מושגיות, חוויות, תודעות.
העניין החשוב בהבנה הזו הוא הדואליות- כלומר שאם תתרכז בהרגשות, לדוגמא, זה לא יעזור, או יעזור רק במקרה, ובמקרה אחר יפסיק לעזור, כי החשוב הוא ההתעלות המטאפיסית מעבר להפכים שבהרגשות. הריכוז בהרגשה לכשלעצמו, בלי הבנת העיקרון של התעלות מעל ההפכים, הוא חרב פיפיות, כי באותה מידה אתה יכול להיסחף לתוך ההפכים של ההרגשה (חום-קור, הנאה-כאב וכ"ו).
העניין עצמו הוא אותה התעלות מעל ההפכים שבכל הצבירים, ואז מושגת שלוות נפש, או הכרה טהורה, או מה שזה לא יהיה.
כך שדרך תירגול טכניקות שהן כחרב פיפיות, כלומר יכולות פעם אחת להרים אותך מעבר להפכים (שבצבירים), ובפעם אחרת לדרדר אותך להזדהות עם ההפכים (שבצבירים), אי אפשר להגיע לשום דבר וההסתברות להצלחה לא עולה ולא יורדת.
מעניין לציין שהטכניקות, בגלל אקראיותן, גורמות להקצנה בהתעלות ובהזדהות (מההפכים), וזה לכשלעצמו מייצר עוד ניגודיות שמדרדרת את ההכרה.
כך שבסופו של דבר- טכניקה בלי הבנת העיקרון מאחוריה אינה בלתי מזיקה, אלא היא ממש מרחיקה מההארה (כי היא מעניקה התעלות ברגע אחד ואז גורמת להזדהות ברגע אחר, וזה מחזק את אחיזת ההפכים בהכרה).

ינוקא1

New member
סבבה , אז אני מתרחק מהארה.

תחשוב מה שאתה רוצה.

הפנית המודעות לתחושות הגוף עובדת מעבר להגיונך הרגיל , ומעבר לפילוסופיות הללו.
כאמור , מודעות היא פלא , והפנית המודעות לגוף ולתחושותיו יוצרת תהליך אלכימי בגוף ובתודעה.
זהו.

לא אכפת לי לאן אתה חושב שהיא מביאה או לא מביאה , ובאופן כללי לא אכפת לי מדעתך.

אתה לכוד בתוך כל כך בתוך "מה שאתה חושב שאתה מבין" , עד שאינך מסוגל לראות את האוקיינוס שאינך מבין.
ולי אין שום עניין להסביר לך את האוקיינוס שמעבר לשכלך הקטן , כי זה חסר טעם.

יש לי עניין רק להעביר הלאה את התרגול.
מי שיתרגל , יגלה מה האמת.

מעבר לכך אין לי מה להוסיף.

כאמור

הטכניקה יכולה לעבוד, במקרה, ובפעם אחרת היא תעשה את הפעולה ההפוכה.
אתה מוזמן לבחון את ההצהרה הזו בעצמך, ואני משוכנע שאם תבחן אותה באופן חסר פניות תגלה שהיא נכונה.
אתה מתרשם מהפעמים שהטכניקה עובדת, כלומר מחלצת את ההכרה מההפכים ומתעלם מהפעמים שהטכניקה עושה בדיוק ההיפך- גורמת להכרה להזדהות עם ההפכים.
הפניית המודעות היא ריכוז. ריכוז מותנה בתפיסה מושגית. עולם התפיסות המושגיות הוא עולם דואלי.
בלי תיחום בין מושגים אין תפיסה מושגית, כלומר- הריכוז עצמו, לא משנה באיזה מושא, מאשרר את התיחום בין המושגים, את הדואליות.
אז אתה יכול לומר - לא אכפת לי, זה מרגיע אותי.
סבבה! גם הירואין מרגיע. גם היפנוזה מרגיעה, גם פגיעה מוחית יכולה להרגיע.
אין לי עם זה שום בעיה. אבל זו לא "התפתחות רוחנית". וזה לא מקרב אותך להארה, וזה לא מדיטציה.
בחיי, בן אדם, תעשה מה שבא לך, למי אכפת? זה לא שלמישהו יש ציפיות ממך :) אף אחד לא חושב שאתה תתפתח רוחנית או תגיע להארה. זה בסדר. כולם מלבדך רואים שאתה בדמיונות ובאשליות ומצבך קשה. כל יום תקווה חדשה בפיך, כל יום טכניקה חדשה, וכולן הבלותיות וילדותיות. אז ממילא אין ממך שום ציפיות ושום הערכה מאף אחד. ויתרו עליך מזמן. אתה יכול לזיין את השכל כמה שבא לך. עוד קשקשת של ראש מלא קש וגבבה תימהוני כמוך בפורום של רוחניקים עילגים- באמת למי אכפת? לך על זה! תרגל טכניקות הזויות מהתחת. דפוק את הראש בקיר... באמת שזה בסדר, מדיטציה אמיתית זה לא לכולם.
בשביל שכמותך, אספסוף המוני וטיפש, מספיק משהו שישתיק אתכם חיצונית ויגרום לכם לסתום את הפה למשך כמה דקות. איזו תפילה אוטומטית, איזו טכניקה, איזו מנטרה, איזה ריכוז בצ'קרה, איזה דמיון מודרך, איזו תעסוקה להשתיק לרגע קט את השאון הבלתי נסבל שלכם. לגרום לכם להתחפש, במשך כמה דקות, לאנשים מפותחים.
זה לא שהתחפושת תהפוך אותך למישהו מפותח. זה לא יקרה... אבל היא לפחות מפחיתה את הרעשים המטומטמים שלך.
למרות שבמקרה שלך- אתה מייצר כזו כמות של רעש נבער ומטומטם בדיבורים על התחפושות שלך, על הטכניקות החשוכות שלך, שאני לא בטוח שזה בכלל אפקטיבי. פחחחחחחחחחח

ינוקא1

New member
מצא מין את מינו.

אולי תבקש מרועי המלצה גם על הטכניקה המופלאה שלך

הפנאט של הטכניקה האחת והיחידה שאין בילתה , מחזק את הפנאט נגד כל הטכניקות באשר הן.

זה בסדר

אני מביט, סוסי יפה, הוא על גבו אותי נושא
אל דרך המלך

דרך המלך היא לי דרכי היחידה
נבל המלך הוא שירתי
דרך המלך היא לי חלום, היא לי חידה
נבל המלך, אהבתי היחידה

תמשיך לדמין

תשים את השיריון בתוך תיבה
כבר לא מתים יותר מאהבה
לדולצינאה יש שיער שיבה
וכל הגיבורים הלכו אל הצבא
לדולצינאה יש שיער שיבה
וכל הגיבורים הלכו אל הצבא

אתה הפנאט פה

אני לא נגד טכניקות.
כפי שאמרתי- אם אתה רוצה להירגע, יש לזה טכניקות. כמו שיש לזה סמים, ניתוחי מוח, או השד יודע מה. אין לי שום התנגדות לזה. יש לזה תועלת מסויימת בדברים מסויימים.
אבל שום טכניקה לא תביא אותך למצב של מדיטציה. שום טכניקה לא תביא אותך לשיחרור מהדואליות.
וגם לא הטכניקה העלובה שנקראת מדיטציה טרנסצנדנטלית. יש לה תיאוריה סבירה שמסתמכת על טקסטים מסורתיים (של הוודות כנראה) ולכן הם יודעים לדבר את הדיבור הנכון, אבל הם "שוכחים" או לא רוצים להכיר בכך שהטכניקה שלהם היא ריכוז במנטרה. ריכוז עדין אבל ריכוז. לפיכך היא בתחומי התפיסה המושגית ואינה יכולה לשחרר מהדואליות. לכל היותר היא יכולה להפנט ולהרגיע.
וכאמור- היפנוט והרגעה אינם דבר רע בהכרח. אלא שהם לא קשורים בשיט למדיטציה או להארה. ממש כמו שהטכניקות שאתה מביא לא קשורות בשיט למדיטציה או להארה, אבל יכולות להרגיע ולהפנט.
בקיצור- כולכם טועים ומטעים, אתם אנשים לא מעמיקים שמכורים לתקוות שווא של טכניקות ואי אפשר בכלל לדבר איתכם על רבדי עומק של התפיסה הבודהיסטית\ודנטית של הארה. אתם כל הזמן משרבבים את הטכניקות המזויינות שלכם לשיחה ואין שום סיכוי להעמיק. אתם חבורה של אההההההההבלים סתומים.

לא מדובר בריכוז

הטכניקה בסך הכל מאפשרת לרוח ללכת לאן שהיא נמשכת בצורה טבעית. לעבר יותר אושר. עד אשר עוברים לאושר המוחלט. אנאנדה.

למעשה, הלימוד הוא איך לא להפריע לאותה משיכה טבעית.

מהם רבדי העומק לדעתך?

בחייאת זומזום

"הטכניקה מאפשרת לרוח..."?
תגיד, אתה לא מבין שאין שום קשר בין טכניקה לבין רוח?
טכניקה לא משפיעה על רוח. נקודה. הרוח היא לא פעולה מכאנית כלשהי של החשיבה, היא מהות, אידאה. רוח יכולה להימצא בטקסט כתוב. איך טכניקה קשורה לזה בכלל? זה עניין של תוכן, לא של מכאניקה של המוח.
אני חושב שמה שמשותף לכל הרוחניקים ההזויים כמותכם הוא שהם פשוט אנשים חסרי רוח ולכן הם מנסים להגדיר רוח באמצעות כל מיני קטגוריות מכאניסטיות פשטניות ולהשפיע עליה באמצעות טכניקות שיטחיות.
רבדי העומק בתפיסת ההארה הבודהיסטית הן בוודות והן בטקסטים הבודהיסטים המוקדמים לא קשורים לשום טכניקה. כאמור- הבודהיות מוגדרת כשיחרור הצ'יטה מהצבירים (הרגשות, תפיסות מושגיות, צורה, תודעות, חוויות). הצ'יטה מזדהה עם הצבירים הללו. הצבירים הללו מותנים בדואליות (לדוגמא- הרגשה מותנית בשינוי הרושם, תפיסה מושגית מותנית בהנגדה בין מושגים וכ"ו).
&nbsp

ינוקא1

New member
חוסר הבנה בסיסי.

כשם שיש קשר בין גוף ורוח ,
יש קשר בין טכניקה ורוח.

זה נכון שהקשר איננו ברור ואיננו מושלם , אבל הוא קיים.

הטכניקה לא אמורה "להשפיע על הרוח" , הטכניקה אמורה לאפשר לגוף להיפתח אל הרוח יותר ויותר.
הרוח אומנם נמצאת בהכל , אבל הגוף והתודעה "אטומים" כלפיה , והטכניקה עוזרת לזכך ולפתוח אותם.

בדיוק כפי שהאש מזככת את העפר והופכת אותו לזכוכית המעבירה אור , כך הטכניקה הטובה מזככת את הגוף , משחררת אותו מאטימותו , ומאפשרת לאור להיכנס בתוכו.

"היכן אלהים נמצא ?
במקום שנותנים לו להיכנס."
(הרבי מקוצק).

מודטחדש

New member
אני מרשה לעצמי להתערב

כי התחושה שלי שמדובר בסך הכל של הבנה שונה של אותה מלה. ראשית לגבי המלה "טכניקה". אם היה כתוב "תרגול" או "לתת לתודעה ללכת לאן שהיא מעדיפה ללכת - ליותר ויותר ויותר" זה היה משנה משהו במה שכתבת? אם במקום המלה "רוח" היה כתוב "תודעה" או "מודעות" או "מיינד" או "צ'יט" - אני מניח שלזה התכוונת - (מחק את המיותר) זה היה מראה את הדברים שכתבת בצורה אחרת? שטחי או לא, יוכל לומר רק מי שניסה. במלה "שטחי" אני מבין משהו שמשאיר אותך בפני השטח. ברור שזה אינו מה שטנצנדנטלי או אני כותבים עליו. לא קיימת שיטה שנבדקה אובייקטיבית שמביאה לעומק תודעתי ופיזיולוגי כמו השיטה הזו. אז מה "שטחי" כאן?

לא

הרוח, או ההכרה, או הצ'יט, או המיינד, או הנפש, או איך שלא נקרא לזה (ולכל אחד מהסינונימים הללו יש קונוטציה מעט שונה, אבל לעיתים מתכוונים בהם לאותו דבר) זה דבר אחר במהותו מאיזשהו תהליך מכאני.
כלומר, זה לא מתוך תיאוריה, אלא מתוך הגדרה. אם תרצה לומר שהטכניקה משפיעה על עניינים מכאנים כלשהם במוח זה דבר אחר, אבל הקטגוריות של הנפש, מצד השפה שאנו משתמשים בה, מצד ההגדרה שלהן, פשוט מכוונות לעניין מהותי ולא לעניין טכני.
זו בעיית גוף ונפש על קצה המזלג.
תיאוריות שמנסות לקשר בין גוף ונפש יש הרבה אבל אף אחת מהן לא הצליחה, עד כה להסביר את הקישור הזה ואף לבסס את עצם קיומו.
כמו כן, אני אישית סבור שהתאוריה הסבירה ביותר (והמעניינת ביותר אותי אישית) היא פרלליסטית, כמו זו שמופיעה אצל שפינוזה. שפינוזה טוען שאין הנפש משפיעה על הגוף ואין הגוף משפיע על הנפש כלל (!) אלא הם קיימים במקביל. הרעיון מאחורי זה הוא שהגוף והנפש הם רק תארים של אותו עצם (כמו שהאל והטבע הם תארים של אותו עצם).
זו תיאוריה יפיפיה, וכל מי שתופס אותה לעומקה מבין שהיא חשובה ועמוקה ומספקת מבנה לוגי אלגנטי ושלם שפותר, בדרכו, את בעיית גוף ונפש.
המוניזם השפינוזיסטי אינו מנוגד במהותו למוניזם ההינדואיסט וקוי הדמיון בין האל השפינוזיסטי לבין הברהמן הם רבים מדי מכדי להתעלם מהם.
לטעמי שפינוזה הוא ודנטי מובהק בטענו במובלע (ואולי גם בגלוי) שהתארים של העצם הם האחראיים לדואליות, ולריבוי שבתפיסה שלנו.
זה לגמרי נשמע לי ודנטי-בודהיסטי לאור העובדה שע"פ הודות והבודהיזם- הבודהיות היא החירות של הצ'יט מההפכים.
זה הפילוסוף המערבי שנחשב ע" רבים כמאורע הגדול ביותר מאז ימי אריסטו. כלומר המערב, יש לו חלק בפילוסופיה הודנטית-בודהיסטית לא פחות מהמזרח, לפחות מאז ימי שפינוזה.
אמנם זה לא קרוי כך כי גאוגרפית זה צמח במערב, אבל מצד הרעיונות- הייתי אומר שהפילוסופיה השפינוזיסטית נאמנה לבודהיזם ולודנטיות אף יותר מדתות המזרח דהיום שהלכו לאיבוד במיסטיקה זולה ושיטות מכאניסטיות וגורואים שרלטנים.

תן תיאור של היבט נפש אחד

היכן הוא נמצא אצלך , אתה מדבר על הנפש ולא נראה לי שאתה יודע מה איפה ואיך זה פועל , שמעת מושג , ואתה לא יודע להבדיל בין גוף ומוחו ונפש רוח או נשמה חיה ויחידה .
תן דוגמא ?
היכן הנפש .
ומשם נתקדם , כי לדעתך אף תיאוריה לא עובדת .
אז נראה לך לפי המסורת בדיוק מה זה נפש ולא נתבלבל יותר .
וביינתים מה היא ואיפה היא אותה נפש סתם במה שאתה כותב ?
דוד

מודטחדש

New member
האמת לא הבנתי

את הניסיון שלך ל-"התיר" את הקשר בין גוף ורוח. האם לדעתך אין קשר בין מתח (גופני ונפשי) לבין מחלות (שוב, גופניות או נפשיות)? האם רוב המחלות (כנ"ל) לא נובעות או מוחמרות כתוצאה ממתחים? אם שני גופים (שונים זה מזה) קיימים במקביל, האם זה לא אומר שיש בינהם איזה שהוא קשר? יחד עם זה (או בניגוד לזה) פילוסופיה יכולה להיות דבר נפלא. כתיאוריה. מידת ההצלחה האימפירית שלה, לדעתי מועטה עד לא-קיימת.

שאלה מצויינת

יש הקבלה- ואין זה גורר בהכרח קשר.
הקבלה היא יחס גאומטרי מסוים ואילו קשר הוא יחס גאומטרי אחר.
מה גם שלא ברור למה אתה קורא קשר. אני מניח שאתה מתכוון לקשר סיבתי- אז במובן הזה אין שום קשר (על פי הפרלליזם).
במובן ששניהם תארים שונים של אותו אובייקט- אני לא יודע אם אפשר לכנות זאת קשר ומאיזה סוג. בדוחק ובאופן רופף- אולי. אבל בכל מקרה זה לא קשר סיבתי.
מתח גופני, יתכן שגורם למחלות גופניות (ולדעתי לא גורם, אלא המחלה היא כבר חוסר יכולת לתפקד במתח גבוה בלי להתפרק- כמו מכונית שהבעיה שלה אינה מהירות גבוהה, אלא חוסר יכולתה שלא להתפרק במהירות גבוהה- הרכיבים שלה רופפים).
מתח נפשי (בהנחה שאנחנו יודעים מה זה בכלל, מושג טעון בירור), יתכן שגורם למחלות נפשיות (וגם פה אני לא תומך בהנחה הזו כי לדעתי הגורם למחלות נפשיות אינו מתח נפשי אלא חוסר מודעות למתח הנפשי והיעדר כלים להביע אותו).
בכל אופן אין שום קשר בין השניים- מתח נפשי למתח גופני.
אני דווקא סבור שמתח נפשי הוא עניין משעשע ולכן יכול לשמש כהסחת דעת לחולים.
ידוע להרבה אנשים שכשחולים, לעיתים מועיל דווקא לקום ולתפקד, ולשאת במתחים של היום יום עם כל הטירופים שלהם. תיפקוד, לאדם חולה, יכול להיות עניין דרמטי ולכן משעשע. גם חילוף החומרים שמלווה במתח מזרז הבראה.
אני בא להראותך כי הדברים אינם פשוטים כפי שהם מצטיירים בעיני הניו-אייג'יסטים הפשטניים שרואים במתח סיבת כל הרע, וגם מקישים מהקורלציה בין מתח למחלות על קורלציה בין נפש לגוף.

למעלה