למה אני אוהד ארה"ב בכל מלבד כדורגל-בראזיל
אני התאהבתי בארה"ב כבר כשהייתי ילד. ג'ון וויין, "בצהרי היום", "ווסט סייד סטורי", דבורה קאר (זוכרים את "מעתה ועד עולם" עם ברט לנקסטר כשהם מתנשקים בחוף והגלים עולים עליהם? הייתי אז בגילכם, והתאהבתי בה מ-מ-ש!). וחוץ מזה גדלתי בבת גלים, ושם זה רק מכבי. שנאנו כל דבר שהוא "הפועל". היינו בורגנים ושנאנו סוציאליזם. לכן אהבתי את ארה"ב ושנאתי את בריה"מ. בת גלימי, בת גלימי, אבל כשהייתי בן היתה לי חברה, אסתר אשכנזי (אבל היא היתה כמובן מזרחית...) שהיתה חברת השומר הצעיר, ולקחה אותי איתה למחנה עבודה בקבוץ "הראל" (הלך לעולמו) שהיה אז הקבוץ הסוציאליסטי-קומוניסטי ביותר בארץ. ! זה היה בקיץ 1952, זמן האולימפיאדה בהלסינקי. כל בוקר היו תולים את עתון 'על המשמר' בחדר האוכל וחצי קיבוץ בראשות בני אמדורסקי – שנים אח"כ כוכב 'הדודאים' – היה מתווכח איתי וצוחק עלי, אז אוהד מכבי וקפיטליסט צעיר כמו כל הבת-גלימים, איך מעז אני לחשוב שהאמריקאים ידפקו בסופו של דבר את האדומים מבריה"מ כש-6 ימים מסיום התחרויות הסובייטים מובילים ב-112 נק'. בתקופה ההיא העתונים פירסמו ניקוד שהתבסס על 7 נק' למדליית זהב, 5 לכסף, 4 לארד, 3 למקום רביעי, וכו'. כל בוקר מהרנו לקרוא את 'על המשמר' הנינעץ על לוח המודעות בחדר האוכל, עם ניקוד הקומוניסטים נגד הקפיטליסטים באותיות קידוש לבנה בעמוד הראשון. "נו, מנחם, הגיע הזמן לחשוב בהגיון...". אפילו אמרו לי ש-"האולימפיאדה הזאת מראה את עליונות הסוציאליזם על הקפיטליזם...", ומשך שלושה שבועות תמימים - "נו, מנחם, אתה עדיין מאמין שהיאנקים ינצחו?" כן, אני מאמין, אמרתי לעצמי, והתפללתי שהאמריקאים ינצחו. בני, ושאר הקיבוצניקים בראשות אחד בשם שייקה שהיה אחראי על שיבוצינו בעבודה, (ושאיתו היתה לי התערבות 'האדומים מנצחים - אני עובד בשבת; היאנקים מנצחים – הוא נותן לי יום חופש נוסף'), לא יודעים שהסובייטים מובילים כי אז קיימו את תחרויות השחייה והא"ק בשבוע האחרון של המשחקים, כשהאדומים אוספים את נקודותיהם בהתעמלות, התאבקות, הרמת משקולות, ושאר המקצועות בהם הצטיינו בשבוע הראשון של התחרויות. אבל האם יצליחו האמריקאים להתגבר על הגרעון הגדול? ידעתי שהאמריקאים יפרצו בסוף קדימה, אבל האם הפריצה תספיק? כל הלילה האחרון לתחרויות לא ישנתי. לאור הנר באוהל מחנה העבודה חישבתי וכילכלתי אפשרויות וסיכויים. איני זוכר יותר מאין אספתי את כל האינפורמציה בישראל של אז, אך העובדה היא שבגיל 15 יכולתי לדקלם בע"פ כל שחיין או רץ אמריקאי בכל התחרויות שנישארו, כולל זמנו או זמנה. מסקנתי היתה שהאמריקאים ינצחו ביתרון של בערך 10 נק', אך שמרתי אותה לעצמי. ביום התחרויות האחרון האמריקאים הפכו את ה-535-512 לחובתם, לנצחון בשעור 545-551, אבל הדבר לא נודע לאיש עד שב-6 בבוקר רצנו כולנו לחדר האוכל לקרוא את עתון 'על המשמר', שפתאום החביא את התוצאה הסופית של סיכום האולימפיאדה אי-שם בעמוד 6. אני שומע את אמדורסקי ממלמל "אסון. אסון ממש!", ואני, 'מנחם הקטן' כפי שקראו לי אז, מנסה להסתיר את חיוכי. שייקה נעלם כאילו בלעה אותו האדמה. לא ראיתיו שבוע שלם. כשסיימתי את מכון וינגייט החלטתי להמשיך לימודי בארה"ב, ושם אני עד היום (אבל האמינו לי שאני כבר 47 שנים כאן, אבל תמיד פיללתי ליום שאגור בישראל. אבל החיים לפעמים מכתיבים אחרת). למה אני אוהד את בראזיל בכדורגל? בגלל המונדיאל בשבדיה ב-1950 כשפלה בן ה-17 בעט את שער הנצחון, ומאז הייתי שפוט של הברזילנים. הייתי ב-"מרקנה" פעמיים, ראיתי כדורגל מלא קסם על חופי איפנימה וקובהקבנה ב-3 לפנות בוקר (יש להם זרקורים ושערים ממש), ופשוט התאהבתי בהם (במיוחד בנשים ששם, נומרו אונו בעולם). אתם בוודאי מתפלאים שזקן בן 71 מדבר ככה, אך אני זקן בן 71 עם נשמה של ילד בן 16, שספורט וחתיכות הם עדיין בראש מעייניו!