מדוע אני חי ומת עם הסלטיקס (2)
המשך... מכל. אני מסתכל בהערצת קודש של ממש על הסלטיקס. עוד בארץ שמעתי על הענק ראסל. הוא למד באוניברסיטת סן-פרנסיסקו והוביל אותה לשתי אליפויות NCAA בשנים 1955 ו-1956 ולשיא נהדר של 58 ניצחונות רצופים. הוא אף הוליך את נבחרת ארה"ב לזכייה במדליית זהב באולימפיאדת מלבורן. כסלטיק, כבר בעונה הראשונה בה הצטרף לליגה בשנת 1956, הוא זכה בתואר השחקן המצטיין של ה-NBA וכיום באמתחתו ישנן כבר 4 אליפויות. איתו עולים הרכז המופלא, שרק ניסים ונפלאות שמעתי עליו – בוב קוזי הקוסם. לידו גם עולה מה שמכנים כאן "הרכז הקולע", קיי.סי ג'ונס הנהדר, שלמד וניצח עם ראסל בסן-פרנסיסקו, ושהיה הרכז של האמריקאים באולימפיאדת מלבורן. לצידם בחמישייה סם ג'ונס השחור, אחד הקלעים הטובים בעולם, וטום היינסן – טנק לבן וגדול. הסתכלו בבקשה מי יושב על הספסל: תומאס "סאץ'" סנדרס, פרנק רמזי, ועוד חיה נוספת, תאומה להיינסן, בשם ג'ים לושקטוף. שמו בלבד צריך להפחיד את כל השומרים עליו. אני מתבונן בניקס המעט מסכנים. אני רואה שבמקום להתחמם הם תוקעים מבטי הערצה בסלטיקס הנוראים. והסלטיקס, במין ארוגנטיות מעליבה, לא טורחים אפילו להביט על הנמושות. הניקס מעלים את הענק הלבן, דרל אימהוף, 2.07; את ריצ'י גוארין, אחד הקולעים הטובים בהיסטוריה, אך היום הוא כבר מזדקן בן 34; את הקנון החדש ווילי נאולוס; פיל ג'ורדן וג'וני "ג'אמפינג" גרין, שמספרים לי שפעם הוא ניתר ותוך כדי מעופו הניח מטבע של 25 סנט על הקרש מעל תקרת הסל. לפני שאני נוגס בהוט-דוג העסיסי, התוצאה כבר 2-8 לסלטיקס, וכשאני תוקע את הביס האחרון זה כבר 12-22, עם שריקה לסיום הרבע הראשון. אז מה ראיתי עד עתה? בוב קוזי מכדרר בין הרגליים, מוסר מבלי להסתכל, וקולע זריקה בשתי ידיים כמעט מקו האמצע. ראסל מנגב מהסל כל כדור שלא נכנס. סם ג'ונס קלע בשקט-בשקט 11 נק', יותר מכולם. ובצד השני? רק נאולוס מראה שהוא יכול לשחק בסלטיקס. שאר הניקס? שלא נדע. אבל רגע, מנחם, על מה אתה מדבר? רק הגעת לאמריקה ואתה כבר מלכלך? הם אולי נחשלים בהשוואה לסלטיקס, אבל הרי הם היו קורעים כל קבוצה אחרת בעולם ב-50 הפרש, או שאני אוכל את כרטיס הכניסה שלי. ברבע השני ראיתי משהו שאפילו הוליווד לא היתה מעיזה להראות מתוך חשש שהחוזים יצחקו עליה - "הוליווד! דבר כזה? תתעוררי! אפילו בסרטים אין דבר כזה!" עכשיו רמזי זורק אל סל הניקס ומחטיא. אימהוף ממש זורק את ראסל הצידה וקוטף כדור חוזר. השופט לא מגיב, כאילו לא ראה או לא קרה. היי, זה כבר 34-59 לסלטיקס ויש עוד דקותיים לסיום החצי. דחיפה "קלה" על ראסל לא תוסיף ולא תגרע דבר, נכון? מאימהוף הכדור נזרק לקליבלנד באקנר שעלה מהספסל, והוא זורק כדור לשחקים, לעבר סל הסלטיקס. כאילו כדור ללא מטרה. כדור ללא שם ואז זה קרה. גרין עולה ועולה באוויר ואז עולה עוד יותר. באותן שניות קפצה במוחי מחשבה: אם אני ממהר לשירותים, מי יחזור ראשון, אני למושבי או גרין אל הרצפה? ניתור כזה לא ראיתי מימיי. אפילו לא מה שמתקרב לזה. הניתור הגבוה ביותר שראיתי היה של זכריה עופרי ממכבי תל-אביב, התימני הגבוה בארץ ושחקן הכדורסל הגבוה ביותר בישראל עם ה-1.91 מ' שלו – "ענק" כינינו אותו - נגד ראובן פכר מהפועל מזרע, ב"גן-אברהם" ברמת-גן. מה אומר ומה אוסיף? זכריה שלנו היה זקוק לשני ניתורים וחצי להגיע לגובה שאליו הגיע אותו גרין. בהפסקה ירדתי לשתות בירה ולהירגע מההצגה הנפלאה שזה עתה חזיתי בה. כדורסל הנוגד את כל מה שידעתי וכל מה שלמדתי. כדורסל של קוסמים בעלי שליטה מוחלטת בגופם, במצב ובכדור. כשחזרתי למושבי בהפסקה בין הרבע השני והשלישי חזיתי במשהו מֵטרף נוסף. משהו שהזכיר לי את ביל בראדלי כששיחק בארץ במדי "זימנטל" האיטלקית, וראיתיו יורה ללא החטאה. כל זריקה בול. כל זריקה, סוויששש... קול הכדור הנכנס לרשת מבלי לגעת בחישוק. ועתה כ-ו-ל-ם עושים זאת. רק 'סווישים' אני שומע. נדמה לי שללא שמירה, הכוכבים הללו המשחקים כדורסל מקצועי ב-NBA, לא מסוגלים להחטיא. אני משחזר עוד מחשבה שעלתה במוחי: איפה הם ואיפה הארלם גלובטרוטרס? ראיתי את הארלם כמו רבים מכם באצטדיון רמת-גן וחשבתי שראיתי את הכדורסל הרם בעולם. רבותיי, זה אפס. אפס אחד גדול לעומת מה שראיתי הערב. הרבע השלישי והרביעי לא היו שונים מהחצי הראשון. מהירות אסורה ממש. דחיפות ומכות תחת הסל, שבארץ ובאירופה היו גורמים לשופטים לשרוק ללא הפסקה כמו "התקיעה הגדולה" בראש השנה. פה הם נותנים לשחקנים לשחק ולהכות. להחזיק ולדחוף. רק במקרים מגונים ממש הם שורקים. סם ג'ונס קולע מרחוק ללא החטאה. ביל ראסל מנקה את הקרשים בהגנה ובהתקפה, במין חוש בלתי מובן, מנחש להיכן יעוף הכדור. היינסן סתם טורף את הסלים בכוח, כמין בולדוזר בקיבוץ יגור. נאולוס מהניקס משחק בעדינות ובחן. מין הצגת כדורסל לאניני הטעם, אבל נא לא לטעות: הוא עושה הכל בחן וכאילו ללא מאמץ, כמו אלי פוקס בזמנו במרכז המגרש של מכבי תל-אביב, שכאילו נע ללא מאמץ ובהילוך נמוך, אבל רק לצופים ביציעים נראה כאילו הוא לא מתאמץ. עבור השחקנים שעל המגרש הוא היה הגאון שמניע את כל המכונה ביעילות מקסימאלית. את רף 100 הנקודות עברה הסלטיקס 9 דקות לסיום. הניקס עשתה זאת 8 דקות יותר מאוחר, אבל אז לסלטיקס היו כבר 124 נקודות. עם השריקה האחרונה התוצאה היא 108-134 לסלטיקס. די צפוי כי ההתערבויות עמדו על "ניקס פלוס 20" - אתה לוקח את תוצאת הניקס והמתערב נגדך עוד נותן לך 20 נקודות תוספת. הערב הפסדת כי "יש לך" רק 128 נקודות. עזבתי את האולם במין טראנס. כאילו שהופנטתי בכדי להאמין שיש כדורסל כזה. כל הדרך עד לדירה – 27 בלוקים לאורך הברודווי – חשבתי רק על דבר אחד: אני חייב לכתוב על כך למישהו. אני חייב לספר לחבריי, חגי אגם-לבן, אלכס דלין, עמי טרטקובסקי, ועוזי בק - לכולם – את מה שראיתי. מצאתי גליון מכתבים צהוב, כתבתי על המשחק, ושלחתי ל-"חדשות הספורט, ישראל". חשבתי וחשבתי כיצד אפשר לכתוב על משהו מהמם כזה מבלי שיחשדו שישנה כאן מין הגזמה. אין כאן כל הגזמה, ואילו הייתי כתב טוב יותר, הייתי יכול לשחזר את הפלא שראיתי אפילו טוב יותר. למחרת, אני קורא בטבלואיד 'דיילי ניוז' את טבלת המשחק: נאולוס הוביל עם 29 נקודות, אך הוא היה היחיד שהתעלה אצל הניקס. לסלטיקס קלע סם ג'ונס 29, ביל ראסל דייק ב-28 חיצים עם 12 ניקויי קרש, ובוב קוזי חילק 9 מתנות שהפכו לסלים, וכל מתנה כזאת היתה בונבון מתוק מהשני. וג'וני גרין התעופף במשך כל המשחק לשחקים. איזה משחק! שעות לא הצלחתי להירדם. * הקטע הנ"ל פורסם בנובמבר 1961 ב"חדשות הספורט". הסלטיקס קנו אותי לעד. כדורסל כזה לא שוכחים. הניקס שיחקו בגבורה, והם עתה "קבוצת הבית" שלי. אני מאמין שאז נקבע סדר העדיפויות: לעולם, האמנתי אז, הסלטיקס תהיה נומרו-אונו אצלי. הניקס תמיד תהיה הקבוצה השנייה. כך היה שנים רבות עד שחזרתי לניו-יורק ב-1967, אחרי השלמת הלימודים באוהיו ופנסילבניה. אז הוקמה בניו-יורק אימפריה שלא היתה שנייה לה. אימפריה שכללה את וויליס ריד, וולט "קלייד" פרייזר, ביל בראדלי, דייב דה-בושר, דיק ברנט, ואחר כך גם ג'רי לוקאס וארל "דה פירל" מונרו. הניקס שיחקה את הכדורסל הקבוצתי המושלם ביותר שראיתי עד היום: הכדור נע בתמידות; שחקנים נעים ללא כדור; כל החמישה נוגעים בכדור כמעט בכל תרגיל. זריקה לסל רק כשהיא 'טובה' - כשהזורק פתוח. הם לקחו אליפויות ב-1970 ו-1973. סדר העדיפויות שלי השתנה אז, ונישאר כך עד היום: 1. ניקס, 2. סלטיקס, וזאת למרות שכבר עשור שלם שהשתיים על הפנים!