מבקשת לשאול שאלה

מיכל@ל

New member
מבקשת לשאול שאלה

עד איזה גיל בערך ילדים כותבים עם שגיאות כתיב ? האם נכון לתקן [לילדה בכתה ב] שגיאות כתיב גם כשהתוכן מרתק ועשיר ? תודה

karin a

New member
הטענה גורסת כי

יש לתקן אחרי כיתה ג´, זה שלב הבשלות מבחינת שגיאות הכתיב . אך יש מספר סוגי הוראה בקשר לנ"ל. אצלנו לא מתקנים ! קארין

צדף2

New member
לפני כשנה פורסם מחקר

השולל את הגישה לפיה אין לתקן שגיאות כתיב. התברר שכתוצאה משיטה פסולה זו תלמידים רבים מאוד מגיעים לסיום י"ב, כשאינם יודעים לכתובנכון. אני יכולה להעיד על כך מנסיוני כמורה בבית ספר תיכון. אגב, במסקנות אותו מחקר דיברו על 15 שנים של דורות אבודים לשפה העברית !

hannamorag

New member
מחקר של מי?

מי חקר? מה חקרו? מה הוגדר כשיטה פסולה? אנא דייקו יותר במידע אותו אתם מעבירים כדי שאפשר יהיה ללמוד מפורום זה. תודה

צדף2

New member
מצטערת אך אינני יודעת

תוצאות המחקר פורסמו בעיתונים. זכורה לי גם תגובה של שרת החינוך שדיברה על כך שיש לשנות את השיטה.ולתקן שגיאות של תלמידים כבר בכיתות הנמוכות. (לצערי אי אפשר לסמוך עליה שתעשה משהו בנידון....) בכל אופן, כיוון שאני מלמדת בתיכון לא התעמקתי בפרסום זה,אבל בהחלט חושבת (כפי שציינתי בתגובה קודמת) שהגישה הדוגלת באי תיקון שגיאות היא שיטה פסולה. אין לך מושג עד כמה התלמידים בתיכון כותבים בשגיאות כתיב כתוצאה מכך. לא פעם פשוט אי אפשר להבין מה הם כותבים.

hannamorag

New member
התערבות בכתיבה

לא שמעתי וליתר דיוק, לא קראתי על שיטה הדוגלת באי התערבות במוסכמות הכתיבה ייתכן שיש כאן פרשנות לא נכונה של תפיסה המכוונת להתערבות מושכלת, ללא שליפות....

tal542

New member
שגיאות כתיב

יש להביא את הילדים למודעות שבעברית יש אותיות שנשנעות אותו דבר ונכתבות אחרת כאשר מתחיל תהליך רכישת הקריאה. אנחנו מביאים את הילדים למודעות כתיב נכון כבר בכיתה א´כאשר מלמדים את הצלילים. אם הילדים צריכים למצוא מילים עם הצליל קָ למשל כאשר המורה כותבת על הלוח את המילים שהילדים אמרו היא כותבת בשני טורים - מילים עם ק´ ומילים עם כ´. כאשר הילדים מסיימים את תהליך רכישת הקריאה ומכירים את כל הצירופים, אנחנו בהחלט בוחרים בכל טקסט שהם כותבים מילה או שתיים ומתקנים. בפעולת התקון - אין הכוונה שהמורה מוחקת או כותבת משהו על העבודה של הילד אלא מלמדת איך כותבים את המילה בצורה נכונה והילד מתקן. דבר נוסף הוא הצגת עבודות הילדים - זהו תהליך של הוצאה לאור וכאשר אנחנו מפרסמים מסמך הוא חייב להיות כתוב בצורה תקנית. בנועם עובדים עם כל ילד בנפרד על השגיאות שלו. זהו תהליך שנמשך מספר ימים. דרך אגב - בהמלצות דוח הועדה להוראת הקריאה אנחנו מחוייבים לטפל בשגיאות הכתיב מכיתה א´.

hannamorag

New member
שגיאות כתיב

ועדת הקריאה עדיין לא סיימה עבודתה. השאלה כמובן היא לא האם לתקן? השאלה היא במה להתערב? למי להתערב? כמה להתערב? איך לעקוב אחר שינויים החלים בעקבות ההתערבות? או האם התערבנו ובעצם ללומד לא קרה דבר...

tal542

New member
נכון ש

ועדת הקריאה לא סיימה את עבודתה אך ההמלצות לגבי רכיבי הקריאה ודרכי העבודה מופיעים בחוזרי מנכ"ל. כדאי לקרוא את המאמר של דר´ דורית ארם על התערבות האמהות בתהליכי כתיבה בשלב הכתיבה הילדים, וכיצד הן משפיעות על הבנת הנקרא בשלבים המאוחרים יותר.

hannamorag

New member
גישה מאוזנת בריכשת קריאה- כתיבה

אחת המסקנות הברורות ממהלכה של הועדה הוא חשיבות הקשר בין תהליכי קריאה, להתפתחות הכתיבה. היכן אפשר לקרוא את המאמר שציינת? יש מחקרים רבים המובילים לקשרים ההדוקים בין קריאת ספרים לתינוקות כאורח חיים המלווה את גדילתם והתפתחותם והבנת משמעות הטקסטים בבגרותם.

tal542

New member
המאמר../images/Emo7.gif

לצערי איני זוכרת היכן המאמר. בחופשת הפסח - אסדר את הניירת (הזדמנות טובה) ואשלח.

hannamorag

New member
התערבות בכתיבה../images/Emo50.gif

היכנסו לחוברות של כתב העת: מחשבות כתובות. שם יש התייחסויות להתערבות בכתיבה חוברת זו היא בהוצאת משרד החינוך ניתן לרכוש בהוצאת ספר לכל. בעיקרון מדוע דווקא כתה ג? יש שיקולי דעת רבים המתייחסים למרכיבים מגוונים וכל אלה מובילים אותנו לקבלת החלטות באשר לסוג ההתערבות.

מ א ש ה

New member
היי חנה! התערבות בכתיבה.

נושא מאד חשוב. האתר שלך מאד מענין.

sshoshan

New member
שגיאאות כתיב../images/Emo22.gif

יש כל מיני סוגים של שגיאות.בעקרוןאצלנו מתקנים מכתה ג וגם עורכים הכתבות.אני מדגישה במילים מכשילות איפה יכולה להיות הטעות.

psa

New member
שגיאות כתיב אצלנו ...

עד כיתה ג´ אצלנו לא מתקנים את כל שגיאות הכתיב . בוחרים מילה או מספר מילים מרכזיות שהשגיאה חוזרת אצל רוב התלמידים ומסבירים את משמעותה , משפחת מילים וכדומה במליאה (כל הכיתה). השנה כיתה ד´ החלטנו "לתקוף" יותר את הנושא של כתיב והכנתי מספר דפים על-פי קבוצת מילים בעלי נושא משותף. נעזרתי בחוברת "פינת הלשון" מאת עדנה גזית . חוברת ישנה אך פעילויות נהדרות . פתגמים , באורים וכד´.מי שתרצה אוכל לשלוח בדוא"ל ( זכויות יוצרים של מחברת החוברת. חשוב !!! אין טעם למלא בתיקונים דף של תלמיד , המלא בשגיאות כתיב. הוא רואה רק אדום ולמעשה לא מתייחס ולא לומד לתקן. לכן, עדיף לתקוף כל פעם מילה. בנוסף - אני מקפידה מאוד שיעתיקו ללא שגיאות כתיב מהלוח , מהדף , חוברת וכדומה . כמובן אצלנו מרבים בקריאת ספרים. לאט לאט השגיאות נעלמות .אלא אם כן , יש בעייה של לקות למידה. בברכה, PSA

rotemay

New member
דעה אישית

לפי דעתי , אין אפשרות להתעלם לחלוטין משגיאות כתיב. בתי בכיתה ב´ כותבת סיפורים מקסימים אך כותבת בשגיאות כתיב. בכל פעם שאני קוראת אני מתקנת לה מילה או שתיים שחוזרות על עצמן בטעויות וכמובן לא את כל השגיאות על מנת לא לחסום לה את הכתיבה (כלומר שתחשוב על התוכן ולא על איך כותבים כל מילה ). ואגב המורה של בתי כל שבוע עושה לילדי הכתה הכתבה על מילים שנלמדו באותו שבוע או מתוך נושא השבוע ואני ממש מרוצה מזה . הבת שלי מפעם לפעם כותבת בפחות ופחות שגיאות כתיב. מקווה שעזרתי כרמית

lizansak

New member
לפי נסיוני כדאי לתקן (פירוט בהודעה)

הבן הגדול שלי עד היום אומר לפפון במקום מלפפון וכותב לפעמים אחבר במקום עכבר(והוא כבר ילד גדול מאד) וכשהיה ביסודי וכתב עם שגיאות אמרו לי כל הסובבים שלא כדאי לתקן, ועם הזמן העסק יסתדר. עם האחרים החלטתי לתקן שגיאות מהותיות - כבר בכתה ב´ - וראה פלא - גם שגיאות הדיבור הצטמצמו - כי ילד אומר מה שהוא חושב שצריך לכתוב. יחד עם זה לא תמיד צריך לתקן כל על-אל, עת-עט-את ולו-לא, עם זה יש זמן לכתה ג-ד, כי ממילא הוגים את המילים באותה צורה

הכתבות- נסיון אישי

שנה אחת החליט הצוות שלי (היינו 3 מקבילות) להנהיג הכתבה כל שבוע. כל יום שישי ניתנו לילדים עשר מילים אותן היה עליהם ללמוד וכל יום חמישי נערכה הכתבה. התוצאות היו מדהימות, מרבית הילדים הצליחו לכתוב את המילים ללא לא שגיאה. שבוע אחד שכחתי לתת את המילים להכתבה וכדי לצאת מזה בשלום , ערכתי הכתבה מתוך מלים שהיו ברשימת ההכתבות בחודש האחרון... ואיזו אכזבה ילדים שלא היתה להם טעות אחת בהכתבה השבועית כתבו פתאום בשגיאות.. התנסות זו שלחה אותי לחקור את הנושא. קראתי הרבה מאוד מחקרים והמסקנה האישית פרטית שאני הגעתי אליה ההכתבות כוחן יפה לטווח קצר. מאז אני מטפלת בשגיאות כתיב כבר מכיתה א´ אבל בלי לחץ. בלי לקרוא לזה הכתבה. אנו מאייתים הרבה מאוד (דבר שלקחתי מצפייה בסרטים אמריקאים), מלמדת כל מיני "טיפים" לזכרון כמו : כר וקר כר אם נסגור את ה-כ נקבל צורה של כר.. כל המלים הקשורות למים כותבים ב-ט... ועוד כל מיני כאלה..

למעלה