מבזק

הולמס 30

New member
מבזק

והרי ידיעה שנתקבלה זה עתה היש בין באי הפורום מישהו שיודע לספר על האתר הזה?

Lakedaimon

New member
בין באי הפורום יש (לצערי כי רב) רק שניים

שיודעים משהו על פרהיסטוריה. למזלנו גם רשה"ע מפרסמת (אמנם לעיתים בעילגות) את ממצאיה. הפעם הצליח להם והממצא מפורסם. העניין הוא שהם מתעקשים לפרש פרהיסטוריה וזו בעיה למי שלא "שוחה" לגמרי בתקופות הללו. מדובר על ברונזה קדומה ודרומה, עד לניאולית קדם קיראמי ב' (PPNb) והחפירה מיועדת להסתיים בסוף יוני, אז נראה מה יהיה...

masorti

New member
אני מודה לך על המחמאה...

היות ואני מן הסתם איני אחד מבין השניים "שיודעים משהו" על פרה-הסטוריה, אין לי אלא להצטנף בפינתי בבושה על כך שאיני יודע כלום על פרה-הסטוריה. אני אתנחם בעובדה שרבים מבין באי הפורום אינם מאלה שיודעים משהו על תקופת הברזל.

Lakedaimon

New member
הכוונה הייתה לידיעה אקדמית...

לא התכוונתי להעליב. גם אני אינני מן אותם השניים ופרהיסטוריה מבחינתי זה כל כך רחוק שאני עושה אך כדי לצאת ידי חובה (אקדמית) בעניין. גם אני מצטנף בבושה כשהדיון מגיע לאבני יד, להבים, להבונים ומיקרוליתים. הכוונה הייתה שיש רק שניים מבאי הפורום (שוב, לצערי כי רב) שמתמחים בתקופות פרהיסטוריות. גם אם אני קלסיקאי, אני לא יכול אלא לכבד את ההבנה שלהם בתהליכים ארוכי טווח. לענין הברזל- רבים מבאי הפורום מבינים "משהו" בברזל, מעט מאד יודעים הרבה. כדי להבין הרבה, צריך גם ללמוד הרבה ולהתעסק המון גם בפילוסופיה של המחקר, בהיסטוריוגרפיה ובהיסטוריוסופיה... חשבת על להשלים את ידיעותיך הכלליות אך הנרחבות, בהשכלה אקדמית בארכיאולוגיה?

masorti

New member
תיארתי לי שלזה התכוונת...

אבל המינוח שבו השתמשת גרם לי להתכה של נתיך או שניים במוח. לצערי אני זקן מידי ועסוק מידי מכדי להתחיל לימודי תואר מסודר בארכיאולוגיה. (פעם דווקא לקחתי קורס אקדמי על המזרח הקדום על תקן סטודנט שומע. המצחיק הוא שאח"כ שכחתי הכול, ורק כמה שנים מאוחר יותר חזרתי לנושא ושיחזרתי עצמאית את בסיס הידע.) חוץ מזה, בשביל ללמוד תואר שלם שלא למטרות פרנסה או קריירה צריך להתעניין במרבית תכניו ולא רק בדברים מסוימים. אני למשל מתעניין בעיקר בממצאים כתובים או לחילופין בניתוח ההסטורי המוגמר של המימצא החומרי, אבל התל כשלעצמו לא עושה לי את זה. אז מן הסתם אשתעמם בחלק לא קטן מהתואר. נ.ב. אתה רואה אותי יושב בקורס של פינקלשטיין ורושם בשקדנות את דברי החוכמה האדירים שלו על תקופת ההתנחלות והמלוכה? (מצטער על המינוח "תקופת ההתנחלות". גם אם תרביץ לי, לא אצליח לזכור מהי דרגתה בברזלים. אולי ברזל ב'1?)

Lakedaimon

New member
ההתנחלות היא ברזל א'...

בתור שומע חופשי אני מניח שאף אחד לא יטריד אותך אם סתם תבוא ותשב בשיעור. לגבי ההתנחלות והמלוכה, אתה יכול גם לשבת בשיעוריו של פרופ' עודד ליפשיץ על היסטוריוגרפיה מקראית ולא רק אצל פינקלשטיין היכן שייצלו אזניך... יש גם מסלולים של תרבויות המזרח הקדום, לא חייבים לחפור. נ.ב. אני ארכיאולוג לא אלים. לא מרביץ כמעט לאף אחד...

tinu

New member
הלו דוקטור - "מתעקשים לפרש פרהיסטוריה"??? הסב

הסבר, פרט והבא דוגמאות. מה ההבדל בין פירוש פרהיסטורי לפירוש היסטורי אם "אתה לא שוחה"??? עד כמה שלי ידוע בארכיאולוגיה, למעט המקרים הספורים ביותר, בהם נמצא שלט "משה היה כאן" אשר מוכיחים שמשה היה שם ועליהם (לכאורה לא ניתן להתווכח (נגיד נקבת השילוח?!) לא נראה לי שיש הרבה מקרים עליהם אין ויכוח או פרשנויות שונות והרשות נתונה לכל המתענין. אדרבה: האינטרדיסיפלינריה (מילה מחורבנת גם בעברית) הרבה יותר מוטמעת במחקרים הפרהיסטוריים ואז הפתח לפרשנויות של "לא מבינים" בדיוק בנושא גדול יותר ותורם להבנה הכללית. לא כבודו בעצמו העלה את סוגיית המעבר לחברות קבע??? מה אתה פתאום מצטנע. והרי רובנו לא מבינים הרבה ברוב התקופות אבל יש לכולם כמעט מה להגיד על כל תקופה ולדעתי - טוב שכך מגוון הדעות הוא המענין והבונה מתח וגם דעת. אגב, האתר הוא מדהים (ביקרתי שם בעונה שעברה) נחפר כבר כמה וכמה פעמים (גם על ידי רשות העתיקות וגם על ידי אונ' חיפה)ועוד יש בו הרבה מה לראות וללמוד. העובדה שרשות העתיקות מקפידה לחשוף לציבור בשנתיים האחרונות לערך, את ממצאיה הייחודים (וגם אלו שמעט פחות) היא עובדה חיובית מאד אשר קצת חושפת את הרשות יותר לציבור ומאפשרת הצצה לעולם חפירות ההצלה (להשכירכם רוב האתרים שאנחנו קוראים עליהם בעיתון יכוסו לדורות במקרה הטוב או יהרסו במקרה הרע). ולמנהל - אי אפשר כל הזמן לנגח גם כשאין סיבה (את התנ"ך למשל ואת רשות העתיקות) זה מאיר אותך באור מגמתי משהו, אבל בעצם יש פריבילגיות בלהיות מנהל - תהנה
.

shay4442

New member
דווקא במקרה הספציפי הזה אני מסכים עם מנהל

הפורום המכובד (ואין לזה קשר שאנו לומדים באותו מקום
) הממצא מדבר על כלי צור(מכלול של להבי מגל,גרעינים נאוויפורמים,חודים וכוו) ולאנשים שהם אינם פרהיסטוריונים כמוני למשל שאין להם מושג בטיפולוגיה של כלי צור ואת ההקשר התרבותי שלהם קשה יהיה לתרום בצורה עניינית שוב במקרה הספציפי הזה. בקשר לרשות העתיקות קטונתי אני לא מכיר את הנפשות הפועלות ואת הידע המקצועי שלהם ובכלל אני באופי שלי כן נותן לאנשים להנות מהספק

עינוגית

New member
עד כמה שאני מבינה

וזה לא הרבה - פירוש פרההיסטורי הוא פירוש שנשען על הממצאים. ואם אין כאן כאלה שיודעים לפרש ממצאים כמו אלה המתוארים בכתבה אז אין כאן כאלה שיודעים לתת פירוש פרההיסטורי, גם לא ברמת דיון או ויכוח. עד כאן ההבנה שלי. שנית, זה באמת משנה? ואם זו רק סמנטיקה אז מה? עדיין אם אין כאן מי שמבין לא יהיה דיון. והעובדה היא שהדיון כרגע הוא בנושא אחר לגמרי מאשר הממצאים שם... לגבי משפטי הסיום שלך - לפני שאומרים אם יש או אין סיבה כדאי לברר. לי אין מושג, אבל אולי למנהל הפורום יש סיבה להעיר לגבי רשות העתיקות? אם אני לא טועה כבר דובר כאן בנושא תקציבים וכו', למשל. זה משהו שאפשר ורצוי (לטעמי האישי) לברר לפני שסתם מטיחים במישהו גם אם הוא מנהל פורום. ודבר נוסף, אולי רוב הארכיאולוגים או המתעניינים בתחום יודעים שרוב מה שהם קוראים עליו בעיתון יכוסה. אבל הציבור לא יודע, וזה גם לא מוזכר בכתבה כך שהציבור (למשל אני) לא ממש יודע שהוא 'נחשף לעולם חפירות ההצלה'. ואגב, הציבור גם לא ממש יודע (ולא נראה לי שממש אכפת לו) שהממצאים או החפירות מנוהלים על ידי רשות העתיקות או על ידי גורם אחר (וגם לא ממש מבדיל בין הגורמים, למשל כדוגמה רוב הציבור לא ממש יודע את ההבדל בין הגופים שמנהלים את האתרים ומסלולי הטיולים השונים בארץ)

Lakedaimon

New member
יש בהחלט אור מגמתי...

ראשית, שים לב שהיכן שלרשות העתיקות מגיע, אני מפרגן. אין לי בעיה לפרגן לה, להחמיא למי שנכון וצריך וראוי. לא אסתיר שכמישהו שמתעסק מעט בתחום, יש לי ביקורת עליה. בפורום קוראים וכותבים גם כמה שעובדים שם וגם להם יש ביקורת על הרשות. שנית, את סוגיית המעבר ליישובי קבע העליתי כסוגייה לויכוח ודיון, אני עצמי מחשיב את עצמי קלסיקאי, ולא ממש אוהב (או מבין, לצורך העניין...) אבנים... אגב, אני לא זוכר שאותה סוגייה הייתה להיט גדול, אולי בגלל השאלה ששמתי לפניה ותפסה את רוב תשומת הלב. שלישית, אכן יש לנו מזל שרשות העתיקות פותחת לציבור את פרסום חפירות ההצלה, חבל רק שהיא לא נותנת כמעט לאף אחד אחר לחפור. מבחינת נהלי הרשות, לכל ארכיאולוג בעל ניסיון, שמגבה אותו מוסד אקדמי יש את האפשרות להגיש למכרז של חפירת הצלה. בפועל זה לא נעשה כי הרשות נותנת לעצמה את המכרזים הללו... וכבר כתבתי על זה לא פעם. לגבי ניגוח... אני לא יודע, אני חושב שיש לי מספיק מאזנים פה. גם אם אני "מנגח" אני לא עושה את זה כמנהל אלא כבעל עניין בדיון - לראיה, לעולם לא מחקתי תגובה רק בגלל שהיא לא מצאה חן בעיני. אבל תודה, כשהדיון נהיה ער, אני באמת נהנה.

Lakedaimon

New member
הכוונה היא שיש רק שני כותבים

שהם גם ארכיאולוגים, יש להם גם הבנה עמוקה של תהליכים פרהיסטוריים וזה מעניין אותם. והלוואי והם יכתבו יותר רמז...

shay4442

New member
והקישור המנצח

http://www.antiquities.org.il/article_Item_ido.asp?sec_id=25&subj_id=240&id=1378&module_id=#as בכל מקרה מדובר באתר יפתחאל שהוא אתר הדגל של התקופה הניאוליתית הקדם קרמי ב' בארץ ישראל(בירדן ישנם אתרים יותר מרשימים כמובן) התקופה הזאת מאוד מיוחדת וקצת דיברנו עליה בעבר, תקופה של חידושים טכנולוגים מרשימים תוך כדי ניצול אקולוגי אינטנסיבי ודי מפחיד לא פחות(עד כדי כך שיש הטוענים שזה המיט אסון אקולוגי שהחריב את התקופה המדוברת) החידושים עליהם מדובר: שימוש אינטנסיבי של טיח בעיקר רצפות טיח עבות(ולשם יצירת היה צורך בשריפה והשמדתם של יערות שלמים) וצלמיות טיח די גדולות ומיוחדות, ייצור אינטנסיבי של להבים בטכניקות חדשות,מנהג מעניין שהיה מאוד נפוץ באותה תקופה היה קבורה משנית על ידי נטילתם של הגולגולת מן השלדים וכיור(ציפוי בטיח) של חלק מהם

amir58

New member
אתר יפתחאל

אני עוקב מזה זמן אחר הפורום הזה ואף השחלתי לתוכו מספר שורות. משום מה אני רואה לאורך כל הדרך השתלחות עיקבית ברשות העתיקות. זאת תופעה שניתקלתי בא גם בפורומים אחרים העוסקים בתחומים שמשיקים לרשויות ממשלתיות אחרות כמו רשות הטבע והגנים וגם שם נורא אוהבים להשתלח ברשות הממשלתית. כאן בא המקום לגילוי נאות שאני אינני עובד ברשות העתיקות ולא עבדתי בה מעולם אך , ברם אולם, במסגרת נסיונותי להתפרנס בתקופה האחרונה התגלגלתי לחברת כוח אדם שמספקת עובדים לרשות. אותם "עבדים" שחופרים את הארץ . וכך חיברתי אהבה ישנה ופרנסה. איני יודע כמה מכם ישבו עם עובדי הרשות החל בארכאולוגים זוטרים וכלה בבכירים שבהם , עם אנשי המנהלה שלהם לשיחה על סנדוויץ וכוס קפה בהפסקת הבוקר בחפירה , ושמע איך הדברים נראים מצד שני, איך מתנהל עסק ממשלתי שחלים עליו הסכמים הסתדרותיים של שנות השבעים שתוקעים אותו. שמלחמות תקציביות תוקעות את העבודה , את פירסום הממצאים.... אם יש כאן בפורום מי שעבד ברשות כארכאולוג מן המניין מין הראוי אולי שישא את דברו.... מעבר לכך באתר הרשות יש מידע על כמעט כל החפירות הפעילות,(עידכון החפירה והממצאים תלוי באחראי המקומי)וכן דיווח של סיכומי חפירה מפורטים. לעניין השירשור. האתר הוא אתר יפתחאל שנחפר לראשונה בתחילת שנות השמונים על ידי אוניברסיטת חיפה.בשנה שעברה חודשה החפירה במקום על ידי רשות העתיקות ברשות ד"ר חמודי .כאשר החלו הגשמים נעצרה החפירה והיא חודשה לפני חודש.(בעונה הקודמת השתתפתי בחפירה כמעט עד תומה).העונה הזאת המשיכו בחפירה בשני שטחים משנה שעברה שבהם ממצאים דלים וכן נפתח שטח חדש ובו שרידי מבנה גדול. ריצפת טיח שהשתמרה במצב טוב עם שרידי מתקנים וכן האוצר המדובר,מצבור של כלי צור שונים גמורים. בכל האתר נמצאו בעיקר שרידי פסולת יצור של כלי צור,כלים פגומים ומעט כלים טובים. מי שרוצה לראות ולשמוע יותר יכול להגיע למקום בשעות החפירה המקובלות. לפנות לחופרים במקום ויש להניח שאם הביקור לא יהי עליהם לטורח תקבלו גם הסבר מקיף על המקום.

batam1

New member
התקופה הניאוליתית הקדם קרמית

מניח שהחפירה באתרים מסוג זה היא עבודה סיזיפית. הממצאים מועטים, ורובם הושחתו בתקופות מאוחרות יותר. עם זאת, מדובר בתקופה מלהיבה, וכנראה בריכוז גדול של ישובים משמעותיים מתקופה זו באזורנו, אולי חלק מ OUT OF AFRICA לגבי רשות העתיקות והרט"ג - יש להפריד ביניהן. מבין את מצוקת רשות העתיקות. לגבי הרט"ג מניח ויודע שחלק מהמדיניות מוכתב מלמעלה, בניגוד לדעתם של אנשי השטח ובכירים אחרים ברשות. הבעיה היא במנכל הרט"ג ובשר הממונה עליו שאין ביניהם לבין שמירת טבע ולא כלום, הגורמים לנזק בלתי הפיך במדינה. הפתרון להערכתי הוא בחרם ציבורי על הרט"ג, אחרת דבר לא יזוז.

לא קשור ליציאה מאפריקה

התקופה הניאוליתית היא לפני אלפי שנים. היציאה מאפריקה היא לפני מאות אלפי שנים. בניאולית חיו בעולם רק הומו ספיאנס. את היציאה מאפריקה עשו הומו ארקטוס. ואכן, התקופה הניאוליתית היא תקופה מרתקת שהחידושים שנעשו בה משפיעים על חיי כולנו היום.

batam1

New member
הערכתי שזו תהיה התגובה

יש מאמר מעניין באחד מה SCIENTIFIC AMERICAN האחרונים על כך שהיציאה מאפריקה היתה בגלים, במשך עשרות אלפי שנים וכללה גם נאנדרטלים והומו ספיאנס. בכל אופן, עד כמה שידוע לי, ההערכה על פי דגימות DNA בין אוכלוסיות שונות והשונות ביניהם, היציאה האחרונה מאפריקה החלה לפני פחות מ80,000 שנה.

batam1

New member
הזמנים כבר הרבה יותר קרובים

והתנועה מחוץ לאפריקה עברה דרך אזורנו. לא בכדי האתרים הבודדים בהם היתה התישבות נאנדרטלית בו זמנית עם הומו ספיאנס היו בכרמל.

למעלה