מאמר-GI מול NO GI

משה קיץ

New member
מאמר-GI מול NO GI

GI-בגד אימון רשמי במרבית אומנויות הלחימה,כאשר סוג ה- GI שונה לעיתים משיטה לשיטה NO GI-מתייחס למצב בו מתאמנים בבגדים "אזרחיים" רגילים(שורט ,Tשירט) המאמר הבא מתייחס לאימונים בשיטות גרפלינג כאלו ואחרות(בעיקר BJJ),אשר משלבות בין אימון עם GI לאימון NO GI(ללא GI) BJJ,הינה אומנות לחימה שמקורה באסכולות היפניות.ככזאת,מתאמניה נוהגים ללבוש באימון GI,כשם שמקובל בג'ודו,אסכולות אחרות של ג'וגיטסו,איקידו ועוד. בערך בעשור האחרון(ואולי קצת יותר),עקב התפתחותו המסיבית של ענף ספורט הMMA והתפתחותן של תחרויות גרפלינג ללא GI כגון: GRAPPLESR QUEST,NAGA,AACC וכו התפתחה תופעה(בהחלט חיובית),של עבודה ואימון ללא GI. אף שגם בימים רחוקים בברזיל,בתחרויות VALE TUDO שונות,לעיתים היו אני ג'יוג'יטסו נלחמים ללא GI,הרי שבשנים האחרונות,מדובר ממש בתופעה גלובלית המאפיינת 99% מהאקדמיות ללימוד השיטה בעולם(מי יותר ומי פחות). מה הם המאפיינים וההבדלים בין שתי גישות האימון? יתרונות וחסרונות... על מה צריך להתמקד התלמיד המתחיל? עבודה עם GI: עבודה עם GI ממולצת מאוד לכל אחד המתחיל להתאמן בBJJ (ובכלל בגרפלינג). ה GI מפתח את המתאמן מאוד מבחינה טכנית.העובדה שישנם מגוון של תפיסות(אפשר הרי לתפוס בבגד)ואחיזות,מאלצת את המתאמן להתרכז מאוד ביציבה שלו.ליריב יש אפשרות לאחוז בך בשרוול,בדש,במכנס ולמעשה כמעט בכל חלק אפשרי.לא יהיה לך קל להתמודד עם זה,בלי באלאנס טוב,יציבה נכונה והקפדה על הפרטים השונים,דבר המפתח מאוד את ההבנה הערנות שלך לקרב. מגוון האחיזות והיכולת לשלוט טוב יותר ביריב,שהרי הוא נשאר יבש ואינו חלק כמו בקרב ללא GI,דורש מהלוחמים מידה גבוהה יותר של דיוק,בעיקר בהגנה. אתה לא יכול פשוט להחליק "החוצה" מנסיון בריח או תפיסת פוזיציה,כי הרי ליריבך יש יכולת טובה לאחוז בך בבגד ולשלוט בך.על מנת להתמודד מול מגוון הסוויפים הרחב שיש בעבודה עם GI ומגוון החניקות הרב שאפשר לבצע בעזרת ה GI,על המתאמן להיות טכני ולהבין את המצב...להבין כיצד צריך להתמודד עם המצב הזה ומה יש לעשות. ההגנה וה"בריחה" חייבים להיות מדוייקים יותר,מבחינת ביצוע תנועתי ותזמון שכן השליטה של היריב בך גבוהה!! מצד שני,בהתקפה ,המתאמן יוכל לבצע את הטכניקה טוב יותר.יש לזכור שה GAME של ה GI איטי יותר,עקב החיספוס והחיכוך שה GI מציע.כך שאפשר לבצע את הטכניקה מדויק יותר,עם שליטה טובה יותר ולקחת לעיתים את "הזמן" בין השלבים,דבר חשוב מאוד למתחיל שעדיין אינו מנוסה בביצוע הטכניקה. זאת אומרת הסיכוי של מתחיל להצליח בביצוע טכניקה מסויימת,יהיה גבוהה יותר עם GI,עקב החיכוך ותנועה יותר איטית,המאפיינת את העבודה עם ה GI. לסיכום החלק של ה GI: עבודה טכנית יותר,איטית יותר,דורשת רמה גבוהה של דיוק(עקב מגוון הסכנות הגדול יותר) ויציבה חזקה. מפתחת מאוד את ההגנה.

משה קיץ

New member
המשך

NO GI הסוג הזה של קרב גרפילנג הינו מהיר יותר,קיצבי,ודורש יכולת פיסית גבוהה בעיקר עקב העובדה שיש לך יותר יכולת לזוז מפוזיציה לפוזיציה ולהצליח להתמודד עם אנשים יותר טכניים ממך.יש פחות עצירות בקרב כזה(פחות "נתקעים"). ללא GI היכולת לאחוז ולשלוט ביריב יורדת בצורה משמעותית.עליך לפתח סט אחיזות שונה לדוג:עורף,מפרק כף יד,קרסול,מרפק וכו.לכל האחיזות יש את המקבילים שלהם מעולם ה GI,אך זה שונה לגמרי.אתה צריך ללמוד להתשתמש טוב יותר בחלקי הגוף ובכמה שיותר חלקי גוף. העבודה ללא GI,היא חלקה.היריב מזיע,חלק ומחליק.לכן לא רק שאין לי יותר מידי אחיזות,העובדה שהוא חלק מקשה עלי לשלוט עליו.לשלוט בפוזיציה. הרבה פעמים לוחם "בורח" מפוזיציה,או נסיון הכנעה,לא בגלל שהוא עשה משהו נכון טכנית,או אפילו אם כן המהלך היה נכון,הביצוע היה קלוקל,עדיין העדר שליטה מספקת מצד יריבו(כתוצאה מחוסר "אחיזות" ,והעובדה שהוא חלק),איפשרו לאותו לוחם להינצל. לכן על מנת לפצות על העדר שליטה של אחיזות,על הלוחמים להיות מאוד מודעים למשקל שלהם.כיצד הם מפזרים את המשקל נכון על יריבם. בנוסף הם צריכים להסתכל כמה צעדים קדימה(רלוונטי גם ל GI,אבל מאוד משמעותי ל NO GI)ףעל מנת לצפות את מהלכיו של היריב ולדעת לזרום איתו.אתה לא תמיד יודע לאן הוא יתקדם ממצב מסוים מכיוון שהסגנון מאוד מהיר(עם GI יותר קל לך לצפות את המהלכים),לכן עליך להשתחרר ולזרום איתו.לדוגמא:אני נצמא בפוזיציה מסויימת ומנסה לקחת בריח.יריבי מנסה לברוח.אני מכיר את הפוזיציה ויודע מהיא האפשרות העדיפה לבריחה במצב כזה,במידה ואני מרגיש שהוא ישיג את "הבריחה" ויגיע לפוזיצייה חדשה,אני כבר אהיה שם,אקדים אותו. עבודה כזו מפתחת מאוד את הרפלקסים! שני עקרונות חשובים בעבודה ללא GI:להיות "הדוק"(צמוד ולוחץ את היריב,"דבוק") ומהיר.חשוב ביותר בעיקר בגלל שאין לי יותר מידי CONTROL של אחיזות ותפיסות. לסיכום NO GI: עבודה מהירה,אינטנסיבית מאוד.קושי בשליטה וקיבוע היריב,עבודה פחות טכנית שכן גם לוחם עם יציבה פחות טובה ופחות ירידה לפרטים ודיוק,,יכול לשרוד(עד גבול מסוים) מול מישהוא טכני ממנו ולצאת ממצבים יחסית בעיתיים. סיכום כללי: מעבר מ GI ללא GI קל יותר מאשר מעבר מעבודה ללא GI לעבודה עם GI. מתחיל צריך לפחות שנה לבלות עם GI לפני שיוריד את ה GI. חשוב להתאמן על שניהם. המאמר מבוסס על תובנות שלמדתי ממסטר רוילר גרייסי בזמן ביקוריי אותו בברזיל בשנים האחרונות. כמו כן הוא מקדיש פרק בנושא זה בספרו SUBMISSION GRAPPLING שעוסק בעבודה ללא גי

../images/Emo45.gif סכמת את הנושא יפה מאוד

מסכים מאוד עם הנאמר. בעיני לרוץ קדימה מהר מדי לעבודה ללא גי כי זו עבודה יותר מציאותית (כי ליריב ברחוב לא יהיה גי) עלולה להיות חרב פיפיות שמעכבת את ההתפתחות הטכנית. באופן דומה אפשר להרחיב את המאמר על עבודה של גרפלינג לעבודה כוללת של גרפלינג בתוספת סטרייקינג. גם כאן אם רצים מהר מדי לכיוון הקרב המלא (כי ברחוב הקרב יכלול גם מכות, ואולי מס' יריבים ואולי גם כלי נשק קרים חדים או קהים) אז זה עלול לעכב את ההתפתחות הטכנית כי יש יותר מדי גורמים להתייחס אליהם. הפרדת משתנים וקיבוע חלק מהם מאפשרים לתת את מלוא תשומת הלב למשתנים החופשיים וללמוד איך מסתדרים איתם. קיבוע משתנים יכול להיות גם בתרגול בו יריב אחד מתקיף והשני רק מגן, מצבים בהם צריך לעבוד רק על מעבר בין מצבים שולטים ושליטה בהם ללא חיפוש הכנעות, הגדרה שמותרים רק סוגים מסויימים של בריחים או חניקות וכדומה. רן.

סיסטמתי

New member
יש קשר בין NO GI ל- G string?../images/Emo151.gif

וברצינות, מישהו יכול להסביר איך התפתח ה- GI והאם מתוך כוונות דידקטיות, ואם כן למה לא קרה דבר דומה באומנויות הסיניות? מוזר גם שהוריאציות על ה- G string היפני או הפנדושי http://en.wikipedia.org/wiki/Fundoshi נשארו רק בסומו... והיה צריך את ה- Vale todo כדי "לחבר" את זה בחזרה ליפנים.

לא יודע הסטוריה

לפחות לא כמו חלק מהחברים כאן, אבל בלי שום קשר לאיך הפך בגד האיכרים הזה לבגד אימון שמזוהה עם א"ל יפניות ואוקינאוויות, העובדה שיש יתרונות לעבודה עם הבגד הזה כפי שצויינו במאמרו של משה שרירים וקיימים. מה זה חשוב מה מקורו של הבגד הזה? ומה זה חשוב איך התפתחה אופנת גלישת גלים ואיך היא גלשה לתוך עולם ה-MMA בדמות מכנסי גרפלינג חצויות?

תוספת

יתרונות האימון עם גי באים לידי ביטוי בעיקר בעבודת האבקות (כמו בג'ודו וג'ו-ג'יטסו), בה יש משמעות רבה לשליטה בתנועת היריב ע"י אחיזות, משיכות וכו'. בעבודה של מכות אין שימוש בבגד, ולכן כל בגד יוכל להתאים לאימון כזה. מאחר שבא"ל סיניות לא התפתחה עבודת האבקות ראויה לשמה (השאלה למה היא שאלה ראויה בפני עצמה), אז בגדי אימון של א"ל סיניות לא כוללים גי עבה אלא בגדים יומיומיים או לכל היותר בגדי משי צבעוניים (ויתקנו אותי כל הסינילוגיים).

nitzano

New member
אני לא הייתי מזלזל בעבודת היאבקות סינית

ראויה לשמה ? השוואי ג'יאו מאד ראויה לשמה. אמנם יש לא מעט אחיזות בצווארון של הלבוש הסיני יש לא מעט תפיסות שאינן מחייבות בגד. כמו כן יש לא מעט טענות ועובדות המקשרות את הסומו (שיאנג פו בסינית) ומקורותיו לסין. אז ככה: לשוואי ג'יאו יש לבוש משלו. לאומנויות סיניות אין לבוש מסורתי. בגדי משי שבשימוש בוושו הינם ככל הנראה נסיון בן זמננו לאחד את האומנויות הסיניות תחת לבוש אחיד כמו אצל היפנים (יחסית). שוב, מי שלא מכיר את השוואי ג'יאו, עדיף שלא יזלזל.

חס וחלילה מזלזל!

את השוואי ג'יאו חנן הציג כאן לא פעם בעזרת סרטונים. העניין פשוט נשכח קצת ממני, ומאחר שהדברים נאמרו בעקבות מאמר שבגדול מכוון ל-BJJ, אז מה שהיה לי בראש הוא עבודת קרקע, ואת זה למיטב ידיעתי (מהפורום פה, לא מידע אחר) אין ממש בא"ל סיניות. זו היתה כוונתי, לא יותר מזה. תודה על התיקון.

nitzano

New member
אכן אין עבודת קרקע אצל הסינים

אחרי שהגבתי הבנתי שכנראה התכוונת לעבודת קרקע ולא להאבקות בדומה לג'ודו.

Kiru

New member
בקונג-פו שלמדתי בזמנו

היתה בהחלט עבודת קרקע. באמת מסקרן לדעת אם זה אלמנט שהתווסף לאחרונה או משהו שקיים באמנות המקורית.

nitzano

New member
אוקיי

אז כנראה שזו תוספת מאוחרת. לא מקובל אצל הסינים להתאבק על הקרקע והדבר הכי קרוב ללחימה על הקרקע זה סגנון הכלב או די טאנג צ'ואן.

סיסטמתי

New member
חשבתי שסגנון הקוף הוא הכי נמוך שיש../images/Emo8.gif

אתה יכול להפנות למראה מקום של סגנון הכלב?

סיסטמתי

New member
מכנסי גרפלינג חצויות?!

לטעמי, ההסטוריה חשובה ולו בכדי שניננו העתידיים יוכלו בעת כתיבת מאמר על ההבדלים בין האבקות עם טיטס קצרים לעומת מכנסי גרפלניג חצויות (מה זה לעזאזל, והאם יש בצבע ורוד?!!), לעשות Cut & paste מהפורום הנאור הזה, ולתת תשובות אינטילגנטיות, שקשורות למימדיהם של המתחרים ב- MMA, השפעת הלחצים הנפשיים בזירה. והפסיכולוגיה שגורמת לגברים עם עודף טסטוסטרון, ללבוש את אותם מדים הדוקים שלובשים אלו, שהם לכאורה עם חוסר בכימיקל השימושי הזה
.

למעלה