מאמר מ"הארץ"

1אילת2

New member
קיימות שתי בעיות עם המשפט הראשון

(מהשני אני אתעלם). בית הספר גורם נזק. לא לכל הילדים. אבל לרובם. במיוחד לחריגים. וחריגים זה למשל, ילד שמן. כי ברב בתי הספר אין ילדים בעלי נכויות. כך ש"שונות" בבית הספר היא עניין יחסי אבל גם הם סובלים. מספיק ילדים חשים שהם מושפלים בבית הספר. מספיק ילדים מקבלים מכות, נדחפים ומסכנים. אם את מחזיקה בדעה ש"מה לא הורג, מחשל" הרי שבית הספר הוא המקום המתאים. בבית הספר קיים העוול שבמידור החד גילי (מאמר מאת דן לסרי, מצוי בספר "חינוך ביתי באופן טבעי, עמ' 71). להלן מס' ציטוטים: "ככל שאדם הוא יותר ייחודי כך חבריו יהיו בטוווח גילאים גדול יותר, שכן הוא מחפש (ומוצא) את בני מינו. האיכות הפנימית הקשורה לאופי, לאישיות, לנטייה של חבריו, חשובה לו יותר מאשר בני הגיל. ככל שאדם הוא בינוני יותר כך יהיו לו יותר חברים בני גילו". ועוד: "יש קשרי גומליןם הדוקים בין המידור החד גילי לבין התפיסה המוסללת של החיים. ילד שגדל בתוך המרחב הממודר מבין שיש מסלול אחד תקין ונורמלי. .. מובן מאליו שבגיל שתים עשרה עוברים מבית ספר יסודי לחטיבת הביניים ומחטיבת הביניים לתיכון.... המרחב העצום שמחוץ למסלול נותר לא נודע... בתוך המסלול ברור לך מאין אתה בא ולאן אתה הולך... ילדים מתרגלים לחשוב על עצמם במונחים כאלה. אחר כך, כשהם יוצאים למרחב הפתוח של החיים הממשיים הם מרגישים אבודים לחלוטין וממהרים למצוא נתיבים אחרים דמויי בית ספר... אנשים אלה יהיו הראשונים לשכפל את הגישה המסלולית לחיים ולדכא את כל מי שאינו נמצא בה ובפרט את ילדיהם". כשילדים חוזרים מבית הספר יש צורך לתקן את הנזקים: החל מארוחה ושתייה, שאינם נעשים כראוי בבית הספר (השרותים אינם נקיים, ילדים מהכיתות הגבוהות עושים שם דברים שאין לעשות, ובכל מקרה אין שם נייר טואלט. האוכל נאכל לאחר שנמעך שעתיים בתיק, על שולחן לא נקי ובתנאים לא אידיאלים), דרך שיחה הם ההורים על מה היה בבית הספר ועוד. וכמובן, יש להכין שעורים למחר (אפילו אם המורה לא דורשת...). אחרי הצהרים לא נעשה homescooling, הולכים לחברים (חברים מהכיתה?), הולכים לחוגים (שהבחירה שלהם נעשית בין השאר על בסיס "מי מהכיתה הולך לחוג") והופ, לישון. איני זוכרת באיזה פורום הועלתה השאלה כמה זמן בממוצע הורים מבלים עם ילדיהם. התשובה היתה ארבע שעות ביום. בחינוך הביתי אני מנסה קודם כל למנוע את הנזק שגורם בית הספר. אחר כך אני עוזרת לילדים ללמוד, להתפתח. הידעת שמשרד החינוך דורש מתלמידי י"א לעשות עבודה על ספרי קריאה, כשאחד משלושת המומלצם הוא "על העיוורון" של סרמאגו. אם כבר זוועות, אמליץ לילדיי על "אלני" לניקולס גייג'. ילדיי ילמדו כל מה שירצו, תוך כדי פיקוח והכוונה שלי. הם לא ילמדו שטויות, לא יצטרכו להקשיח עורם כדי לשרוד וכשיגיו לגיל, יוכלו לעשות כל מה שיבחרו.

מנסה למנוע נזק

ע"י גרימת נזק? אחריות עצומה, את לא חושבת? (אני מתעלמת מההערה המופרכת ש"בית הספר גורם נזק. לא לכל הילדים. אבל לרובם").

צימעס

New member
"ע"י גרימת נזק"???

את שוב מאשימה אותנו בנזק מכוון לילדינו? הפסיקי, בבקשה.

צימעס, מניעת סביבה חברתית רחבה

הדומה במרקם שלה לסביבה שייחיו בה כמבוגרים, היא פגיעה בהכנתם לבגרות ובפיתוח יכולות התמודדות רחבות. כן, זו פגיעה ונראה לי שלא להכיר בה זו היתממות, שמשרתת מק-סי-מום תגובה רגשית של הורים לטראומות הילדות שלהם ממערכת החינוך. ליווי ילדים בתהליך ההתבגרות שלהם הוא השקעה עצומה שגם אני וגם את איננו פטורים ממנה, אולם אני לא רואה בהחלטה להוריד פרמטר חשוב כל כך כמו ההתמודדות עם ציר ה"אני בחברה" ופיתוח יכולות לימוד והתפתחות בתוך ה"רעש" של הסביבה החברתית והחינוכית-ממוסדת, החלטה ערכית או מוסרית. כפי שציינתי כאן אינספור פעמים, the proof is in the pooding - בהשתלבות ויכולת ההתמדה במסגרות, של בוגרי השיטה. על פי כל מה שקראתי בעניין עד כה, התוצאות בפרמטר הזה עלובות כל כך, שהמחקרים "מטעם" לא בודקים אותן. כי זה גול עצמי. אין לי ספק שאת נותנת חינוך נפלא ואיכותי לילדייך, אבל זה לא מספיק כדי להכין אותם לחיים.

צימעס

New member
ילדי מקבלים חינוך וחברה מצוינים,

בהתאם לצרכיהם. ואם את מחפשת לבחון אותי - בואי נסתכל על ה pudding שלי בהמשך חיינו.

1אילת2

New member
בית הספר אינו דומה לסביבה

שחיים בה מבוגרים. בית הספר הוא הומוגני ולו משימה בלתי אפשרית: ללמד חומר קבוע מראש ומוצנח מלמעלה על ידי מורה אחת, לשלושים עד ארבעים ילדים, ברמות שונות, בסביבה לא אידיאלית. השתלבות ויכולת התמדה במסגרות הנלמדת בבית הספר מתאימה למקום אחד: בית הספר. אין לה השלכות על ה"חיים האמיתיים".

Kalla

New member
מדהים!

לפעמים נדמה לי שאנחנו לא חיים על אותה פלנטה, שלא לדבר על אותו יקום. אבל זה מה שהופך את החיים (ואת הדיונים פה) למעניינים יותר.

לורליי43

New member
ואותי מעניין, לאיזה שוק עבודה

פונה אדם, שכישוריו המקצועיים הם פועל יוצא מהתאור הזה- "השתלבות ויכולת התמדה במסגרות הנלמדת בבית הספר מתאימה למקום אחד: בית הספר. אין לה השלכות על ה"חיים האמיתיים"."

Kalla

New member
לא מתיימרת לדעת.

אבל אני נותנת להורי החינוך הביתי את הקרדיט שהם יודעים מה הם עושים ואם הם בחרו בשיטת חינוך זו, בלי קשר למה שאני אישית חושבת עליה, כנראה שבגישה שלהם, עם הילדים שלהם, הם משיגים את המטרה שהם הציבו לעצמם, אולי בהצלחה לא פחותה ממה שזו שאני משיגה בדרך שלי, ואולי אף גבוהה יותר. אך להגיד שאני מסוגלת לראות את הדברים מנקודת מבטם? להיכנס לנעליים שלהם? להבין למה הם רואים כך את הדברים? ממש ממש לא מתיימרת ולא מסוגלת, לא על סמך הניסיון שלי ושל הסובבים אותי ולא על סמך הגיון. אבל כולנו בני אדם וכולנו מוגבלים, וכל אחד רואה את הדברים מנקודת מבטו. זה לא אומר שהם טועים, או אני טועה או שבכלל מישהו מאיתנו צודק או טועה. זה אומר שאנחנו אנשים שונים ושלכל אחד מתאים כנראה משהו אחר.

לורליי43

New member
זה לא ממש עונה על התהייה של../images/Emo13.gif

אני תהיתי, באיזה מקום עבודה לא צריך לדעת להשתלב ולעבוד במסגרת- כפי שהיא משתקפת מתקופת הלימוד בבית הספר. כמו שגם את כתבת- שיטת הלימוד היום יחסית מאוד רב גונית- יש פרונטלית, ויש בקבוצות, יש בכיתה ויש עבודה עצמית בבית. יש שינון ויש איסוף חומר. יש לימוד בעבודה בחוץ (גיחות לימי שדה), או פרוייקטים. יש עבודה במסגרת מחויבות אישית- שבה משתלבים במסגרות שונות ועובדים בהן בהתנדבות. נראה לי שהצימצום בא דווקא מכיוון הלמידה בבית.

Kalla

New member
גם לא על שלי ../images/Emo8.gif

אבל כפי שהסברתי, פשוט אין לי תשובות. מה שחשוב הוא שלהם יהיו. אגב - לגבי שיטות לימוד, רק היום בני חזר עם חוויה ומשימה. חוויה - בשיעור ספרות כל פעם ילד אחר בחר משל בתאום עם המורה ואח"כ צייר אותו על הלוח והילדים היו צריכים לנחש את המשל. משימה משיעור הסטוריה - להביא כמה תמונות של בני משפחה מדורות קודמים ועל כל אחד למצוא מאורעות הסטוריים שהתרחשו בתקופתו. במקרה לדודה שלי יש אילן יוחסין מושקע מאוד שהיא הכינה, כולל סיפורים ויומנים אותנטיים של בני המשפחה מתקופות שונות, ואני כבר מחכה בקוצר סבלנות להתענג על העניין ביחד עם דן (כבר עיינתי בזה פעם מזמן אך זה כל כך מרתק שאשמח לעשות זאת שוב).

צימעס

New member
כאן אנחנו מסכימות

אני מרגישה שנקודות המבט שלנו כ"כ שונות, שאנחנו כמו מדברות בשפות שונות.

בי"ס הומוגני? אמירה מנותקת מהמציאות

בי"ס הומוגני זה בי"ס פתוח, דמוקרטי, אנטרופוסופי ושאר מרעין בישין. איפה מצאת בארץ בי"ס ממלכתי הומוגני (חוץ מיישובים מאוד קטנים)? בתיספר הם אזוריים: כל מי שגר באיזור X מנווט לאותו בי"ס. אבל אל תתני לעובדות או למציאות לבלבל אותך. יחי ההזיה ההורית והזמן שמשמש כמשרתה הנאמן: כשהילדים ישלמו עליה את החשבון, הם כבר לא יזכרו למה.

1אילת2

New member
תסבירי לי. באמת לא הבנתי.

כשהמורה דורשת מילד דיסלקט (גן, היא יודעת את זה) לקרוא בקול בכיתה, זה עלול לגרום נזק. כשבשרותים מציעים לי חשיש, זה גורם נזק. כשמורה צועקת על ילד שהוא מטומטם, זה עלול לגרום נזק. כשמספר ילדים מרביצים (או זורקים אבנים. לא באמת משנה) לילד אחר. זה גורם נזק. אם אף אחת מהתופעות לא קיימות בבית הספר של בנך (אשרייך). (ואני לא מאמינה לזה).

ושאמא ב"חינוך ביתי" משחררת ADHD

מהחובה להתמודד עם דרישות מערכתיות, זה לא פוגע מייד אלא לאורך שנים. את מביאה אגב דוגמאות קיצוניות ותלושות. נסי בלי דמגוגיה, please.

1אילת2

New member
כל הדוגמאות היו בבתי הספר שלי.

לא שמועות. קרו לי, או מקרים שראיתי. שלושה בתי ספר. 1980-1983. לגבי בתי הספר היום: אני שומעת משכנים. אני קוראת בפורומים השונים. זה מספיק לי. זו לא דמגוגיה. זה מה שקורה בבתי הספר. אפשר לומר שזו לא נורא ואפשר לחיות עם זה. אםשר להתעלם ולומר שזה לא קורה. אבל לקרוא לזה דמגוגיה...נו.

לורליי43

New member
בין 1983 והיום עברו 21 שנה

ההבדל הגדול הוא, שהיום ההורים מודעים ומעורבים, והילדים מודעים לזכויות שלהם. מורה שתקרא לילד מטומטם- תחטוף היום על הראש בכזו צורה, שהיא לא תדע מה קרה לה. כנ"ל לגבי הגישה לילדים עם לקות למידה. עם חשיש בשרותים לא נתקלתי (לא אז ולא היום). ברור שיש בממוצע מקרים פחות סימפטים, אבל, אם אני דואגת לגור בסביבה טובה שיש בה אנשים איכותיים- זה משתקף גם בבית הספר. לפני שהגדולה עלתה לכיתה א', עברנו לאזור אחר בעיר שבו מצאתי שבתי הספר מתאימים לי. מישהו אחר היה מגיע למסקנה אחרת, לא היה עובר לגור במקום אחר אלא מרים ידיים כביכול הכל גהנום ומשאיר את ילדיו בחינוך בייתי.

ובחינוך ביתי

יש הורים שמתעללים, למשל, חו"ח, מינית בילדיהם ויש שמתעללים פיזית או נפשית. יש גם הזנחה סמויה או גלויה, הטלת כובד ציפיות ההורים על הילדים שגורמת לעיוותים בנפש, וכיו"ב. ובכל זאת אין כאן שימוש בדמגוגיה רדודה של הפחדה ודמוניזציה של הבית והמשפחה כדי לשלול את החינוך הביתי. פשוט כי יש כמה סיבות מוצקות שהופכות אותו למזיק בפועל, נזק מתמשך, להשתלבות הילדים בעולם הזה. אין צורך בנימוקי סרק. ההזיה ההורית הזו ע"ח טובת הילדים....

1אילת2

New member
אה, אבל אחוז ההורים המתעללים

בחינוך ביתי צריך להיות שווה לאחוז ההורים ההורים המתעללים אשר ילדם הולך לבית הספר, לא? כלומר, לילדי בית הספר ולילדי החינוך הביתי יש אותו סיכוי לסבול מהתעללות מהוריהם, בחוגים ובמגרש המשחקים אחר הצהרים. אבל לילדי בית הספר יש הזדמנות נוספת להתעללות- בבית הספר. >כן, כן. דמגוגיה זולה. אני יודעת. הודעתך כ"כ מופרכת שלא היתה לי ברירה<

למעלה