מאמר מ"הארץ"

Kalla

New member
ראשית, זה אף פעם לא כולם.

אך חסרים כאן המון נתונים. למשל, מה אחוז מילדי החינוך הביתי שם הולכים לקולג'? ברור שאלה מהם שכבר מגיעים להשכלה גבוהה, היו בעלי מוטיבציה מלכתחילה, ממשפחות משכילות וכו'. השאלה מה קורה עם כל השאר. האם יש נתונים השוואתיים לגבי אחוז המגיעים לקולג' מכלל הלומדים בבתי ספר לעומת כלל הלומדים בחינוך ביתי? האם המצב בישראל דומה לזה שבארה"ב? וכו'... מה תפקיד המצב הסוציו-אקונומי (כי לרוב כדי לרכוש השכלה ממש רחבה בחינוך ביתי יש צורך במורים פרטיים שונים, עזרי לימוד וכו')? יש אינסוף שאלות שיש לענות עליהן לפני שבכלל מתייחסים ברצינות למחקר כזה, ואני כעקרון בכלל לא חסידה של מחקרים כאלה. לרוב הם מגמתיים, סותרים זה את זה, אף פעם לא מדויקים או אוביקטיביים. לי לא נראה הגיוני שילד נורמלי, ללא בעיות מיוחדות בתחום החברתי ו/או הלימודי ו/או בריאותי יתחנך בבית. אני רואה את הבן שלי ואני יודעת שהוא היה משתגע מזה. בקיצור - שיהיה לבריאות, אך לא בבית ספרי.

נורית מ.

New member
תשובות לשאלות ששאלת אפשר

למצוא בקישור הזה. זהו דף שמרכז קישורים להרבה מחקרים בנושא החינוך הביתי. לגבי ההנחה שלך שההשכלה של ההורים היא זו שמשפיעה על עתידם האקדמאי של ילדי החינוך הביתי אני מצרפת את הקישור הבא. לא קראתי את המאמר אבל אני מצטטת את הסיכום שנכתב עליו מתוך האתא שקישרתי אליו קודם: "ריי חקר מגוון של מאפיינים אקדמיים וחברתיים אצל 5,402 ילדי חינוך ביתי. הוא מצא שבמבחנים ארציים הם היו בממוצע באחוזון ה-85, ושהציונים היו גבוהים יותר אצל ילדים שלמדו בחינוך ביתי שנתיים או יותר. ריי מצא שרמת ההשכלה של ההורים בחינוך ביתי אינה גורמת להבדלים משמעותיים בהישגי הילדים. לעומת זאת, בבי"ס ילדים להורים פחות משכילים מקבלים ציונים נמוכים יותר בממוצע. כמו כן, ההבדלים בין ההישגים של בני מיעוטים לבין אלה של לבנים אינם משמעותיים במשפחות חינוך ביתי, בעוד שבבי"ס יש הבדלים של 10% ויותר. גם לרמת ההכנסות של המשפחה אין השפעה על הישגי הילדים בחינוך ביתי, בעוד שבבי"ס יש קשר ברור בין רמת הכנסה להישגים לימודיים. המסקנה העולה מגילויים אלה היא שחינוך ביתי עשוי להועיל במיוחד דווקא במשפחות משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות."

Kalla

New member
נו, באמת.

מדובר על מחקר על כמה אלפים בודדים מתוך יותר ממיליון תלמידים. שום מחקר כזה או אחר (וכפי שאמרתי, אני בכלל לא נוטה להתייחס ברצינות למחקרים מגמתיים) לא ישכנע אותי שילדים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך שלמדו בבית למדו מהאוויר ורכשו ידע והשכלה ממקורות שלא היו בידיהם. עם כל הכבוד, זה נראה לי מופרך לחלוטין. באמת - לשום דבר אין השפעה בבית אבל יש בבית ספר: לרמת ההכנסה, לרמת ההשכלה של ההורים. שיספרו את זה למישהו אחר כי אני לא נולדתי אתמול.

נורית מ.

New member
"נו באמת"?

את ביקשת נתונים סטטיסטיים. זה מה שהיה לי בשליפה מהירה מהזיכרון. האם קביעתך כי המחקר הוא מגמתי היא בעקבות קריאתו? (אם כן אני מורידה בפנייך את הכובע. זה היה ממש מהיר).

Kalla

New member
כפי שציינתי מראש (את מוזמנת לבדוק)

אני לא חושבת שמחקרים מהסוג הזה אמינים (כולל מחקרי הנקה בעד ונגד, ברית מילה בעד ונגד, שוקולד בעד ונגד, חיסונים כן או לא וכו'). הצצתי במחקר וראיתי שמדובר בכ-5000 ילדים מכ-1000 משפחות בלבד שעליהם עשו את המחקר, כאשר מספר הילדים בחינוך ביתי הוא יותר ממיליון. מראש, יכול להיות שאלה שהשתתפו במחקר הם אוכלוסייה מסוג מסוים. אבל לא צריך לקרוא את המחקר כדי להבין שהמסקנות שהבאת מופרכות בעליל. אם החוקרים רוצים שהמחקרים לפחות ייראו אמינים שלא יכתבו דברים שאין להם ולא יכולה להיות להם אחיזה במציאות. כל הילדים בחינוך ביתי הם הומוגניים לגמרי, לא משנה מה רמת משכלם, השכלת ההורים ומעמדם הסוציו-אקונומי? לעומת זאת אצל ילדים שלומדים בבית ספר כל הגורמים האלה משפיעים? את רוצה להאמין בזה? בבקשה, אין בעיה, אך אל תצפי מאנשים אחרים להאמין בכך גם. וסליחה אם התגובה שלי נראית חריפה - זה לא מכוון כלפיך ואני יודעת שרק ניסית להביא נתונים על פי בקשתי. פשוט נמאס כבר מהמחקרים המטופשים והמגמתיים האלה, שכל כך פופולריים עכשיו בכל התחומים ולרוב גם מגיעים למסקנות הפוכות זו לזו.

נורית מ.

New member
"לא צריך לקרוא את המחקר

כדי להבין שהמסקנות שהבאת מופרכות בעליל". יכול להיות שהן באמת מופרכות בעליל (כאמור לא קראתי) אבל לדעתי כדי לטעון את זה בכזו נחרצות בהחלט צריך לקרוא אותו. את מתארת גישה מאוד מתמיהה. מה את פוסלת אוטומטית ובלי שום בדיקה כל מחקר שמפתיע וטוען לגילויים חדשים?

העניין במחקרים

שקודם כל חשוב לבדוק מי מימנו אותם... 5000 ילדים בעולם הזה הם אפילו לא מדגם ושאלות המחקר משפיעות על התשובות. אני מוכנה להסכים איתך בדבר אחד: יש מעט ילדים שלא משנה איזה חינוך מזיק הם יקבלו, הם יתפתחו טוב.

Kalla

New member
אני לא פוסלת אוטומטית כלום.

אני לא פוסלת הנקה. אני לא פוסלת חינוך ביתי עבור אחרים, שזה כנראה יותר מתאים להם. אני פוסלת מחקרים לא אמינים, זה הכל. וכשפסלתי הסתמכתי על המסקנות שאת בעצמך רשמת. אם תגידי לי עכשיו שאלה לא היו מסקנות המחקר אלא סתם ממצאים שהחלטת לרשום, אקרא את המחקר. אך אם אלה המסקנות שרשומות בתוך המחקר אני מראש אומרת לך שחבל לי לבזבז את זמני על קריאתו.

צימעס

New member
מופרך כי *את* לא יכולה להעלות בדעתך

צידוקים? אפילו אני לא כ"כ בטוחה בעצמי ובידיעותי.

Kalla

New member
תראי, אני מוכנה להאמין בהרבה דברים.

אני בהחלט מוכנה להאמין שיש הצלחות נפלאות בחינוך ביתי, גם אם זו לא שיטה שהייתי בוחרת בה, ואני לא צריכה אפילו מחקרים שיוכיחו לי זאת. אבל שוב - יש דברים שהם בפירוש לא אמינים לכל אדם בר דעת, כמו למשל שלסביבה שבה הילד גדל אין שום השפעה על השגי הילדים. את רוצה להגיד לי בשיא הכנות שאת מאמינה בזה בעצמך? זה מזכיר לי את המחקר האמין על הקשר בין חיסונים לאוטיזם, שנסתר אחר כך עם מחקר אמין נוסף, שגם הוא בתורו עוד ייסתר, סביר להניח, על ידי המחקר הבא וחוזר חלילה.

תסכימי איתי שזה מפוקפק

שרמת השכלה של הורים כן מייצרת ציונים נמוכים בבי"ס (שם הם לומדים אצל מורים משכילים) ולא מייצרת ציונים נמוכים (אולי אפילו גבוהים מאוד) אצל ילדים שלומדים רק מהוריהם... "איך לשקר עם סטטיסטיקה". גאוני.

נורית מ.

New member
הילדים בחינוך ביתי לא לומדים

"רק מהוריהם" אלא "גם". אני מניחה שההשכלה של ההורים, ומצבם הסוציאואקונומי וצבע עורם של הילדים פשוט מובילים ליחס שונה מצד המורים וזה מה ש"מייצר" את הציונים הנמוכים. יכול להיות שבבית ילדים לא "זוכים" לאפליה הזו ומכן ההבדל.

צימעס

New member
למה מפוקפק?

כמו ששאלתי את קאלה - את לא מעלה בדעתך הסבר לכזו תופעה, ולכן זה שקר? בואי נשחק במשחק "הבא הסברים אפשריים לתופעה". אני בטוחה שתצליחי.

נורית מ.

New member
אגב איך את מסבירה את זה

שבנות זוכות לציונים נמוכים יותר מבנים במקצועות מסויימים בבית הספר למרות שהן לומדות עם אותה המורה שמלמדת את הבנים? זה כנראה לא 'מי' מלמד אלא 'איך' הוא מתייחס לאדם שמולו.

ההתייחסות היא מגדרית

את מערבבת נושאים, לגמרי. את ההתמודדות עם אפלייה על בסיס מגדר הם (גם אצל המודעות יותר בינינו) לומדים בבית, בחצר, בטלויזיה - ובלי הכנה זה פשוט ירמוס אותן בהמשך החיים. כל חינוך דורש תמיכה הורית מסיבית. את מציעה להשמיט את החינוך ולהשאר רק עם תמיכה הורית מסיבית?

Kalla

New member
טוב, קראתי את המחקר.

זה לא הוסיף ו אמינות. והחוקר, כצפוי, ממש אובייקטיבי: DR. BRIAN D. RAY is president of the National Home Education Research Institute. באמת מפתיע.

Kalla

New member
ואפילו לא מצוין בו

איך אספו את המידע לגבי תלמידי בית הספר. איך בדיוק את מצפה שזה ייראה אמין?

../images/Emo6.gif

למדתי במשך השנים לרדת מיד לקרדיטציה של החוקר/ת ולמקורות המימון

קישור למאמר המקורי

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=469761&contrassID=2&subContrassID=13&sbSubContrassID=0

למעלה