למי שצריך תזכורת

shay or eli

New member
ובקשר לעבודה והגמלאים

אני מבין שהמצע הכלכלי-חברתי שלהם היה בעיקר הצגה. זאת הסיבה שהתחלתי את הכיוון הזה של הדיון.

אשרת

New member
תשובה.

קודם כל, הכסף שיש למדינה, חלק ממנה בא מאנשים שעובדים קשה. אתה יודע לא כולם פועלים שחורים, ותתפלא, גם לא כולם מנוצלים על ידי מעבידים רעי לב. המדינה צריכה לנהל את עניינה בצורה יעילה והגיונית, במיוחד כאשר מדובר בכספי משלם המיסים, שהיה יכול ללכת למשל בהשקעה בתשתית (ממתי זה בעלי ההון, היה נדמה לי שחלק מן התשתיות המדינה מפתחת), למשל. סתם דוגמה. המעסיקים, גם הפרטים --> כפופים לחוקי המדינה. אין ספק, חלק מהם בהחלט עוברים על החוק, וצריך לתפוס אותם ולהראות להם מהיכן הדג עושה את צרכיו, אבל בשביל זה המדינה צריכה לכפות את החוקים שלה עצמה, ושלא נשכח, שגם המדינה עצמה היא מעביד שמנצל ולא תמיד שומר על זכויות עובדיו, זכויות שכנראה בשבילם לא שווה להשבית את כל המשק, כי אותם עובדי מדינה לא שייכים לוועדים הגדולים אשר יכולים להועיל לפרץ. רוב החברה ? לא ידעתי שיש 51% מובטלים פה. תסביר לי בבקשה - כיצד אתה מגדיר עובד מנוצל? כיצד אתה יכול להעריך את שווי עבודתו של עובד כפיים , למשל. לצערך הרב, אתה זקוק למעסיקים, כי הם בסופו של דבר מפתחים פה את המקום, ומעסיקים עובדים. אם לא תעודד אותם, אתה יודע, הם יכולים ללכת למקום אחר, ואז .. מצד שני, זאת למעשה המטרה שלך :) להפוך אותנו למדינה קומוניסטית. בעלי ההון , כולם כולם, הם איכסי פיכסי, כולם גם מנצלים את העובדים. ברור , ברור. :) יש תחומים שהם מן סתם צריכים להשאר בידי המדינה, כמו למשל" צה"ל, המשטרה ובתי הסוהר למשל,וגם מערכת הבריאות ,ע קרונית צריכה להשאר ציבורית, אבל לאפשר גם מרפאות פרטיות ליד. חברת החשמל מחזיקה את כל המדינה באזור החלציים של הגברים, מאיימת על כל פיפס על הפסקת חמשל, השחיתות שם לא ממש קטנה. אבל מה אפכת לך- כל עוד זה ציבורי, כל עוד בעל ההון האיכסה פיכסה לא שם את ידיו המטונפות לעליו - אז זה בסדר.

gershon17

New member
למה זה מעשה נבלה?

אם בנק פרטי מחליט לוותר על כסף שלו - מה איכפת לך? זה עניין של בעלי המניות של הבנק, כי הם אלה שמוותרים על כסף פה. אף אחד אחר לא ניזוק מהסיפור.

אשרת

New member
כי זה בסופו של דבר זה בא על חשבון

העמלות שאני משלמת. בעלי המניות לא מפסידים כסף. הם לא כאלו טיפשים או כאלו פרייארים.

gershon17

New member
בודאי שבעלי מניות מפסידים כסף

לא חסרות שנים בהם בנקים בארץ לא חילקו דיבידנדים. גם היום לא כל הבנקים מחלקים דיבידנדים כל שנה. מה גם שהדו"חות הכספיים של הבנקים משפיעים ישירות על שווי המניות שלהם. העמלות שאת משלמת נתונות לתחרות - בנק לא יכול להעלות את העמלות ב-40% ולא לאבד לקוחות. מה גם שהמפקח על הבנקים מתערב בעמלות די חזק (רק השנה הונהגו המסלולים השונים של העמלות במקום עמלת השורה, וכל הבנקים מציעים אותם). גם המעבר מבנק לבנק הולך ונעשה פשוט (גם פה המפקח הועיל לאחרונה, אבל גם קודם המעבר לא היה מסובך במיוחד).

אשרת

New member
תגובה.

משום שיש לי חשבון בשני בנקים שונים, ואני מדי פעם מציצה לראות למשל מהי עמלת השורה שאני משלמת -- היא זהה. העמלה החודשית שאני משלמת - מעבר לעובדה שאני משלמת כסף עבור דברים שאני לא עושה בחשבון , שזאת שערוריה בפני עצמה - גם כן היא כמעט זהה. השורה התחתונה: הבנקים לא מפסידים בכל מקרה.

gershon17

New member
למה את עוד משלמת עמלת שורה?

תעברי למסלול בלי עמלות שורה. העמלה החודשית היא כמה, 10 שקלים? נדמה לי שזה המקסימום שבנק ישראל מרשה בחשבון פרטי או משהו דומה. אז זו העמלה עד שמתמקחים עם הבנק. אבל בינינו, בכמה כבר יורידו לך את העמלה הזו? מקסימום ב-10 שקלים בחודש. בשביל 120 שקל בשנה באמת לא שווה לעבור בנק - זה כסף קטן. התנאים המשמעותיים יותר הם בריביות של פקדונות, בריביות על מינוס ובדמי משמרת של ניירות ערך (אם תחליפי את הפק"מ שלך במק"מ, תרוויחי עוד כמה אחוזים בשנה בלי להסתכן כלל, לכן העמלה האחרונה חשובה). בסדר, בנקים לא מפסידים אף פעם. יותר מזה, הם תמיד מרוויחים בדיוק אותו הדבר. אם זה נכון, תשכחי מפקדונות ומחסכונות, תקני מניות של בנק דיסקונט ותשני בשקט. מה יש לך להפסיד? הרי בנקים לא מפסידים אף פעם.

gershon17

New member
אבל בצרפת, לעומת זאת

כל קיץ יש בעיות הספקת חשמל, ועוד זכור לכולנו האסון הגדול של קיץ 2003. שם חברת החשמל ממשלתית למהדרין. את חברת החשמל צריך לפרק לכמה חברות מתחרות ולהפריט גם כי השירות שלה מחפיר. בשבוע שעבר היו הפסקות חשמל יזומות. היו? היו. מישהו טרח לפרסם מראש איפה ומתי תהיה כל הפסקת חשמל יזומה? או לפחות על חצי מהפסקות החשמל היזומות? לא. למה? כי מונופול ממשלתי אף פעם לא מתעניין ברמת השירות שהוא נותן. כל מי שנאלץ לעמוד בתור באיזשהו משרד ממשלתי חווה את זה על בשרו. וכל אזרחי מדינת ישראל חוו את זה על בשרם בשבוע שעבר.

טשאפק

New member
מה עוד קרה ב 2003?

הפסקת חשמל של 9 שעות בכל רחבי איטליה, בחלקים ממנה להרבה יותר מזה. זו היתה הפסקת החשמל ההגדולה ביותר באיטליה משך 20 שנה. עוד ב 2003, הפסקת החשמל הגדולה בתולדות צפון אמריקה, ניתקה 50 מיליון איש מהזרם לשעות ארוכות. האיטלקים והאמריקנים ישבו בחשיכה והתנחמו בכך ששירותי החשמל מופרטים. כמה שנים קודם לכן, באמצע שנות התשעים, הפריטו את משק החשמל בקליפורניה, וחילקו אותו לכמה חברות מתחרות. התוצאות: ב 2000-2001 היו שם הפסקות חשמל יזומות נרחבות, וכמו כן עליית מחירים חדה. האם כל זה לא גורם לך להרהר, האמנם הפרטת החברה וחלוקתה היא צעד כה נבון? המקרה של צרפת מצביע על כך שגם בעלות ממשלתית איננה ערובה לכך שלא תהיינה תקלות. אבל הצטברות המקרים של הפרטות שגררו תקלות, הפסקות חשמל יזומות ועליות מחירים חדות, די משכנעת שגם הפרטה לא תבטיח זאת, ואפילו להיפך: בכמה מקרים היא החמירה את המצב.

gershon17

New member
ומה עם ידידינו האנגלים?

משק החשמל הופרט שם כבר בשנת 1990 (כאשר ההולכה הופרטה בשנת 2000). הנה דו"ח מעניין על תוצאות ההפרטה. שים לב לתרומה ממקום מאד מפתיע - איכות הסביבה. כן כן. אם יש משהו שקיץ 2003 הראה, זה שבעיות אספקת חשמל קורות בחברות פרטיות וגם בחברות ממשלתיות (ועוד בצרפת). הנסיון לתלות בעיות של אספקת חשמל בהפרטה (פרט למקרה של קליפורניה, שם באמת היתה הפרטה מטופשת) הוא לא סביר. אבל הנה, הסיפור על אנגליה. מעניין מאד, דווקא.

טשאפק

New member
אתם קופצים כאן וצועקים

"היתה הפסקת חשמל? להפריט! להפריט! להפריט!". אבל מתברר ש"בעיות אספקת חשמל קורות בחברות פרטיות וגם בחברות ממשלתיות". כך שלפחות תהיו הוגנים ותודו שפתרון הקסם לא ימנע בעיות באספקה בעתיד. לא דובר רק על קליפורניה. ניתנו דוגמאות לתקלות חמורות, חמורות בסדרי גודל יותר מכל תקלה שהיתה לחברת החשמל שלנו מאז שאני זוכר, בשלושה מקומות שבהם משק החשמל בידיים פרטיות: איטליה, צפון ארה"ב וחלק מקנדה, וקליפורניה. במקרה האחרון לא היתה תקלה חד-פעמית, אלא משבר מתמשך שגרם נזק כביר לכלכלה. השיפור באיכות הסביבה בבריטניה היה בעיקר כתוצאה מן המעבר לגז הטבעי, ואת זה אפשר לעשות גם בלי הפרטה. בצרפת ייצור החשמל, הממשלתי, הוא באנרגיית גרעין ברובו, והזיהום מינורי. אתה יכול להעלות סיבה עקרונית, מדוע בעלות פרטית תיטיב עם איכות הסביבה? ככלל, בעלות פרטית ופיצול גוף גדול ליחידות משנה אינם מטרות בפני עצמן. הסיבה לכך שזה עובד בהרבה מקרים, היא שמתאפשרת תחרות על כיסו על הצרכן וזו מעודדת יעילות, ונותנת לחברות פיד-בק מיידי על ביצועיהן, בתחומים מסוימים. בחשמל זה לא כל-כך קיים.

gershon17

New member
אני לא קופץ ולא צועק

ואני לא אומר שצריך להפריט את חברת החשמל בגלל הפסקות החשמל של השבוע שעבר. את חברת החשמל צריך להפריט בלי קשר, ויותר מזה - צריך לפתוח את השוק לתחרות. צריך לפתוח אותו לתחרות כי תחרות מועילה לצרכן (באנגליה השירות השתפר אחרי ההפרטה, והמחירים גם ירדו), וכולנו צרכנים.

חינוך זה לא רווחה,

אם כי אני מסכים שהקיצוץ בחינוך מטומטם. תקציב סל התרופות הועלה לאחר מאבק ציבורי שכלל לא היה אפשרי לפני שנתיים שלוש. קצבאות ילדים וזקנה נמצאים במגמת שיפור. שכר המינימום יעלה אחרי שנים של הקפאה. ואנחנו רק בתחילת הדרך. אני מקווה שיעבור חוק חברות כוח האדם כפי שהובטח ושתקציב החינוך יתוקן בשנה הבאה. כמובן, אווילות ההפרטה טרם אבדה מן העולם, ורעיונות עיוועים עולים מפעם לפעם. אבל יש כיום סיכוי הרבה יותר טוב לקרקע אותם בטרם יתפסו גובה. ובכל זאת, עוד לא ניצחנו במלחמה. בסך הכל הפסקנו "לשפר עמדות לאחור". השיח הציבורי השתנה. אם פרשן כלכלי שמרן כמו סבר פלוצקר מאשים את הפוליטיקאים ביצירת העוני, אז משהו השתנה פה.

אשרת

New member
וואו...

אז יש מישהו שמאשים את הפוליטיקאים, משום שזה די IN להאשים את הפולקטיאים במצב של העוני, במקום להאשים את מי שאחראי באמת - האנשים עצמם. יש אנשים שהם אכן מוכי גורל, וחובה מוסרית לעזור להם. יש אנשים, שיאכלו את מה שהם בישלו, ואם התורה חשובה להם יותר מילדיהם. אז בבקשה, שישלמו את המחיר. המדינה תעזור לאותם ילדים בצורה אחרת,ולא דרך קצבאות ילדים שהוכח שהם רק מגדילות את העוני

../images/Emo6.gif מתוסכלת

ממשיכה בשטנה שלה כנגד החרדים. תגידו למתוסכלת שזה כבר לא תופס כולם כבר הבינו שלא החרדים הם הבעיה אבל יש קומץ קטן של חבורת זבל שממשיך בגזענות שלו.

כן, כן.

נו, שוב אותה גישה שמרנית דוחה המאשימה את המסכן במסכנותו. מרבית החרדים לא בחרו להיות חרדים אלא חונכו לכך מילדותם. ולילדיהם בוודאי שלא ניתנה בחירה. מי שמרעיב ילד כדי לחנך את הוריו הוא מנוול. נקודה. השאר זה תירוצים. "המדינה תעזור לאותם ילדים בצורה אחרת" - כשזה יקרה נדבר. ובינתיים מה? שיתאפקו?

דבר יותר חמור

שהיא והחברים שלה לא מוכנים לקבל את העובדה שיש גם מגזרים אחרים בארץ אבל להם יש שיטה מוזרה כול מי שלא "הם" אז הם שונאים אותו ונלחמים בו.

למעלה