למי שייכת היצירה?

אבל היא כבר התקבלה

הבעיה האמיתית היא שהדיון הוא בכאילו. הרי שהמקרה של קפקא הוא מקרה חריג. אין לנו ספק או שאולי יש שאין בעיה לחשוף כתבים של סופר מת, באם הוא פרסם את יצירתו בחיים. הדיון הזה הוא נראה כחלק מהחטטנות האנושית. כך למשל, מכתביו של קפקא לאהובתו הם לא יצירה ספרותית ולי אין ספק כי הם מעולם לא כוונו להיות יצירה ספרותית. זה לא מנע מ"איתנו" לפרסם אותם ולקרוא אותם. זוהי חדירה מעבר לסביר לפרטיות. למשל, הספר הארכיבר עוסק במכתביו של אליוט לאהובתו - הוא פרסם שירה עוד בימי החייו, למיטב ידיעתי. האם זה מצדיק את החשיפה של מכתביו לאהובתו? זה כבר מעבר לשאלת הבעלות על היצירה כי לא מדובר ביצירה - לפחות לא במובן שאני רואה יצירה. בכל מקרה הכל חוזר לשאלת האחריות ונראה כי בעידן הנוכחי החשפנות היא המטרה, אולי בשל הניסיון להבין את הפסיכולוגיה של היצירה או כי נתנו דרור ליצר המציצנות שלנו ולטעמי זה אכן חוסר אחריות מצידו כצרכני היצירה.

Rivendell

New member
אבל בעצם, הספרות מבוססת במידה רבה

על יצר המציצנות של בני האדם. הרי ספר הוא בסה"כ דרך לגיטימית ומקובלת להכנס לתוך חייו של מישהו אחר, ולחטט בהם כמה שאנחנו רוצים
. אז נכון שכשמדובר באדם אמיתי - זה מרגיש ונראה אחרת. אם כי עדיין אפשר לטעון שמדובר ב"הבאת עוד יופי לעולם", ו"התוודעות לעולמו של הסופר", וטיעונים יפים כאלה. אבל בגדול, חטטנות היא מילת המפתח כאן, לדעתי. נכון שמכתבים הם לא בהכרח יצירה ספרותית, אבל כאן אנחנו גולשים כבר להגדרה של "מהי יצירה" ו"מהי ספרות".

guyon

New member
היצירה שייכת ל...

אם היצירה שייכת לעולם, ממילא היא שייכת גם ליוצר. כל אחד יראה בה משלו וייצור איתה דיאלוג שונה. במקרה של קפקא, כל עוד עמדו ברשותו, היו שייכים לו בלבד. אך מרגע שמקס ברוד פרסם אותם, הם יצאו לעולם ושייכים לעולם. אולי לא היה צריך מקס לפרסם אותם, אך מרגע שעשה זאת הוויכוח כבר לא רלוונטי. אני שמח שעשה זאת, וחושד שקפקא לא העז להשמיד ולא לפרסם ובעצם נתן לברוד להחליט בכך שאמר לו לשוף אותם. ניחוש שלי שסותר את העובדות וחס בסיס, אך כך אני מרגיש. תהנו...

היצירה שייכת לסופר

כשם שכל נכס שייך לבעליו ובמותו עובר בירושה ולא הופך להיות נחלת הכלל, גם היצירה שייכת לסופר ורק הוא צריך לקבוע את גורלו. זכות הציבור לדעת, היא אמירה יפה, אבל לא מעשית. המפרסם הוא שקובע מה לפרסם לפי האינטרסים שלו ולא שואל אף אחד.

KarinDi

New member
לדעתי

לאף אדם אין זכות לא לכבד בקשה מפורשת של אדם, גם אם לדעתו הבקשה מוטעית. אמנם יתכן שהעולם יפסיד יצירות מופת נהדרות, אבל רק ליוצר יש זכות להחליט על פירסום או על אי פרסום יצירתו. אם אדם לא משאיר הוראות מפורשות בנושא, אזי יש לשקול אם החומר באמת ראוי לפרסום. כמובן שיש הסכמה כללית שלאחר הפרסום, היצירה שייכת לעולם כולו ולכל אדם זכות לפרש אותה כראות עיניו.

למעלה