למה מתה המוסיקה?

זה דבר אחר

מצטער על הבלבול עם הזכר/נקבה. נכון, מסחריות זה לא מדד לאיכות, אף פעם גם לא היה אגב, ואכן יש דברים בשולי המינסטריים, ששווים האזנה, אפילו הרבה דברים ודברים מדהימים, העניין הוא, שאם בעבר, דברים כאלה, מכוח האיכות שלהם, היו עוברים מהשוליים היחסיים למרכז הבמה, שם הם היו מקבלים את הבמה ואת היכולת להתפתח. גם הביטלס ניגנו פעם במועדנים עשנים, ובמחסן של ההורים, אבל את הפריצה שלהם הם עשו תוך כדי המעבר למרכז הבמה, שם הם יכלו להתחכך באמנים אחרים, בקהלים שונים ולשפר את הצליל שלהם עד שלמות, תהליך דומה עברו הפינק פלוייד, ג´ימי הנדריקס הדורס וכל האחרים. התחושה שלי היא שבשנים האחרונות הממסד המוסיקאלי מצא דרך לעקר את פורצי הדרך, להשאיר אותם בשוליים עד שהם מתיאשים, או להביא אותם למרכז הבמה כך שהם מאבדים מאבדים את היצרתיות שלהם (זה אומנם נתון למחלוקת אבל לדעתי אפשר לראות סימנים לכך אצל בק), בעשרים השנים האחרונות היו המון להקות/יוצרים שהיו הבטחות גדולות ואו שהם נעלמו, או שהפכו למוצרי MTV (מי אמר U2 ולא קיבל), שלא לדבר על זה שהמוסיקה איבדה מהכוח שהיה בשנות ה 60 לשנות תפיסות עולם ומציאות. לא המוסיקה לא מתה, המאזינים לא מתו ולא התחלפו, הם רק מתרבים ודוגמאות לכך ניתן למצוא כאן, בפורום רוק מתקדם, בפורום מוסיקה אלטרנטיבית ובמקומות רבים ברחבי הרשת, גם יוצרים חדשים יש כל הזמן, הטענה שלי מעולם לא הייתה כנגד כל אלו, הטענה היא נגד הממסד, שלפני 35 שנים רצה לחנוק את המוסיקה באמצעות מעצרם של מיק ג´אגר, קית´ ריצ´רדס, גרייס סליק ושאר ענקי הדור, והיום מצא דרכים אחרות לעשות זאת, דרכים "נקיות" יותר, קלות יותר ובוטות הרבה פחות. ואגב, מאוד נהנתי לקרוא את מה שכתבת

Chocoholic

New member
"איכות"

זו הבעיה, לדעתי. כלומר, מה מוגדר כאיכותי ומה לא. אני חושב שהמונח "איכות" , בהקשר מוסיקלי, הוא נגזר מ"מוסיקה". הכוונה היא שטעם המוסיקה זה דבר אישי ומכאן נובע שגם האיכות זו הגדרה אישית. לי אישית קשה להגדיר מוסיקה בת ימינו כאיכותית (מכל סוג ומכל אומן) משום שאני לא מתחבר למוסיקה שנעשית היום ואני מעדיף את מה שנוצר לפני שלושה וארבעה עשורים, למרות שבזמן האחרון אני די פתוח לכל מה שקרוי "אלטרנטיבי" ואכן קיימים דברים טובים.

noosh

New member
זה לא רק בעשור האחרון

יכול מ-א-ו-ד להיות שאני טועה, אבל זה התחיל עם כניסת הפאנק בסוף שנות השבעים-תחילת שנות השמונים. כבר אז, להקות כמו ג´נסיס החליטו שאם הם לא ישנו את הסגנון לפי דעת הקהל - הן לא ישרדו. והן צדקו, לרוב. אפילו פינק פלויד שינו את הסגנון שלהם. נסו להקשיב ל-Learning To Fly (למרות שלדעתי כבר הקשבתם לו
) - המקצב הכי אייטיזי בעולם. גם יו טו וגם אר אי אם וגם בק ועוד רבים וטובים עשו את זה בתקופה האחרונה.. לעזאזל, סנטאנה עשה את זה!! אז מצד אחד - כן, הם מתפתחים ומתאימים את עצמם לדעת הקהל... מצד שני - האם הם מתאימים את עצמם לקהל שהלך איתם מהתחלה, או שהם מתאימים את עצמם לקהל היעד במטרה לתפוס עוד ועוד מעריצים? להקה, עד כמה שהיא צריכה להקשיב לרחשי הסביבה ולקלוט את ההתפתחויות, גם צריכה לשמור על הטעם האישי שלה, על הסגנון שלה ועל מה שהיא רוצה ליצור. ברגע שהיא מאבדת את עצמה למוֹדה - היא מאבדת את הטאץ´ האישי שלה. המוזיקה האלטרנטיבית, לה אין קהל מעריצים נרחב כמו ל"מוזיקה" הממסוחרת, היא המוזיקה שיוצריה מאמינים באמונה שלמה במה שהם עושים. דווקא חוסר הלחץ הזה, המעריצים המעטים אך הדבקים והמסורים, הם אלה שבזכותם המוזיקה נשארת נאמנה. הבעיה מתחילה כשלהקה כזאת מגיעה לאור הזרקורים. אז, היא עלולה להפוך למיינסטרימית וליצור בשביל הכסף, ולא בשביל המוזיקה. אני דווקא חושבת שהמוזיקה שלא במיינסטרים, היא המוזיקה הייחודית יותר. אולי זה לא היה ככה בסבנטיז, אבל זה ככה עכשיו. והממסד? כן, הממסד מוצא לו דרכים לחנוק את המוזיקה, אבל את המוזיקה אי אפשר לחנוק. המוזיקה תמיד תהיה שם, רק צריך לדעת לחפש, לא תמיד מתחת לפנס. ואולי עדיף שהיא לא תהיה מתחת לפנס, כדי שהיא לא תהפוך לממוסחרת. אולי עדיף שהיא תהיה בחושך, שם הממסד לא יוכל למצוא אותה ולחנוק אותה. אוף תראו מה אתם עושים לי עם השרשור הזה, אני כותבת יותר מדי!!

את לא טועה

ואת כותבת דברים מאוד חכמים, אז למה לקצר?. נכון, המוסיקה תמיד תיהיה שם, הבעיה שלי היא שכיבו את הפנס, ושמו במקומו זרקור ענק, שמרוב אור מסתיר את מה שחיפשתי. את דעתי על פינק פלוייד מאז 1983 כבר כתבתי פה ואנשים נעלבו, U2 כבר לא מעניינים אף אחד שיש לו טיפה השכלה מוסקאלית, וקרלוס סאנטנה, סאנטנה לדעתי חייב המון כסף לאנשים שיש להם עוזי, ומחזיקים את הילדים שלו אי שם בקולמביה, אחרת אני לא מצליח להבין מה שהוא עושה. מישהו שיכנע את כל אלה, ורבים אחרים כמותם, שבמקום לעשות משהו שימכר לא הרבה אבל במשך שנים, עדיף להם לעשות משהו שימכר עכשיו המון, אבל אף אחד לא יזכור בשנה הבאה, והם גם נשמעים ככה, המישהו הזה הוא תעשיית המוסיקה, שמבקום להלחם בממסד, הפכה לחלק מרכזי ממנו.

nute kram

New member
אמממ... אני חושב

שכל ה"בעיה" המוזיקלית של היום היא תופעה של "התקדמות" טכנולוגית והתקדמות בכלל. הכל בעצם התחיל בשנות ה-80 כשהמלחמה נהיתה יותר מלחמה, המין נהיה יותר הרפס (לימים איידס), המחשבים הפכו ל"חכמים יותר (וגרמו לכך שהרבה דברים יאבדו מהאנושיות שבהם, כמו מוזיקה למשל) והעולם נהיה יותר יקר. ובהדרגה העולם קיבל גם סטנדרטים שונים, ואומנים ולהקות מוכשרים ותמימים הלא הבל בכפם הפכו למסחריים בצורה חולנית. אבל לא רק המוזיקה הפכה למסחרית, הכל נהפך למסחרי: קולנוע, תאטרון, ספרים ועוד כל מיני. כל התופעות האלו גרמו לאנשים "לאבד" את שפיותם בגלל כל הכסף שהם הרוויחו פתאום, ובעולם שבו כסף נחשב, ויש מודעות גבוהה למחלות מין וסמים, אנשיפ לא ידעו מה לעשות עם כסף חןץ מלהרוויח עוד (החלום אמריקאי) כסףשאתו הם לא עשו כלום חוץ מלצרוך עוד ועוד ועוד, כמו כל אחד אחר בתקופה הזאת שלנו. ובהנוגע למוזיקה איכותית... אפ אתה לא מרוויח מזה כסף אז זה לא שווה כלום, כי מה אתה מרוויח מזה ככה. חוץ מזה שהמוזיקה אבדה הרבה מהרגש שבה, ומה שהיה מאפיין פעם מוזיקאים כמו רגש, כנות ואהבה אמיתית שהם האמינו בה, הפך לשמלץ מכני, משעמם ומעורר בחילה וזהו.

noosh

New member
אני לא חושבת שזו תעשיית המוזיקה

ששכנעה אותם שלמכור הרבה ומהר עדיף על פני למכור לאורך שנים, או בכלל שכנעה אותם שצריך למכור ולא ליצור. אני חושבת שזה אותו גורם שהפך את המוזיקה לתעשיה. אני חושבת שזה לא גורם אחד, אלה גורמים רבים. ההתפתחות הטכנולוגית שהביאה להתפתחות במדיה, שהביאה לפרסום נגיש, שהביאה ליצירת מודלים לחיקוי, שהביאו לצורך (דגש על צורך) להיות יפים, שהביאו לרעיון הטפשי כ"כ שבשביל לעשות מוזיקה צריך להראות טוב. הניכור והקור וההתעסקות הזאת של כל אחד בחיים שלו ובאינטרסים שלו, האגואיזם הזה, הרמיסה של החלשים... תקראו לזה דארוויניזם, אני קוראת לזה אגואיזם. כל אלה הביאו למצב בו במקום שלאנשים יהיה אכפת מהמלחמה, במקום שהם יצעקו מייק לאב נוט וור, הם פשוט מתעלמים ממנה, נותנים לאנשים לכלות זה את זה. כמובן שהכל כאן מוקצן ומוכלל נורא, עד כמה שאני שונאת הכללות. פעם מוזיקה הייתה אמנות. היום היא תעשיה. ובאשר למה שנכתב למעלה מעליי - הקולנוע מושפע מכך פחות לדעתי. אני לא יודעת למה, ת´אמת - אין לי מושג. אבל הקולנוע והתאטרון נשארו ותר איכותיים. אולי כי המוזיקה נהפכה לכ"כ נגישה, שפשוט שווה להשקיע בה כסף וליחצן אותה. החלום האמריקאי התחיל כבר בשנות ה-20 של המאה הקודמת, עם הווצרות הקפיטלזים הטהור (ואת זה אני סופסוף יודעת, היה לי על זה מבחן היום
). אז כמובן שערך הכסף עלה מאז לא במעט, אבל זה יותר מכסף. זה הצורך להיות מעל כולם. הצורך להיות נאהב, נערץ. לנצח. המוזיקה הפכה לשדה קרב של "אמנים". היא הפכה להיות כל מה שהיא נלחמה נגדו. אולי בעולם מנוכר כזה, שזקוק לכ"כ הרבה ריגושים מהירים, ההערצה גם כן צריכה להיות מהירה ורגעית. קל לאהוב משהו שטחי, נכון לאהוב משהו אמיתי. היום אנשים בוחרים בקל. זה ישתנה מתישהו, כי יום אחד אנשים יפקחו את העיניים. או שיום אחד אנחנו באמת נביא את המהפכה. אבל כל עוד המוזיקה חיה, גם אם זה בצל של הזרקור הכי גדול שיש, יהיו כאלה שזה יהיה חשוב להם למצוא אותה, והם ימצאו אותה.

niraf

New member
אבל אבל אבל אבל (הודעה חיובית)

יפה ונכון מה שכתבת, אבל זה לא רק ככה! אתם מדברים כאילו אין מוזיקה היום. אבל אתם יודעים שרק חלק קטן מאוד מעולם המוזיקה מאוכלס על ידי ג´ניפר לופז למיניהם (*מרגישה חלחלה*). לא ולא ולא! חוץ מהפופ והמוזיקה השחורה והניו מטאל שכולם זוועתיים יש גם מוזיקה טובה ואמיתית שבאמת נכלאת רוב הזמן תחת ההגדרה "מוזיקה אלטרנטיבית" (ע"ע רדיוהד, הסמאשינג פאמקינס ועוד). ויש בזה מוזיקה ניסיונית ומוזיקה שגם אם אינה חדשנית היא מוזיקה שנוצרה לשם האמנות והאהבה... רק צריך לחפש... ואפילו לא קשה מדי... תלכו לחנות הדיסקים הקרובה (אבל לא משהו כמו טאואר רקורדס...) תלכו לאוזן השלישית או משהו כזה. אפשר למצוא שם דברים מדהימים. גם בארץ נוצרת מוזיקה. גם עכשיו. ואנחנו לא חייבים (או שבעצם כן מבחינת הגדרת הפורום?) להתייחס רק לרוק. מה עם המוזיקה הקלאסית המודרנית שנוצרת כל הזמן (רק לכו לקונצרטים של הפילהרמונית בעשר דקות ראשונות.) ושלא לדבר על ג´אז .. אני לומדת במגמת מוזיקה בתיכון ובמקום שאני גרה יש המון קונצרטים ומופעים של נגנים צעירים בתחום המוזיקה הקלאסית, הג´אז והמוזיקה הקלה... רוב האנשים שאני מכירה מנגנים ואוהבים מוזיקה והמון גם יוצרים מוזיקה. זה הדור שגדל עכשיו. ויש כל כך הרבה להקות חדשות שלא מצליחות לפרוץ. אז איפה טמונה הבעיה? כנראה שעם חברות התקליטים ו"תעשיית" המוזיקה. הן הורסות את היצירתיות וגורמות למסחור. אבל זה לא אומר שאין מוזיקה ואין יוצרים. כל עוד יש אנשים שאוהבים מוזיקה, ויודעים ולומדים מוזיקה, הכל יהיה בסדר.

noosh

New member
נו נכון!

זה מה שאמרתי, יש מוזיקה טובה, רק צריך לחפש
גם אצלי יש המון המון אנשים שאוהבים מוזיקה טובה, ומנגנים.. ויש הרכבים והכל.. אפילו ארגנו במושבה ערב להקות מכל האיזור.... חחחחח... היה ממש מגניב! היו להקות טובות...!

למעלה