למה מתה המוסיקה?

למה מתה המוסיקה?

באתרו "מתקדם", מעלה אורי בריטמן, שאלה מאוד חשובה בתולדות המוסיקה של שנות העשרים: מי ירה ברוק המתקדם?, המאמר מציע פתרונות ברובם סוציולוגים הנוגעים לטבעו של אומן הפרוג ולקהל הפרוג, ולשינויים ששני קהלים אלו עברו במהלך שנות השיבעים, עד להעלמותו הכמעט מוחלט של הפרוג כזרם מרכזי בעשייה המוסיקאלית הפופלרית, ולהעלמותו המוחלטת ממרכז הבמה של המוסיקה (המיינסטרים במוסיקה). בעוד המאמר הוא מאוד מעניין ומביא פתרון מאתגר לבעיה שהוצגה בו, הייתי רוצה להרחיב את היריעה, לא רק הפרוג מת, יותר ויותר אני משתכנע שהמוסיקה עצמה, כדרך חיים ואומנות הולכת ונעלמת, נכון אלבומים נוצרים ונמכרים בהמוניהם, אבל נראה לי שהיום יותר ויותר אנשים קונים מוסיקה שתלווה מסיבות, תלווה הכנת שיעורים, או תשמש כרקע במשרד ולא כמשהוא, שדורש שקט והתרכזות. יכול להיות שאני זקן ומסקב ללמוד דברים חדשים, אבל נראה לי שגם אלבומים חדשים ומרגשים יוצאים פחות ופחות, אישית, האלבום הכי חדש שיש לי הוא מ 1982 בערך, בשנים האחרונות כל דבר טוב שמשעים לי נראה לי כמו חיקוי דהוי למשהוא ששמעתי פעם, במקרה הטוב, או כאוסף צלילים חסר קשר שנאסף יחד למלודיה משעממת במקרה הרע, ובכל אופן, דיפ פרפל, ג´פרסון אירפליין או הדורס זה לא!. אני יודע שעדיין נוצרים דברים טובים ומעניינים מידיי פעם, יש מי שיזכירו את בק ואת The Flaming Lips, ועוד רבים אחרים, אבל ביניינו, כמה יצירות מופת אמיתיות נוצרו בחמש עשרה השנים האחרונות?, כאלו שגורמות לכם ללחוץ play מיד שהדיסק נגמר, או מביאות אותכם לדמעות?, זה עניין אישי, אז אני מניח שיש כמה, אבל לבטח הרבה פחות. יתרה מכך, סגנונות מוסקליים שלמים נעלמים, כבר דיברנו על הפרוג, שאומנם חיי וקיים אבל בשוליים של היצרה, ומה על הבלוז רוק?, הפסייח, שקיים גם הוא בשוליים ההזוהים יותר של התעשיה?, את הרוק הכבד הטוב והישן של פעם החליפו רוצחי חתולי של טראש מאטל, ורעשנים של ניו מאטל, ועוד כל מיני שמות כאלו שכבר מזמן הפסקתי לעקוב אחריהם. ועל כן השאלה שלי, לאן לעזעזל נעלמה המוסיקה?, למה אנשים הפסיקו לשמוע, ואם אנשים לא הפסיקו לשמוע, כפי שאני חושד, מדוע התעשייה מתעלמת מהם, ומעדיפה את מה שקל ופשוט?

malolds

New member
MONEY MONEY MONEY

היום, מוזיקה זה עסק, זה לא אומנות או דרך חיים כמו של הלהקות עליהן אתה מדבר. אנשים היום קונים דיסקים, דיסקים שהיו שווים יותר לפנו שצרבו עליהם "מוזיקה", כל זמר/להקה שקיימים קיום הם רק עסקץ אין מה לעשות, הכסף מדבר. גם אז היה כסף בעסק אבל אז הייתה נשמה למוזיקה, היו תשוקה לנגן ולשיר. היום לזמרי צמרת, אלילי הילדים, יש כותבי שירים, יש אפקטים ופלייבקים שיסדרו להם את המוזיקה ויש מאפרים ומנתחים שיעשו אותך יפה. היום המוזיקה שטחית, וזה גם חינוך רע לילדים שרואים את הבריטניות/כריסטינות האלה ושניה אח"כ הולכות להקיא אחרי הפיצה... בקיצור, בשביל מוזיקה אמיתית, פתחו את הקופסא של התקליט הישן ושימו אותו על הפטיפון, גם עם הסריטות והקפיצות המתמשכות, זה נשמע הרבה יותר טוב מאשר כל דבר שיצא ב-20 שנה האחרונותץ

היא לא נעלמה

היא פשוט לא סמיינסטרים. יש 2,3 להקות מצוינות שהם כן במיינסטרים וכן עושות אלבומים מצוינים ביניהם: רדיוהד, dream theater. יש עוד להקות שלאחרונה הכרתי. להקות יחסית צעירות שעושות מוזיקה שמשתווה לענקים של פעם.. לגבי למה זה לא במיינסטרים... אין לי מושג!! זה מאוד מתסכל. אתה צריך לראות את התגובות בבי"ס שלי שאני שם ברדיו את the knife ואת התגובות ששמים טראנסים, או ברי סחרוף, או שתיהם ביחד! אני ממש לא מבין את זה.

Chocoholic

New member
המוסיקה לא מתה.

היא התמסחרה. נכון שעוד בשנות השישים היה קיים המונח, אבל לא בסדר גודל ובמונחים של היום (חוץ מזה שמוסיקה ממוסחרת עדיין נשמעה טוב אז, אבל זה לא העניין). זו תוצאה שלא מפליאה אותי. העולם כיום מונע בכסף. הרבה דברים ווירטואלים, כולם רוצים דברים טובים ועכשיו, לא אחר כך. לאף אחד אין סבלנות. בנוסף, הסגנון השתנה. תנסו לשלב מוסיקה קלאסית עם רוק - אולי רק בקונצרט ענק חד פעמי. להקליט אלבום כזה? זה יהיה כישלון. בטח לא מיינסטרים. לכל דבר טוב יש סוף, לצערנו. להקות מעטות מצליחות לשלב סיגנונות אהובים עלינו, וזה לא מספיק בשביל להחזיר עטרה ליושנה. ד"א לא קראתי את המאמר באתר המתקדם, אז סליחה מראש אם אני חוזר כאן על דברים שכתובים שם.

DrunkGoat

New member
כי הגראנג´ הרג אותה.

הגראנג´ לדעתי הוא סגירת מעגל ברוק. עכשיו צריך להתחיל הכל מהתחלה...

אהבתי

חדעתי הגראנג´, בניגוד למה שחלק מחברי הפורום חושבים, הוא דווקא שיבה לשורשרי הרוק, כמו שהפאנק היה תופעת נגד למשיכה של אמני הרוק המתקדם לקלאסי, ובריחתם משורשי הרוק של שנות החמישים והשישים, כך הגראנג´, היה תגובת נגד למתקתקות היתרה של שנות השמונים, ולזרם (אם אפשר לקרוא לזה ככה) המוסיקאלי ששלט בשנות השמונים: מין שלוב של יורו טראש, דיסקו ומתקתקות אמריקאית טיפוסית, הגראנג´ ביקש לתת בראש כמו שרוק אמור להיות, וכמו שמרבית הרוקרים רואים אותו. הגראנג´ נכשל, כמו שהפנק נכשל, משום שבניגוד לזרמים שקדמו להם, הם התבססו על "מה לא" הרבה פחות מ"מה כן", בנוסף, הגראנג´ נולד לעולם מהיר ומסחרי, בו לפני שלהקה הספיקה לבעוט בממסד בא הממסד מחבק אותה, מעניק לה מיליונים ובכך מסרס אותה הלכה למעשה. אגב, שלא תבינו אותי לא נכון, לכל אורך שנות השישים והשבעים נוצר זבל בכמויות מסחריות לרוב, וגם בשנות השמונים ואפילו התשיעים המשיכו להיות צדיקים שעשו מוסיקה מעולה, הטענה שלי היא נגד הממסד המוסיקאלי, שמעדיף את מה שקל לנהל ולהבין, על פני מה שטוב ואולי ישאר ליותר זמן. ומכאן גם נובעת השאלה שלי, כיצד קרה שהמיינסטרים זז, בהשראת תעשיית המוסיקה, מיצרת מוסיקה ליצרת רעש לוואי כזה, שאפשר לשים ברקע בלי לחשוב עליו

DrunkGoat

New member
לזה אין לי תשובה..

ואני לא חושב שלמישהו יש תשובה. ההשערה היחידה שאני מסוגל לחשוב עליה, היא שהטינאייג´ר של היום לא רוצה לצאת מהמסגרת או לבעוט בממסד. ואם הוא רוצה, יבואו וימכרו לו להקות כמו קורן או סליפנוט, עם ליריקס כמו "Fuck this world", והוא יחשוב שהוא "קול" ומורד, כשבעצם ה"ממסד" הוא זה שיוצר את המוסיקה שלכאורה היא נגדו. אני לא יודע האמת, הבאת כאן שאלה כבדה מאוד. למה הרוק מת? ככה זה. אין כבר חדוות יצירה. אי אפשר להפיל את זה על אף אחד. מה? הממשל לא נותן לאנשים לעשות מוסיקה? אמטיוי הורסים הכל? לא. פשוט אין דברים טובים ואקטואליים. ככה זה. אף אחד לא אשם. אולי באמת הגענו למצב בו הכל אופטימלי ולכולם נוח? אין במה למרוד? אין על מה לכתוב? אני לא חושב. אז מתי המוסיקה תחזור? כשמישהו יבוא ויצור משהו חדש, אבל משהו חדש באמת. היום (כמו שאמרת) כל מה שנוצר הוא חזרה על רעיונות קודמים, אמנים מנסים להסוות את זה שהם בעצם לא מחדשים כלום בזה שהם נותנים לזה כותרות חדשות. ולראייה, כל יום בערך יש ז´אנר חדש במטאל. ואני לא חושב שיש הרבה שבאמת מסוגלים להבדיל ביניהם... ובכל אחד מהם, החידוש, אם קיים, הוא באמת מזערי ושולי.

matanbu

New member
לי יש תשובה

וקוראים לזה ריקנות. לאפאחד אין במה למרוד כי לאפאחד לא אכפת. יהיה לא יהיה... מה זה משנה... יהיו אחרים שיעשו / לא יעשו... לכולם נוח ככה. לא לעשות כלום. לכתוב שירים שזה לא מביך לשיר (אם אתה כבר כותב את השירים שלך). תעשיית המוזיקה שמרוויחה הרבה - רוב האנשים לא באמת כותבים את החומר שלהם, לא באמת שרים בהופעות, מי יודע מי זה שם בפלייבק, והליווי גם הוא מוקלט מראש. לא עושים כלום. עולים על במה ועושים תנועות שלמדת בע"פ כל זה בניגוד לנגינה/שירה/כתיבה עם רגש. ריקנות ריקנות ריקנות. אולי אני היחידה שרואה ככה את העולם (כי גם אצלי זה ככה) אבל תראו שהיום זה כבר לא סקס סמים ורוקנרול. המיינסטרים הפך מסמים אלכוהול סקס לא בטוח לצורותיו להפרעות אכילה. הריקנות היא מבפנים, תרתי משמע. ולי גם אין "תקופה יותר טובה" להתפרק עליה. רק על שירים שמי ששר אותם כבר מת ואני לא הספקתי לראות את זה קורה. אני חושבת שאת ההרגשה הזו חולקים פה הרבה בפורום שלא עברו את גיל 25.

נכון, אבל

אתם מדברים כאילו אין להקות היום! דרים, רדיוהד. ועוד הרבה. לאחרונה שמעתי על להקות אחרות: spock´s beard , flower kings שזה פרוג שלא היה מבייש את ג´נסיס, וסולואים שלא היו מביישים את גילמור, ואפילו בלקמור (בייחוד את flower kings). זה קיים! זה רק לא במיינסטרים!

matanbu

New member
אבל זה ברור

גם בתקופות שכולם פה סוגדים להם (
) היה מוזיקה לא משו. וגם היום יש מוזיקה כן משהו. אבל המיינסטרים זה מה שמוכר. והמוזיקה הטובה של היום, לא רבים מכירים ובטח שאין הרבה שמתפרנסים ממנה, בגלל שהלייבלים לא מוכנים כלכך בקלות להוציא משהו שלא ימכור.

קיר קמט

New member
עניין די אישי.

המוזיקה לא מתה, ראשית דבר. המוזיקה פשוט עברה שינויים בהתאם לעולם. מה לעשות, העולם נהיה הרבה יותר מהיר, הרבה יותר טכני - גם המוזיקה. אני שומע מטאל מדי פעם , וחושב שקשה מאוד להגדיר את זה כאנטי-מוזיקה , או כמוזיקה שאפילו לא צריך לשבת ולהקשיב לה. (צריך להקשיב, צריך לפענח איכשהו מה הסולנים צורחים :) ) העולם נהיה טכני - המוזיקה נהייתה טכנית. כולנו ממהרים לאנשהו - גם המוזיקה ממהרת לאנשהו.

Grimble Grumble

New member
עד שימציאו את הגלגל מחדש

לדעתי הסיבה העיקרית שהיום לא יכולה לקום להקת רוק באמת גדולה (כמו לד זפ, דורס וכו) היא פשוט שללהקה כזאת לא יהיה שום קהל מעריצים... אה, נשמע מוזר נכון? תחשבו על זה ככה: מחר תקום להקה שמנגנת רוק קלאסי, עם שירים לא פחות טובים ואפילו יותר טובים מאלה של ריצ´י בלקמור ואיאן גילאן... כמה אנשים פה באמת יתנו לה את הסיכוי והכבוד שאנחנו נותנים לדיפ פרפל? לא הרבה! בקרב מעריצי הרוק (כמו רוב האנשים פה) יש הערצה ללהקות שהפכו למיתוס ואף אחד פה לא יודה לעולם שלהקה חדשה, אפילו אם היא תהיה הרבה יותר טובה מדיפ פרפל או לד זפ היא באמת טובה, ובטח שלא יתחילו לקנות אלבומים שלה... הדרך היחידה שבה הרוק יחזור לכותרות זה אם תקום להקה כמו הסקס פיסטולס או מישהו כמו צ´אק ברי ופשוט ימציאו את הגלגל מחדש... יתחילו סגנון חדש לחלוטין שאמנם בהתחלה לא ימשוך אליו את הדינוזאורים שאוהבים רק מה שיצא לפני הפאנק... אבל בסופו של דבר הצעירים שכן אוהבים מוסיקה טובה יגררו אחריהם את שאר מעריצי הרוק... דיברו פה על גראנג´, ועל זה בדיוק אני מדבר, סגנון חדש שישנה לחלוטין את חוקי המשחק בעולם הרוק... הגראנג´ אמנם בסופו של דבר לא החזיר את התהילה לרוק לזמן הארוך, אבל נתן תקווה למשך מספר שנים... בסופו של דבר יגיע האלביס הבא שכן יחזיר את הרוק לכותרות, ולא ל3 שנים אלא ל30...

קיר קמט

New member
יש כמה להקות כאלה.

תראה, הסטרוקס לא בדיוק עושים רוק קלאסי, אבל לדעתי הם עושים מוזיקה עם טעם של פעם , והם דווקא די פופולארים לדעתי. בכל מקרה, בימינו יהיה סופר-קשה לעשות חדירה ללהקה סטייל זפ ודומותיהן , כי זה עולם שונה לחלוטין , והאמת - דווקא טוב שכך.

DrunkGoat

New member
כן..

הסטרוקס פופלרים. אבל הם לא מחדשים כלום, ובגלל זה לא קם אחריהם גל מעריצים או להקות שמושפעות מהם..

hells bells

New member
עד לפני כ-10 שנים היתה להקה כזו.

קראו להם G.N.R ותגידו מה שתגידו הם עשו רוק משובח וברמה גבוהה ביותר! יוז יור אילוז´ן הוא פשוט מאסטרפיס,אני זוכר שכשהוא יצא לאור בדיוק הייתי בנפאל בין טראק לראפטינג ויצא לי לקנות את הקלטות המזוייפות בטאמל של קטמנדו,אני זוכר שהייתי פשוט המום,טחנתי אותם ימים שלמים בווקמן שלי. אין שום סיבה שבעולם שמחר בבוקר לא תצוץ לה איפה שהו עוד אחת ואפילו עוד 10 כמו גאנז דיפ או זפלין. ותחשבו על זה.

Grimble Grumble

New member
אני מדבר על להקה

שלא רק תחדש, אלא תהיה לה השפעה אדירה, ביטלמניה מודל המאה ה21... ולסטרוקס אין את זה...

אם כבר אנחנו מדברים על להקות חדשות

שמעתם פעם על להקה בשם The Music ? שמעתי משהו כמו 3 או 4 שירים שלהם, והם טובים. אפילו מאוד טובים. להקה "של פעם"- זמר (שנשמע מצויין), בסיסט, גיטריסט מגניב, ומתופף דיי נחמד.... ודווקא על הסטרוקס לא שמעתי....מאיפה הם צצו פתאום? ודרך אגב, אני Lucky Little Lady עם כינוי חדש....
אחד השירים שמתנגנים אצלי דיי הרבה בזמן האחרון.

למעלה