הסתיגויות מסוימות
אני כמוך, רואה בהשכלה פורמלית דבר חשוב. אם מישהו מתעניין מתלבט מה לעשות שהוא יהיה גדול אני כמובן ישאל אותו מה דעתו להשלים השכלה. הדגש ששמים בהלל על מילגות לימודים הינה תרומה אדירה לאלו שרוצים ללמוד ויש רבים כאלו. אולם אם מישהו יודע מה הוא רוצה לעשות שהוא יהיה גדול וזה איננו כולל השכלה אסור לדחוף אותו לכיוון הזה (זה גם לא יעזור). רבים מהמצליחנים הגדולים ומהמבריקים ביותר הם חסרי כל השכלה פורמלית. דוידי גילו שהקים את DSPG, בקושי סיים בגרות. זה לא הפריע לו למכור את החברה שהוא הקים במיליארד שש מאות דולר לאינטל. צבי ינאי, אינטלקטואל, גם חסר כל השכלה פורמלית. סופרים רבים חסרי כל השכלה פורמלית. פארדי, שעל שמו חוק פארדי בחשמל, היה בן של נפח והוא עצמו היה חסר כל השכלה פורמלית. אפשר להיות מתכנת מעולה גם ללא השכלה פורמלית. שאתה מסתכל כיום על בחור צעיר, אינך יכול לדעת אם מדובר באדם מבריק שיגיע רחוק בזכות כישורים יוצאי דופן שאין שום דרך לחזות אותם מראש או באדם שיחיה חיים רגילים כמו רוב האנשים. השכלה פורמלית הינה דרך "בטוחה יחסית" אשר איתה אפשר להגיע להשגים סטנדרטיים. אולם יש אנשים מבריקים שלימודים רק יעכבו אותם. אם אדם נחוש לגבי דרך מסוימת מי אנו שנדע מה טוב לו? אם מישהו רוצה לנסות את מזלו בחול, האם יש הצדקה להניע אותו מזה? ואולי בעוד 5 שנים נקבל פצצת אטום על הראש ואותו צעיר שהיגר לחול יחיה חיים נוחים וטובים בארצות הים? אני בהחלט ממליץ לכל אחד להשלים השכלה. מצד שני אני רחוק מלהיות נחרץ בקביעותי מה טוב לשני. יש אנשים שיכולים להצליח יפה אבל לימודים פורמלים זה לא בשבילם. ישנו אדם (אבשלום אליצור) שהגיע מבית חרדי כאשר הוא למד בחידר. ללא כל בגרות ושימוש בכישרון יוצא מהכלל הוא לבד, חקר נושאים החל מפסיכולוגיה והמשך במכניקת הקוונטים. רק לאחר שהוא פירסם ספרים בעצמו (בגיל 27) אישרו לו לעשות דוקטורט בפיסיקה בהנחיית פרופסור יקיר אהרונוב (פיסיקאי בעל מונטין בין לאומי) וזאת ללא בגרות, ללא תואר ראשון וללא תואר שני. אם הוא היה מנסה במסלול הפורמלי הרגיל, כנראה שהוא לא היה מגיע לכלום ובטח שלא בגיל 27. אתה כמובן תגיד לי, כמה אנשים כאלו יש? הנקודה הינה שאתה אף פעם לא יכול לדעת אם הצעיר שעומד מולך לא יצליח בעוד כמה שנים כמו דוידי גילו. לכן אסור אף פעם להיות כזה נחרץ