לחץ דם

octopussyisback

New member
אפשר לשלב יותר לימון

בסלטים, תבשילים, מאפים - מיץ הלימון נותן טעם שמייתר לטעמי את המלח, וכשמתרגלים אליו המלח ממש אינו חסר.

mikedoron02

New member
ומה עם המקרה ההפוך ?

לחץ הדם שלי נמוך מהנורמה ברמה שמונעת ממני פעמים רבות לתרום דם. אני רץ פעמיים בשבוע 12.5 ק"מ בשעה של ריצה כך שאני מרגיש מצויין ואין לי עייפות.
האם תת לחץ דם לא בריא כמו עודף לחץ דם ? האם כדאי לי להעלות את מינון הנתרן ? כיום יש לא מעט ימים בשבוע שאני מחסל שקית של גרעינים שחורים (400 גרם) עם שקית של ביסלי בצל , האם במקרה שלי זה לא מומלץ ?

Gidi Shemer

New member
בדרך כלל לחץ דם נמוך הוא בעייתי רק כשיש

סימפטומים בעייתים, כמו טשטוש.

לא הייתי ממליץ להעלות רמת נתרן, אלא להיבדק אצל הרופא. העניין הוא שעשויות להיות סיבות שונות ללחץ דם נמוך, לפעמים בעייתיות ולפעמים בכלל לא, ואז כל מה שצריך זה להיות במעקב מסויים ותו לא.

לשתות הרבה מים (עם מלחים) לא יזיק בכלל.

בגדול, לחץ דם גבוה הוא הרבה יותר מסוכן בטווח הארוך. במקרה של נמוך, צריך לבדוק כדי לוודא שלא מדובר במשהו בעייתי באמת.

ימימה

New member
קיבלתי לאחרונה תוצאות בדיקת דם

ויש שם מדד שנקרא NA-SODIUM שבהסבר שלו כתוב שהוא מעיד על רמת הנתרן. אצלי המדד עומד על 138 כשטווח הנורמה הוא 136-146. מה זה באמת אומר?
יש לי לחץ דם נמוך אבל בטווח הנורמלי ואני אוכלת הרבה מלח באוכל הביתי, וגם לא חוסכת בחמוצים וזיתים, אם כי יוצא לי ממש מעט לאכול אוכל מעובד אחר. אז גם אני שואלת - מעבר לדאגה לבני משפחתי שאוכלים את האוכל שאני מבשלת (+גבנ"צ ופסטרמה וכד'
) ואולי הנתונים שלהם אחרים - אני עדיין צריכה לדאוג כל פעם שאני מחסלת ברצף חצי קופסת מלפפון חמוץ
?

gs1234

New member
אני רואה שלא ענו לך...

התשובה הכמותית היחידה היא: "כפית אחת של מלח שולחן זו כבר חריגה של מעל 50% מהכמות המקסימלית המומלצת ביום של נתרן."

אבל כפית אחת כזו היא כפית מדידה של 15 מ"ל, שמכילה פי 1.5 מכפית מטבח רגילה.

וחוץ מזה אף אחד לא אוכל כפית מלח ביום באוכל ביתי. אם אני מכין סיר אורז עם כוס אורז ושתי כוסות מים, אז אני מוסיף בערך חצי כפית מלח. אם אני מכין סלט גדול, אני מפזר עליו קצת מלח "בנדיבות", אבל כל סועד מקבל רק כמה גרגרים. ייתכנו ימים שבהם כמות הנתרן היומית תעבור את הכמות המומלצת, אבל ברוב הימים הכמות תהיה מתחת לכמות הזו.

אנשים שצורכים כמויות גדולות של מלח בדרך כלל אוכלים בכל יום מזון מעובד שיש בו הרבה מלח, כמו גבינה צהובה, נקניקים, נקניקיות, חטיף צ'יפס וחטיפים דומים. מזון ביתי אפשר להמליח "בנדיבות" ולא לעבור את רמת הנתרן המותרת.

ladybug6

New member
זה העניין, שאנשים שאומרים שהם שמים חצי

כפית מלח על כוס אורז נראים לי מוזרים. אני שמה לפחות כפית או כפית וחצי. וזה לא שזה יוצא מלוח באופן מיוחד..
נכון שאני גם לא אוכלת את כל האורז לבד, אבל גם במאכלים אחרים יש כמות "רגילה" של מלח (רגילה לאנשים שלא מפחיתים במלח) וזה מצטבר.
השאלה היא בעצם, אם אין בעיה של לחץ דם, מה הבעיה בצריכת נתרן מבישול ביתי, גם אם מעל הרמה המומלצת ליום? גידי כתב על זה משהו למעלה אבל בלי לפרט..

ladybug6

New member
בעצם, כשאני אומרת כוס אורז,

אני מתכוונת לספל גדול, כמו שאני משתמשת בבית.
אם אני מתייחסת לכוס מדידה של 250 מ"ל, אולי חצי כפית באמת מספיקה.

Rock Solid

New member
אני פעם הייתי שם כפית מלח

על כל כוס, אבל החלטתי להפחית אז הורדתי את הכמויות בהדרגה - קודם ל-3/4 ואח"כ 1/2.
גם סלטי ירקות לא היו טעימים לי פעם בלי מלח/משהו מומלח כמו זיתים, היום אני בכלל לא מתבל אותם, מקסימום קצת טחינה גולמית.

ladybug6

New member
אם אין לך סבלנות אתה לא חייב להגיב

"מה לא ברור פה?" --> הסברתי מה לא ברור לי פה. לא ברור לי מה הנזקים, מלבד אלו שקשורים בלחץ דם, בהנחה שאין בעיה כזו. גידי דיבר על נזקים אחרים/נוספים ולא פירט אילו. גם במסמך שצירפת מדברים על תחלואה בעקבות לחץ דם גבוה ולא ישירות מצריכת נתרן גבוהה.

RSPA

New member
לחץ דם גבוה שנגרם מעודפי מלח זה די והותר

כי בעיות איתו, גוררות אחריהן בעיות במערכות שונות. אבל את יכולה להכניס לרשימת הנזקים גם שיבושים בהולכה עצבית, בכיווץ שרירים, בשמירת קצב לב תקין. בקיצור בעיות לב. לכך את יכולה להוסיף גם בעיות בכליות דוגמת אבני כליה.

ladybug6

New member
אבל אני שואלת מה הבעיה עם צריכת נתרן

כש*אין* לחץ דם גבוה. ברור לי שלחץ דם גבוה זה לא בריא ומוביל לתחלואה. אני שואלת מה הדין כש*אייייייייין* לחץ דם גבוה.
הנזקים האחרים שציינת הם תוצאה של לחץ דם גבוה או של צריכת נתרן גבוהה?

RSPA

New member
כל מה שציינתי הם נזקים שנגרמים לאורך זמן

בגלל צריכה מוגזמת של נתרן.
כדי לפשט: אדם בריא (שאין לו שום מחלה כולל שאין לו לחץ דם גבוה) שיצרוך נתרן באופן מוגזם יגדיל את סיכוייו להפוך לאדם חולה בנקודת זמן זו או אחרת.

mikedoron02

New member
כששאלתי את השאלה הזו את הרופא שלי הוא ענה לי

שהגוף מאוד מקפיד לשמור את רמות הנתרן בדם בתחום יחסית מדוייק והוא עושה זאת על ידי הכליות. אם לאדם יש כליות תקינות ומתפקדות ואין לו בעיה של לחץ דם גבוה, אזי אין בעיה לאכול נתרן בכמויות עודפות מכיוון שהכליות יוציאו את העודף בשתן. אני מניח שבכל מקרה מדובר על כמויות עודפות ברמת ההגיון. אישית אני מודאג דווקא מחוסר נתרן מכיוון שלאחר אימון קשה של שעה בו הזעתי רבות חשוב להחזיר לגוף את הנתרן שהוא איבד.

Gidi Shemer

New member
חשבתי שהזכרתי ספיגת סידן, לא?

אז אני שב ואומר שלמי שאין לחץ דם גבוה כדאי עדיין להפחית מלח, אבל גם לא צריף להיכנס לפניקה. כאמור, ההשפעה של נתרן היא על הרבה מעבר ללחץ דם, אבל מנגנונים תקינים יטפלו בעודף נתרן על ידי העלאת כמויות המים בגוף (זו הסיבה לעליית לחץ הדם) והפרשת נתרן דרך הכליה. ההפרשה עצמה דרך הכלייה עלולה לפגוע ברמות הסידן.

בפורום השכן (אני ממליץ לך עליו, באותה הזדמנות) פירטתי פעם:
http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=1618&MessageId=162543357

מעבר לזה, כפי שכבר כתבתי, כדאי להפחית מלח כי יש לנו לא מעט מלח בתזונה היום יומית, אבל עד לרמה שמפריעה לך בהנאה האישית. לא צריך להיכנס לטעמי לדיאטת חורמה. שאלת אם זה בריא או לא, כתבתי שזה סב-בריא. יש דברים הרבה יותר בעייתיים התזונה שלנו, כולל שלך, ולא תתחילי להעיף הכל, נכון?

ההסתייגות היחידה שלי לזה שלא חייבים סופר להקפיד היא לשים לב שלחץ דם (בעיקר סיסטולי) עולה עם הגיל, כי דפנות העורקים שלנו מאבדות בהדרגה את האלסטיות שלהן, אז כדאי לבדוק מדי פעם לחץ דם לוודא שהוא תקין.

שורה תחתונה- יותר בריא להפחית.

ורק כדי שיהיה ברור, לא בהקשר לפוסט שלך, אבל לדיעה שהושמעה פה בשרשור- יש מרכיב גנטי בלחץ דם, וההנחה שלמי שמקיים אורח חיים בריא יהיה בהכרח לחץ דם תקין היא פשוט לא נכונה.

mikedoron02

New member
יש מרכיב גנטי אבל אפשר גם לבצע פעילות גופנית

שלהבנתי מורידה את לחץ הדם.
האם מספיק להיות פסיבי ורק לאכול פחות נתרן או שגם כדאי להיות פעיל ולהוריד באופן יזום את לחץ הדם.

Gidi Shemer

New member
בוודאי, בוודאי, ובוודאי

פעילות גופנית היא סופר חשובה.

אם זה לא היה ברור, אני מתנצל. פשוט פה התרכזנו בעניין התזונה. יש מעט מאד דברים שעלייהם יש קונצנזוס כמו התרומה של פעילות גופנית לבריאות שלנו בכל כך הרבה רבדים. מבחינת לחץ דם, פעילות גופנית לא רק עוזרת העניין לחץ הדם, אלא גם עוזרת בהפחתת הסיכויים להתקפת לב ושבץ, שאלו שני הסיכונים העיקריים מלחץ דם.

אני מניח אגב שכשיוצרת אני ציינה אורח חיים בריא היא התכוונה גם לפעילות גופנית.

עדיין, עד כמה שזה מאכזב ועד כמה שמפתה לפעמים להתעלם מהביולוגיה והמדע, ישנם מצבים שאורח חיים תקין ובריא יקטין את הסיכויים להגיע אליהם, אבל לא ימנע אותם. באותה מידה, גם כשאנחנו מטפלים מצויין במכונית שלנו, אין מה לעשות, היא לפעמים מתקלקלת, במיוחד כשחומרי הגלם שלה לעיתים סובלים מבעיות שאינן קשורות להשפעות סביבתיות. זה לא אומר שלא כדאי לשים במכונית את השמן הנכון ולדאוג לתחזוקה מצויינת. זה רק אומר שלא כדאי להשלות את עצמנו.

בוודאי, בוודאי ובוודאי

לגבי השורה האמצעית

(כתבתי זאת בהודעה הראשונה שלי בשרשור זה)

Gidi Shemer

New member
ועוד הערה לליידיבאג

עברתי שוב על ההודעה שלי, אז למרות שזה לא החלק הקריטי, רציתי רק לתקן משהו לא מדוייק שכתבתי. אם משתמע שההשפעה של המלח על עליית לחץ הדם היא רק בגלל העלאת הנוזלים, אין הדבר כך. מלח משפיע בדרכים שונות (למשל דרך השפעה על הורמונים) על הקשיית דפנות העורקים שהיא הבעיה המרכזית שתורמת ליצירת לחץ דם גבוה לאורך זמן.

כאמור, הבעיה הזו עולה עם הגיל, גם לאנשים שלא בהכרח סבלו מלחץ דם נמוך.

למעלה