תראי, אם הדיון הוא כעת על פתרונות, אז כבר
התקדמנו. קודם כל צריך להכיר בכך שיש בעיה. הימין (משום מה זה תמיד הימין, למרות שאין קשר לוגי בין העמדה על אקלים לתפיסה פוליטית-חברתית-כלכלית) שטוען שהכל hoax, למעשה מתנער מכל בעיה שהיא. פעם שמעתי את שון האניטי מתייהר בכך שהוא דווקא נוסע ברכב גדול שמזהם. כי אם הכל חרטא ברטא, אז למה באמת לא לנסוע ברכב מזהם? רכב גדול זה כייף! ממילא הטבע נשלט בידי אלוהים, האדם הוא רק כחגב זעיר כפי שאיירדנה התפייט, אז מה זה משנה אם נוסעים ברכב מזהם? כדוה"א ממילא יסתדר כפי שהאיש הגולש כותב. למה להיות רגישים לעולם שסביבנו, הלא ממילא האדם הוא העיקר (שוב תפיסה ששורשיה דתיים) ולעזאזל עם כל השאר. בקיצור, הגישה שטוענת שGW היא a hoax, כרוכה הדק היטב גם עם אטימות גדולה לעולם בו אנחנו חיים. אני חושב שאנשים שרגישים לעולם, ינטו יותר לקבל שGW הוא אכן אמיתי, כי הם יותר רגישים למעשיהם, ויותר מודעים לאפקט של מעשיהם על הסביבה. כשרואים בעלי חיים ימיים שנחנקים משקית במים, צריך קצת מודעות ורגישות להבין שהשקית בסופר אולי תגרום למותו של בעל חיים במרחק אלפי ק"מ. אדם שחושב רק על עצמו ורק על העכשיו, לא אפילו יעלה בדעתו שיש למעשיו השלכות כאלה, ובטח שלא ינסה לשנות את מעשיו בהתאם. אני קפיטליסט, אבל זה לא אומר שאני חזיר. אני לא רואה סתירה בין קפיטליזם ועידוד שוק חופשי, לבין דרישה שנהיה רגישים להשלכות של מעשינו ונהיה רגישים לעולם החי והצומח. אם כבר, אני חושב שניתן לעשות קייס לכך שאין לאף אחד זכות לזהם את הסביבה, משום שהסביבה לא שייכת לו. רוצה לזהם? תעשי את זה בשטח הפרטי שלך. מאחר שהאוויר הוא של כולנו, אסור לך לזהם אותו, כמו שאסור לך לשפוך פסולת רעילה לתוך החצר שלי. אני משתמש באוויר, ואני לא רוצה שאת תזהמי אותו. את האוויר שלך בבית שלך תזהמי כמה שתרצי. ברגע שאת מוציאה את הזיהום החוצה, את פוגעת בזכותי לאוויר נקי, וזכותי לאסור זאת עליך. כפי שכתבתי לאיירדנה, אני לא רואה כל סיבה לחשוב שאנרגיה נקיה מתנגשת עם חיים מודרנים וכלכלה משגשגת. להפך, אנרגיה נקיה טובה לכלכלה! הידעת שבעולם הנדל"ן מקובל שכל חסכון של $1000 על הוצאות חשמל, מעלות את שווי הבית ב$30,000? כלומר מי שמתקין פנלים סולרים וחוסך נניח $3000 בשנה על הוצאות חשמל, מעלה את שווי הבית שלו ב-$90,000. השוק מכיר בכך שיש יתרון גדול בחסכון אנרגיה. מה הבעיה לבנות יותר בניינים כדוגמת בנין Condé Nast בטיימס סקוור, בנין משרדים ענק שהוא self sufficient ו'ירוק' מהרבה בחינות? בניה כזו היא win/win איך שלא מסתכלים על זה. לדעתי הסיבה המרכזית שאין הרבה בניינים כדוגמתו היא העדר מודעות, לא בעיה טכנולוגית. שלב ראשון בפתרון כל בעיה הוא שינוי המודעות. לפני שנכנסים לפתרונות פרקטיים, צריך לשנות גישה תודעתית. ומהבחינה הזו, אני בהחלט תומך בתנועת איכות הסביבה. לא ממש מסכים עם הרבה מהפתרונות שהם מציעים (הם - כאילו שזה גוף אחד), אבל לפחות הם עובדים לשנות את התודעה והגישה, וזה השלב הראשון והחשוב. אם גם את וגם איירדנה מסכימים שטוב יותר לחיות בעולם שבו האוויר נקי, המים נקיים, המזון נקי - כך מרגישים יותר טוב, אנשים בריאים יותר, חיים ארוך יותר (דה גריי יסכים עם זה?), יש פחות הוצאות על בריאות, פחות תלות בגורמים עויינים יאדי יאדה - איך בדיוק תגיעו לזה, כשבכל פעם שמישהו מנסה להציע פתרונות להגיע לכך, אתם קוטלים את השליח כפאנט דתי חשוך שמאמין באמונה הנוראית הזו, שנקראת איכות הסביבה? מה בדיוק אתם מציעים? שנשאיר את המצב כפי שהוא, כדי שחס וחלילה לא נאלץ לשנות את אורח חיינו? 'תם מנסים לתפוס את החבל מ2 הקצוות, ולא יודע אם אתם מצליחים. לגבי הטענה שלך בסוף - זו טענה מחב"תית קלאסית. רק בגלל שיתכן שישנם מדענים שמונעים ע"י אינטרסים אישיים ולא ע"י האמת (וכמובן, הם בני אדם וברור שהם מונעים מכל מיני אינטרסים, לאו דווקא טהורים ונקיים - ואגב, גם את בת-חווה ונתונה לאותם כוחות והשפעות), לא אומר שטענותיהם שגויות, לא אומר שבהכרח הם אכן מונעים ע"י האינטרסים הללו, ולא פוסל תחום שלם, בפרט כשישנה הסכמה גורפת מקיר לקיר המתבססת לא על בחינת אספקט בודד של האקלים אלא אספקטים רבים שכולם מובילים לאותה מסקנה. יאללה, מנסה לחזור לישון.