להיות יהודי , 2006

ihtiyar

New member
במאה ה-19?

עוד הרבה הרבה לפני כן. קרא שוב במסכת אבות, למשל. סיכם זאת עבורנו בצורה יפה הרמב"ם: לא תעשם עטרה להתגדל בהם, ולא קרדום לחפור בהם. ועוד ציוו ואמרו, אהוב את המלאכה, ושנוא את הרבנות. וכל תורה שאין עימה מלאכה, סופה בטילה; וסוף אדם זה, שיהא מלסטס את הברייות. מעניין...מעניין...

יוסי ר1

Active member
נו, שוין, אתה יכול להקדים זאת עד

לביקורת שחז"ל מתחו על עישו, שבקש מיעקב "הלעיטיני נא...". השרשור לעיל התמקד בחברה בארץ ישראל, שמטפחת דור של אנשים שתורתם אומנותם אבל פרנסתם על המדינה, ולא בויכוח תיאורטי על הייחס ללימוד. לכן מיקדתי את נקודת המפנה במאה ה19, כאשר בירושלים למשל עשו מעשה משפחות ילין ויהודה, ויצאו אל מיחוץ לחומות על מנת לעסוק בחקלאות ולהתפרנס מיגיע כפיהם, ולהמנע מכספי החלוקה, כדברי ילין "לקנות לנו מכספנו נחלה ומנוחה בסביבות ירושלים עה"ק ת"ו, מקום זרע שדי תבואות ועץ עושה פרי, ולבנות גם בתים לשבת...". והסיפור כאמור, בשנת 1860.

אלי ו.

New member
מה עשה רשב"י?

לא הייתי ממהר לטעון ש"תורתו אומנותו" היא תופעה חדשה, עוד בזמן המשנה התופעה היתה קיימת. התופעה החדשה היא של חברת הלומדים, חברה בה הנורמה היא "תורתו אומנותו" וחריגה ממנה היא הסטיה. כפי שאמר אביי: הרבה עשו כרבי ישמעאל - ועלתה בידן, כרבי שמעון בן יוחי - ולא עלתה בידן

meitush123

New member
על זה נאמר

אהוב את המלאכה ושנא את הרבנות. היום דווקא כולם רבנים כמעט

../images/Emo45.gif ואפילו

יכול להיות שהם לא עולים כדי לא להתמודד עם המציאות הזו, שתבהיר להם שהזרם הזה לא מתאים להם.

"חורב"

תגידו לי, אילו מביניכם המתמצאים בעניין (וגם פותחים מחשב ביום שבת) "חורב"- זרם החינוך הזה שפעם לפחות היה חרדי-לייט, נעלם מן העולם? טבע בתוך הכיפות הסרוגות? כי פעם הם היו "בין לבין" ונהנו (או הפסידו) משני העולמות. למדו גמרא ומשנה ולימודי חול ברמה גבוהה. היתה אפילו תנועת נוער נפרדת לבנים ולבנות, "עזרא" נדמה לי. אבל באמת עברו כמה שנים מאז שהסתובבתי בעיר שקודשה לה יחדיו.

renjintso

New member
ההתרשמות שלי היא

שהזרם הזה דווקא מתחזק, והרבה מהכיפות הסרוגות התקרבו יותר לאורח החיים הזה. היום גם הרבה מסניפי בני כקיבא מקיימים פעולות נפרדות לבנים ובנות, והרבה מאד אנשים מגדירים את עצמם כ"חרדים-לאומיים". ואגב, בזרם הזה לימודים אקדמאיים ומקצועות חופשיים הם מקובלים מאד.

אני מאמינה

שבשנים הקרובות יהיה שינוי ענק בנושא הכאוב שהעלית. נכון להיום חרדים אמריקאים (וצרפתים) יכולים להיות בעלי השכלה גבוהה בארצות המוצא שלהם, אך אם עולים ארצה, נאלצים לחנך את ילדיהם לבורות, החינוך החרדי בארץ כולל, יחד עם הבורות, חוסר אכפתיות למדינה, למרות שהם עלו למדינה כפי שהיא, על מעלותיה וחסרונותיה ובעצם עלייתם לכאן הביעו את תפיסתם הציונית. ברגע שהעולים הגדירו את עצמם חרדים קיבלו אריזה שלימה של אמונות ודיעות שלגמרי לא מתאימה להם, ואין כיום מערכת חינוך חרדית, משכילה, המכבדת- באופן- עקרוני את המדינה. כשחרדים גרו כאן לפני 48, היתה להם זכות מלאה להיות אנטי ציונים, כשחרדים הגיעו לכאן מאירופה של אחרי 45 היתה להם זכות מלאה למצוא מפלט במקום מבטחים נוח וטוב, כשחרדים עולים לארץ כיום- זהו מעשה ציוני. גם אם הם לא "כיפה סרוגה", לכן אני מאמינה (ואולי סתם נאיווית) שבזמן הקרוב תתפתח כאן מערכת חינוך חדשה עם סולם ערכים חדש, בנוסף למערכות שכבר קיימות. במערכת החדשה לא ילמדו בורות, אלא יחנכו לכיוון של השכלה גבוהה, לא יחנכו לאדישות למדינה אלא השתלבות בה, לא יחביאו את המחשב בארון אלא ישתמשו בו בגלוי, ועוד.

למעלה