להיות יהודי , 2006

להיות יהודי , 2006

אמש ארחנו במסעדת לילית בת"א (מומלץ אם חשובה הכשרות ולא רע באופן כללי) את חברינו ז'רר ופטרישיה, זוג רופאים מצרפת. ג'ררד ופטרישיה נולדו בטוניס, הם בשנות הארבעים לחייהם, יש להם חמישה ילדים, והם מגדירים עצמם כ"חרדים" בסגנון ש"ס. הוא רופא שיניים, והיא רופאה בכירה ובעלת שם בבית חולים ידוע , וחוקרת מפורסמת למדי בתחום מסויים, די נדיר. הם מתגוררים בפריז ברובע היהודי, ומגיעים מדי שנה לארץ לחודש חופשה. אשתי הכירה אותה כאשר השתלמה בבית החולים בה פטרישיה עובדת. השנה הם התיעצו עמנו ושאלו אם לבוא ( היה זה בשבוע השני של המלחמה) ואנו יעצנו להם לא להגיע. הם באו בכל זאת, שכרו דירה גדולה במושבה הגרמנית, ונהנים מהחיים. פטרישיה היתה אמש עם כיסוי ראש, כאשר בפעם האחרונה ראיתי אותה עם פאה נוכרית. בעלה חבש כיפה שחורה גדולה, כאשר בפריז הוא חובש קסקט. שאלתי אותה על זה והיא ענתה שהדבר שהיא הכי רוצה בחיים, זה לשמור תורה ומצוות בגלוי, ולא לפחד. בעלה הנהן בראשו. בפריז, כך היא מספרת, היא חיה בפחד ונאלצת להסתיר סממנים חיצוניים ליהדותה. על כיסוי ראש אין בכלל מה לדבר כי הדבר אסור בחוק, ואם היא תגיע לעבודה בכיסוי ראש, יפטרו אותה. כשהם באו עכשיו לישראל, הם ספרו אפילו לחבריהם הטובים ( הלא יהודים) שהם נוסעים לדרום צרפת, ואפילו לבוס שלה - חוקר ידוע שם המגדיר עצמו כידי ישראל. כל זאת, כי השנאה לישראל גדולה מאד, במיוחד בימים אלה. "כל הזמן אנחנו צריכים לרמות את הגויים" - היא אמרה. הם מאד רוצים לעלות לארץ. קנו בית גדול בירושלים, הבעל עבר בחינות הסמכה לרפואת שיניים בישראל, והאבא ז"ל נקבר בהר המנוחות. יש להם חשש במספר תחומים - הפרנסה - כי שכרה של פטרישיה, אם תתקבל לעבודה בבית חולים בארץ, יהיה בערך 20% משכרה בצרפת, מהשפה, שאינה שגורה טוב בפיהם, אבל במיוחד מחינוך הילדים. "כאן הילדים לא יוכלו להיות רופאים או עורכי דין" אמרה האם. ילדי החברים שלהם שעלו לארץ, הלכו כולם למוסדות חינוך של "אל המעיין" לא עשו בגרות וכמובן על לימודים אקדמאיים אין מה לדבר. לטענת ההורים, אם הילדים ילמדו באוניברסיטה יקשה עליהם אפילו למצוא שידוך טוב. ועוד דבר מעניין. בין קרובי משפחתם שעלו לארץ מטוניס, מאותו רקע, באותם שנים, אין אקדמאי אחד, רובם אנשים קשי יום, או סוחרים זעירים, ואם הילדים מוכשרים הם תלמידי ישיבה ב"משרה מלאה". לזוג קשה להבין מדוע אי אפשר כאן בארץ גם להיות דתי וגם ללמוד ולהתפרנס ממקצועות חופשיים. הם מודעים כמובן לציבור "הכיפות הסרוגות" אבל אלה בעיניהם אינם "דתיים" "אמיתיים". כאן בארץ הם מבקרים בכל המוזיאונים , אבל גם עולים לקברי צדיקים. את כל הבגדים שלהם הם קונים רק בישראל, בגלל שזו "מצווה" הם רואים עצמם כחיים בגלות, ובגלות קשה ולוחצת, למרות שמצבם הכלכלי טוב מאד. בשבילם צה"ל הוא "הצבא שלנו" החיזבאללה ואירן הם "האויב שלנו" והצרפתים , כלל, הם הגויים השנואים. קשה , קשה לי מאד להכנס לנעליהם ולהבין את צורת החשיבה שלהם, אבל זה היה בהחלט מרתק.

מוגג

New member
באמת קשה.

לחיות בדיסוננס מתמיד. והפתרון הדחוק - לחיות בגלות כי רק שם אנחנו יכולים להיות יהודים גלותיים .
לא פשוט.

meitush123

New member
אני מבינה בהחלט את הבעיה שלהם

איך זה קשור לרצון להיות גלותיים

מוגג

New member
כי זוהי בדיוק הגלות

אתה מרגיש מחוייבות ללאום (ולדת) אבל לא למדינה בה אתה חי. כשיעלו לארץ יצטרכו לוותר על ה"פריבלגיה" הזאת. באופן פרדוקסלי - בחו"ל בגלל המגבלות הרבות, הם מרגישים יותר חזקים ביהדותם. הפשרות שהם עושים (הסתרת ציונותם, הסתרת הכיפה) נתפסות ככורח המציאות. בארץ הם לא ירשו לעצמם לעשות פשרות כאלה למרות שהאפשרויות הרבה יותר גדולות (ממלכתי, ממלכתי-דתי, חרדי, חרדי-ספרדי וכו'). בסופו של דבר, בינתיים אופציית הגלות הדוויה גוברת על האופציה הישראלית. כלומר, הם מעדיפים להיות נרדפים וצודקים מאשר לעלות ארצה ולהסתבך בדילמה "מדען או אל המעיין".

meitush123

New member
בחול יש פשוט יותר זרמים

למיטב הבנתי. אם כי אני מסכימה איתך באופן כללי

מעניין

רק לא הבנתי: למה הם חושבים שילדיהם לא יוכלו ללמוד כאן באוניברסיטאות. מה רע, למשל, בבר אילן או באוני' העברית? (שלא לדבר על זה שגם בשאר האוניברסיטאות כאן "מקבלים" דתיים)? וילדים לא חייבים ללמוד ב"אל המעיין". אפשר ללמוד בבית ספר ממלכתי דתי גם עם כיפה לא-סרוגה, לא?

בגלל השידוך ../images/Emo20.gif

תמו"ש כתב על זה ברמז: מבין השבטים היושבים בציון, חבריו רוצים להסתפח לשבט החרדי-מזרחי, והשבט הזה לא יקבל אותם אם ישלחו את ילדיהם למוסדות החינוך של הכיפות הסרוגות. בפרט, אף אחד לא ירצה לבוא איתם בקשרי נישואין אם ילדיהם ילמדו באוניברסיטה. בשביל מה שזה שווה: אני מכיר חרד יוצא צפון אפריקה ששלח את ילדיו ללמוד מקצועות חופשיים, וכנראה שהוא סומך על הקב"ה שיזמן להם זיווג. אבל הוא באמת בן אדם מיוחד במינו.

אגב,

אני מכירה רופא בכיר שחובש כיפה שחורה. הוא למד ב- Yeshiva University בארה"ב. הוא נשוי ואב ל- 6 ילדים. ועוד מרצה כזה בבר אילן. יהודי אמריקאי וחובש כיפה שחורה. דוקטור. ובכלל, אני בטוחה שבבר אילן יש הרבה כאלה. לא מבינה מה הבעיה. הבעיה היא רק עם יוצאי צפון אפריקה? למה חייבים להשתדך דווקא ליוצאי צפון אפריקה?

יש כאלה, לא מעט, אך כולם עולים

מארצות אחרות, או חוזרים בתשובה. מסיבה שאינה ברורה לי, בין החרדים בארץ לזה לא קיים.

זה לא רק העניין הזה

בשבט הזה - לא מקובל ללכת לאוניברסיטה. הילדים עדיין בגיל בית ספר. אם הם יעלו לארץ , הם ירשמו אותם, בוודאות, לישיבות ותלמודי תורה, כי החינוך היהודי הוא עיקר בעיניהם, ומצד שני הם מקטרים שבבתי הספר הללו לא מקבלים חינוך כללי ושלא מגיעים מהם לאוניברסיטאות. החינוך הממלכתי דתי פסול בעיניהם באןפן גורף, כאמור. .

בקיצור, הם לא *באמת* רוצים לעלות

ואולי זה דווקא לטובתם. אני באופן אישי מכירה לפחות 3 משפחות שעלו לארץ עם הרבה מאוד אידיאולוגיה, וברחו מכאן אחרי כמה שנים. בת דודי עלתה לכאן מארה"ב בגיל עשרים ומשהו בשביל תחושת שייכות. ועזבה אחרי כמה שני בגלל חוסר הנימוס של הישראלים. שכן של הוריי, רופא בכיר, עלה לכאן מארה"ב עם אשתו וחמשת ילדיו, כדי להשיג תחושת ביטחון לילדיו. וירד בגלל המשכורות הזוועתיות של הרופאים ובגלל הבירוקרטיה. ומישהי שהייתה שותפה שלי, מורה-גננת, לדירה עלתה מאוסטרליה בגלל ציונות (אחרי שהתנדבה בקיבוץ). היא לא הצליחה להסתדר עם חוסר הכבוד של הילדים כאן והוריהם למורים, ולכן נאלצה לעבוד בניקיון. היא גם לא הצליחה לממש כאן את רשיון הנהיגה האוסטרלי שלה, כי לא סבלה את "תרבות" הנהיגה הפרועה כאן. ואפשר להבין, שהעדיפה לחזור לארץ הולדתה.

הם באמת רוצים לעלות

הבחור השקיע ארבע שנים בהתכוננות ולימוד לבחינת רופאי שיניים בישראל. הם מכרו דירה בפריז וקנו דירה בארץ הביאו את גופת האבא לירושלים שיהיה קרוב, כל הילדים לומדים עברית. יתכן שבסוף לא יעלו, אך הרצון עז מאד.

ואחרי כל זה

אתה רוצה להגיד לי שמה שמטריד אותם, זה שהילדים שלהם לא יוכלו להתחתן עם יוצאי צפון אפריקה?? לא רוצה להשתמש במלה גזענות. אבל באמת... זה קצת מוזר... לא?

meitush123

New member
זה יותר מזה כמו שקראת

הם פוסלים את הזרם הממלכתי דתי כי הוא לא מספיק דתי בשבילם (למה?) אבל כל הזרמים החרדיים חלשים מאד במקצועות כלליים והם כן רוצים שילדיהם ילמדו מקצועות אלו ברצינות.

זה לא המצב - ההפך

מפריע להם שהקהילה כאן כל כך מנותקת מהתרבות הכללית מהחיים האקדמיים וממקצועות חופשיים. אבל זה מחיר שהם מוכנים לשלם - עדיף שהילד יהיה תלמיד ישיבה בארץ מאשר רופא בצרפת... כשניינו בפריז הם לקחו אותנו למועדון ג'אז ברובע מונפרנאס. אנחנו גם אכלנו שם טריפות למיניהן, והם לא שתו אפילו מים.

למעלה