לגבי אומגה 3...

סשה87

New member
לגבי אומגה 3...

שלום,

שאלה לגבי תזונה.

כביכול (כך טוענים כל ה..) ״חשוב״ לשמור על יחס אומגה 6 לאומגה 3 נמוך, נגיד מ-4 ל-1. אבל פרט (לאחר בדיקה לא מאוד מעמיקה) לדגים, ומספר מאוד מצומצם של מזונות צמחיים (אשר אינם בשימוש ״סטנדרטי״ ענף), אין כמעט מזונות עם יחס כזה (בדקתי גם עוף ובשר). אז מה ההגיון בדרישה זו, שהינה כביכול מאוד לא ״טבעית״ לסיפוק?

מקווה שהשאלה ברורה
 
אני אנסה להסביר מה שאני מבינה

את לא אמורה לאכול רק דברים שהם "מאוזנים", אלא לאכול מעט מאחד ויותר מאחר, על מנת להשיג אתה איזון בסופו של היום. נניח את רוצה מעט אומגה 6 אז את אוכלת פחות מזה ומזה ורוצה יותר אומגה 3 אז יותר מזה ומזה (ובכלל עושים מזה יותר מדי רעש לדעתי), בסוף זה מגיע ליחס הרצוי.

חוצמזה זרעי פשתן או צ'יה הם זולים, קלים להכנה, טעימים ומשביעים ויש בהם אומגה משהו שכולם כל כך רוצים (3? 6?) אז מה הבעיה פשוט לאכול אותם?
 

vegetalien

New member
יש כל מיני גישות.

הפופולארית שבהן היא להעדיף מקורות שומן עשירים בחומצות שומן חד בלתי-רוויות (כמו אבוקדו, זיתים, אגוזי מקדמיה, לוז, קשיו, שקדים, שמני זית/קנולה וכד').
כלומר, רוב צריכת השומן תגיע ממזונות שהשפעתם על המאזן אינה כה חריפה, לעומת מאכלים עתירי אומגה-6 (לדוגמה - מרבית הזרעים וכן שמני זרעים [חמניות, שומשום, ענבים...], סויה ותירס).
ע"י כך, עדיין תהיה צריכה של שומן, אך היא תהיה נמוכה יחסית באומגה-6. את האומגה-3 קל לקבל ברגע שיודעים היכן היא שופעת. יש זרעי פשתן וצ'יה (זרעים יוצאי-דופן, מסתבר
), אגוזי מלך ואפילו שמן קנולה.
וזאת, אגב, אחת הסיבות לפופולאריות של שמן קנולה בקרב הדיאטניות.
גם עשיר בחומצות שומן חד בלתי-רוויות (כמו בשמן זית), גם נמוך באומגה-6 וגם מכיל אומגה-3 בכמות סבירה (האחרון נמצא בכמות זעומה בלבד בשמן הזית).

ישנה גישה נוספת, והיא לצמצם בצריכת שומנים כללית. ככל שצריכת השומן הכללית נמוכה יותר, כך קל יותר לשלוט על המאזן בין שתי האומגות.
אומגה-6 נמצאת הרי כמעט בכל מקום (כולל בדגנים מלאים, למשל) ולכן חוסר בה נדיר, ולכן כל מה שצריך לעשות במצב כזה הוא להוסיף מקור לאומגה-3 (כמו זרעי פשתן) וחסל.
נכון לעתה, אני משתמש בשיטה הזאת, ומאזן האומגות אצלי נע בין 1:1 ל- 1:2 (לטובת אומגה-6).

לגבי ההגיון בדרישה - כיוון שחומצות השומן החיוניות (LA ו- ALA) ממקור צמחי הן החומצות הקצרות, על הגוף להמיר אותן לצורות הארוכות (חומצה ארכידונית [אומגה-6], EPA ו- DHA [אומגה-3]).
שתי חומצות השומן הקצרות מתחרות על האנזים שאחראי על ההארכה שלהן (דלתא-6 דסאטוראז), ולכן עודף בחומצת שומן אחת מול כמות נמוכה מדי של השנייה עלול ליצור חוסר-איזון בתהליך.
יש לציין שהתחום הזה (יחס אומגות, הארכתן וכיו"ב) עדיין אינו מובן לחלוטין, וישנם לא-מעט סימני שאלה לגבי תיאוריות מסוימות, כולל התיאוריה של היחס האופטימלי בין שתי האומגות.

בחברה המערבית, שצורכת המון אומגה-6, הרשויות "פותרות" את הבעיה ע"י המלצה לצרוך שתי מנות של דגים שמנים בשבוע.
חומצות השומן של אומגה-3 שנמצאות בדגים כבר מוארכות (היינו, EPA ו- DHA), ולכן הגוף יכול להשתמש בהן ישירות, בלי צורך לבצע הארכה.
זאת הסיבה שבגינה יש גם לא-מעט אנשים שנוטלים תוספי שמן דגים (נותנים אומגה-3 בכדור במינון קבוע, לעומת דגים, שתכולתם אינה קבועה).
זו גם הסיבה לכך שישנם תזונאים טבעונים מסוימים שממליצים לקחת תוסף של EPA ו- DHA (יש תוסף טבעוני, מופק ממיקרו-אצות), מפני שטבעונים במערב, בדומה ללא-טבעונים, צורכים בממוצע יותר מדי אומגה-6, ולכן תוסף "פותר" את הבעיה באותה צורה שתוארה לעיל.


רציתי להביא הסבר פשוט וממצה, אבל יצאה לי מגילה. עימך הסליחה.
 

Not All Me

New member
אתה יודע אולי לאילו חברות יש תוסף טבעוני?

לפני כמה חודשים הסתכלתי בהיצע בסופר פארם, והתרשמתי שגם אם התוסף עצמו טבעוני, הקפסולה לא (מכילה ג'לטין).

ובלי קשר, תודה רבה על ההסבר.
 

gs1234

New member
תודה על ההסבר - ושאלה נוספת

מה הנזק?

לפי התיאור שלך, הרבה אנשים באוכלוסיה, כולל טבעונים רבים, צורכים המון אומגה 6 ומעט מאד אומגה 3. אילו סיכונים בריאותיים יש בזה?

תודה.
 

ladybug6

New member
ושאלת השאלות

כמה זרעי פשתן/צ'יה מומלץ לצרוך ביום על מנת לאזן את האומגה 3?
כי כולם מדברים על זה שהם האלטרנטיבה הצמחית, אבל אף אחד לא יודע להגיד כמה לצרוך כדי לוודא שבאמת צורכים מספיק...
 

vegetalien

New member
זה אינדיבידואלי.

לפי ה- Institute of Medicine, צריכה תקינה (AI = Adequate Intake) של חומצות שומן מסוג אומגה-3 (ALA) עומדת על 1.1 ג' ו- 1.6 ג' לנשים/גברים בהתאמה.
כלומר, כף שטוחה מזה או מזה אמורה לענות על הדרישות לעיל.
עם זאת, כיוון שצריכת אומגה-6 משתנה מאדם לאדם, ייתכן שחלק לא-קטן ירוויח אם יצרוך יותר ALA מאשר המלצת ה- IOM (אזהרה: רצוי לא לצרוך יותר מארבע כפות של זרעי פשתן ביום, עקב תכולה של רעלנים).
 

siriusgirl

New member
איך צורכים את זה?

זה אחד הדברים ברשימת ה"לעשות" שלי כבר די הרבה זמן וזה נמצא בחנות הטבע פה, אבל מה עושים עם זה, זה אכיל כמו גרעיני חמניה?
 

vegetalien

New member
לא.

יש צורך לטחון אותם לפני האכילה, מאחר שקליפתם קשה ולכן הם אינם ניתנים לעיכול בצורתם השלמה.
 

siriusgirl

New member
יש מוצר חלופי שזמין לאכילה כמות שהוא

או לחלופין, אפשר לטחון בפעם אחת כמות גדולה מבלי שיאבדו הערכים?
מאחר ומתקבלת אבקה, וזה נשמע מגעיל לפזר אותה בסלט, איך כן צורכים?
 

vegetalien

New member
יש שתי אפשרויות.

1. לטחון מראש כמות גדולה של זרעי פשתן ולשמור בהקפאה (אני עושה כך).

2. זרעי צ'יה ניתן לאכול בלי לטחון קודם לכן (אף שעיכולם יהיה טוב יותר עם טחינתם).

בחרתי באופציה הראשונה משתי סיבות:

1. כלכלית. זרעי פשתן עולים גרושים. זרעי צ'יה יקרים יותר.
2. זרעי פשתן מכילים (מעט) יותר אומגה-3 ו(הרבה) יותר נוגדי-חמצון מזרעי צ'יה.
 
זרעי צ'יה צורכים כמו שהם

אפשר בסלט, בדייסה וכו'.

זרעי פשתן טחונים אפשר לשמור בפריזר (הם מאבדים מהערכים הרצויים אז הכי טוב לטחון וישר לאכול), אפשר להוסיף אותם לדייסות, לקציצות (משפר מרקם פלאים ומדביק), לעוגות (כנ"ל), לשייקים... אני אישית אוהבת את זה בדייסת קוואקר בבוקר.
 

siriusgirl

New member
הטעם נייטרלי?

כלומר, לצור מזה מעין 'דבק', בין למלוח ובין למתוק?
תודה לך.
 

Octopussy

New member
כמה הארות

1. ניתן לטחון למידות רצויות של גרגירים, ולאו דווקא לאבקה.
2. הפשתן הטחון אינו מוסיף טעם או משנה את טעם המזון.
3. זה בכלל לא מגעיל בסלט (אותי לפחות).
4. האומגה 3 מזרעי הפשתן מאבדת את תכונותיה הרצויות לגוף בחימום ובחשיפה לאור ולאוויר. כך שבמאכל מחומם, עוגיות וכד' ולאחר שהות בחשיפה לאוויר ולאור - אין כנראה ערך גבוה של אומגה 3. נותרים סיבים ומרכיבים אחרים שאינם רגישים לתנאים אלה, אבל הרבה פחות אומגה 3.
 
למעלה