האמת שהטענה הזו נשמעה...
מפיו של איש מדע חילוני (אין לי את הספר מול העיניים, כך שאני לו זוכר את השם. פול משהו...). כך או כך, זה לא משנה, מדובר בתבניות חשיבה. הדת הרגילה אותנו להאמין שלדברים יש גורם יחיד ושלאירועים בטבע יש סיבה. אם משהו נופל מלמעלה למטה, זה בגלל שיש כוח משיכה, וזה תמיד יהיה מהסיבה הזו. אם קרה אסון טבע זה בגלל שאלוהים גרם לו, וזה תמיד יהיה מהסיבה הזו. הדת לא סותרת ידע, וכראיה אתה יכול למצוא הרבה מדענים וחוקרים דתיים (נוצרים ויהודים), חלקם אפילו מאוד אדוקים באמונתם (קח לדוגמא את אומן, זוכה פרס נובל דאשתקד, על עבודתו בתורת המשחקים). דתות אינן מסתכמות במיסטיקה, ולמעשה, מיסטיקה אינה בהכרח מרכיב מחייב של אף אחת מהדתות. דת, כמו כל דבר, היא רעיון מתפתח, וכמו כל רעיון מתפתח היא גם התפתחה לכיוונים מגוונים. הדת לא הורישה לנו רק את התנ"ך. היא הורישה לנו גם את התלמוד, למשל, שהוא אחד מספרי המוסר המעניינים יותר שנכתבו, והוא שואל כמה שאלות מעניינות ביותר על צו האלוהים. אגב, אחת המסקנות שלו היא כי יחסים בין בני אדם (ובמיוחד בין בעל לאשה) עולים בעדיפותם על יחסו של אדם עם אלוהים. אני לא מנסה לקבוע אם הנצרות היא דת "איכותית" אלא רק להעלות הסברים (חלקיים ביותר, אגב) להתפשטותה הגורפת ולשרידות שלה. החשיבה שלך על הדת היא חשיבה חילונית, שטמון בתוכה הרבה מאוד אנטגוניזם, שחלקו לא מוצדק (אל תבין אותי לא נכון - חלקו גם מאוד מוצדק). אל תשכח שהדת אחראית במידה רבה להתפשטות האוריינות, מה שהוביל בסופו של דבר להתפתחות הידע. אל תיתן לאיבה שלך כלפי אספקטים מסוימים ושליליים של הדת להאיב על היכולת שלך להבחין באספקטים החיוביים שלה. אני לא טוען שיש מקום להחזיר את כולנו בתשובה ולהחזיר את עטרתה של הכנסייה הקתולית ליושנה, אבל במבט לאחור, אפשר להצביע על כמה פונקציות חיוביות של הדת, לצד אלו השליליות.