מסכים, זה המורה - אבל מוסיף, זה גם
האוירה הכללית בחברה הישראלית בכלל, ובחברה בה חי כל אדם בפרט. מי שחי בסביבה (משפחה, בית-ספר, שכונה - האיזור בו הוא חי ושאת האוירה בו הוא סופג) שבה הולכים מכות כחלק מהחיים, מקום שבו אף-אחד לא מתרגש מכמה צ´פחות וכאפות כל-עוד אין עצמות או שיניים שבורות, קצת קשה לגרום לו באמת להוריד את רמת האלימות שלו, כי האלימות היא דבר נורמלי בסביבה בה הוא חי. לעומת זאת, אדם שחי בסביבה שבה מדברים על "אלימות מילולית", יהיה הרבה יותר קל "לשכנע" אותו נגד שימוש באלימות פיזית. אבל לא רק ש(לדעתי האישית)זה לא פוטר את המורה מאחריות למעשי תלמידיו, זה אפילו מוסיף עליה - כי היא אמור לדעת שהסביבה בה הוא מלמד תגרום לתלמידיו להכנס לעימותים אלימים גם נגד רצונם. מי שמלמד אנשים אלימים מטבעם (ולא משנה אם בגלל סביבה או תורשה), צריך לחזק את יכולתם לשלוט בעצמם - ובעיקר, לשלוט בכעס. את הסביבה קשה מאוד לשנות - אבל מורה (טוב) יכול לשנות את הדרך בה הוא מלמד, ובכך להשפיע במשהו על הסביבה. כך שבסופו של דבר, למרות שגם הסביבה בה אדם חי משפיעה על מעשיו, את האחריות צריך לקחת המורה. וכמובן שזו רק דעתי, ואני מחר חוזר לאבק אז לא אוכל לקרוא אם אתם מסכימים, חולקים או מתעלמים...
אז אני אשב לי לבד בשמירות...