כנורו של רוטשילד

three

New member
כנורו של רוטשילד

סיפור חביב שבטח כולכם נאלצתם לקרוא... אבל יש שם משו שלא הבנתי-מה זה האחד בשבת והשניים בשבת? שישי בערב ושבת?

Mנטה

New member
אני לא נאלצתי. של מי זה ?

האחד בשבת זה יום ראשון, השני בשבת זה יום שני

Rivendell

New member
צ'כוב, וזה סיפור מצויין. בכלל אני

מאוד מאוד אוהבת את צ'כוב. התוודעתי אליו לתיכון, ומאז אני מכורה
.

Rivendell

New member
three, אפשר לקבל קצת יותר כיוון?

הסיפור מולי, וכדי לנסות לעזור אני צריכה לדעת איפה בסיפור הבעיה. באיזה חלק המשפט שלא ברור? אני צריכה לראות את זה בתוך ההקשר

three

New member
מה זה בדיוק באחד בשבת ובשתיים...

בשבת? אין יום כזה... ד"א, אני לא ממש אוהב את צ'כוב, מתוך 3 שקראתי, רק זה נחמד...

Rivendell

New member
הבנתי את השאלה

אבל כמו שאמרתי - אני צריכה לראות את זה בתוך ההקשר כדי לנסות להבין. איפה זה מופיע בסיפור - באיזה חלק של הסיפור? איך מתחילה הפסקה בה זה מופיע?

Arana

Well-known member
מנהל
התשובה שMנטה נתנה נכונה

אצל חלק מהיהודים הדתיים היה נהוג למנות את ימות השבוע: ראשון בשבת, שני בשבת וכן הלאה, עד ערב שבת (יום שישי).

Arana

Well-known member
מנהל
אין קשר

"שבת" דומה ל"שבע", כמו "שבוע" מהמילה "שבע". כלומר: ראשון בשבוע, שני בשבוע. הסבר אחר: השבת היא החשובה בכל ימות השבוע, ולכן כל הימים האחרים מתייחסים עליה. אפשר גם להפנות את השאלה הזו לפורום תרבות עברית. להם בוודאי יש תשובות מבוססות (ההסברים שלי הם אינטואיציה בלבד, לא ממקור מוסמך).

three

New member
לא הבנת

לפי הסיפור, באחד בשבת אסור לעבוד, ואם זה יום ראשון, אז הרי מותר

Mנטה

New member
הי, אבל אם זה צ'כוב מדובר על נוצרים

ולנוצרים ככל הידוע לי, אם כבר אסור לעבוד באיזה יום, זה ביום ראשון.

three

New member
אבל מדובר שם על תזמורת יהודית

דרך אגב, ברונזה נתן בסוף מכות לרוטשילד או לא? רוב הרמזים מראים שלא, אבל.......

pomelit

New member
תזמורת יהודית

אבל סביבה נוצרית דתית. סביר להניח שלא היה היתר לעשות חגיגות ביום ראשון בגלל קדושת היום בנצרות. העניין עם יום שני בטח יותר חברתי מחוקי. גם היום בארץ אולמות שמחות (לחתונות וכאלה) מציגים את שני הימים הראשונים אחרי סוף השבוע כימים הכי זולים, כי רוב האנשים מעדיפים להתקרב לסוף השבוע.

een ogenblik

New member
איני חושבת שפורום "תרבות עברית"

הוא המקום לקבל הסברים על התרבות הרוסית, וכאן זו שאלה על התרגום למעשה. האם ברוסית נכתב "ראשון בשבת" מתוך התייחסות ליום שבת המוכר לנו? בהנחה שהתרגום מדוייק (כדאי אולי לברר בפורום תרגום), ואכן במקור הרוסי כתוב "ראשון בשבת", "שני בשבת" וכד' - אני אנסה לתת הסבר כלשהו. בלוחות שנה לועזיים מוכרים בארץ, יום ראשון מופיע בסוף השבוע, והמונח סופשבוע מתייחס ליום ראשון, כך שהשבוע מתחיל ביום שני, אך מבחינה דתית אין זה כך כלל. בהחלט יכול להיות שברוסיה הצארית ההתייחסות לימי השבוע היית גם על פי השבוע הדתי - ראשון בשבת הוא היום הראשון אחרי שבת, היום בו הסתיימה בריאת העולם, והוא יום ראשון כפי שמקובל בעברית. בנצרות, יום ראשון הוא יום שאסור לעבוד בו, אלא צריך להקדישו לאל. הסיבה לכך, הרישמית - לא זו שפשוט באה להפרד מהיהדות, היא שיום ראשון הוא מעין יום שמיני למחזור הבריאה, היום בו ישו זרח כשמש חדשה לעולם. לכן צריך להקדישו לעבודת האדון בלבד, ולא לבצע שום עבודה. יעקוב, גיבור הסיפור "כינורו של רוטשילד", נוצרי, ולכן ביום ראשון אסור לו לבצע כל מלאכה, והוא מפסיד כסף ביום זה, במיוחד מאחר וליהודים מותר לעבוד ביום הזה, והם יכולים לנגן ולהרוויח כסף.

three

New member
אוקיי, מצויין...

אבל מה עם שתיים בשבת? יום שני הוא יום המותר לכולם!

een ogenblik

New member
בתרגום שלך כתוב שאסור לעבוד?

אצלי כתוב ש"הרי זה יום אין-גד מבראשית", וזה מתייחס לכך שבסיפור הבריאה לא נאמר ביום השני "כי טוב" בשום גירסא (לעומת יום שלישי, בו נאמר פעמיים "כי טוב"). גם ללא הכרות מעמיקה עם התרבות הרוסית, ורק על פי הכתוב, כנראה שפשוט לא היו אירועים חגיגיים ביום שני, אלא במקרים נדירים למדי. לפיכך גם לא ניגנו, ויעקוב לא יכול היה להרוויח כסף מנגינה כתוספת להכנת ארונות קבורה.

three

New member
מה יש כל מיני תרגומים?

בשביל מה זה טוב? אי אפשר להסתפר באחד?

Mנטה

New member
כל תקופה מחדשים את התרגום כי

השפה שלנו משתנה כל הזמן, אז שיתאים לרוח הזמן. כמו שאתה לא מבין מזה "ראשון בשבת" ומן הסתם היום היו מתרגמים את זה פשוט ל"יום ראשון".

למעלה